Lapset ja yhteisöt varautuvat katastrofeihin Burkina Fasossa

Lapset oppivat kerhoissa ehkäisemään koronatartuntoja, toimimaan luonnonkatastrofeissa ja muissa kriiseissä sekä hakemaan tarvittaessa apua itselleen. He myös jakavat oppejaan yhteisöissään.

Iloisesti hymyilevä burkinafasolainen lapsi.
Aboubacar, 15, osallistui lapsikerhoon ja oppi katastrofivalmiuteen liittyviä taitoja. Hän tuntee olonsa nyt paljon turvallisemmaksi, kun tietää itse miten toimia, jos vaaratilanne sattuu omaan yhteisöön. Kuva: Pelastakaa Lapset

Lapset ovat esimerkiksi oppineet, että metsä- ja pensaspalot uhkaavat etenkin kuivina kausina, jolloin perinteinen tapa käyttää tulta maatalouden hallintaan on vaarallista. 

Vuonna 2020 Pelastakaa Lasten hankkeeseen osallistui 2 000 lasta. Välillisesti hankkeesta hyötyi yli 240 000 ihmistä, joista 130 000 lapsia. 

Tausta 

Sään ääri-ilmiöt ja Sahelin alueen aseellisen konfliktin laajeneminen uhkaavat vakavasti etenkin lasten turvallisuutta. Vuonna 2021 Burkina Faso oli yksi maailman vaarallisimmista maista lapsille. Lastensuojelun tarve Burkina Fasossa on äärimmäisen suuri.  

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Pelastakaa Lasten PIEREF-hanke oli Suomen ulkoministeriön ja Nenäpäiväkeräyksen rahoittama hanke, joka vahvisti lastensuojelumekanismeja vuosina 2017–2021. Vuonna 2020 Suomen ulkoministeriö tuki hanketta 647 032 eurolla.