Kuulovammaiset ja kielivähemmistöjen lapset pääsivät kouluun Etiopiassa
Suomen Lähetysseuran hankkeissa vuosina 2018–2020 kaikkiaan yli 5 900 kuulovammaista lasta aloitti koulun tai sai tukea oppimiseensa. Vastaavasti lähes 1 800 kielivähemmistöjen lasta kävi joko esikoulun tai peruskoulun ensimmäisen luokan omalla äidinkielellään.

Opettajat oppivat opettamaan kuuroja lapsia, laatimaan heille sopivaa opetusaineistoa sekä tarjoamaan apuvälineitä. Opettajat kokosivat myös äidinkielistä opetusaineistoa kielivähemmistöjen lapsille.
Samalla Etiopian viranomaiset saivat tietoa monikielisestä opetuksesta. Äidinkielinen opetus auttaa paikallisia kieliyhteisöjä säilyttämään kieltään, kulttuuriaan ja historiaansa sekä kehittämään kirjallista kulttuuriaan.
Tausta
Vain 15 prosenttia Etiopian kouluikäisistä kuulovammaisista lapsista käy koulua. Kuurouteen liittyy vahva stigma: kuuron lapsen syntymä on häpeä, ja kuulovammaisia ihmisiä syrjitään. Amharan kielellä kuuro tarkoittaa tyhmää.
Etiopiassa on yli 80 paikallista kieltä, ja Lähetysseuran hankealueella Bench-Majin maakunnassa Lounais-Etiopiassa kieliä on kuusi. Mitään niistä ei ole käytetty lasten alkuopetuksessa.
Suomen kehitysyhteistyön vaikutus
Suomen Lähetysseura toteuttaa hankkeita yhdessä Etiopian Mekane Yesus -kirkon ja SIL Ethiopia -järjestön kanssa.
Suomen ulkoministeriö on tukenut hankkeita 374 997 eurolla vuosina 2018–2020. Vuonna 2021 tuki oli 134 800 euroa.
Lue lisää
- Miten viitotaan ionisidos? – Lähetysseuran tuella syntyi viittomakielen sanakirja lukio- ja yliopistotasolle(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Lähetysseuran työ kuurojen hyväksi sai kansainvälisen palkinnon(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Äidinkielinen opetus on ratkaisu oppimisen kriisiin(Linkki toiselle web-sivustolle.)
- Kahvialueen naiset opettelevat lukemaan äidinkielellään(Linkki toiselle web-sivustolle.)