Isoäidit valistavat naisten ja lasten terveydestä Afganistanissa

Isoäitien ansiosta miesten asenteet perheissä ovat muuttuneet, ja nykyisin tyttäret ja vaimot voivat hakeutua hoitoon raskauden aikana sekä saada apua lisääntymisterveyteen liittyvissä kysymyksissä.

Kabul, Afganistan. Kuva: Laura Rantanen

Suomen Punaisen Ristin tuella isoäidit ovat kannustaneet tyttöjä ryhtymään Punaisen Puolikuun vapaaehtoisiksi. Vuonna 2020 lisääntymisterveyskoulutuksiin osallistui yhteensä 1 530 naista.  

Tieto on erinomainen avun muoto, sillä se säilyy ihmisten mielissä ja siirtyy eteenpäin yhteisöissä. Tiedon ansiosta etenkin naiset ja lapset voivat elää terveempinä myös tulevaisuudessa.   

Tausta

Avun tarve Afganistanissa on valtava. Konfliktin lisäksi maata on viime aikoina koetellut ilmastonmuutoksen voimistama kuivuuskriisi, joka on yksi Afganistanin historian vaikeimmista. Koronapandemia pahentaa tilannetta entisestään, ja maan jo valmiiksi heikkoihin terveyspalveluihin kohdistuu valtava paine. 

Suomen kehitysyhteistyön vaikutus

Afganistanin Punainen Puolikuu on auttanut parantamaan terveyttä jo yli 30 vuoden ajan Suomen Punaisen Ristin tuella. Ulkoministeriö on tukenut Suomen Punaisen Ristin kehitysyhteistyötä Afganistanissa yhtäjaksoisesti vuodesta 2002 alkaen.