Evaluointiraportti 2009:7: Korkeakoulujen pohjoinen-etelä-etelä
-verkostoitumisohjelma

Evaluointiraportti 2009:7: Pohjoinen-etelä-etelä -korkeakouluohjelma (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 3 Mt)

ISBN 978-951-724-790-0 (printed)
ISBN 978-951-724-791-7 (pdf)
ISSN 1235-7618

Pohjoinen-etelä-etelä -ohjelman evaluointi kohdistui ohjelman viisivuotiseen toteuttamiskauteen (mukaanlukien North-South pilottivaihe) ja sen tarkoituksena oli laatia suosituksia seuraavaa vaihetta varten. Arviointi perustui dokumenttianalyysiin, kenttäkäynteihin kahteen esimerkkimaahan (Nepal ja Uganda) sekä avainhenkilöiden haastatteluihin suomalaisissa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa. Kaksikymmentakolme verkostoa 34:tä verkostosta katettiin haastattelemalla ja lopuille lähetettiin sähköpostikyselyt. 

Ohjelman yleiset tavoitteet ovat yhdenmukaisia Suomen kehityspolitiikan ja -prioriteettien kanssa. Vaikuttavuus on pääasiassa ollut positiivista, vaikka se on ilmennyt enemmän yksilö- kuin instituutiotasolla. 

Vaikka ohjelma ja yksittäiset verkostot ovat olleet hyvin hallinnoituja ja organisoituja, kehittämistarpeita on vielä monitoroinnissa ja vaikuttavuuden arvioinnissa. Loogista viitekehysanalyysiä suositellaan käytettäväksi verkoston suunnitteluvaiheessa. Tämä tukisi myös tuloksiin pohjaavaa raportointia aktiviteettipohjaisen raportoinnin sijasta. 

Verkostojen tavoitteiden tulisi painottaa enemmän sekä Pohjoisen että Etelän partnereiden tarpeita. Ohjelma on arvokas lisä Suomen kehitysyhteistyölle samoin kuin Etelän korkea-asteen koulutusjärjestelmille ja sen toteuttamista tulisi jatkaa. 

Evaluoinnin tekivät Tuija Stenbäck ja Nigel Billany.

Avainsanat: korkea-asteen koulutus, kapasiteetin kehittäminen, liikkuvuus, päätulokset, suositukset

koulutus