Raportti: Reaktiivisuudesta resilienssiin

Tässä riippumattomassa tarkastelussa arvioitiin ulkoministeriön (UM) kehityspolitiikan vastetta COVID-19-pandemiaan. Tarkoituksena oli oppia pandemiavasteesta ja siten parantaa kykyä vastata ja sopeuttaa kehityspolitiikan ja -yhteistyön sekä humanitaarisen avun johtamista ja hallintoa tulevien kriisien aikana

Tarkastelu oli kaksiosainen. Ensimmäinen osa oli kuvaileva ja keskittyi selvittämään millainen UM:n COVID-19 pandemiavaste oli. Toinen osa oli arvioiva ja tarkasteli vasteen tarkoituksenmukaisuutta, tehokkuutta ja johdonmukaisuutta.

Tarkastelu kattoi ajanjakson maaliskuusta 2020 vuoden 2021 loppuun, joten se sisälsi sekä pandemian akuutin ja aikaisen vaiheen että osittain pidempiaikaisia elpymistoimia.

UM:n pandemiavasteen toimia analysoitiin kuuden muuttujan osalta, jotka olivat: 1) rahoitus, 2) monenkeskiseen kehitysyhteistyöhön vaikuttaminen, 3) kehityspolitiikka ja menettelytavat, 4) riskienhallinta, 5) tiedolla johtaminen ja 6) henkilöstö.

Arviointi totesi, että UM:n vaste COVID-19-pandemiaan oli tarkoituksenmukainen suhteessa Suomen kehityspoli­tiikkaan ja kumppanimaiden muuttuneisiin tarpeisiin. Vaikka terveydenhuolto ei ole Suomen kehityspolitiikan prioriteetti, pystyi UM kuitenkin osoittamaan merkittävää rahoitusta koronavirusrokotteisiin kehitysmaihin. Ulkoministeriön pandemiavaste oli myös nopeaa ja joustavaa.

Toimien johdonmukaisuutta varmisti toisaalta rakentaminen UM:n pitkäaikaisten vahvuuksien pohjalle politiikkavaikuttamisessa ja kumppanuuksissa sekä toisaalta tarttuminen uusiin aloitteisiin (esim. Team Europe).

Arvioinnin mukaan onnistuneesta pandemiavasteesta voi kiittää pitkälti motivoitunutta, työlleen omistautunutta ja ajoittain ylityöllistettyä henkilöstöä. Pandemia yhdistettynä lisääntyneeseen työtaakkaan kuormitti henkilöstöä UM:ssä ja edustustoissa, mutta UM ei pystynyt täysin turvaamaan henkilöstönsä turvallisuutta ja hyvinvointia.

Raportti

From Reactivity to Resilience – Assessment of the Response of Finnish Development Policy and Cooperation to the COVID-19 Pandemic (PDF, 136 sivua, 7 MB)

Tiivistelmä

Selected Highlights: From Reactivity to Resilience – Assessment of the Response of Finnish Development Policy and Cooperation to the COVID-19 Pandemic (PDF, 4 sivua, 648 KB)

Ministeriön näkökulma evaluointiin

Johdon päätös tulosten toimeenpanosta (PDF, 2 sivua, 126 kt)

PowerPoint -esitys evaluoinnin tuloksista

From Reactivity to Resilience – Assessment of the Response of Finnish Development Policy and Cooperation to the COVID-19 Pandemic (englanniksi, PDF, 34 sivua, 1,6 MB)

Webinaaritallenne

Jos haluat saada webinaaritallenteen, ota yhteyttä eva-11@formin.fi.