Ihmiskaupan vastainen toimintasuunnitelma 2005

Ihmiskaupan vastainen toimintasuunnitelma 2005 (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 633 kB)

Ihmiskaupan vastainen toimintasuunnitelma: työryhmän ehdotukset Suomen kansallisen ihmiskaupan vastaisen toiminnan tehostamiseksi luovutuskirje valtioneuvostolle (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 270 kB)

Ihmiskauppa on tänä päivänä eräs laajimmalle levinneistä ihmisoikeusongelmista maailmassa. Köyhyys, työttömyys, aseelliset selkkaukset ja muut kriisit ovat useimmiten taustasyinä siihen, että ihmiset - joko vapaaehtoisesti ja pakon edessä - lähtevät kotimaastaan etsiäkseen turvallisempia elinoloja. Tärkeintä on turvata hyväksikäytön kohteeksi joutuneen oikeudet parhaalla mahdollisella tavalla.

Myös meillä Suomessa on syytä aktiivisesti toimia ihmiskaupan ehkäisemiseksi ja uhrien auttamiseksi. Arvioiden mukaan Suomi on satojen ihmiskaupan uhrien kauttakulku- tai kohdemaa. Useimmiten uhrit ovat lähtöisin Suomea lähellä olevista, elintasoltaan heikommista maista. Ihmiskauppaa edistää niin meillä kuin muuallakin halvan työvoiman sekä toisaalta prostitution kysyntä.

Eduskunnalle 31. maaliskuuta 2004 antamassaan ihmisoikeuspoliittisessa selonteossa valtioneuvosto sitoutui laatimaan kansallisen ihmiskaupan vastaisen toimintasuunnitelman.

ihmisoikeudet