Evaluointi: HIV/AIDSin vastaisen kehitysyhteistyön meta-analyysi

Evaluointiraportti 2009:4: HIV/AIDSin vastaisen kehitysyhteistyön meta-analyysi (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 3 Mt)

Tekijät: Minna Tuominen, Martin Taylor ja Dirce Costa

ISBN 978-951-724-769-6 (painettu)
ISBN 978-951-724-770-2 (PDF)
ISSN 1235-7618

Tämä meta-analyysi pohjautuu analyysiin 25 hiv/aids-kentällä työskentelevän kehitysyhteistyökumppanin HIV/AIDS-työhön liittyvistä strategioista sekä keskeisistä toimenpiteistä. Analyysin tarkoituksena on tarjota asiantuntevaan tietoon perustuva lähtökohta, jonka avulla voidaan selkiyttää ja paremmin kohdentaa suomalaisten HIV/AIDSin vastaiseen työhön sekä HIV/AIDSin eri ulottuvuuksiin keskittyvien kehityshankkeiden vaikutusalaa. Analyysi perustuu kirjallisuuskatsaukseen sekä keskeisten tietolähteiden kanssa tehtyihin haastatteluihin.

Suomi hyväksyi HIV/AIDS-toimintaohjelman vuonna 2004 ja määritteli vuonna 2007 HIV/AIDSin koko kehityspolitiikkaa koskevaksi monialaiseksi kysymykseksi. Suurin osa Suomen HIV/AIDSin vastaiseen työhön menevästä tuesta annetaan YK:n järjestöjen kautta. Sen lisäksi neljännes tuesta kanavoidaan kansalaisjärjestöjen kautta.

Tämän meta-analyysin perusteella voidaan todeta, että Suomen ei ole tarvetta erikseen arvioida HIV/AIDS-työtään. HIV/AIDS-toimintaohjelmaa koskevan asiakirjan painopisteet ovat edelleen yhteneväiset suomalaisen kehityspolitiikan sekä samoin ajattelevien avunantajatahojen kanssa. On suositeltavaa, että Suomi laatii yksityiskohtaisen työn toteutukseen ja seurantaan liittyvän suunnitelman; tarkastaa HIV/AIDS-sitoumuksen kokonaismäärän ja vertaa sitä OECD-maiden keskiarvoon; tarkastaa toimintojen rahoittamiseen tällä hetkellä käytetyt kanavat; lisää sisäistä johtoa sekä henkilökuntaa maksimoidakseen tukensa vaikutuksen ja luo parhaiden käytäntöjen suuntaviivat aiheen valtavirtaistamista varten.

Avainsanat: meta-analyysi, HIV/AIDS, strategia, toiminta-ohjelma, kehitysyhteistyö