Evaluointi: Pariisin julistuksen toimeenpano (Suomi)

Evaluation: Implementation of the Paris Declaration (Finland) (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 68 sivua, 755 kt)

Tiivistelmä (avautuu uuteen ikkunaan) (PDF, 28 sivua, 530 kt)

Ulkoasiainministeriön evaluaatioraportti 2007:3

ISBN 978-951-724-663-7 (painettu)
ISBN 978-951-724-664-4 (pdf)
ISSN 1235-7618

Jyrki Salmi ja Merja Mikkola

Tiivistelmä

Evaluaation tarkoituksena oli selvittää, missä määrin Pariisin julistuksen sisältö on otettu huomioon Suomen hallituksen politiikassa, ja eritoten kehityspolitiikassa ja kehitysyhteistyössä. Evaluaatio suoritettiin asiakirjojen arviointina ja haastatteluina vuoden 2007 toisella puoliskolla.

Suomi on hyvin sitoutunut Pariisin julistuksen toteuttamiseen sekä poliittisella että käytännön toteutuksen tasolla. Ulkoministeriö painottaa omistajuutta ja harmonisaatiota kun taas valtiovarainministeriössä painotetaan tulosperustaista lähestymistapaa. Monet päätöksentekijät ja kehitysyhteistyötä toteuttavat tahot näkivät ongelmana sen että Pariisin julistus kohdentuu vain julkiselle sektorille. Sen sijaan se ei huomioi julkisen sektorin ulkopuolisten tahojen roolia eikä myöskään kehitysyhteistyön sisältökysymyksiä.

Evaluaatio suosittaa, että Suomi jatkaisi vuoropuhelua kumppanimaiden kanssa avun muodoista ja vaikutuksista. Ymmärtämyksen ja tiedon lisäämiseksi suositellaan, että ulkoministeriö ja muut kehityspolitiikan osapuolet järjestäisivät systemaattista ja laajaa kehitysyhteistyöhön ja Pariisin julistuksen rooliin liittyvää koulutusta. Suosituksena on myös, että Suomi sijoittaisi kahdenvälisen kehitysyhteistyön hallintoon erikoistuneita asiantuntijoita kehitysmaissa sijaitseviin lähetystöihinsä.

Arvioinnin tuloksissa nousee korostetusti esiin kaikilla tasoilla, hallinnon sisäisellä sekä hallitusten välisellä, tarve johdonmukaisuuden korostamiseen. Johdonmukaisuus on erityisen tärkeää keskusteltaessa eri teemojen välisistä yhteyksistä, esimerkiksi sellaisten kuin ilmaston muutos ja luonnonvarojen käyttö.

Avainsanat: Pariisin julistus, harmonisaatio, koherenssi