Mosambik myrskyn jälkeen – miten yhteistyö nyt jatkuu?

”Mosambikissa viranomaiset ja avustusjärjestöt jatkavat hirmumyrskyn tuhojen kartoitusta ja välittömiä pelastustöitä. Suomen suurlähetystö seuraa tarkasti tilanteen kehittymistä”, suurlähettiläs Laura Torvinen kertoo Maputosta.

YK:n mukaan Mosambikiin ja sen naapurimaihin viime torstaina iskenyt hirmumyrsky saattaa olla pahin säähän liittyvä luonnonkatastrofi eteläisellä pallonpuoliskolla.

EU on myöntänyt 3,5 miljoonaa euroa hätäapua lievittämään myrskytuhojen aiheuttamaa humanitaarista hätää. Summasta 2 miljoonaa euroa suunnataan Mosambikiin.

YK:n keskitetty hätäapurahasto CERF on myöntänyt alueelle 20 miljoonaa dollaria. Suomi tukee 8 miljoonalla eurolla hätäapurahastoa, ja sen kautta menee apua myös Mosambikiin.

Avustustyötä pahimmalla tuhoalueella koordinoi Mosambikin kansallinen katastrofiviranomainen INGC. Suomi tukee myrskyn uhreja yleisavustuksillaan kansainvälisten järjestöjen kautta.

Maailman ruokaohjelma WFP, Punaisen Ristin ja Punaisen Puolikuun kansainvälinen liitto IFRC, YK:n lastenavun järjestö UNICEF, SCF, Care International ja Oxfam työskentelevät alueella yhdessä Mosambikin viranomaisten kanssa. Suomen Punainen Risti on lähettänyt alueelle avustustyöntekijän.

Myrskyn jälkiä 500 000 ihmisen Beiran kaupungissa ja ympäröivissä kylissä. Kuva: Denis Onyodi / IFRC Climate Centre.

Miten käy kehitysyhteistyöohjelmien?

Mosambik on maailman köyhimpiä maita ja Suomen kehitysyhteistyön pitkäaikainen kumppani. Suomi tukee Mosambikissa peruskoulutusta sekä demokratiakehityksen ja hallinnon vahvistamista.

”Suomen yhteistyöhankkeet Mosambikin opetussektorin kehittämiseksi ja hallinnon parantamiseksi jatkuvat. Ne ovat maanlaajuisia ohjelmia eivätkä kohdistu ensisijaisesti myrskyn koettelemiin maakuntiin. On kuitenkin selvää, että esimerkiksi koulujen tuhoutumien vaikuttaa ohjelmalle asetettujen tavoitteiden saavuttamiseen. Yli 500 koululuokan arvioidaan tuhoutuneen. Osaan kouluista on jouduttu sijoittamaan kotinsa menettäneitä ihmisiä. Opetus on useilla alueilla keskeytynyt. Lisäksi useilla paikkakunnilla on taas lähdettävä liikkeelle alusta, eli on alettava rakentaa uusia kouluja”, Laura Torvinen kertoo.

”Suomi tukee myös hanketta, jonka tavoitteena on tukea mosambikilaisia kansanedustajia ja maakuntien parlamentteja valvomaan kaivannaisteollisuuden toimintaa. Kaivannaissektorilla painottuvat todennäköisesti IDAI-myrskyn vahinkojen kartoittaminen ja jälleenrakennustarpeet. Yhteistyössä Suomen kanssa tehtäviin tutkimushankkeisiin myrsky tuskin vaikuttaa. Se vaikuttanee kuitenkin sekä laajempaan ilmastonmuutoskeskusteluun että tutkimusaiheiden valintaan ja sisältöön”, Torvinen arvioi.

Hänen mukaansa osa juuri päättyneen maaseudun kehittämishankkeen myönteisistä tuloksista on varmaan menetetty.

”Suomi toimi yhdessä mosambikilaisen kansalaisjärjestön ja maan viranomaisten kanssa Sofalan ja Zambézian maakunnan neljässä piirikunnassa (Marromeu, Caia, Nicoadala ja Namacurra), jotka jäivät IDAI-myrskyn alle sen iskettyä Mosambikin rannikolle. Tuhojen laajuutta emme osaa vielä arvioida.”

Tuhot täsmentyvät

Tiedot Mosambikin rannikolle Beiran kaupunkiin ja sen ympäristöön iskeneen IDAI-myrskyn aiheuttamista valtavista tuhoista alkavat täsmentyä. Myrskyn alle jäi Mosambikissa noin 1,7 miljoonaa ihmistä, arvioi Maailman ruokaohjelma WFP. Kuolonuhrien määrän pelätään nousevan ainakin tuhanteen. Sadat tuhannet ihmiset ovat menettäneet kotinsa.

Välitöntä apua tarvitsee 600 000 ihmistä, ja WFP arvioi puolen miljoonan ihmisen tarvitsevan ruoka-apua. Myrsky aiheutti myös valtavia tuhoja naapurimaissa Zimbabwessa ja Malawissa, joissa on myös raportoitu kuononuhreista.

Ihmiset yrittävät etsiä edes jotain pelastettavaa tuhoutuneista kodeistaan Praia Novan kylässä Beiran alueella. Kuva: Denis Onyodi / IFRC Climate Centre.

Myrsky tuhosi Beiran kaupungin asumukset ja infrastruktuurin miltei täysin, myös lentokenttä ja satama saivat pahoja vaurioita. Beirassa Suomella ei ole enää kahdenvälisiä hankkeita, mutta ​​​​​Suomi osallistui Beiran sataman kunnostukseen 1990-luvulla, ja tämä muistetaan Mosambikissa vielä hyvin.

Sofalan ja Manican maakuntien läpi virtaavat suuret joet, Pungoe ja Búzi, ovat tulvineet yli äyräidensä ja nyt myös Save-joen pelätään tulvivan rankkasateiden jatkuessa.  Jo ennen hirmumyrskyä rankkasateet aiheuttivat alueella laajoja tulvia.

Silta- ja tieverkosto on vaurioitunut pahoin, ja Búzim, Chibabavan, Muanzan ja Mossurizen piirikunnat ovat jääneet täysin eristyksiin. Myös Maputon ja Beiran yhdistävä valtatie on poikki tulvimisen vuoksi. Osa valtatien ylittävistä silloista on vaarassa sortua, mikäli rankkasateet jatkuvat.

Tietoliikenneyhteydet on osittain saatu toimimaan Beiran kaupungissa ja lentokenttä on osittain avautunut liikenteelle. Kansallinen lentoyhtiö LAM on aloittanut lennot Maputon ja Beiran välillä.​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​