2.2.2024

Azerbaidžan: matkustustiedote

Turvallisuustaso

Noudata tavanomaista varovaisuutta

Muut turvallisuustason tiedot

Vältä matkustamista Vuoristo-Karabahiin ja sitä ympäröivälle alueelle sekä Armenian vastaisen rajan läheisyyteen kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi.

UM:n matkustustiedotteet ovat suosituksia

Vastaat matkapäätöksestäsi aina itse. Paikallisilla viranomaisilla on ensisijainen vastuu kaikkien maan alueella oleskelevien ihmisten turvallisuudesta ja hätätilanteissa etsintä- ja pelastustoimista. Kriisitilanteissa noudata paikallisten viranomaisten ohjeita. Seuraa uutisointia tiedotusvälineissä sekä tiedotusta edustuston verkkosivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Ulkoministeriö ja Suomen ulkomaanedustustot avustavat suomalaisia konsulipalvelulain mukaisesti. Mikäli Euroopan unionin ulkopuolisessa kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, voit kääntyä muiden EU-maiden edustustojen puoleen. Matkatoimiston järjestämällä matkalla olevaa avustaa ensisijaisesti matkanjärjestäjä.

[Konsulipalvelulaki] (http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1999/19990498(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Konsulisuojeludirektiivi] (https://eur-lex.europa.eu/legal-content/FI/TXT/?uri=CELEX%3A32015L0637(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Laki matkapalveluyhdistelmistä] (http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20170901(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Suosittelemme aina matkavakuutuksen ottamista. Tarkista ennen matkaasi matkavakuutuksesi kattavuus ja voimassaolo erityisesti jos sinulla on jokin sairaus, olet raskaana, matkasi suuntautuu vaarallisille alueille tai harrastat riskialttiita lajeja, Sairastuneen tai vainajan kotiuttaminen on kallista ja vaikea järjestää ilman kattavaa matkavakuutusta, eikä hoitoa aina saa ulkomailla ilman maksusitoumusta tai ennakkomaksua.

Tee matkustusilmoitus osoitteessa https://matkustusilmoitus.fi/(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Yleinen turvallisuustilanne

Vältä matkustamista Vuoristo-Karabahiin ja sitä ympäröivälle alueelle samoin kuin Azerbaidžanin ja Armenian väliselle raja-alueelle kiristyneen turvallisuustilanteen vuoksi (lisää tietoa kohdassa Erityiset turvallisuusriskit). Iranin rajan tuntumassa Azerbaidzhanin eteläosassa on esiintynyt sotilaallista aktiviteettia ja 19.9.2023 Azerbaidzhan aloitti sotilasoperaation Vuoristo-Karabahin alueella.

Vältä mielenosoituksia ja suuria väkijoukkoja. Noudata normaalia matkustusvarovaisuutta. Viranomaiset puuttuvat luvattomiin kaikkiin poliittisiin kokoontumisiin voimakeinoin.

Hätätilanteessa Suomen kansalaiset voivat kääntyä muiden EU-maiden tai Pohjoismaiden edustustojen puoleen.

Myös Suomen kunniakonsuliin voi ottaa yhteyttä:

Faig Jabiyev
Nasimi district, Nasibbey Yusifbeyli street 86, apt. 7, AZ1007, Baku, Azerbaijan
Puhelin: +994 12 404 41 80 (ext. 1157)
Matkapuhelin: +994 50 220 60 04
Sähköposti: faig.jabiyev@caspiandrilling.com

Erityiset turvallisuusriskit

Armenian ja Azerbaidžanin välinen konflikti Vuoristo-Karabahista eskaloitui sodaksi syyskuun 2020 lopussa ja päättyi Venäjän fasilitoimaan tulitaukoon 10.11.2020. Sodan seurauksena Azerbaidzhan valloitti takaisin Armenian v. 1994 tulitaukosopimuksen mukaan miehittämät alueet sekä eteläisen osan Vuoristo-Karabahia. Pohjoisen osan status on epäselvä ja tulitaukolinjoja varmistaa Venäjän rauhanturvaoperaatio. Pääsy alueelle on rajoitettu. Ulkomaalaisia ei ole päästetä alueelle ilman erityislupaa. Azerbaidzhanin viranomaisten Armeniasta tulevalle tielle perustama "raja-asema" estää pääsyn alueelle Armenian kautta. Tilanne on erittäin epävakaa ja 19.9.2023 Azerbaidzhan aloitti sotilasoperaation Vuoristo-Karabahin alueella. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan myötä jännitteet Azerbaidžanin, Armenian ja Venäjän välillä ovat lisääntyneet. Alueella on merkittävä määrä miinoitettuja alueita ja räjähtämättömiä ammuksia. Azerbaidzhanin ja Iranin välinen suhde on viime aikoina muuttunut jännitteiseksi ja ennakoimattomaksi. Jännitteen taustalla ovat mm. Azerbaidzhanin hyvät suhteet Israeliin ja Turkkiin.

Rikollisuus

Baku on vastuullisesti käyttäytyvällä turistille verrattain turvallinen. Vieraiden kielten taito on rajallista, venäjää osaa vanhempi sukupolvi. Matkailijoihin kohdistuneet rikokset ovat tapahtuneet lähinnä pimeän aikaan ravintoloiden ja yökerhojen läheisyydessä. Käytä virallisia takseja ja liiku mahdollisuuksien mukaan ryhmissä. Poliiseiksi tekeytyneet rikolliset ovat joskus pysäyttäneet ulkomaalaisia ja varastaneet asiakirjoja sekä rahaa. Mikäli poliisin univormuun pukeutunut henkilö pysäyttää kadulla, kannattaa käyttäytyä yhteistyöhaluisesti, mutta vaatia nähtäväksi virkamerkki tai -kortti.

Jos passisi katoaa tai varastetaan, tee siitä ilmoitus paikalliselle poliisiasemalle. Mikäli kohdemaassa ei ole Suomen edustustoa, hae hätämatkustusasiakirjaa (ETD = Emergency Travel Document) toisen EU-maan edustustosta.

Ota kopiot tärkeimmistä asiapapereista kuten passista ja lentolipuista. Säilytä ne erillään alkuperäisistä.

Liikenne

Azerbaidžanin tiet ovat Bakua lukuun ottamatta pääosin heikossa kunnossa. Paikallinen liikennekulttuuri on kaaosmaista. Liikennesääntöjä ei noudateta, ja ylinopeudet ovat usein huomattavia. Liikenne on vaarallista niin autoilijalle kuin jalankulkijalle. Autot ovat usein huonokuntoisia, ja monista autoista puuttuvat turvavyöt. Azerbaidžanissa tapahtuukin runsaasti liikenneonnettomuuksia. Teiden heikon kunnon ja valaistuksen puutteiden takia pimeällä ajamista kannattaa välttää. Liikenteen promilleraja on nolla.

Luonnonolot

Azerbaidžan sijaitsee maanjäristysalueella, joten pienet maanjäristykset ovat yleisiä. Maanjäristyksen sattuessa tulee noudattaa paikallisten viranomaisten ohjeita. Seismologian laitoksen sivuilta löytyy tietoa, kuinka toimia maanjäristyksen sattuessa:
https://www.helsinki.fi/fi/seismologian-instituutti/maanjaristykset/perustietoa-maanjaristyksista/ohjeita-matkailijoille(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Terveys

Korona-pandemiaan liittyviä Azerbaidzhanin ulkoministeriön tiedotteita asiasta voi seurata osoitteessa:
https://mfa.gov.az/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Julkinen terveydenhuolto ei ole Azerbaidžanissa länsimaisella tasolla. Sairaaloiden varustetaso on matala, ja Bakun ulkopuolella voi olla pulaa lääkkeistä ja muista sairaalatarvikkeista. Yksityisiä ja englanninkielisiä terveyspalveluita on saatavilla vain Bakussa.

Vesijohtovettä ei kannata juoda.

Matkailijalla on hyvä olla voimassa laaja matkavakuutus. Sen tulisi kattaa lentoevakuointi Suomeen vakavan sairauden tai onnettomuuden yhteydessä.

Selvitä ennakkoon matkakohteesi tartuntatautitilanne ja rokotussuositukset. Löydät ne seuraavien viranomaisten verkkosivuilta:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos, "Matkailijan terveysopas"
[Maailman terveysjärjestö WHO] (http://www.who.int/en/(Linkki toiselle web-sivustolle.))
[Euroopan tartuntatautivirasto] (http://www.ecdc.europa.eu(Linkki toiselle web-sivustolle.))

Maan lait ja käytännöt

Valtaosa väestöstä on islaminuskoista, mutta uskontoa pidetään yksityisasiana. Suhtautuminen muun muassa alkoholiin on liberaalia. Vaikka maassa pukeudutaan yleisesti länsimaiseen tapaan, on hyvä käyttää tilanteenmukaista vaatetusta.

Huumausaineiden käytöstä voi saada pitkiä vankilatuomioita ja huomattavan korkeita sakkoja. Sotilaskohteiden valokuvaamista ei suositella. Niiden lähistölle pyrkineitä matkailijoita on pidätetty kuulusteluja varten. Uskonnollisia kohteita kuvattaessa on hyvä pyytää siihen lupa.

Maahantulosäännökset

Matkustusrajoitukset t voivat muuttua nopeasti, joten on tärkeää seurata ajantasaisia viranomaistiedotteita.

Maahantuloa koskevista asioista saa tietoa Tukholmassa sijaitsevasta Azerbaidžanin suurlähetystöstä, https://stockholm.mfa.gov.az/en(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Englanninkieliset ohjeet omatoimimatkailijoiden rekisteröitymisestä löytyvät Azerbaidžanin maahanmuuttoviraston (State Migration Service) verkkosivuilta http://migration.gov.az(Linkki toiselle web-sivustolle.).

UM ei vastaa vieraiden valtioiden maahantulosäännöksistä, kuten passin voimassaoloa koskevista ehdoista tai viisumivelvollisuudesta. Varmista ajantasaiset maahantulosäädökset kohdemaan viranomaisilta, esimerkiksi maan lähimmästä edustustosta.

Lue lisää Suomen kansalaisen matkustusasiakirjoista osoitteessa https://um.fi/passi/

Yhteystiedot


Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Ennen matkaa, muista:

1

Matkustustiedotteet

Ulkoministeriön matkustustiedotteet antavat tietoa yleisestä turvallisuustilanteesta matkakohteessa sekä poliittisista ja kulttuurisista olosuhteista, joilla saattaa olla merkitystä matkustusturvallisuudelle.

Lue matkustustiedotteita
2

Matkustusilmoitus

Jos olet omatoimimatkalla tai menossa riskialttiille alueelle, kannattaa tehdä matkustusilmoitus. Sen avulla ulkoministeriö voi saada sinuun yhteyden kriisin tai hätätilanteen sattuessa.

Tee matkustusilmoitus
3

Matkavakuutus

Liikkumisvapaus on suomalaisten perustuslaillinen oikeus. Päätät itse minne matkustat ja minkälaisia riskejä olet valmis ottamaan. Kattava matkavakuutus on tärkeä ottaa ennen matkaa.

Hanki matkavakuutus
4

Matkustusasiakirjat

Ennen matkaa tarkista, että matkustusasiakirjasi ovat kunnossa. Kohdemaan edustustosta voit tarkistaa passeihin ja viisumeihin liittyvät määräykset.

Tarkista matkustusasiakirjat