Edustustojen raportit

  • 13.4.2022

    Puolustusteollisuuden markkinamahdollisuuksia Brasiliassa

    Brasilia on Latinalaisen Amerikan suurin talousalue ja Suomen tärkein kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Brasilian puolustusministeriön alaisilla toimijoilla on suuri määrä strategisia hankkeita ja projekteja, jotka voivat avata markkinamahdollisuuksia myös korkean teknologian suomalaisyrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 13.4.2022

    Tanska ottaa harppauksia kohti vihreää vetytaloutta

    Tanskan hallitus ja parlamentin enemmistö ovat laatineet sopimuksen vedyn ja vihreiden polttoaineiden kehittämisestä ja edistämisestä. Power-to-X-teknologian kehittäminen on Tanskalle tärkeä prioriteetti sekä ilmastotavoitteiden että energiariippumattomuuden saavuttamiseksi.

    Edustustojen raportit
  • 12.4.2022
  • 12.4.2022
  • 12.4.2022

    Custom Statistics: Trade between Finland and Serbia in 2021

    Trade figures between Finland and Serbia remain at a moderate level. Looking at past 7 years, only in 2018 export of Finnish products had lower value compared to the imports from Serbia. Trade exchange values are growing from year to year. However, numerous opportunities exist for Finnish companies to improve current trade figures in Serbian market.

    Edustustojen raportit
  • 12.4.2022
  • 5.4.2022

    Ukrainan sota järisyttää myös Ranskan taloutta, mutta maltillinen kasvu jatkuu

    Vielä vuodenvaihteessa Ranskan keskuspankki ennakoi kuluvalle vuodelle 3,6 prosentin talouskasvua, mutta niin keskuspankki kuin muutkin tahot ovat sittemmin joutuneet laskemaan odotuksiaan. Sodan tuomasta epävarmuudesta ja koronapandemian pitkittymisestä huolimatta Ranskan talouskehitys on kuitenkin pysynyt kuluvan vuoden alussa plussan puolella, mutta kasvuennuste on laskenut 2,8 prosenttiin. Kasvunäkymiä synkistää ensi vaiheessa kasvava inflaatio, joka johtuu erityisesti kasvaneista energiakustannuksista, kun taas pidemmällä tähtäimellä vaikutukset tuntuvat varsinkin arvoketjuissa ja tarpeessa järjestellä niitä uudestaan.

    Edustustojen raportit
  • 5.4.2022

    Espanjan talous: Alkuvuoden toiveikkuus karisee Venäjän sodan vaikutusten myötä

    Espanjassa vuoden 2021 talouskasvu oli pettymys, mutta työllisyyskehitys jatkuu vahvana. Vuotta 2022 kohtaan tunnettua toiveikkuutta syö Venäjän sota Ukrainassa. Sodan suorat talousvaikutukset ovat vähäiset, mutta Espanja on haavoittuva energian ja polttoaineen hinnan nousulle. Työmarkkinauudistus saatiin hyväksyttyä, mutta eläkereformin toinen vaihe on poliittisesti erittäin vaikea. Hallitus pyrkii toimeenpanemaan mittavan määrän EU-elpymisvaroja jo ennen vuoden puoltaväliä.

    Edustustojen raportit
  • 31.3.2022

    Singaporen 30-by-30 –tavoite ja -strategia tulevaisuuden ruoantuotannossa

    Singapore tuo tällä hetkellä yli 90 prosenttia elintarvikkeistaan yli 170 eri maasta. Tuontiperusteinen ruoanhankinta on kuitenkin altis maailmantilanteelle. Valtioiden odotetaan asettavan omat tarpeensa edelle kansainväliseen kauppaan nähden. Lisäksi ilmastonmuutoksesta aiheutuva lämpötilan nousu, viljelyyn sopivien maa-alueiden vähentyminen ja sääolosuhteiden muutos tulevat muuttamaan ruoansaatavuutta maailmalla. Elintarvikkeiden turvaamiseksi ja ruokahuollon vahvistamiseksi Singapore on asettanut kunnianhimoisia tavoitteita ruoantuotannon suhteen.

    Edustustojen raportit
  • 2.3.2022
  • 22.2.2022

    Etelä-Kiinan erityisalueille halutaan palveluliiketoiminnan, tieteen ja teknologian yrityksiä ja asiantuntijoita

    Etelä-Kiinan integraatio- ja kehittämishankkeet etenevät. Kiinan keskushallinto ilmoitti syyskuussa 2021 uusista hankkeista, joilla pyritään kehittämään Qianhain ja Hengqinin erityisalueita.
    Edustustojen raportit
  • 9.2.2022

    Tanskan suurin yritys Mærsk tavoittelee hiilineutraaliutta vuoteen 2040 mennessä

    Meriliikenteen globaali jättiläinen, tanskalainen A.P. Moller – Maersk -varustamo ilmoitti 12. tammikuuta 2022 asettaneensa liiketoiminnalleen aiempaa kunnianhimoisemmat ilmastotavoitteet. Tavoitteena on hiilineutraaliuden saavuttaminen vuoteen 2040 mennessä. Aiempana tavoitteena oli hiilineutraalius vuonna 2050.
    Edustustojen raportit
  • 8.2.2022

    Onnellisten ihmisten, huippukapellimestarien ja ekotekojen maa: Suomi-kuva Ranskan mediassa vuonna 2021

    Ranskalainen media kirjoittaa Suomesta paljon. Kiinnostus vaikuttaa lisääntyvän vuosi vuodelta. Viime vuonna Suomi tai suomalainen mainittiin paikallisessa lehdistössä yhteensä 17 700 kertaa. Kun käsiteltyjä teemoja tarkastellaan lähemmin, erottuvat joukosta sekä koronakriisiin että ympäristöön liittyvät artikkelit. Kulttuurista kirjoitettiin poikkeuksellisen usein. Media oli kiinnostunut myös esimerkiksi HX-hävittäjähankkeesta, osaajahoukuttelusta Suomeen ja suomalaisen yritysmaailman kuulumisista. Eräänlaisiksi kestosuosikeiksi muodostuneet suomalainen onnellisuus, koulutus ja tasa-arvo vilahtivat otsikoissa niin ikään.

    Edustustojen raportit
  • 4.2.2022

    Maa-analyysi: Myanmar

    Helmikuun 2021 vallankaappauksen myötä Myanmarin liiketoimintaympäristö on toistaiseksi erittäin haasteellinen. Julkisen sektorin hankkeet ovat pysähdyksissä, vaikuttaen myös sotilashallinnon ohjauksessa oleviin luonnonvarasektoreihin. Moniin aloihin kohdistuu kansainvälisiä sanktioita, lisäksi yritysvastuullisuuden soveltaminen vaatii huolellisuutta. Potentiaalinen kysyntä painottuu perustarpeiden kuten turvallisuuden, terveyden ja opetuksen ympärille. Mikäli poliittinen tilanne rauhoittuu, Myanmar voi osoittautua hyvin dynaamiseksi ja nopeasti kasvavaksi taloudeksi. EU:n Team Europe -hankkeita kannattaa seurata.
    Edustustojen raportit
  • 4.2.2022
  • 3.2.2022

    Egyptin markkinamahdollisuudet suomalaisille yrityksille

    Egyptin kansantalous kasvoi vuonna 2020 lähes kolme prosenttia. Vuoteen 2019 verrattuna se laski liki kolme prosenttia. Suurimmat syyt kasvun hiipumiseen olivat COVID-19 aiheuttama matkailualan taantuma ja ulkomailla työskentelevien egyptiläisten rahalähetysten vähentyminen. Toisaalta talouden kasvua paransi ns. megaprojektit, kuten uuden hallinnollisen pääkaupungin ja useiden uusien kaupunkien rakentaminen sekä Suezin kanavan laajennus. Myös ulkomaisten suorien investointien määrä oli korkealla tasolla. Team Finland toiminnan painopistealueiksi Egyptissä olemme valinneet koulutuksen, ICT:n sekä energia ja Biotech- alat.
    Edustustojen raportit
  • 2.2.2022

    Opettajien täydennyskoulutus Saksassa – mahdollisuuksia suomalaisille koulutusviejille

    Opettajien jatkokoulutuksen heikko tilanne nousi Saksassa keskusteluun koronapandemian etäopetusloikan myötä. Saksassa havahduttiin siihen, että koulujen digitaalinen infrastruktuuri ja opettajien digitaaliset taidot ovat paikoin erittäin puutteellisia. Infraa parannetaan jo julkisella rahoituksella; opettajien jatkokoulutus on mahdollinen seuraava kehityskohde.
    Edustustojen raportit
  • 2.2.2022

    Saksan koulutuksen digitalisaatio – mahdollisuuksia suomalaisille koulutusviejille

    Tämä raportti kertoo Saksan koulujen digiloikasta etäopetukseen pandemia-aikana, digitaalista opetusta hankaloittavasta tiukasta tietosuojapolitiikasta ja liittovaltion mittavasta investointipaketista koulujen digitalisaatioon. Lisäksi raportti listaa koulutuksen digitalisaatioalan toimijoita ja edelläkävijäkouluja, jotka voisivat toimia suomalaisten koulutusviejien pilottikumppaneina Saksassa.
    Edustustojen raportit
  • 2.2.2022

    Saksan koulutusjärjestelmä, koulutusalan toimijat ja suurtapahtumat koulutusviennin näkökulmasta

    Tämä raportti esittelee koulutusviennin kannalta perustavanlaatuista tietoa Saksan koulutusjärjestelmän rakenteesta, koulutuspolusta, koulutusalan toimijoista ja suurtapahtumista. Laajemmassa mittakaavassa koulutusvienti on Saksassa ennemmin maakuvatyötä kuin suurten kassavirtojen vienninedistämistä.
    Edustustojen raportit
  • 1.2.2022

    Ruotsin työsuhdeturvalain päivitys avaa markkinamahdollisuuksia aikuiskoulutukselle

    Ruotsiin on tulossa historiallinen työsuhdeturvalainmuutos, joka tuo mukanaan uudenlaisen opintotuen lisäkouluttautumista varten. Lakimuutoksilla turvataan työntekijän mahdollisuuksia vahvistaa asemaansa työmarkkinoilla, ja parantaa työmarkkinoiden turvallisuutta ja joustavuutta. Opintotuen lopullinen muoto ei ole vielä selvillä, mutta prosessia kannattaa seurata. Opintotuki voi antaa jalansijaa aikuiskoulutuksen markkinoille Ruotsissa.
    Edustustojen raportit
  • 20.1.2022

    Belgian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Team Finland- ja vienninedistämistyö sekä suomalaisten yritysten kansainvälistymisen edistäminen Belgiassa ovat osoittautuneet haastaviksi.
    Edustustojen raportit
  • 19.1.2022

    Jordanian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Potentiaalisimmat markkinamahdollisuudet ovat cleantech, vesi ja energiasektorit, IT-ala, startupit sekä opetusala. Työttömyys maassa on korkealla tasolla. Koronaviruspandemia on heikentänyt talouskasvua, mutta kasvun ennakoidaan palautuvan pandemian päättymisen jälkeen. Talouskehitystä pyritään parantamaan erilaisin uudistuksin. Energia-ja vesisektoreilla on suunnitelmissa suuria sekä keskikokoisia hankkeita, joihin on kansainvälistä kiinnostusta investoida.
    Edustustojen raportit
  • 19.1.2022

    Libanonin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Libanonin talous on historiallisen syvässä kriisissä, josta nouseminen tulee viemään vuosia. Valtiolla ei ole mahdollisuutta suuriin teollisiin investointeihin seuraavien 12 kuukauden aikana. YK:n, Maailmanpankin ja EU:n avustusohjelmissa voi avautua investointimahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Keskeiset alat ovat cleantech ja laajasti kiertotalous, jätehuolto- ja vedenjakelu, terveyssektori, digitalisaatio. Koulutussektorin Team Europe Initiative -aloitteen valmistelu sekä Beirutin sataman jälleenrakennus voivat avata hankemahdollisuuksia.
    Edustustojen raportit
  • 18.1.2022

    Maa-analyysi: Taiwan

    Suomen ja Taiwanin välinen kauppa on suhteellisen pientä, yhteisarvoltaan noin EUR602m (2020). Kauppa on kuitenkin kasvanut sitten vuoden 2019. Tavarakauppa on Suomelle alijäämäistä, palvelujen myynti taasen huomattavan ylijäämäistä. Taiwanin painottaessa tuotteita ja palveluja, joissa Suomella on paljon erityisosaamista ja tarjottavaa, näyttäytyy kaupan tuntuva kasvattaminen hyvin realistisena ja potentiaalisena vaihtoehtona. Suomi on yksi viimeisimmistä EU-valtioista, jolla ei ole verosopimusta Taiwanin kanssa, mutta yritysten toimintamahdollisuuksien helpottamiseen tähtäävää sopimusta koskevat neuvottelut ovat kalkkiviivoilla.
    Edustustojen raportit
  • 18.1.2022

    Kuuba ilmoittaa uusista projekteistaan kuudella eri sektorilla, tarjoten innovatiivisia liiketoimintamahdollisuuksia ulkomaisille sijoittajille

    Kuuban hallitus on ennustanut, että maan BKT kasvaa tänä vuonna 4 prosenttia, viime vuoden kasvun ollessa 2 prosenttia (LatinNews Daily 13.1.2022).  Kuuballa on myös tarve modernisoida infrastruktuuriaan sekä koko teollisuutta.
    Edustustojen raportit
  • 14.1.2022

    Serbian, Montenegron ja Pohjois-Makedonian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Markkinamahdollisuudet Serbiassa, Montenegrossa ja Pohjois-Makedoniassa liittyvät liikenne-, ympäristö-, energia- ja digitaaliseen infrastruktuuriin joihin tehdään merkittäviä investointeja ja joita EU:n alueellinen investointirahoitus priorisoi vuosille 2021-2027. Lisäksi maissa toimii merkittävästi auto-, metalli- ja ICT-sektorien alihankintaa. Kysyntä alihankintaan on kasvussa, alue on lähellä EU:ta, kustannukset ovat alhaiset ja toimitusvarmuus on hyvä. Alueella on myös aktiivista kaivosteollisuutta. EU:n rahoitus vuosina 2021-2027 Länsi-Balkanilla, jossa Serbia on suurin maa, on investointitukea 9 miljardia euroa sekä investointitakuita 20 miljardia euroa.
    Edustustojen raportit
  • 14.1.2022

    Serbian, Montenegron ja Pohjois-Makedonian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Markkinamahdollisuudet Serbiassa, Montenegrossa ja Pohjois-Makedoniassa liittyvät liikenne-, ympäristö-, energia- ja digitaaliseen infrastruktuuriin joihin tehdään merkittäviä investointeja ja joita EU:n alueellinen investointirahoitus priorisoi vuosille 2021-2027. Lisäksi maissa toimii merkittävästi auto-, metalli- ja ICT-sektorien alihankintaa. Kysyntä alihankintaan on kasvussa, alue on lähellä EU:ta, kustannukset ovat alhaiset ja toimitusvarmuus on hyvä. Alueella on myös aktiivista kaivosteollisuutta. EU:n rahoitus vuosina 2021-2027 Länsi-Balkanilla, jossa Serbia on suurin maa, on investointitukea 9 miljardia euroa sekä investointitakuita 20 miljardia euroa.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Panaman markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Panama on vakaa ja kasvava, erityisesti finanssipalveluihin ja logistiikkaan pohjaava kansantalous. Potentiaalia on myös bio- ja kiertotalouden kehittämisessä, energiasektorilla ja kaivosteollisuudessa. Digitalisaatiotarpeita on lähes kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Kolumbian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Kolumbia on 50 milj. asukkaan kasvava kansantalous, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulutuskysynnässä ja tuotannossa kuin B2B- ja B2G-markkinoillakin. Kysyntää on digitalisaatiolle ja automaatiolle, bio- ja kiertotalousratkaisuille sekä koulutus-, terveys- ja puolustussektorin tuotteille.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Irlannin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Irlanti on merkittävä datatalouden sekä IT-, lääke- ja terveysteknologian keskittymä, ja sektoreiden globaali kysyntä kasvaa. Irlanti voi toimia ponnahduslautana globaaleille markkinoille kansainvälisten yritysten alihankkijoina. Uusiutuvaan energiaan, kestävään liikenteeseen, erityisesti sähköautoiluun, ja energiatehokkaaseen rakentamiseen panostetaan. Mahdollisuuksia on energiasektorilla, muun muassa kaukolämmössä, älysähköverkoissa ja tuulivoimassa, sekä sähköautoiluinfrastruktuurissa. Terveydenhuollon uudistaminen luo kysyntää digitaalisille ratkaisuille. Irlanti tarvitsee osaamista kestävään maankäyttöön, maatalouteen sekä metsänhoitoon saavuttaakseen ilmastotavoitteet. Irlannin uusi pohjoismainen strategia edistää myös suomalaisen osaamisen tunnettuutta.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Kreikan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Kreikan talouden tärkeimpiä kasvumoottoreita ovat yritysten liiketoiminnan ja valtionhallinnon digitalisointi, mittavat investoinnit uusiutuvaan energiaan ja kiinteistöjen energiatehokkuuteen. Jätehuollon modernisointi ja jätteiden hyödyntäminen energiaksi ovat niin ikään painopisteinä. Merenkulku ja satamien yksityistämiset voivat myös tarjota mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle. Markkinoille tarvitaan uusia toimijoita, muuten tarjontapuolen rajoitteet saattavat alkaa hidastaa talouden elpymistä.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Maa-analyysi: Ghana

    Länsi-Afrikan dynaamisimpiin talouksiin kuuluva Ghana on nopeasti elpymässä koronan tuomasta syvästä notkahduksesta. Talouden odotetaan kasvavan lähivuodet 4–5 prosentin vuosivauhtia. Suomelle Ghana on läheinen samanmielinen kumppani kansainvälisissä kysymyksissä ja suomalaisyrityksille hyvä ponnahduslauta alueen markkinoille. Kysyntää suomalaiselle osaamiselle on lähivuosina etenkin digitalisaatiossa, kaivannaisteollisuudessa, kiertotaloudessa ja koulutuksessa.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Maa-analyysi: Nigeria

    Nigeria hakee digitalisaatiosta liikevoimaa öljyriippuvaisen talouden monipuolistamiseen ja tuotannon tehostamiseen kaikilla sektoreilla. Kumppaneiksi etsitään myös ulkomaisia investoijia. Investointitarpeet ovat suuria myös energiasektorilla, jossa tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä. Suomelle markkinamahdollisuuksia löytyy näiden lisäksi etenkin koulutuksesta, terveydenhuollosta ja kiertotaloudesta.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    KOSOVON MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE

    Koronan seurauksena kysyntä, kuten talouden kehitys oli erittäin heikkoa Kosovossa, mutta tällä hetkellä hallituksen eri toimenpiteiden vuoksi BKT:n arvellaan kasvavan tänä vuonna Maailmanpankin arvion mukaan noin 7,1 prosenttia. Suurin potentiaalinen mahdollisuus suomalaisyritykselle on EU:n Länsi-Balkanin investointipaketti, jossa on EU-rahoitusta jopa 9 miljardia euroa, sekä eri rahoituslaitosten tenderit. Nyt olisi tärkeää löytää yritysryppäät Suomesta, jotka voisivat osallistua näihin IPA III mukanaan tuomiin investointeihin ja avustaa yrityksiä tarjouskilpailujen haussa. Investointisuunnitelman tärkeimmät alueet ovat kestävä liikenne, puhdas energia, ympäristö ja ilmasto, digitaalinen tulevaisuus, yksityinen sektori ja inhimillinen pääoma. Nämä ovat myös alueita, joilla suomalaisilla on paljon osaamista. Kosovossa yhä jatkuva rakennusbuumi tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi hisseille, nostureille, jäteastioille ja vaikkapa suomalaisille saunoille. Alueellisen yhteistyön käynnistäminen TF-koodinaattori Janne Sykön työpanoksella lisää myös mahdollisuuksia suomalaisyrityksille.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    MAA-ANALYYSI: (Thaimaa)

    Thaimaassa on merkittäviä tarpeita ja kysyntää erityisesti kiertotalouden, uusiutuvan ja vihreän energian aloilla, sekä opetus sektorin uudistuksissa. Thaimaan suunnitelmat bio-, kierto- ja vihreän talouden aloilla (BCG) sekä itäisen talousalueen kehittämiseksi (Eastern Economic Corridor - EEC) tuovat mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Maan autoteollisuus on kansainvälisesti merkittävä ja suunnitelmissa on sähköautojen ja akkutuotannon moninkertaistaminen. Yhteistyö Thaimaan suurten yritysten kanssa voi avata väyliä myös Kaakkois-Aasian markkinoille laajemmin.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2022

    Maa-analyysi: Palestiinalaisalue

    Miehitetyllä palestiinalaisalueella olisi mahdollisesti kysyntää joillekin suomalaisille tuotteille, kuten metsäteollisuuden tuotteille sekä televiestintään ja digitalisaatioon liittyville tuotteille. Palestiinan taloudellinen tilanne on kuitenkin huono ja ostovoima heikko. Israelin miehitys estää vapaan liikkumisen ja kaupankäynnin Palestiinalaisalueella. Tästä syystä suomalaisyritysten realistisin kauppapotentiaali koskee ennen kaikkea YK:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kilpailutuksia.
    Edustustojen raportit
  • 12.1.2022

    Maa-analyysi: Paraguay

    Edustustojen raportit
  • 12.1.2022

    Maa-analyysi: Uruguay

    Edustustojen raportit
  • 12.1.2022

    Maa-analyysi: Argentiina

    Edustustojen raportit
  • 12.1.2022

    Serbian, Montenegron ja Pohjois-Makedonian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Markkinamahdollisuudet Serbiassa, Montenegrossa ja Pohjois-Makedoniassa liittyvät liikenne-, ympäristö-, energia- ja digitaaliseen infrastruktuuriin joihin tehdään merkittäviä investointeja ja joita EU:n alueellinen investointirahoitus priorisoi vuosille 2021-2027. Lisäksi maissa toimii merkittävästi auto-, metalli- ja ICT-sektorien alihankintaa. Kysyntä alihankintaan on kasvussa, alue on lähellä EU:ta, kustannukset ovat alhaiset ja toimitusvarmuus on hyvä. Alueella on myös aktiivista kaivosteollisuutta. EU:n rahoitus vuosina 2021-2027 Länsi-Balkanilla, jossa Serbia on suurin maa, on investointitukea 9 miljardia euroa sekä investointitakuita 20 miljardia euroa.
    Edustustojen raportit
  • 12.1.2022

    Mosambikin taloustilanne ja markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Mosambikin talous elää tukalaa odotusvaihetta. Yhtäältä koronapandemia uusine aaltoineen aiheuttaa taloudelle yhä uusia haasteita. Toisaalta talouselämä tarkkailee maan suurten kaasuinvestointien käynnistymisen kannalta ratkaisevan tärkeän Pohjois-Mosambikin turvallisuustilanteen kehittymistä. Kaasuesiintymien hyödyntämistä koskevan keskustelun osaksi on nopeasti noussut myös näkökulma globaalista energiatransitiosta, siirtymästä fossiilisista uusiutuviin. Suomalaisyrityksille markkinamahdollisuuksia voisi avautua paitsi energiasektorilla, myös ammatillisessa koulutuksessa ja kansainvälisissä hankinnoissa.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    Islannin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Islannin talousnäkymät ovat hyvät; vahvan kasvun ennustetaan jatkuvan vuonna 2022, sillä pandemian vaikutusta on pystytty hillitsemään arvioitua paremmin. Talouden kasvua vauhdittaa kotimainen kysyntä sekä matkailun ja muun viennin elpyminen. Mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle tarjoavat muun muassa terveyssektori ja biotieteet, vihreä siirtymä, infrastruktuurihankkeet ja ICT. Sauna-trendi jatkuu.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    Suomi ja Washington rakentavat yhdessä tulevaisuutta digitaalisuuden ja vihreää siirtymää hyödyntäen yli toimialarajojen

    Washingtonin osavaltio on Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavia osavaltioita ja johtavia tutkimuskeskittymiä. Teknologiateollisuuden kasvu tukee myös digitaalista transformaatiota osavaltion muilla päätoimialoilla. Esimerkkiä innovaatioklustereiden rakentamiseen ja hyödyntämiseen haetaan Pohjoismaista, joka samalla avaa mahdollisuuksia myös uudelle liiketoiminnalle.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    MAA-ANALYYSI: Saudi-Arabia

    Saudi-Arabia on Lähi-Idän suurin markkina, G20-maa, joka BKT:lla mitattuna on maailman 16. suurin talous ja Suomen merkittävin vientikohde alueella. Öljytuotteiden viennistä edelleen hyvin riippuvaisen Saudi-Arabian talous on kasvanut 2021 noin 6%:n luokkaa öljyn maailmanmarkkinahinnan palautumisen myötä. Saudi-Arabia jatkaa mittavaa uudistus- ja investointiohjelmaansa, jonka tavoitteena on vähentää riippuvuutta öljystä ja petrokemian teollisuudesta. Uudistusohjelmat ja suuret megainvestointihankkeet – varsinkin futuristisen uuden NEOM-kaupungin rakennushanke - tarjoavat suomalaisyrityksille merkittäviä mahdollisuuksia digitalisaatiossa, älykkäissä energiaratkaisuissa ja älykkäässä liikkuvuudessa sekä muun infrastruktuurin rakentamisessa. Muita lupaavia sektoreita ovat kaivostoiminta ja kiertotalous sekä terveydenhuolto ja koulutus.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    Maa-analyysi: Iso-Britannia ja Pohjois-Irlanti – Britannian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    UK:n maailman viidenneksi suurin talous on vahvassa kasvussa. Valtio panostaa infraan ja rohkaisee yksityisiä investointeja verohelpotuksin. Kysyntää on paljon terveyssektorilla; maahan rakennetaan 40 uutta sairaalaa ja digitaaliset palveluratkaisut kiinnostavat. Vihreän talouden kasvu tarjoaa mahdollisuuksia liikenteen sähköistämisessä, energiatehokkuudessa, kaukolämmössä ja älykkäissä verkoissa. Suomen maine matkailukohteena on hyvä ja turismin kasvulle on yhä tilaa. Myös muiden palveluiden viennille on kysyntää. Kuluttajatuotteille Britannia on kulttuurisesti läheinen ja ostovoimainen markkina, jossa pandemia on lisännyt digitaalisen ja online-kaupan käyttöä. Puolustussektorilla hallitustenvälinen yhteistyö on tiivistä ja avaa mahdollisuuksia viennille.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    Maa-analyysi: Tunisia 2022

    Tunisia tavoittelee valtionhallinnon laajaa digitalisointia ja pyrkii digiratkaisuihin myös yritystasolla. Digiratkaisuilla pyritään tehostamaan myös yritysten toimintaa. Nokia kilpailee 5G-markkinoista. Suomalaista koulutusjärjestelmää kohtaan on kiinnostusta. Markkinamahdollisuuksia suomalaisyrityksille löytyy myös kiertotaloudesta ja sen osa-alueista. Pidemmällä aikavälillä mahdollisuuksia on nähtävissä energia-alalla Tunisian siirtyessä uusiutuviin energianlähteisiin, erityisesti aurinkovoimaan. Haasteita ovat mm. heikkenevä taloustilanne sekä talouden rakenneuudistusten hidas eteneminen. 
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2022

    Markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille Kyproksella

    Kyproksen elpymis- ja resilienssisuunnitelma kohti vihreää siirtymää ja digitaalista muutosta luo vision koronanjälkeiseen aikaan. Huomioon otetaan uudistukset ja investoinnit ilmastonmuutoksen hidastamiseksi sekä energia- ja liikennejärjestelmien muuttamiseksi asteittain sähköiseksi ja ympäristön kannalta kestävämmiksi. Kyproksen vesivarannot ja luontoympäristö ovat myös kohteita, joihin panostetaan. Kiertotaloutta ja kierrätystä kehitetään.
    Edustustojen raportit
  • 10.1.2022

    Viron talous ja toimintaympäristö 2022

    Talouskehitys on ollut nopeaa. Kuluvana vuonna BKT kasvaa ennusteiden mukaan 9,5 %. Kasvun odotetaan jatkuvan, joskin tasaantuvan aiempaan verrattuna. Inflaatio on kiihtynyt viime kuukausina yli 8 prosenttiin ennen kaikkea energiahintojen voimakkaan nousun vaikutuksesta. Suomalaistaustaiset yritykset ovat vahvasti läsnä Virossa. Markkinamahdollisuuksia on paljon. Työvoimakustannukset ovat alhaisemmat kuin Suomessa, joskin Viron suhteellinen etu työvoimakustannuksissa on kaventumassa. Työvoimavaltaisia yrityksiä on jo siirtynyt Virosta halvempien työvoimakustannusten maihin (mm. tekstiiliteollisuus). Viron sitoutuminen ilmastotavoitteisiin ja tähän liittyvät energiasektorin muutokset tarjoavat paljon mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille.
    Edustustojen raportit
  • 10.1.2022

    Sambian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Sambiassa elokuussa pidettyjen demokraattisten vaalien ja rauhanomaisen vallanvaihdoksen myötä maa elää nyt makrotalouden haasteistaan huolimatta optimistisia aikoja. Vakaana toimintaympäristönä ja tärkeänä mineraalien tuottajana tunnetussa maassa on paljon liiketoiminta- ja muuta potentiaalia.
    Edustustojen raportit
  • 10.1.2022

    Maa-analyysi, Itävalta

    Itävalta on vaativa markkina-alue. Se on usealla alalla, esim. metsäteollisuudessa, Suomen kilpailija. Itävallan yrityskenttä koostuu pääosin pk-sektorista. Suomalaisten yritysten on hyvä valmistautua huolellisesti hakeutuessaan Itävaltaan. Maalla on kunnianhimoinen tavoite olla hiilineutraali vuoteen 2040 mennessä. Itävallan energia-, digitalisaatio- ja ilmastohankkeet voivat tarjota mahdollisuuksia Suomelle. Wienissä toimii myös YK:n alaisia erityisjärjestöjä, joista erityisesti UNIDO/YK:n teollistamisjärjestö sekä YK:n alainen kansainvälinen atomienergia järjestö IAEA ovat kiinnostavia suomalaisten yritysten kannalta.
    Edustustojen raportit