Edustustojen raportit

  • 3.1.2024

    Afrikan jättiläinen investoi digi- ja vihreään siirtymään

    Nigeria hakee digitalisaatiosta vauhtia öljyriippuvaisen talouden monipuolistamiseen ja tuotannon ja palveluiden tehostamiseen kaikilla aloilla. Kumppaneiksi etsitään myös ulkomaisia investoijia. Mittavat investoinnit ovat tarpeen myös energiasektorilla, jossa tavoitteena on hiilineutraalius vuoteen 2060 mennessä. Suomalaisille ratkaisuille on kysyntää myös mm. koulutuksessa, terveydenhuollossa ja kiertotaloudessa.

    Edustustojen raportit
  • 3.1.2024

    Ghanassa kiinnostusta Suomen digi- ja kiertotalousratkaisuihin

    Pitkään alueen taloudellisen mallioppilaan manttelia kantanut Ghana joutui vuonna 2022 turvautumaan IMF:n tukeen taloutensa tasapainottamiseksi. Velkajärjestelyä koskevat neuvottelut ovat pitkittyneet, mutta Ghanan perinteiset vahvuudet – vakaus, suhteellinen vauraus ja alueen mittakaavassa hyvä liiketoimintaympäristö – tekevät maasta edelleen kiinnostavan kauppakumppanin ja hyvän alueellisen sillanpääaseman. Suomalaiselle osaamiselle kysyntää on lähivuosina etenkin digitalisaatiossa, kiertotaloudessa, terveyssektorilla ja koulutuksessa.

    Edustustojen raportit
  • 3.1.2024

    Kambodžan talouskehitys jatkuu vauhdikkaana

    Kambodža on yksi vähiten kehittyneitä maita Aasiassa, mutta samalla sen talouskasvu on ollut verrattain nopeaa n. 5-7%. Kambodžalla on monenlaisia kehitystarpeita lähtien energiasektorista, infrastruktuurihankkeisiin ja koulutukseen. Maan lukeutuminen vähiten kehittyneisiin maihin Aasiassa merkitsee, että käytössä ovat myös useat kauppaa tukevat kehitysinstrumentit, kuten Finnfundin, Finnveran, Finpartnershipin ja UM:n PIF-instrumentin kaltaiset.

    Edustustojen raportit
  • 3.1.2024

    Thaimaan uusi hallitus panostaa ulkomaankauppaan ja investointeihin

    Thaimaan uuden hallituksen kärkiprioriteetti on ulkomaisten investointien ja kaupan edistäminen. Thaimaassa on tarpeita ja kysyntää digitalisaation, terveysteknologian, kiertotalouden, teollisuuden vähäpäästöisten ratkaisujen, sekä uusiutuvan ja vihreän energian aloilla. Maassa on myös paljon kiinnostusta suomalaisen opetusjärjestelmän malleihin ja ratkaisuihin. Thaimaan uuden hallituksen tärkeä prioriteetti on kaupallisten ja investointisuhteiden vauhdittaminen. Vapaakauppaneuvottelut EU:n kanssa käynnistyivät syyskuussa.

    Edustustojen raportit
  • 2.1.2024

    Maa-analyysi: Brasilia

    Latinalaisen Amerikan suurvalta Brasilia on maailman suurimpia maita, mm. maailman 9. suurin talous. Se on myös mielenkiintoisimpia kehittyvien talouksien markkinoita suomalaisyrityksille. Brasilia on demokratia, oikeusvaltio ja markkinatalous. Yli 40 suomalaisyrityksellä on tytäryhtiö Brasiliassa sekä useammalla sadalla on maassa edustaja. Lisäksi brasilialaiset yritykset ovat yhä kiinnostuneempia investoimaan Suomeen, erityisesti teknologiayrityksiin, kilpailukykynsä parantamiseksi innovaatioilla. Maasta löytyy myös korkeasti koulutettuja asiantuntijoita suomalaisten yritysten tarpeisiin.

    Edustustojen raportit
  • 2.1.2024

    MAA-ANALYYSI: KENIA

    Vaikka poliittinen epävakaus onkin jonkin verran lisääntynyt, Kenian talous jatkaa kasvuaan. Keskiluokkaistuvassa Keniassa on haasteita huolimatta laajasti kysyntää suomalaiselle osaamiselle. Erityisesti IT-sektori, maa- ja metsätalouden ratkaisut sekä erilaiset ympäristöystävälliset ratkaisut niin energia kuin kuluttajatuotteissakin ovat kysyttyjä. EU:n ja Kenian välinen talouskumppanuussopimus (Economic Partnership Agreement) allekirjoitettiin 18.12.2023. Se poistaa EU:n tuontitullit välittömästi kenialaisvienniltä, mutta avaa Kenian markkinoita vasta pitkien siirtymäkausien jälkeen.

    Edustustojen raportit
  • 2.1.2024

    Espanjan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille vuonna 2024

    Espanjan talous on vahvalla pohjalla pandemiavuosien notkahduksen jälkeen, ja talouden kasvuluvut ovat EU:n keskiarvoa korkeampia. Maa on myös yksi suurimmista EU-elpymisrahoituksen saajista. Meneillään on kymmenkunta mittavaa strategista hanketta erityisesti vihreän ja digitaalisen siirtymän vauhdittamiseksi. Hankkeet luovat uusia markkinamahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille julkisen ja yksityisen sektorin digitalisaatiossa, vihreässä energiasiirtymässä, vähähiilisessä teollisuudessa ja rakentamisessa, kiertotaloudessa sekä älykaupunkiratkaisuissa. Kumppanuus espanjalaisten yritysten kanssa on edellytys kytkeytymiselle elpymishankkeisiin. Pääsy Espanjan markkinoille voi vauhdittaa tietä myös Latinalaiseen Amerikkaan.

    Edustustojen raportit
  • 2.1.2024

    Kosovon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Kosovon BKT:n arvioidaan kasvaneen vuonna 2023 Maailmanpankin arvion mukaan 3.2 %. Ennustus vuodelle 2024 on noin 3.9 %. Kosovon vuoden 2024 budjetissa (3,314mrd euroa) määritettyihin painopistealoihin (puolustushankinnat, koulutus, yksityisen sektorin työllisyystilanne ja terveydenhuolto) kohdistettava merkittävä lisärahoitus tarjoaa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Myös energiasektorilla, kyberturvallisuuden alalla ja IT-sektorilla on runsaasti potentiaalia. Kosovo tulee myös hyötymään EU:n kasvusuunnitelmasta, jossa Länsi-Balkanin maille osoitetaan 6 miljardin euron rahoituspaketti. Lisäksi EU:n Länsi-Balkan investointipaketti tarjoaa edelleen suuren potentiaalisen mahdollisuuden suomalaisyrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 29.12.2023

    Chilen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille 2024

    Chile on suomalaisyrityksille toimintaympäristönä Latinalaisen Amerikan kontekstissa helposti lähestyttävä maa. Chile jakaa pitkälti samat arvot Suomen kanssa, sillä on toimivat poliittiset ja taloudelliset instituutiot ja vakaat olot. Euroopan unionin ja Chilen tuore päivitetty kauppasopimus vapauttaa 99,9 % EU:n tavaraviennistä Chileen. Suomelle Chile on Latinalaisen Amerikan maista kolmanneksi suurin kauppakumppani. Maassa toimii noin 20 suomalaisyritystä chileläisen sisaryhtiön kautta, ja noin 80 yritystä myy tuotteitaan ja palveluitaan chileläisen kumppanin kautta. Suomella on Chilessä hyvä maine ja suomalaisyrityksillä hyvät mahdollisuudet tarjota kestäviä ratkaisuja muun muassa vihreässä siirtymässä ja erilaisissa digitalisissa ratkaisuissa.

    Edustustojen raportit
  • 29.12.2023

    Maa-analyysi: Mosambik

    Mosambikin talouskehitykseen heijastuvat keskeiset globaalit megatrendit: ilmastonmuutos, energiamurros ja digitalisaatio. Mosambikin merkitys eteläisen Afrikan alueellisena logistiikkasolmukohtana ja energiantuottajana on kasvussa. Suurten kaasuhankkeiden odotetaan käynnistyvän vuonna 2024, mikä tulisi antamaan muutenkin hyvässä kasvuvauhdissa olevalle taloudelle lisäpontta.

    Edustustojen raportit
  • 28.12.2023

    Maa-analyysi: Ranskan tarjoamat markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Ranska on EU:n toiseksi suurin talous. Se on kooltaan 70 % Saksan taloudesta ja kymmenen kertaa Suomen taloutta suurempi. Vuonna 2024 talouskasvun odotetaan säilyvän plussan puolella 0,5–1 prosenttiyksikön välillä. Tästä huolimatta Ranska on eurooppalaisten vientimaidemme joukossa vasta sijalla kuusi. Mahdollisuudet kauppasuhteidemme tiivistämiseen ovat olemassa.

    Edustustojen raportit
  • 28.12.2023

    Markkinakatsaus Etelä-Afrikasta

    Etelä-Afrikka on Suomen suurin kauppakumppani Afrikassa. Kyseessä on mantereen taloudellisesti ja teollisesti kehittynein valtio, jonka rahoituspalvelut ja infrastruktuuri ovat kehittyneitä. Maan talousnäkymiä varjostavat rikollisuus, logistiikka- ja sähkökriisit. Merkkejä on myös vesipulasta. Suomalaisille yrityksille tarjoutuu mahdollisuuksia näiden ongelmien ratkaisussa. Digitaaliset ratkaisut kaivosten, satamien ja vesilaitosten kehittämisessä ovat keskeiset yhteistyösektorit. Osaamisen kehittäminen on integroitava teknisiin ratkaisuihin. Hyvän paikallisen yhteistyökumppanin hankkiminen on välttämätöntä. Yritysten pitää panostaa myös sosiaalisen vastuun hankkeisiin.

    Edustustojen raportit
  • 28.12.2023
  • 27.12.2023

    Avaruusala Uruguayssa

    Avaruusteknologia ja -politiikka on Uruguayssa vielä alussa, mutta maassa on selkeästi kasvava kiinnostus alaa kohtaa myös poliittisesti. Maassa on keskitytty erityisesti avaruusteknologian tuotantoon. Vakautensa ja hyvän investointi-ilmapiirin myötä Uruguay houkuttelee kansainvälisiä yrityksiä.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023

    Romanian taloudesta joulukuussa 2023

    Romania selvinnyt pandemian ja Ukrainan sodan aiheuttamista häiriöistä melko hyvin mm. talouden liikkumavaran, vähäisten Venäjäkytkösten ja korkean energiaomavaraisuuden ansiosta. Talouskasvu 2010-luvulta EU:n nopeimpia ja ostovoimakorjattu bkt henkilöä kohden nyt 76 % EU-keskiarvosta. Tänä vuonna talouskasvu 1,9 %, mutta noussee lähemmäs kolmea 2024 ja yli kolmen 2025.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023

    Romanian energiasektorin tilanne ja kehitys

    EU:n energiapolitiikassa teknologianeutraliteettia tavoitteleva Romania investoi tällä hetkellä uusiutuvan energian, perinteisen ydinvoiman ja pienydinvoimaloiden lisäksi Mustallamerellä sijaitsevaan maakaasuun. Romanialla on pitkät perinteet energiaomavaraisuudessa, ja se on edelleen merkittävä fossiilisten polttoaineiden tuottaja. Maasta odotetaan tulevan EU:n suurin maakaasuntuottaja vielä tällä vuosikymmenellä.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023

    Avaruusala Argentiinassa

    Argentiina on osallistunut aktiivisesti avaruusalan toimintaan pääasiassa kansallisen avaruuskomission (Comisión Nacional de Actividades Espaciales, CONAE) kautta. Argentiina on keskittynyt sekä siviili- että tieteellisiin avaruushankkeisiin. Edullisten pienten satelliittien kehitys on tuonut satelliittiteknologian kustannuksia merkittävästi alas ja mahdollistanut pienempien kaupallisten toimijoiden tulon bisnekseen. Viestinnän lisäksi havainnointi on noussut yhä merkittävämmäksi. Avaruusteknologia on noussut Suomen ja Argentiinan uudeksi yhteistyöalueeksi.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023
  • 27.12.2023

    MAA-ANALYYSI: KAZAKSTAN - markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Kazakstan jatkaa poliittisia ja taloudellisia uudistuksia monipuolistaen ja modernisoiden maataloutta, energia- ja kaivossektoria sekä teollisuutta ja logistiikkareittejä. Kazakstanin talous osoittaa resilienssiä geopolitiikan haasteista huolimatta. EU tiivistää yhteistyötä maan kanssa mm. kriittisten raaka-aineiden, yhteyspolitiikan sekä vesi-, energia- ja ilmastotoimien kehittämiseksi. Suomalaisten yritysten ratkaisuille on nyt entistäkin enemmän kysyntää.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023

    Maakatsaus: Latvia

    Latvia investoi huomattavasti EU-rahoitteisiin elpymishankkeisiin. Niistä yli puolet suunnataan ilmastotoimiin ja digitalisaatioon; mm. kestäviin ratkaisuihin, julkisen liikenteen kehittämiseen, jätehuoltoon ja kiertotalouden kehittämiseen. Lisäksi modernit ICT-ratkaisut sekä suomalaisen puolustusteollisuuden osaaminen kiinnostavat Latviassa. Suomalaisilla yrityksillä on tarjottavaa lisäksi mm. terveydenhuoltosektorin kehittämiseen ja maassa käynnistetyn Rail Baltica -rautatiehankkeen rakentamiseen. Suomella on Latviassa erinomainen maakuva, mikä näkyy myös liike-elämässä.

    Edustustojen raportit
  • 27.12.2023

    Malesian markkinakatsaus

    Malesian talouden kasvunäkymät ovat melko lupaavat ja liiketoimintaympäristö kuuluu edelleen maailman avoimimpien joukkoon. Malesia tarjoaa paljon mahdollisuuksia myös suomalaisosaamiselle usealla sektorilla. Suomalaisyritysten vahvuudet vastaavat hyvin Malesian hallituksen prioriteetteja. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät kiertotalouteen ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, digitalisaatioon, erilaisiin smart city -hankkeisiin, metsätalouteen sekä koulutussektoriin. Malesia on myös erinomainen portti koko Kaakkois-Aasian nopeasti kasvaville markkinoille.

    Edustustojen raportit
  • 22.12.2023

    Itävallan markkinakatsaus

    Yli yhdeksän miljoonaa asukasta, pääkaupunki Wien kaksimiljoonaisine asukkaineen Euroopan unionin jäsenmaiden pääkaupungeista viidenneksi suurin, yhdeksän erilaista osavaltiota ja lähes 600 000 yritystä. 

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    MAA-ANALYYSI: BOLIVIA

    Bolivian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    MAA-ANALYYSI: ECUADOR

    Ecuadorin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    MAA-ANALYYSI: PERU

    Perun markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    Yhdysvaltojen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Yhdysvallat on Suomen talouden ja hyvinvoinnin kannalta merkittävin markkina. Yhdysvaltain talouskasvu jatkuu ja panostukset teknologiaan sekä teollisuuteen ovat merkittäviä. Taantuman pelko on laskenut ja inflaation hallinta vaikuttaa tulokselliselta. Yhdysvaltain työmarkkinat ovat hyvässä vedossa. Pieni nousu työttömyydessä ei sinänsä ole vaarallista, sillä työllisyysaste on historiallisen korkea. Presidentti Bidenin hallinnon investoinnit kotimaan teollisen tuotannon elvyttämiseksi jatkuvat. Alkuvuodesta hallinnon huomio alkaa siirtyä kohti tulevia vaaleja, eikä merkittäviä uudistuksia enää odoteta.

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    Marokon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Marokon 14 km läheisyys Euroopasta ja sen pitkäaikaiset taloudelliset suhteet Euroopan kanssa luovat hyvät puitteet viennin edistämiselle. Marokko profiloituu porttina Afrikkaan ja sen solmimat vapaakauppasopimukset Afrikan maiden kanssa antavat mahdollisuuden Marokkoa laajempaan liiketoimintaan. Liiketoimintaympäristö muistuttaa enemmän kehittyvää eurooppalaista maata kuin Afrikan mantereen valtavirtaa. Marokko on keskitulotason maa, joka panostaa kehittyvään teknologiaan ja jalostusasteen lisäarvoon. Marokosta löytyy korkeasti koulutettuja, infrastruktuuri on kehittynyttä ja tutkimukseen ja kehitykseen panostetaan. Englannin kieli yleistyy varsinkin kaupallistaloudellisissa asioissa.

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    Sveitsin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille 2024

    Sveitsin talous voi hyvin ja markkinamahdollisuudet ovat laajat. Lupaavimpia aloja suomalaisyrityksille lähitulevaisuudessa ovat muun muassa terveydenhuollon digitalisaatio, kuluttajabrändit sekä elintarvikevienti. Sveitsiläiset kuluttajat ovat myös oiva kohderyhmä Suomen matkailulle, ja Sveitsiläiset yritykset investoivat myös yhä useammin suomalaisiin yrityksiin, missä näemme markkinapotentiaalia Suomen taloudelle.

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    Alankomaissa on kysyntää suomalaisosaamiselle

    Keskeinen sijainti, avoin talous ja kansainvälinen liiketoimintaympäristö houkuttelevat yrityksiä Alankomaihin. Suomalaistoimijoille mahdollisuuksia tarjoavat esimerkiksi energiasiirtymä, kiertotalous ja meriteollisuus.

    Edustustojen raportit
  • 21.12.2023

    Katsaus Belgian biolääkesektoriin

    Belgia on biolääketieteen ja -teollisuuden kärkimaita niin Euroopassa kuin maailmanlaajuisesti. Belgian biolääkesektori on koko arvoketjun kattava ekosysteemi, jonka avulla Belgia on noussut maailman kolmanneksi suurimmaksi biolääkkeiden viejäksi.

    Edustustojen raportit
  • 20.12.2023

    Maa-analyysi: Ruotsi

    Kuten Suomen hallitusohjelma nyt ensimmäistä kertaa toteaa, on Ruotsi Suomen tärkein kahdenvälinen kumppani.

    Edustustojen raportit
  • 20.12.2023

    Vietnam's food and beverages update

    A growing middle class, urbanization and higher standards of living are expected to continue to drive long-term growth in Vietnam's food industry. Increased consumer spending, lifestyle changes and urbanization have made Vietnam an attractive retail market for food exports. Also Finnish food and beverages have been promoted in Vietnam. Potential sectors for Finnish exports include meat, fish, berries, oat drinks, alcoholic drinks and dairy products.

    Edustustojen raportit
  • 19.12.2023

    Maakatsaus Tunisia 2024: Ajankohtaista Tunisian taloustilanteesta ja kaupallisista mahdollisuuksista loppuvuonna 2023

    Tunisian taloutta vaivaavat haasteet ulkomaiseen rahoitukseen liittyen, kasvava valtionvelka, haluttomuus sopia IMF:n kanssa reformiohjelmasta ja luototuksesta sekä paheneva kuivuus. Tällä hetkellä Tunisia tekee joitain uudistuksia mm. byrokratian vähentämiseksi, mutta vaikeimpiin ja tärkeimpiin talouskasvua hidastaviin rakenteisiin, kuten valtiontukiaisten purkuun, se on kuitenkin haluton puuttumaan. Vuonna 2023 matkailu on kasvanut ja Tunisian talous on sinnitellyt hitaassa kasvussa, mutta vuoden 2024 osalta tilanne näyttää vaikealta. Kilpailukyvyn lisääminen, julkisen talouden vahvistaminen ja ilmastonmuutokseen sopeutuminen ovat keskeisiä talouskasvun palauttamiseksi ja resilienssin vahvistamiseksi tulevaisuuden talous- ja ilmastoshokkien varautumisen kannalta. Tunisia tarjoaa haastavasta liiketoimintaympäristöstä huolimatta mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille, ja EU:n vahva kumppanuus Tunisian kanssa vahvistaa niitä mm. digitalisaatiossa sekä energia- vesi- ja kiertotaloussektoreilla. Edustusto kehottaa Tunisian markkinoista kiinnostuneita tekemään perusteellisen markkina-analyysin, huomioimaan riskit ja panostamaan paikallisen kumppanin valintaan. Tunisia voi tulevaisuudessa toimia myös porttina Afrikkaan ja arabimaihin.

    Edustustojen raportit
  • 18.12.2023

    COUNTRY OUTLOOK: Vauras Irlanti tiellä kohti vihreää ja digisiirtymää

    Irlanti, noin 5.5 miljoonan asukkaan vauras ja kasvava talous, on koti useille kansainvälisille suuryrityksille teknologia-, lääke- ja terveysteknologiasektoreilla. Irlanti on pieni ja helposti lähestyttävä markkina, joka on hyvä testialusta pk-yrityksille testata tuotteitaan. Irlanti on myös EU:n ja euroalueen ainoa englanninkielinen maa. Irlannissa on yrityksille edullinen verotus (mm. yritysvero 12.5%) sekä useita muita veroetuja. Vientivetoisella Irlannilla on merkittäviä tarpeita digitalisaation ja vihreän siirtymän osalta.

    Edustustojen raportit
  • 18.12.2023

    Belgian satamat ovat portti kansainvälisille markkinoille

    Belgian pohjoisosassa Flanderissa sijaitsevat satamat ovat keskeisellä asemallaan täydellinen solmukohta Euroopan markkinoille: 60 % Euroopan ostovoimasta on 500 kilometrin säteellä Flanderista. Tärkeitä painopistealueita Belgian satamissa ovat digitalisaatio, teknologia, energiasiirtymä ja vihreä siirtymä.

    Edustustojen raportit
  • 22.12.2023

    MAA-ANALYYSI: TURKKI

    Suomen ja Turkin välinen kauppa porskuttaa kolmatta vuotta putkeen ennätyslukemissa talouden ja politiikan epävarmuustekijöistä huolimatta. Turkin suuri keskiluokka, nuori väestö ja geostrateginen sijainti tarjoavat mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Teollisuuden vähähiilistämisen teknologioilla, älykkäillä ja uusiutuvilla energiaratkaisuilla sekä Teollisuus 4.0:n ja 5G-verkkojen ratkaisuilla on kysyntää Turkissa.

    Edustustojen raportit
  • 17.12.2023

    Design market opportunities in Indonesia

    As the largest economy in Southeast Asia and the 14th largest in the world, Indonesia stands as a promising market for Finnish design and fashion. Finland enjoys a positive image in Indonesia, linked to qualities like high-quality education and overall reputation for excellence.

    Edustustojen raportit
  • 15.12.2023

    Slovenian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Tällä hetkellä lupaavimpia sektoreita ovat bio- ja kiertotalous, joka on Sloveniassa strateginen prioriteettiala, sekä digitalisaatio, johon liittyy myös 5G/6Gteknologia- ja kyberturvallisuushankkeita. Potentiaalisesti kiinnostava teollisuusinvestointihanke on Krškon ydinvoimalan uusi reaktori.

    Edustustojen raportit
  • 15.12.2023

    Unkarin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Energiaratkaisut ja bio-/kiertotalous on todettu lupaavimmiksi aloiksi yhteistyön lisäämisessä Unkarin kanssa. Muita potentiaalisia markkinamahdollisuuksia on mm. smart cities-, tekoäly- ja digitalisaatiosektoreilla.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    Markkinaselvitys Brasilian koulutusmarkkinoista

    Jo suuren kokonsa puolesta Brasilian koulutusmarkkinat tarjoavat lukuisia mahdollisuuksia suomalaiselle koulutusviennille niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla. Suomalainen koulutusjärjestelmä ja koulutuksen korkea laatu tunnetaan Brasiliassa, mikä luo hyvän lähtökohdan neuvotteluille. Brasiliassa tarve opettajien täydennyskoulutuksille on kasvavaa. Opettajilta vaaditaan uusia taitoja, kun koulutusalan teknologiaratkaisut ovat saamassa lisää tilaa markkinoilla. Koulutusalan innovaatiot osana opetusta ovat keskeisessä roolissa, kun opiskelijoille opetetaan tulevaisuuden työelämätaitoja.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    Sveitsin taloustilanne joulukuu 2023

    Sveitsin talous on vakaalla ja hyvällä pohjalla ja jatkaa kasvuaan. Inflaatio on laskenut viime kuukausina ja talouden kasvun odotetaan jatkuvan maltillisesti lähitulevaisuudessa. Muuhun Eurooppaan nähden Sveitsin talous on pysynyt erittäin vakaana, inflaatio on ollut muuta Eurooppaa matalampaa, työttömyys erittäin vähäistä ja talous on jatkanut kasvuaan.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    Norja monipuolistaa talouttaan – suomalaisratkaisut kiinnostavat

    Norjan ja Suomen suhteet ovat tiivistyneet entisestään viime vuosina. Norjan talous on ainutlaatuisessa asemassa ja varakas naapurimaa tarjoaa markkinamahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Suomalaisratkaisut kiinnostavat vihreään siirtymään satsaavassa Norjassa. Valtio tukee vihreän teollisuuden aloja ja myös suomalaisyritykset voivat päästä osaksi hankkeisiin.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    Irak toivottaa kansainväliset yritykset tervetulleiksi maan jälleenrakennukseen

    Irak on toipumassa vuosikymmenten sodista ja levottomuuksista. Maailman seitsemänneksi suurimman öljyntuottajan turvallisuustilanne on parantunut nykyhallituksen aikana. Irak on oikealla tiellä ja valinnut prioriteettinsa järkevästi. Mikäli Irakin suhteellinen vakaus säilyy, tarjoaa maa huomattavan potentiaalin kansainvälisille yrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    MAA-ANALYYSI: LIETTUA

    - Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa arviolta 200. Tuonti Liettuasta: noin 732 miljoonaa euroa, vienti Liettuaan: noin 972 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on. - Edustusto keskittyy vuoden 2024 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, terveys- ja hyvinvointisektori sekä puolustus- ja turvallisuusteollisuus. Nämä sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa tai liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet erityistä kiinnostusta suomalaisyrityksiä kohtaan. - Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa. Liettua tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille erityisesti digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreään kehitykseen liittyvissä investoinneissa ja uudistuksissa.

    Edustustojen raportit
  • 14.12.2023

    MAA-ANALYYSI: LIETTUA

    - Suomalaisia yrityksiä on Liettuassa arviolta 200. Tuonti Liettuasta: noin 732 miljoonaa euroa, vienti Liettuaan: noin 972 miljoonaa euroa. Potentiaalia kaupan lisäämiselle on. - Edustusto keskittyy vuoden 2024 aikana seuraavien alojen suomalaisyritysten vienninedistämiseen: älykkäät ja ihmiskeskeiset kaupungit, terveys- ja hyvinvointisektori sekä puolustus- ja turvallisuusteollisuus. Nämä sektorit ovat osana Liettuan EU:n elpymissuunnitelmaa tai liettualaiset yhteistyökumppanit ovat ilmaisseet erityistä kiinnostusta suomalaisyrityksiä kohtaan. - Liettuan osuus EU:n elpymis- ja palautumistukivälineestä (RRF) on 2,225 miljardia euroa. Liettua tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille erityisesti digitalisaatioon, terveydenhuollon modernisointiin ja vihreään kehitykseen liittyvissä investoinneissa ja uudistuksissa.

    Edustustojen raportit
  • 13.12.2023

    Kypros kiinnostaa, vaikka naapurustossa kuohuu

    Kypros EU:n jäsenmaana toimii Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän maantieteellisessä läheisyydessä. Epävakaan naapuruston takia Kypros korostaa omaa vakauttaan ja turvallisuutta, johon ulkomaisia yrityksiä ja investointeja houkutellaan aktiivisesti monin tavoin ja eduin. Suomalaisyritysten kannattaa tarkastella Kyprosta laajemmasta kuin pelkästä saaren näkökulmasta.

    Edustustojen raportit
  • 13.12.2023

    Qatarin liiketoimintamahdollisuudet suomalaisille toimijoille

    Qatar on nopeasti kasvava moderni, useilla aloilla kokonaan suurempi toimija. Maa on BKT per capita -mittareilla yksi maailman vauraimpia maita. Vauraus perustuu etupäässä maakaasuun, jossa Qatar on nesteytetyn maakaasun LNG:n osalta maailman suurin viejä Yhdysvaltain ohella.

    Edustustojen raportit
  • 11.12.2023

    Suomen vesiosaamiselle kysyntää Etelä-Afrikassa

    Etelä-Afrikka kärsii tällä hetkellä merkittävistä vesiongelmista. Vuoteen 2030 mennessä kulutuksen ja tarjonnan epätasapaino on lähes 20 prosenttia, juomaveden laatu on heikentynyt viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi, infrastruktuuri on vanhentunut ja vesihukka verkostossa on lähes 50 prosentin luokkaa.

    Edustustojen raportit
  • 7.12.2023

    Terveysturismi ja EU:n elpymisvarat vauhdittavat terveydenhuollon investointeja Kroatiassa

    Kroatian hallituksen keskeinen tavoite, OECD-jäsenyys vuoden 2026 aikana, asettaa paineita terveydenhuoltosektorin kokonaisvaltaiseen uudistamiseen. Kansallisessa terveydenhuoltostrategiassa keskeisiä tavoitteita ovat sairaanhoitopalvelujen alueellinen turvaaminen, ennaltaehkäisevien toimenpiteiden lisäys ja julkisen terveydenhuoltosektorin rahoituskestävyyden parantaminen. NATO-, EU-, euro- ja Schengen-alueeseen kuuluvassa Kroatiassa on perinteisesti korkeatasoista lääketieteen osaamista. Esimerkiksi elinsiirroissa maa on maailman huippua asukaslukuun suhteutettuna. Kroatialle myönnetyistä elpymisvaroista 5% on kohdennettu terveydenhuoltoon. Yksityinen terveydenhuoltosektori kasvaa noin 10% vuosivauhtia. Vaikka terveydenhuollon digisovellukset eivät ole kansan parissa suosittuja (esim. korona-appia käytti vain 2% väestöstä), suhtaudutaan tekoälyn hyödyntämiseen leikkaussaleissa hyvin myönteisesti.

    Edustustojen raportit
  • 5.12.2023

    Tshekki ja Slovakia 2024

    Maat ovat nopeasti kasvavia talouksia, ja niillä on merkittäviä tarpeita teollisuuden uudistamiseen sekä vihreän siirtymän että digitalisaation osalta. Energiatehokkuus on noussut keskeiseksi panostusalueeksi energiakriisin seurauksena ja hiilineutraalien energialähteiden käyttö lisääntyy.

    Edustustojen raportit