Edustustojen raportit

  • 25.6.2020

    Tanska nelinkertaistaa merituulivoimakapasiteettinsa 2030 mennessä

    Tanska julkisti 22.6 toisen osuuden laajasta ilmastosuunnitelmasta. Maa aikoo nelinkertaistaa tuulivoiman tuotantokapasiteettinsa 2030 mennessä. Suunnitelman keskiössä on kaksi uutta energiasaarta, toinen Pohjanmerellä ja toinen Bornholmin matalikolla. Tämän lisäksi rakennetaan uusi merituulivoimapuisto Kattegatin merialueelle. Valtava tuulivoimahanke tarjoaa suomalaisille yrityksille mielenkiintoisia liiketoimintamahdollisuuksia.
    Edustustojen raportit
  • 18.6.2020

    Covid19-tartuntatilanne Tanskassa pysynyt matalla tasolla laajoista avaamistoimista huolimatta

    Laajoista avaamistoimista huolimatta Tanskan koronatartunnat ovat hyvin matalla tasolla. Tanska keskittyy nyt pitkäjänteiseen ja kestävään COVID19-hallintaan, joka vaikuttaa väestön arkielämään mahdollisimman vähän. 
    Edustustojen raportit
  • 12.6.2020
  • 11.6.2020

    Indonesian koulutus- ja tutkimusjärjestelmä ja sen mahdollisuudet Suomelle

    Koulutuksen kehittäminen on yksi Indonesian hallituksen prioriteeteista. Maan kasvava talous, keskiluokkaistuminen ja suuri nuori väestö edellyttävät koulutussektorin uudistuksia, jotka takaavat Indonesian kilpailukyvyn jatkossa. Keskeisessä asemassa inhimillisen pääoman nostamisessa ovat perusopetuksen, laadukkaan koulutuksen saatavuuden, opettajien koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen työelämävastaavuuden parantaminen.
    Edustustojen raportit
  • 4.6.2020

    Uusiutuva energia kasvussa Portugalissa

    Portugalin energiantuotanto on vahvasti tuontiriippuvaista, sillä fossiilisia energianlähteitä ei ole maassa käytännössä lainkaan. Energiasektorin tavoitteena on lisätä uusiutuvan energian käyttöä kokonaisvaltaisesti, vähentää riippuvuutta tuonnista, vähentää kasvihuonepäästöjä ja samalla panostaa vihreään talouden kasvuun. Vihreän vedyn tuotannolla on vahva painoarvo tavoitteiden saavuttamisessa.
    Edustustojen raportit
  • 3.6.2020

    Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 2/2020

    Koronaviruspandemialla on ollut tuhoisat vaikutukset maailmanlaajuisesti eikä Meksiko ole poikkeus. Vuoden 2020 ensimmäinen kolmannes näki Meksikon BKT:n supistuvan 1,2%, mutta Meksikon kes-kuspankki Banxico ennustaa talouden supistuvan vuoden aikana 8,8%, Maailmanpankki 10%.
    Edustustojen raportit
  • 29.5.2020

    Transatlantic Webinar Highlights: Role of Forest Bioeconomy in Green Economy Transition

    Embassy of Finland in Washington, D.C. and the Delegation of the European Union to the U.S. welcome you to view materials of our virtual seminar on the role of forest bioeconomy in the green economy transition. Full webinar recording is available too for your viewing.
    Edustustojen raportit
  • 28.5.2020

    Koronapandemian vaikutus Puolan talouteen ja hallituksen tukipaketit talouselämän tukemiseksi

    Puolan talouden ennakoidaan supistuvan 4%:a tänä vuonna, mutta maan talous näyttäisi selviävän pandemian seurauksista muita EU-maita vähemmin vaurioin. Tämä johtuu mm. Puolan talouden monipuolisesta rakenteesta, omasta valuutasta ja julkisen talouden vahvasta tilanteesta. Hallitus on ilmoittanut noin 80mrd euron suuruisesta tukipaketista maan talouden piristämiseen. Yritykset ovat käynnistäneet toukokuussa liiketoimintojaan hallituksen alettua asteittain purkamaan rajoituksia.
    Edustustojen raportit
  • 27.5.2020
  • 26.5.2020

    Tanska panostaa koronan jälkeen vienninedistämiseen

    Vienninedistäminen tulee olemaan Tanskan ulkoministeriön selkeä pääprioriteetti seuraavien vuosien aikana. Vienninedistämisrahoitus kaksinkertaistetaan vuodelle 2021. Yritysten osallistumisesta vienninedistämistoimiin tulee halvempaa - yritysten vienninedistämiskustannuksista katetaan jatkossa 75 %. Uusilla toimilla halutaan myös houkutella investointeja Tanskaan.
    Edustustojen raportit
  • 25.5.2020

    Kiertotalouden mahdollisuudet Alankomaissa 2020

    Kiertotaloussiirtymä etenee Alankomaissa koronatilanteesta huolimatta laaja-alaisesti. Monilla sektoreilla materiaalien käyttöä pyritään ajamaan nopeasti alas, ja kansallisen muovisopimuksen allekirjoitus on kannustanut yrityksiä toimiin. Seuraavana kiertotalouden valokeilaan ovat nousemassa tekstiilit, biomassa ja erilaiset kierrätysjärjestelmät. Haagin suurlähetystö kartoittaa yhdessä paikallisten asiantuntijoiden ja Business Finlandin kanssa sektoreita, joilla suomalaisosaamiselle voisi olla eniten kysyntää.
    Edustustojen raportit
  • 11.5.2020

    Katsaus Namibian opetussektoriin

    Namibiassa arvostetaan koulutusta, minkä johdosta sekä valtio että yksityishenkilöt käyttävät koulutukseen suhteellisen paljon rahaa. Koulutuksen laatu ei kuitenkaan ole parantunut halutulla tavalla, mistä johtuen sektori tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle.
    Edustustojen raportit
  • 7.5.2020

    Sveitsin terveydenhuolto: kohti digitalisaatiota

    Sveitsin terveydenhuollon alalla on selvästi nähtävissä, että yksityisten lääkäreiden ja lääkäriasemien, sairaaloiden, laboratorioiden ja viranomaisten välistä tiedonvaihtoa voidaan parantaa ja että digitaalimuutosta voi nopeuttaa. Sveitsin liitovaltion hallitus haluaa edistää digitalisointia ja tiedon käyttöä. Samalla se haluaa käynnistää yhteiskunnallisen vuoropuhelun uuden tekniikan mahdollisuuksista ja riskeistä.
    Edustustojen raportit
  • 5.5.2020

    Koronakriisi koettelee Tanskan taloutta - vaikutukset iskeneet etenkin palvelu- ja kuljetussektoreille

    Koronapandemian vaikutukset ovat iskeneet voimakkaasti Tanskan talouteen. Valtiovarainministeriön arvion mukaan BKT voi laskea 3-6 % tänä vuonna. Kriisitukia on toukokuun alussa maksettu yrityksille n. 6 mrd. kruunua. Yli 70.000 yritystä on hakenut tukea apupaketeista. Työttömien määrä on kriisin aikana kasvanut lähes 50.000:lla. Talouden elpymisen puolesta puhuvat joustavat työmarkkinat ja vahva hyvinvointivaltio, sekä alhainen valtionvelka. Myös yksityisen kulutuksen kehitys lupaa hyvää talouden kannalta.
    Edustustojen raportit
  • 30.4.2020

    Espanjan talouden näkymät synkkenevät koronakriisin ja sulkutoimien jatkuessa

    Espanjan keskuspankki julkisti huhtikuun lopulla koronaviruskriisin valossa päivitetyt arvionsa Espanjan talouden kehityksestä kuluvana ja tulevana vuonna.
    Edustustojen raportit
  • 30.4.2020

    Suomen ja Tanskan välinen kauppa 2019

    Suomen tavaravienti Tanskaan oli arvoltaan noin miljardi euroa vuonna 2019. Tavaratuonti Tanskasta Suomeen oli lähes 1,6 miljardia euroa. Tavaravienti Tanskaan on painottunut mekaanisiin koneisiin ja laitteisiin sekä sähkökoneisiin ja -laitteisiin, joiden yhteenlaskettu osuus tavaraviennistä on noin 23 prosenttia.
    Edustustojen raportit
  • 29.4.2020

    5G-verkko tulossa Brasiliaan

    Myös Brasiliassa otetaan käyttöön 5G-verkko. Taajuushuutokauppa oli tarkoitus järjestää vuoden 2020 lopulla, mutta COVID-19-pandemian takia asian odotetaan siirtyvän vuoden 2021 puolelle. Asia on tärkeä myös Nokialle, joka on ollut vahvasti läsnä Brasiliassa jo vuosikymmeniä.
    Edustustojen raportit
  • 29.4.2020

    Tanskan koronatartuntaseurantasovellus Smittestop julkaistaneen lähiaikoina

    Tanskalaisviranomaiset ovat ilmoittaneet lanseeraavansa lähiviikkoina mobiilisovelluksen, jolla voidaan jäljittää henkilöitä, jotka ovat olleet kontaktissa covid19-tartunnan saaneeseen henkilöön. Vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa sovellusta kehittää Tanskan valtiolle ilmaiseksi tanskalaisyritys NetCompany.
    Edustustojen raportit
  • 27.4.2020

    Koronaviruksen vaikutukset Saksan talouteen

    Saksan taloudellisia kriisitoimia kuvataan "suureksi singoksi". Valtion takaus yritysten lainoille on rajaton ja suoria tukia myönnetään nopeasti ja epäbyrokraattisesti. Talousennusteita leimaa epävarmuus, merkittävin muuttuja on sulkutoimenpiteiden kesto. Melko optimistisillakin olettamilla BKT:n arvioidaan supistuvan kuluvana vuonna 5 prosenttia. Autoteollisuuden tilaukset, tuotanto ja vienti ovat laskeneet noin kolmanneksen edellisvuodesta. Tuotantoa käynnistellään nyt varovasti uudelleen. Kriisi voi luoda myös uusia mahdollisuuksia; korona voi siirtää tuotantoketjuja lähemmäksi kotimaata ja pakottaa Saksan kauan kaipailtuun digiloikkaan.
    Edustustojen raportit
  • 22.4.2020

    Katsaus Portugalin tekstiiliteollisuuteen

    Tekstiili- ja vaateteollisuus on yksi Portugalin tärkeimmistä aloista ja vientisektoreista. Sen osuus BKT:sta oli 3,9% vuonna 2017. Teollisuus suuntautuu älytekstiileihin ja luonnonkuitupohjaisiin tuotteisiin. Myös kiertotalous kiinnostaa. Näihin haetaankin innovaatioita jatkuvasti. Koronapandemian myötä tekstiiliteollisuus on siirtynyt innovoimaan kasvomaskeja niin kansallisille kuin eurooppalaisille markkinoille.
    Edustustojen raportit
  • 1.4.2020

    COVID-19-koronaviruspandemian vaikutus Brasilian taloustilanteeseen

    COVID-19 on vaikuttanut voimakkaasti myös Brasilian talouteen. Talouden arvioitiin kasvavan kuluvana vuonna hieman yli 2%, mutta nyt arviot ovat useassa tapauksessa 0 ja -1% välillä. Talouden uskotaan kääntyvän vuoden jälkipuoliskolla jälleen kasvuun ja olevan ensin vuonna ripeää. Eniten pandemian vaikutuksista ovat kärsineet Brasilian lukuisat epävirallisella taloussektorilla toimivat. Tilanne on vaikea myös PK- ja mikroyrityksille, suurten yritysten kestäessä paremmin. Talousministeri Guedesin mukaan hallituksen toimet ovat vaikutukseltaan yhteensä noin 130-140 mrd euroa.
    Edustustojen raportit
  • 27.3.2020

    Intian talous COVID-19 -kriisissä

    Intian talous oli laskusuunnassa jo ennen koronaa ja terveydenhuollon kapasiteettipula ilmeinen. Siten maa joutuu ottamaan epidemian vastaan heikoin edellytyksin kansalaisten ja elinkeinoelämän tukemiseen. Intian hallitus on ryhtynyt raskaisiin liikkumisen ja elinkeinotoiminnan rajoittamistoimiin, joka on epidemian hallittavuuden kannalta tarpeellista, mutta aiheuttaa samalla maan taloudelle, elinkeinoelämälle ja työvoimalle suuren ja arviolta pitkäaikaisen iskun. Erityisesti heikoimmassa asemassa olevien tilanteen helpottamiseksi hallitus julkisti suunnitelman USD 22 mrd. tukipaketiksi, jolla ei kuitenkaan suoranaisesti tueta yrityksiä. Koska riittävää kapasiteettia talouden tukemiseksi tai aikanaan elvytykseksi ei juuri ole, tulee Intian toipuminen olemaan hitaampaa kuin kehittyneempien ja dynaamisempien markkinoiden.
    Edustustojen raportit
  • 25.3.2020

    Biotalouteen ja puurakentamiseen avautumassa uusia mahdollisuuksia Yhdysvalloissa: Pian voidaan rakentaa jopa 18 kerroksisia rakennuksia puusta

    Yhdysvalloissa nähdään, että innovatiiviset puutuotteet voivat avata uusia markkinoita ja vahvistaa paikallista taloutta. Yhdysvaltain metsäsektorilla on 300 miljardin dollarin taloudellinen vaikutus vuodessa, ja se työllistää lähes miljoona työntekijää, mutta käyttämätöntä potentiaalia on runsaasti. Kansainväliseen rakennuslakiin ensi vuonna voimaan tulevan muutoksen myötä yritykset voivat rakentaa jopa 18 kerroksisia kaupallisia rakennuksia massiivipuusta. Puurakentamisen mahdollisuudet Yhdysvalloissa tulevat siis kasvamaan jo lyhyellä aikavälillä, joka luo mahdollisuuksia myös suomalaisille toimijoille.
    Edustustojen raportit
  • 17.3.2020

    Rohkea rokan syö: kuinka päästä Ranskan elintarvikemarkkinoille?

    Rakkaus hyvää ruokaa kohtaan ja gastronomia osana arkea ja juhlaa lienee yksi voimakkaimmin Ranskaan liitetyistä mielikuvista – eikä turhaan! Miten siis ruokaan intohimoisesti suhtautuvan maan markkinoille voi päästä ja mitä pitää ottaa huomioon?
    Edustustojen raportit
  • 12.3.2020

    Koronavirusepidemia jyrkentää Hongkongin talouden laskusuhdannetta

    Koronavirustilanteen vuoksi Hongkongin lähitulevaisuuden talousnäkymät ovat edelleen synkentyneet. Vuonna 2020 talouden ennustetaan taantuvan jopa 2%. Reaalitalouden lisäksi koronavirusepidemian vaikutukset tuntuvat myös mielenosoituksien vaikutuksilta välttyneellä finanssisektorilla. Taantuma ja epävakaus vaikuttavat ilmapiiriin. Hongkongin hallinnon vähintään 4,8% alijäämäinen tulo- ja menoarvio tarjoaa merkittävää 120 mrd. HKD (4,2% BKT:sta) tukea alueen taloudelle. Tuesta 71 mrd. HKD (2,5%) kanavoidaan kerta-avustuksena kaikille alueen yli 18-vuotiaille pysyville asukkaille. Valitettavasti rahallinen stimulus tuskin riittää palauttamaan Hongkongin taloutta raiteilleen. Ulkoisten tekijöiden lisäksi alueen poliittista kriisiä ei ole ratkaistu ja koronavirustilanteen helpotettua mielenosoitusten ennustetaan alueella jatkunevat. Hongkong tarvitsisikin uuden strategian talouden saamiseksi takaisin jaloilleen.
    Edustustojen raportit
  • 11.3.2020

    Romanialla riittää haasteita kiertotaloudessa ja kierrätyksessä

    Kiertotalouden käsitettä ei vielä laajasti ymmärretä Romaniassa edes kaikkien ministeriöiden tasolla. Romanialaiset kansalaisjärjestöt ovatkin olleet usein edelläkävijöitä yhteiskunnallisissa muutoksissa. Jätehuolto ja kierrätys toimivat huonosti ja roskaaminen on yleistä. Koska ympäristöasioista ei puhuta kouluissa eikä mediassa, ihmisten ympäristötietoisuus ei ole vielä kovin korkealla tasolla. Muutos on kuitenkin väistämättä edessä ja Romanian odotetaan ryhtyvän lähivuosina suuriin investointeihin Green Dealin vaatimukset täyttääkseen.
    Edustustojen raportit
  • 11.3.2020

    Liettuan palvelukeskusbisnes kasvaa

    Liettua on vuosien varrella onnistunut houkuttelemaan maahan noin 80 kansainvälisten yritysten palvelukeskusta, jotka sijaitsevat pääosin pääkaupunki Vilnassa ja toisessa kasvukeskuksessa Kaunasissa.
    Edustustojen raportit
  • 6.3.2020

    Koronavirus Kiinassa: päivitystä talous- ja kauppavaikutuksista sekä Kiinan elvytystoimista

    Kiinan talouden indikaattorit viittaavat jo nyt koronavirusepidemian merkittäviin vaikutuksiin ainakin vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Kiinan virallinen ostopäällikköindeksiluku (PMI) putosi helmikuussa historiallisen rajusti. Talous on käynnistymässä, mutta hitaasti, eikä kapasiteetti ole vielä lähimainkaan täydessä käytössä erilaisten rajoittavien toimien takia. Yleinen arvio on, että talouden täyteen käynnistymiseen saatetaan päästä aikaisintaan huhtikuussa ja vuodesta 2020 tulee kokonaisuudessaan epätavallinen. Kiinan hallinnon fokus on enenevässä määrin talouden saamisessa raiteilleen. Tukitoimet ovat kohdennettuja nimenomaan pk-yrityksiin ja kassavirtaongelmien tukemiseen. Lisäksi force majeure –sertifikaatteja on myönnetty vientiyrityksille, jotka eivät ole pystyneet pitämään kiinni sopimusvelvoitteistaan.
    Edustustojen raportit
  • 2.3.2020

    Australian markkinat loppuvuonna 2019 ja kurkistus vuoteen 2020

    Australian taloudellinen tilanne on verrattain tasainen. Loppuvuoden 2019 ja alkuvuoden 2020 maastopalot ja maailmalla leviävä koronavirus ovat kuitenkin aiheuttaneet haasteita. Palojen jälkeinen uudelleenrakentaminen tarjoaa silti myös uusia liikemahdollisuuksia, ja etenkin uusiutuvaan energiaan perustuvat ratkaisut ovat erityisen mielenkiintoisia suomalaisyrityksille. Australia on edelleen erinomainen markkina ja monipuolinen liiketoimintaympäristö.
    Edustustojen raportit
  • 26.2.2020

    Koronavirus Kiinassa; alustavia arvioita mahdollisista taloudellisista vaikutuksista

    Koronavirusepidemian taloudelliset vaikutukset Kiinassa ja muualla maailmassa tulevat alustavien arvioiden mukaan olemaan merkittäviä. Suurimmat vahingot johtuvat Kiinan rajoittamistoimista kotimaassa. Hidastuminen näkyy etenkin ensimmäisen vuosineljänneksen aikana, toisella vuosipuoliskolla odotetaan Kiinan elvytystoimia. Kiina toistaiseksi haluton laskemaan BKT:n kasvutavoitteita. Tämä raportti on kirjoitettu 4.2. silloisten tietojen pohjalta.
    Edustustojen raportit
  • 25.2.2020

    Kiinan koronavirusepidemia: tuotanto-ongelmat, henkilöstöpula ja liikennerajoitukset vaikuttavat toimitusketjuihin laajasti

    Kiinassa on asetettu koronavirusepidemian vuoksi runsaasti liikennettä ja työntekoa koskevia rajoituksia. Toimitusketjuissa on pitkiä viivästyksiä. Tuotantokoneiston uudelleenkäynnistys on aloitettu, mutta mm. henkilöstöpula ja viralliset rajoitukset hidastavat prosessia. Viruksen leviäminen on mahdollista, joten epidemian vaikutusten laajuutta ja kestoa on vaikea arvioida. Selvää on, että isku globaaleihin toimitusketjuihin on kova, ja tuntuu myös suomalaisyrityksissä. Kiinan kansainvälisen rahti- ja henkilöliikenteen määrä on pudonnut huimasti lyhyessä ajassa. Tämä artikkeli sisältää yleisanalyysin lisäksi lyhyen katsauksen epidemian vaikutuksista eri liikennemuotoihin keskittyen rahtiliikenteeseen.
    Edustustojen raportit
  • 19.2.2020

    Intian talous liittovaltion budjetin v. 2020-21 valossa

    Intian talous on kasvanut 2000-luvulla vahvasti väestönkasvusta, alhaisesta lähtötasosta, perusinfrastruktuurin kehittämisestä, maailmantalouden vetoavusta, korkeasta inflaatiosta, valuuttakursseista ja osin tilastomanipuloinnista johtuen. Nyt kasvu on hiipunut ja työttömyys huipussaan. Kesällä aloittanut hallitus ei ole kyennyt selkiyttämään talous- ja kauppapoliittista linjaansa tai puuttumaan rakenteellisiin ongelmiin. Protektionistinen politiikka kiristyy entisestään. Nykytilanteen jatkuminen pitää Intian sisäänpäin kääntyneenä, maailmantalouden kannalta marginaalisena toimijana, jossa kilpailukyky säilyy heikkona.
    Edustustojen raportit
  • 13.2.2020

    Kroatian uusi energiastrategia janoaa investointeja uusiutuvaan energiaan

    Kroatia on uudistanut vuodelta 2009 peräisin olevan energiastrategiansa. Ilmastopolitiikkaa ei kuitenkaan ole integroitu tämänhetkisen EU-puheenjohtajamaan energialinjauksiin. Seuraavan 10 vuoden aikana Kroatia aikoo panostaa uusiutuvaan energiaan: maahan halutaan erityisesti tuuli- ja aurinkoenergiainvestointeja. Samalla kansallinen sähköyhtiö HEP aikoo modernisoida vanhoja vesivoimaloita.
    Edustustojen raportit
  • 12.2.2020

    USA:n energiaomavaraisuus "vapauttanut" ulkopolitiikan: vientimarkkinoita etsitään maakaasulle, ydinteknologialle ja hiilelle, uusiutuviin panostetaan kotona

    USA:sta on tullut maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja sekä toiseksi suurin tuuli- ja aurinkovoiman tuottaja ja se on saavuttanut energiaomavaraisuuden. Kotimaassa panostetaan myös aurinkoenergian tutkimukseen ja tulevaisuuden teknologiohin.
    Edustustojen raportit
  • 12.2.2020

    Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD edistää markkinataloutta ja kilpailukykyä Kroatiassa investointien avulla ottaen huomioon kestävän kehityksen

    Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankki EBRD pyrkii kehittämään kehittyvien talouksien demokratiaa, markkinataloutta, kilpailukykyä ja rahoitusmarkkinoita investointien avulla. Myös kestävä kehitys, erityisesti siihen liittyvät ympäristö- ja sosiaaliasiat otetaan huomioon. Kroatia kuuluu Keski-Euroopan ja Baltian muodostamiin CEB-maihin, joita EBRD rahoittaa. EBRD onkin yksi isoimmista investoijista Kroatiassa. Vuodesta 1994 alkaen EBRD on rahoittanut 216 erilaista projektia lähes 4 miljardilla eurolla. 70% tästä on investoitu yksityiselle sektorille. Tällä hetkellä EBRD rahoittaa 867 miljoonalla eurolla 88 aktiivista operaatiota eri aloilla. Kroatialla, kuten monella muullakin EBRD:n rahoittamalla maalla on potentiaalia, mutta mm. hallinto-käytännöissä on ongelmia, jotka vaikuttavat ihmisten luottamuksen kautta talouteen.
    Edustustojen raportit
  • 11.2.2020
  • 6.2.2020

    Tanskaan "luultavasti maailman kunniahimoisin ilmastolaki" - käytännön toimia odotellaan vielä

    Tanskan parlamentti pääsi joulukuun 2019 alussa laajaan yhteisymmärrykseen uudesta ilmastolaista, jossa sitovaksi tavoitteeksi määritellään kasvihuonepäästöjen alentaminen 70% vuoden 1990 tasoon verrattuna. Ilmastoneutraaliksi pyritään viimeistään 2050. Neuvottelut konkreettisista toimista päästötavoitteiden saavuttamiseksi ovat käynnissä. Vuoden 2020 budjettilaki sisältänee osan tulevan toimintasuunnitelman toimista. Huomattavimpana yksittäisenä satsauksena 3 mrd. eur suuruinen ”vihreä tulevaisuussäätiö", jonka tarkoituksena on investoida vihreisiin ja kestäviin projekteihin.
    Edustustojen raportit
  • 6.2.2020

    Turkin talousohjelma 2020-2022 tarjoaa lääkettä ilman diagnoosia

    Turkki esitteli talousohjelmansa kolmevuotiskaudelle 2020-2022 loppuvuodesta 2019. Sen keskeisiin tavoitteisiin sisältyy laskea inflaatioaste alle 5 prosentin ja nostaa talouskasvu 5 prosenttiin. Kansainvälinen valuuttarahasto ja Maailmanpankki ovat ennusteissaan Turkin valtiovarainministeriötä konservatiivisempia.
    Edustustojen raportit
  • 5.2.2020

    Euroopan komission Green Deal tarjoaa Kroatian taloudelle mahdollisuuden kestävään kasvuun

    Euroopan vihreän kehityksen ohjelma (Green Deal) on Euroopan komission kunnianhimoinen toimenpidepaketti, joka pitää sisällään lainsäädännöllisiä, rahoituksellisia ja sääntelyn keinoja hillitä ilmastonmuutosta ja tavoitella hiilineutraaliutta. Ohjelman aloitus ja Kroatian EU-puheenjohtajuus ajoittuvat molemmat juuri keväälle 2020.
    Edustustojen raportit
  • 4.2.2020

    Puolan talousnäkymistä alkuvuonna 2020

    Puolan BKT:n ennustetaan kasvavan tänä vuonna noin 3,6% vauhdilla. Julkiset investoinnit ja yksityinen kulutus vauhdittavat talouskasvua. Talouskasvua hidastavia tekijöitä ovat erityisesti työvoimapula, jota on paikattu avaamalla työmarkkinat ukrainalaisille työntekijöille. Hallituksen tulonsiirrot kohentavat kotitalouksien ostovoimaa.
    Edustustojen raportit
  • 30.1.2020

    Muuri pään sisällä – Saksan jälleenyhdistymisen perinnöstä

    Saksassa juhlittiin vuoden lopussa Berliinin muurin murtumisen 30-vuotispäivää ja reflektoitiin voimakkaasti kansan yhtenäisyyden tilaa. Jakolinja idän ja lännen välillä on edelleen todellinen. Itäsaksalaisista vain kolmannes pitää jälleenyhdistymistä onnistuneena ja lähes puolet identifioituu edelleen ensisijaisesti itäsaksalaiseksi, "ossiksi".
    Edustustojen raportit
  • 27.1.2020

    Digitalisaatio Intiassa

    Intia on yksi nopeimmin digitalisoituvia maita maailmassa. Intia digimarkkinana on suomalaisyrityksille mielenkiintoinen, ja potentiaalia yhteistyölle on mm. tekoälyn, kyberturvallisuuden, elektroniikkavalmistuksen sekä start-up- ja innovaatioyhteistyön osalta.
    Edustustojen raportit
  • 27.1.2020

    Työlainsäädännöstä ja työntekijöiden oikeuksista Intiassa

    Intiassa on maailman toiseksi suurin työvoima, josta 93 prosenttia työskentelee epävirallisella sektorilla. Intiassa on työntekijöiden oikeuksia turvaavaa lainsäädäntöä, mutta haasteita käytännön toteutuksen ja valvonnan osalta ilmenee. Hallitus pyrkii parhaillaan vaikuttamaan tilanteeseen työlainsäädäntöuudistusten kautta.
    Edustustojen raportit
  • 14.1.2020

    Kazakstan; katsaus vuoteen 2019 ja kurkistus tulevaan

    Vuosi 2019 oli taloudellisesti Kazakstanille vaikeampi kuin edeltävänä vuonna ja erityisesti viennin heikkeneminen haittasi talouden kasvua. Tästä huolimatta Kazakstan saavutti 3,5 prosentin talouskasvun, pitkälti kotimaisen kulutuksen lisääntymisen johdosta. Osana modernisaatiopyrkimyksiä ja vihreän talouden konseptin saavuttamista hallitus toteutti vuoden 2019 aikana lakiuudistuksia, jotka tähtäsivät muun muassa kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen sekä talouden ja työllisyyden kasvattamiseen maassa. Lisäksi sitouduttiin nostamaan kansalaisten elintasoa, minkä johdosta valtio lisäsi syksyllä sosiaalipalveluihin kohdistettuja määrärahoja. Vaikka Kazakstanin talouden kasvu on ollut vakaata, tulee maailmantalouden kasvun hidastuminen vaikuttamaan maan talouteen kuluvana vuonna. Kazakstania johdetaan tällä hetkellä ikään kuin kahden presidentin mallilla, sillä maan ensimmäinen presidentti Nursultan Nazarbayev on edelleen aktiivinen politiikassa ja käyttää merkittävää päätöksentekovaltaa.
    Edustustojen raportit
  • 3.1.2020

    Katsaus Vietnamin talouteen loppuvuodesta 2019

    Vietnam jatkaa yhtenä maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Maan voidaan hyvällä syyllä katsoa olevan yksi globalisaation voittajista, huolimatta kommunistisen yksipuoluejärjestelmän ehdottomasta auktoriteetista. Ulkomaiset investoinnit ovat kasvaneet erityisesti valmistusteollisuudessa
    Edustustojen raportit
  • 30.12.2019

    Katsaus Qatarin talouteen sekä Suomen ja Qatarin kauppasuhteisiin

    Öljy- ja kaasuvarojensa ansiosta Qatar on asukaslukuun suhteutetulla BKT:lla mitattuna maailman rikkain valtio. Pienen maan kaasuvarannot ovat maailman kolmanneksi suurimmat ja se on suurin LNG:n viejämaa. Qatarin taloustilanne on viime vuosina kärsinyt energian maailmanmarkkinahintojen laskusuhdanteesta. Ensinotkahduksen jälkeen varakkaan Qatarin on ollut mahdollista tasoittaa kesäkuussa 2017 alkaneiden nk. kvartettimaiden boikottitoimien vaikutuksia talouteensa. Qatarin talouden ennustetaan kasvavan lähivuosina maltillisesti. Maan kansallisen 2030 vision punaisia lankoja ovat öljy- ja kaasuriippuvuuden vähentäminen, talouden rakenteen monipuolistaminen, tietopohjaisen talouden rakentaminen ja kilpailukyvyn vahvistaminen. Kvartettimaiden boikottitoimet ovat osaltaan vauhdittaneet tätä prosessia. Suomen kauppa Qatarin kanssa on verrattain vähäistä, mutta suomalaisyrityksillä olisi maalle tarjottavaa vahvuusaloillaan. Suomi tunnetaan Qatarissa erityisesti tasokkaasta koulutus-järjestelmästään, minkä taustalla vaikuttaa myös maassa toi-miva Qatar-Finland International School.
    Edustustojen raportit
  • 30.12.2019

    Katsaus Bahrainin talouteen sekä Suomen ja Bahrainin kauppasuhteisiin

    Bahrainin talouden ennustetaan kasvavan 2–2,5 prosentin vuosivauhtia 2019–2021, jonka jälkeen kasvuennusteet nousevat 3 prosentin tuntumaan. Kuningaskunnan talouden selkäranka muodostuu öljy- ja kaasutuloista. Mm. öljyn markkinahinnan kehityksen ja öljyntuotantokapasiteetin vahvistumi-sen odotetaan tukevan maata tavoitteissaan vähentää julkisen talouden alijäämää. Maa on toiveikas vuonna 2018 löydetyn Khalij al-Bahrainin öljy- ja kaasuesiintymän osalta. Bahrainin talouskehityksen haasteita ovat mm. valtiontalouden korkea velka-aste, riippuvuus öljy- ja kaasutuloista sekä maan sisäisten ja alueellisten jännitteiden vaikutus liiketoimintaympäristöön. Maa pyrkii monipuolistamaan öljy- ja kaasutuloista riippuvaista talouttaan sekä keventämään valtiontaloutensa alijäämää ja kehittämään liiketoimintaympäristöään talouspoliittisten uudistusten avulla. Mm. 5 prosentin arvonlisäveron käyttöönotto 2019 toi valtion kassaan lisätuloja, mutta monet säästötoimet ja uudistukset ovat edenneet hitaasti. Bahrainin odotetaan ottavan lisävelkaa sekä vastaanottamaan taloudellista apua kumppanimailtaan myös lähitulevaisuudessa. Suomen kauppa Bahrainin kanssa on vähäistä, mutta suomalaisyrityksillä olisi maalle tarjottavaa vahvuusaloillaan.
    Edustustojen raportit
  • 30.12.2019

    Katsaus Arabiemiirikuntien talouteen sekä Suomen ja Arabiemiirikuntien kauppasuhteisiin

    Valtavalla vauhdilla kehittynyt, vuonna 2021 itsenäisyytensä 50-vuotistaivalta juhlistava Arabiemiirikunnat tunnetaan öljy- ja kaasuvarojensa lisäksi kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueellisena keskuksena.
    Edustustojen raportit
  • 27.12.2019

    Yksityisillä toimijoilla on tärkeä rooli Kreikan terveydenhuollossa

    Kreikkaan aiotaan rakentaa kahden yksityisen säätiön toimesta vajaan 600 MEUR arvosta sairaalainfrastruktuuria lähivuosien aikana, jonka tarjoamia mahdollisuuksia myös suomalaisten yritysten olisi hyvä tutkia.
    Edustustojen raportit
  • 19.12.2019

    Brasilian eläkereformi astui voimaan 13.11.2019 – merkittävä uudistus

    Talousministeriön mukaan säästöt noin 171 miljardia euroa 10 vuoden sisällä. Lisäksi määritettiin minimieläkeikä, jota Brasiliassa ei ole aiemmin ollut.
    Edustustojen raportit