Edustustojen raportit

  • 3.6.2024

    Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 1/2024

    Meksiko sijoittui maailman 12. suurimmaksi taloudeksi sekä Latinalaisen Amerikan toiseksi suurimmaksi taloudeksi (Brasilian jälkeen) vuonna 2023. OECD luokittelee Meksikon ylemmän keskitulotason maaksi, mutta eriarvoisuus on voimakasta. Meksikon talous kasvoi 3,2 prosenttia vuonna 2023, kuluvalle vuodelle ennustetaan reilun 2 prosentin kasvua. Meksiko on vientivetoinen teollisuuskeskus, joka on tiiviisti integroitunut kansainvälisiin markkinoihin ja arvoketjuihin. Yhteensä sillä on 14 vapaakauppasopimusta, jotka kattavat yli 50 valtiota ja mahdollistavat pääsyn 60 prosenttiin maailman bruttokansantuotteesta tehden siitä yhden maailman avoimimmista talouksista. Viime vuosina moni kansainvälinen yritys on päättänyt siirtää tuotantoaan lähemmäs päämarkkinoitaan. Nearshoring-trendi on kääntänyt katseet Meksikoon. Siitä tekee houkuttelevan muun muassa integroitu sisämarkkina ja yhteinen yli 3 000 kilometrin raja Yhdysvaltojen kanssa, kustannuksiltaan kilpailukykyinen työvoima, vakiintuneet logistiset ketjut sekä verotukselliset kannustimet. Nearshoringin ansiosta Meksiko sijoittui maailmanlaajuisesti sijalle 21 ulkomaisten investointien määrässä vuonna 2023. Yli 82 prosenttia Meksikon viennistä suuntautuu Yhdysvaltoihin. Meksiko on Brasilian jälkeen Suomen toiseksi suurin kauppakumppani Latinalaisessa Amerikassa. Kokonaistavarakauppa Suomen ja Meksikon välillä oli noin 766,4 miljoonaa euroa vuonna 2023.

    Edustustojen raportit
  • 1.6.2024

    Argentiinan maatalous tarvitsee innovaatioita

    Argentiinalla on tärkeä rooli maailman elintarvikehuollon turvaamisessa. Argentiinan maatalous voisi potentiaalisesti ruokkia yli 450 miljoonaa ihmistä. Argentiinan maataloussektorilla tarvitaan innovaatioita, joissa suomalaisilla on osaamista ja tarjontaa.

    Edustustojen raportit
  • 30.5.2024

    Namibiassa markkinamahdollisuuksia vihreän vedyn ja biopolttoaineiden tuotantoon

    Namibia pyrkii vihreän vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuotannon suurvallaksi. Potentiaali on suurta, sillä Namibiaa pidetään yhtenä maailman suotuisimmista alueista vihreän vedyn tuotantoon. Namibian tavoitteena on tuottaa 10–15 Mt/pa vihreää vetyä vuoteen 2050 mennessä, mikä vastaisi jopa 5–8% maailman kokonaistuotannosta. Investointeja vedyn tuotantoon houkutellaan aktiivisesti ja useita megaluokan hankkeita on jo käynnissä. Näistä suurin on noin 10 MRD EUR saksalaistaustaisen Hyphen Hydrogenin investointi. Namibia tarjoaa mielenkiintoisia markkinamahdollisuuksia myös suomalaisille energia-alan toimijoille. Syyskuussa 2024 Namibia on isännöimässä Global African Hydrogen Summit 2024 -konferenssia, jonne suomalaiset vedyn ja synteettisten polttoaineiden tuotannosta kiinnostuneet yritykset toivotetaan tervetulleiksi.

    Edustustojen raportit
  • 28.5.2024

    Ranska tavoittelee lisää vihreitä investointeja

    Ranskalla on kunnianhimoiset tavoitteet vihreän siirtymän edistämisessä. Usean muun EU-maan tapaan se tavoittelee merkittäviä lisäinvestointeja niiden saavuttamiseksi. Eniten lisärahoitusta kaipaavat päästöttömämmät ratkaisut asumis- ja liikennesektoreilla. Huolimatta viime vuosina lisääntyneistä investoinneista ollaan useimmilla aloilla vielä kaukana päästövähennystavoitteista. Haasteita aiheuttaa julkisen talouden huomattava alijäämä, joka vaikeuttaa ilmastoinvestointien kasvattamista. Ranskan vihreitä investointeja mahdollistaa muiden EU-jäsenmaiden tapaan unionin Green Deal- ja nettonolla-asetuksen viitekehys. Lisäksi komissio on hyväksynyt valtiontukien käyttämisen vihreisiin investointeihin, mitä Ranska hyödyntää.

    Edustustojen raportit
  • 22.5.2024

    POHJANMERELLE ON RAKENTEILLA AINUTLAATUINEN ENERGIASAARI

    Belgian tavoitteena on nostaa uusiutuvien energialähteiden osuutta merkittävästi ja saavuttaa hiilineutraalius vuoteen 2050 mennessä. Belgia pyrkii kasvattamaan merituulivoimakapasiteettinsa kahdeksaan gigawattiin. Pohjanmerelle sijoittuva energiasaari on 45 kilometrin päässä rannikolta, ja se on kooltaan kuusi hehtaaria. Saaren rakennustyöt ovat alkaneet, ja ensimmäiset tuuliturbiinit on määrä ottaa käyttöön vuonna 2028.

    Edustustojen raportit
  • 3.5.2024

    INDONESIAN ECONOMIC OUTLOOK: Q1 (JANUARY-MARCH) 2024

    “Continuity and Change: Navigating the Economic Shock of a Smooth Political Transition”

    Edustustojen raportit
  • 30.4.2024

    Romanian taloudesta keväällä 2024

    Julkisen talouden alijäämää uhkaa kasvaa jopa 7 %:iin. Kasvavat julkiset menot, budjetin heikko toteutus, eläkkeiden ja vähimmäispalkan nosto eivät auta; vaalivuonna veroihinkaan ei korotuksia. Talouskasvuennuste 3 %; kasvua elpymisvaroista, reaalipalkkojen noususta ja ulkoisesta kysynnästä. Riskejä riippuvuus Saksan ja Italian talouksista, inflaation hidas taittuminen, myöhästymiset EU-varojen käytössä ja korkotaso. Inflaatio helmikuussa 7,2 %.

    Edustustojen raportit
  • 30.4.2024

    Tansania on Itä-Afrikan logistiikkahubi, jonka talouskasvu jatkuu vahvana

    Tansanian talouskasvu on usean vuoden ajan jatkunut vahvana, vuonna 2022 4,7 %  ja vuonna 2023 5,2 %. Kasvun moottoreita ovat olleet kaivannaissektori ja turismi. Julkinen velka-aste ja inflaatio ovat pysyneet kohtuullisina. Pitkällä tähtäimellä kasvun odotetaan jatkuvan, mm. koska maalla on strateginen sijainti Intian valtameren rannalla, jonka naapureina on useampi sisämaavaltio ja maassa on monipuoliset luonnonvarat. Tansania on myös pysynyt vakaana maana.

    Edustustojen raportit
  • 27.4.2024
  • 11.4.2024

    Brasilia nousi maailman 9. suurimmaksi taloudeksi

    Brasilian talous kasvoi viime vuonna 2,9%, erityisesti vahvan maatalousviennin siivittämänä. Hyvän kasvun myötä Brasilia nousi maailman 9. suurimmaksi kansantaloudeksi ja on suurempi kuin Kanada, Venäjä tai Etelä-Korea. IMF ennustaa, että Brasilia nousee maailman 8. suurimmaksi taloudeksi vuoteen 2026 mennessä.

    Edustustojen raportit
  • 10.4.2024

    Ruanda tarjoaa suomalaisyrityksille toimivan liiketoimintaympäristön

    Ruanda pyrkii aktiivisesti houkuttelemaan ulkomaalaisia yrityksiä maahan. Hallinto on panostanut maan liiketoimintaympäristön parantamiseen ja digitalisaatioon, joka näkyy maan sijoittumisessa Afrikan kärkeen liiketoimintaympäristöä mittaavissa vertailuissa sekä vahvassa talouskasvussa. Maa tarjoaa suomalaisyrityksille poliittisesti vakaan toimintaympäristön ja mahdollisuuksia monilla eri sektoreilla.

    Edustustojen raportit
  • 3.4.2024
  • 28.3.2024

    Mahdollisuuksia Unkarin energiasektorilla; sähköverkkojen kehittäminen, maalämpö, ydinvoima (ml. SMR)

    Unkarin energiasektorin muutos avaa mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Unkari on sitoutunut hiilineutraaliuteen vuoteen 2050 mennessä ja energiasiirtymän keskiössä ovat uusiutuvat energialähteet, kuten maalämpö, aurinkoenergia ja tuulivoima sekä myös ydinvoima, jota ilman hiilineutraaliustavoite ei toteudu.

    Edustustojen raportit
  • 15.3.2024

    Suomen ja Uuden-Seelannin välisessä kaupassa on kasvupotentiaalia, etenkin ympäristöystävällisten innovaatioiden, terveyspalveluiden ja informaatioteknologian aloilla 

    Uusi-Seelanti on Suomen kanssa samankaltainen ja -kokoinen markkina. Maa tarjoaa suomalaisille yrityksille varakkaat ja kehittyneet markkinat, avoimen ja läpinäkyvän liiketoimintaympäristön sekä vakaan demokraattisen järjestelmän. Uusi-Seelanti on toistuvasti sijoittunut hyvin liiketoimintaympäristöä mitattaessa ja tämä kompensoi markkinoiden pientä kokoa. Maa on toipunut pandemiasta hyvin, mutta globaalin markkinatilanteen ja poikkeuksellisten sääilmiöiden yhdistelmä on johtanut elinkustannusten nousuun ja inflaatioon. Kasvavat investoinnit vihreään talouteen, terveyteen, infrastruktuuriin ja älykkäisiin ratkaisuihin sekä kiinnostus Pohjoismaita kohtaan, tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet suomalaisen teknologian ja innovaatioiden vientiin. EU:n ja Uuden-Seelannin kauppasopimuksen odotetaan astuvan voimaan 2024 kuluessa.

    Edustustojen raportit
  • 11.3.2024

    Noin 400 miljoonan euron rahoitus terveydenhuollon digitaalisaatioon Sveitsissä

    Lähes 400 miljoonan Sveitsin frangin suuruisella rahoituspaketilla on tarkoitus edistää Sveitsissä digitalisaatiota terveydenhuoltoalalla seuraavien kymmenen vuoden aikana. Sveitsin parlamentin kansallisneuvosto hyväksyi Digisanté-ohjelman torstaina. Lakiesitys siirtyy nyt parlamentin maaneuvostoon äänestettäväksi.

    Edustustojen raportit
  • 5.3.2024

    KATSAUS BELGIAN TALOUSNÄKYMIIN ALKUVUONNA 2024

    Belgian talouden ennustetaan kasvavan noin 1,5 prosentin vuosivauhtia. Samalla kuitenkin myös valtion velka kasvaa valtion budjetin ollessa alijäämäinen. Belgian inflaatio oli viime vuonna selvästi alempi kuin EU-maissa keskimäärin, mutta sen odotetaan tänä vuonna hieman nousevan. Työttömyysasteen ennustetaan pysyvän noin 5,5 prosentissa ja yksityisen kulutuksen jatkuvan vahvana. Belgian vienti ja tuonti keskittyvät edelleen voimakkaasti EU-alueelle Saksan, Ranskan ja Alankomaiden osuuden ollessa lähes puolet maan kokonaisviennistä. Belgia on Suomen kymmenen suurimman vientimaan joukossa, ja Suomen vienti Belgiaan on kasvanut yli 60 % viimeisen kymmenen vuoden aikana.

    Edustustojen raportit
  • 29.2.2024

    Namibian uudistuva koulutussektori tarjoaa mahdollisuuksia suomalaistoimijoille

    Namibiassa arvostetaan koulutusta. Namibian väestö on nuorta ja mediaani-ikä Namibiassa on vain 21,8 vuotta. Opetusjärjestelmää pidetään kehityksen peruskivenä, ja koulutukseen panostamalla pyritään ratkaisemaan köyhyyteen ja epätasa-arvoon liittyviä ongelmia. Näistä syistä johtuen sekä valtio että yksityishenkilöt ovat valmiita investoimaan koulutukseen. Namibia allokoi keskimäärin noin neljänneksen vuotuisesta budjetistaan opetussektorille.

    Edustustojen raportit
  • 20.2.2024

    Markkina-analyysi: Taiwan

    Taiwan on Suomen 5. suurin kauppakumppani Aasiassa, ja peräti 3. suurin tuontimarkkina Euroopan ulkopuolisista maista Kiinan ja Yhdysvaltojen jälkeen. Suomen vienti Taiwaniin on selvästi verrokkimaitamme pienempää, suomalaisyritysten pitäisi ”löytää” Taiwanin markkinat.

    Edustustojen raportit Edustustojen raportit
  • 15.2.2024
  • 13.2.2024

    Yhdysvalloissa kohtaavat tekoälyn rahoitusmarkkinat ja sovellusalat

    Yhdysvaltojen keskuspankki on arvioinut tekoälyn käytön nostavan maan pitkän aikavälin tuottavuuden kasvuvauhdin 1,8—3,3 prosenttiin. Arvion mukaan tekoäly siis jopa kolminkertaistaa viimeisen 15 vuoden keskimääräisen tuottavuuden kasvun.

    Edustustojen raportit
  • 12.2.2024

    Rahaliiton paperihäät: euro täytti yhden vuoden Kroatiassa

    Tammikuun 1. päivä 2024 tuli tasan vuosi täyteen siitä, kun Kroatiasta tuli Euroopan unionin 20. euromaa. Operatiiviset yhteisvaluuttavalmistelut Kroatia aloitti liityttyään Euroopan valuuttakurssimekanismi ERM II:n jäseneksi kesällä 2020 eli keskellä koronapandemiaa ja vain muutama kuukausi Zagrebin maanjäristyksen jälkeen. Euro otettiin käyttöön historiallisen korkean inflaation, energiakriisin ja Euroopan keskuspankin rahapolitiikan kiristyssyklin saattelemana. Kaikesta huolimatta Kroatian talous on jatkanut kasvuaan euroalueen keskiarvoa nopeammin.

    Edustustojen raportit
  • 12.2.2024

    Jordanian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Jordaniassa potentiaalisimmat markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille ovat cleantech-, vesi- ja energiasektoreilla, IT- ja digitalisaatioalalla, startup-yhteistyössä sekä opetusalalla. Suurimmilla suomalaisilla yrityksillä on jo vankka jalansija maassa. Koronaviruspandemia heikensi talouskasvua ja nosti työttömyysasteen 22,6 prosenttiin. Talouskehitystä pyritään parantamaan erilaisin uudistuksin. Energia- ja vesisektoreilla on suunnitelmissa suuria sekä keskikokoisia hankkeita, joihin on kansainvälistä kiinnostusta. Ammanissa sijaitsevasta YK:n alueellisesta hankintakeskuksesta voi olla etua markkinamahdollisuuksien avaamiselle. Alueelliset jännitteet aiheuttavat kuitenkin epävarmuustekijöitä, ja vaikuttavat muun muassa maalle tärkeään turismi- ja palvelusektoriin.

    Edustustojen raportit
  • 12.2.2024

    Libanonin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Libanonin talous on historiallisen syvässä kriisissä, josta nouseminen vie vuosia. Valtiolla ei ole mahdollisuutta suuriin teollisiin investointeihin seuraavien 12 kuukauden aikana. Alueellinen epävakaus aiheuttaa epävarmuustekijöitä. YK:n, Maailmanpankin ja EU:n avustusohjelmissa voi avautua investointimahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Keskeisiä aloja ovat cleantech ja laajasti kiertotalous, jätehuolto- ja vedenjakelu, terveyssektori ja digitalisaatio sekä koulutus. Beirutin sataman jälleenrakennus ja koulutussektorin Team Europe Initiative -hankkeet voivat avata hankemahdollisuuksia.

    Edustustojen raportit
  • 2.2.2024

    Terveysteknologia-alan markkinamahdollisuuksia Romaniassa

    Romanian terveysinfrastruktuuri on monin tavoin uudistusten tarpeessa. EU-varoja onkin suunnattu Romanian julkiselle terveyssektorille merkittävästi; noin 5 miljardia euroa tällä vuosikymmenellä.

    Edustustojen raportit
  • 2.2.2024

    Namibian kaivosalalla markkinamahdollisuuksia suomalaisyrityksille

    Vihreän siirtymän luoman mineraalien globaalin kysynnän kasvun ansiosta Namibian kaivosalan näkymät ovat valoisat. Maassa toimii noin 20 aktiivista kaivosta ja uusia on avautumassa lähiaikoina. Myös koekaivauksia tehdään useilla alueilla esimerkiksi kriittisten mineraalien tiimoilta. Kaivosala tuottaa jo noin 13 % Namibian BKT:sta ja yli 60% maan ulkomaankaupan tuloista. Namibiasta tuli hiljattain EU:n ensimmäinen strateginen kumppani kriittisten mineraalien tuotantoon Afrikassa. EU-yhteistyö keskittyy etenkin mineraalien arvoketjujen kehittämiseen. Namibialla onkin määrätietoisia suunnitelmia kehittää esimerkiksi akkumineraalien tuotantoa ja prosessointia. Kaivostoiminnan kasvu ja EU-kumppanuus luovat uusia markkinamahdollisuuksia suomalaisille toimijoille. Mahdollisuuksia löytyy esimerkiksi kaivos- ja prosessointiteknologian myymisestä, sekä digitalisaatio-, energia- ja vesiratkaisuiden tarjoamisesta kaivosyhtiöille. Myös suomalainen akkuekosysteemi, kierrätysosaaminen ja koulutusyhteistyö kiinnostavat Namibiassa.

    Edustustojen raportit
  • 31.1.2024

    MAA-ANALYYSI: BELGIA JA LUXEMBURG

    Belgian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Edustustojen raportit
  • 30.1.2024

    Suomi Ranskan mediassa vuonna 2023: Onnellinen Nato-maa on maailman paras joululomakohde

    Ranskalainen media on hyvin kiinnostunut Suomesta – viime vuonna Suomi tai suomalainen mainittiin paikallisessa lehdistössä yhteensä 22 300 kertaa. Otsikoissa dominoivat Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittisen toimintaympäristön muutokseen liittyvät kysymykset. Myös kulttuuri, matkailu ja yhteiskunnalliset aiheet olivat näkyvästi esillä. Suomen profiili säilyi korkeana sekä klassisessa musiikissa että maailman onnellisimpana maana.

    Edustustojen raportit
  • 29.1.2024

    Maakatsaus: Digitaalisuuden kasvunäkymät Brasiliassa

    Maailman suurimmaksi sanottu 5G taajuuksien huutokauppa Brasiliassa tapahtui vuoden 2021 lopulla. Sen jälkeen kaupallisten 5G verkkojen käyttöönoton nopeus on ylittänyt huutokauppaehdoissa asetetut tavoiteajat ja 5G-peiton kattavuus on ylittänyt kaikki Brasilian kansallisen telekommunikaatioviraston, Anatelin, asettamat tavoitteet.

    Edustustojen raportit
  • 23.1.2024
  • 18.1.2024

    Forestry Sector Market Opportunities in Zambia

    Zambia’s forestry sector offers various opportunities to regenerate natural forests for business and create impact. There is potential to grow commercial timber plantations and add value by increasing the sector’s contribution to the growth of the economy, job creation and green growth, and to engage in circular economy, improve climate change mitigation and reduce deforestation.

    Edustustojen raportit
  • 18.1.2024

    Forestry Sector Market Opportunities in Zambia

    Zambia’s forestry sector offers various opportunities to regenerate natural forests for business and create impact. There is potential to grow commercial timber plantations and add value by increasing the sector’s contribution to the growth of the economy, job creation and green growth, and to engage in circular economy, improve climate change mitigation and reduce deforestation.

    Edustustojen raportit
  • 16.1.2024

    Massachusetts on Yhdysvaltojen koillisosien helmi

    Massachusetts on Yhdysvaltojen koillisalueen keskeisin taloudellinen keskittymä. Korkeatasoinen tutkimusyhteisö, korkeasti koulutettu työvoima ja kasvava talous ovat keskeisiä tekijöitä alueen kiinnostavuudelle. Teknologinen osaaminen automaation, robotiikan, tekoälyn ja ohjelmistojen puolella on Yhdysvaltojen kärkeä. Startup-yrityksien näkökulmasta Boston kuuluu viiden kärkeen ja globaalistikin se on kymmenen merkittävimmän joukossa.

    Edustustojen raportit
  • 16.1.2024

    Dominikaanisen tasavallan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Dominikaaninen tasavalta on Karibian ylivoimaisesti suurin talous ja yksi koko Latinalaisen Amerikan nopeimmin kasvavista kansantalouksista. Suomalaisyrityksille on mahdollisuuksia mm. digitalisaation ja automaation kehittämisessä ja kestävän energian ja kiertotalouden ratkaisuissa. Potentiaalia on myös koulutussektorilla, kaivosteollisuudessa ja terveydenhuollon kehittämisessä.

    Edustustojen raportit
  • 16.1.2024

    Kreikan energiasektorilla on mahdollisuuksia suomalaisyrityksille

    Kreikan energiayhteyksien laajentamisesta tehtiin viime vuoden aikana uusia aiesopimuksia erityisesti Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän suuntaan, jotta Kreikan asema vihreän energian risteysasemana vahvistuu. Kreikan valtion sähköyhtiö PPC:n omistusta on vähennetty energiasektorilla myymällä kantaverkkoyhtiö ADMIE:stä kiinalaiselle State Grid:illä 24 % osuus ja sähkönsiirtojärjestelmää operoivasta, Hedno:sta, 49 % osuus Macquarie Asset Management –yhtiölle. PPC:n osakkeista on Kreikan valtion hallussa enää 34,12 %. Yhtiö on vielä vahva toimija Kaakkois-Euroopan energiasektorilla, ja sillä on suunnitelmia toimintansa laajentamisesta edelleen. Kreikassa on tarvetta uudelle sähkönsiirtokapasiteetille, jotta kaikki luvan saaneet uusiutuvat energialähteet ja varastointikapasiteetti saadaan liitettyä verkkoon. Älykkäitä sähkömittareita ollaan vasta vähitellen asentamassa vanhojen tilalle. Kreikka pyrkii myös maakaasun osalta vahvaksi alueelliseksi toimijaksi rakentamalla kelluvia nestekaasuterminaaleja ja laajentamalla kaasuputkia naapurimaiden suuntaan. Maakaasun tärkein käyttötarkoitus on ollut Kreikassa sähköntuotanto. Valtionyhtiö DEPA on ollut suurin toimija sektorilla. Kaasuputkien infrastruktuurin omistaa nykyisin Italgas 90 % osuudella. Suurin yksityinen toimija maakaasusektorilla on Kopelouzos Group. Helleniq Energy ja Motoroil ovat kaksi perinteistä öljytuotteita valmistavaa yritystä, joiden toiminta on viime vuosina laajentunut mm. sähköntuotantoon uusiutuvilla energialähteillä ja jätteiden hyödyntämiseen

    Edustustojen raportit
  • 15.1.2024

    Sambian markkinakatsaus

    Vahvat kahdenväliset suhteet Suomen ja Sambian välillä ja Suomen vahva profiili yksityissektorin kehittämisen ja yhteistyön parissa Sambiassa luovat otollisen ja vakaan maaperän suomalaisille yrityksille Sambian markkinoilla. Etenkin metsä- ja kiertotalouden ja kaivosteollisuuden parissa suomalaiselle osaamiselle on kysyntää Sambiassa.

    Edustustojen raportit
  • 15.1.2024

    Espanjan uusi hallitus voi iloita talouskasvusta, mutta joutuu tiukille julkisen talouden kanssa

    Espanjan talouskasvu hidastuu viennin ja teollisuustuotannon yskiessä, mutta kasvulukema pysyy EU-keskiarvoa korkeampana. Valtiontalouden liikkumavara on vuonna 2024 vähäinen. Uusi hallitus suunnittelee kuitenkin menoja lisääviä uudistuksia, joilla tuetaan erityisesti työntekijöitä ja pienituloisia. Tuoreimmat elpymisvarainvestoinnit keskittyvät kestävään liikenteeseen ja digitaalisiin teknologioihin ja voivat tarjota mahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Digitalisaatioteemat saavat hallituksessa oman ministeriönsä.

    Edustustojen raportit
  • 12.1.2024

    Water sector opportunities in Morocco

    Morocco is looking for solutions to alleviate its alarming water crisis. The World Resources Institute has estimated that Morocco will be among the 20 most water-stressed countries in the world by 2040. The backbone of the country’s water supply is the network of water reservoirs, which are at historically low levels. The groundwater resources are rapidly depleting. To tackle the water crisis, Morocco is intensifying its efforts to increase desalination and reservoir capacity, build water transport infrastructure and develop wastewater treatment capacity. In addition to technical solutions, Morocco needs structural, long-term policy adjustments. The Memorandum of Understanding between Finland and Morocco in the water sector allows for cooperation between both the public and private sectors.

    Edustustojen raportit
  • 11.1.2024

    Ajankohtaiskatsaus Kazakstanin talouteen, vuodenvaihde 2023–2024

    Vuosi 2023 Kazakstanissa oli taloudellisesti kasvujohteinen maan yltäen melkein 5 prosentin talouskasvuun. Vuoden 2023 aikana tehtiin uudistuksia, joilla pyritään lisäämään Kazakstanin markkinoiden houkuttelevuutta ulkomaisten yritysten silmissä. Kazakstan panostaa esimerkiksi oikeusvaltiokehitykseen investointien turvaksi, minkä lisäksi maa on tehnyt lupaavia aloitteita korruptionvastaisessa taistelussa. Vuonna 2021 voimaan tullut Kazakstanin uusi ympäristölaki (EcoCode) kiristää saastuttavien voimalaitosten toimintaa koskevia vaatimuksia asteittain. Suomalaisten yritysten ratkaisuilla voidaan tarjota hyviä keinoja edesauttamaan teollisuutta täyttämään uuden lainsäädännön asettamat tavoitteet. Energian ja veden tariffien nostoja on myös odotettavissa lähitulevaisuudessa, kun hallinto pyrkii tekemään niiden hinnoittelusta markkinaperusteisempaa. Tämä tulee nostamaan kysyntää energiatehokkaalle ja vedensäästämisen teknologialle entisestään Kazakstanissa. Nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa Kazakstan pyrkii tasapainottelemaan pitääkseen yllä hyvät suhteet niin länsimaihin kuin naapurimaihinsa Kiinaan ja Venäjään. EU:n Venäjää vastaan asettamien pakotteiden kiertämisen ehkäiseminen on ollut Kazakstanissa esillä vuoden 2023 aikana. Kazakstan ei salli pakotteiden kiertämistä kauttaan.

    Edustustojen raportit
  • 11.1.2024

    Namibian markkinatilanne

    Namibian talous kasvaa 3-4 prosentin tasolla turismin ja palvelualan kasvun sekä mineraalien korkean maailmanmarkkinahinnan ansiosta. Namibialla on kunnianhimoiset tavoitteet luoda työpaikkoja monipuolistamalla taloutta ja tuotantoa, kehittämällä arvoketjuja ja edistämällä yksityisen sektorin investointeja. Toimien keskiössä on talouden rakenneuudistuksia sekä interventioita avainsektoreille kuten vihreään energiaan, luonnonvarojen hallintaan ja maatalouteen. Team Finland toiminnan painopistealueina jatkavat uusiutuva energia ja kestävä kaivostoiminta, jotka tarjoavat kasvavassa määrin mahdollisuuksia suomalaiselle osaamiselle ja teknologialle. Uutena toimialana vuonna 2024 mukana on kiertotalous, joka tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia luoda uusia toimintatapoja, työpaikkoja ja yritystoimintaa. Koulutusyhteistyö jatkuu läpileikkaavana yhteistyömuotona suomalaisten korkeakoulujen tiiviin ja vilkkaan yhteistyön ansiosta namibialaisten vastinpariensa kanssa.

    Edustustojen raportit
  • 11.1.2024

    Maa-analyysi: Arabiemiirikunnat

    Maailmantalouden epävakaisuudesta huolimatta Arabiemiirikuntien (UAE) talous osoitti jälleen merkittävää suorituskykyä vuonna 2023, ja talouden kasvun ennustetaan jatkuvan vahvana 2024. Korkealla pysynyt öljyn hinta vetää taloutta, mutta öljysektorin ulkopuolinen talous osallistuu kasvuun yhä vahvemmin. Vahvistuneen teollisen tuotannon, kotimaisen kysynnän, kasvaneen turismin sekä mm. kiinteistö- ja kuljetussektoreiden voimakkaan kehityksen kautta öljyn ulkopuolisesta taloudesta on muodostunut tärkeä talouden pilari, jonka kasvun odotetaan vuonna 2023 asettuvan 4,5 prosenttiin. Maailmanpankki ennustaa vuoden 2023 BKT-kasvun asettuvan 3,4 prosenttiin ja vuodelle 2024 odotetaan 3,7 prosentin kasvua.

    Edustustojen raportit
  • 10.1.2024

    MAA-ANALYYSI: BULGARIA

    Suomen vienti Bulgariaan on kasvanut tasaisesti viime vuosina. Bulgariassa on kiinnostusta suomalaisten yritysten energiatehokkuus- ja ympäristöratkaisuja sekä innovaatio- ja koulutusyhteistyötä kohtaan. Bulgariassa on mahdollisuuksia myös suomalaiselle meriteollisuusosaamiselle. Bulgarian kansallisen elpymissuunnitelman investoinnit kohdistuvat mm. energiasektorin reformiin, energiatehokkuuteen, eri alojen digitalisaatioon, koulutukseen ja terveyssektorille. Suunnitelmassa on myös useita uudistuksia korruption kitkemiseksi ja oikeusvaltion vahvistamiseksi. Päätös Bulgarian Schengen-jäsenyydestä lento- ja vesirajoilla on tehty 31.3.2024 alkaen. Tavoitteena on euro-alueen jäsenyys 2025. Bulgariassa on järjestetty viidet parlamenttivaalit kahden vuoden sisällä, kesäkuussa aloittanut yhteistyöhallitus on vakauttanut maan tilannetta.

    Edustustojen raportit
  • 10.1.2024

    MAA-ANALYYSI: PUOLA

    Puola on Suomen kymmenen tärkeimmän kauppakumppanin joukossa. Väestöltään EU:n viidenneksi suurimman jäsenmaan talouskasvuksi vuodelle 2024 ennustetaan 2,5 – 3 %. Markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille tarjoavat digitalisaatio, teollinen valmistus, logistiikka ja meriteollisuus. Puola tarjoaa yrityksille keskeisen sijainnin EU:n sisämarkkinoilla, joustavat työmarkkinat sekä hyvin koulutetun työvoiman. Haasteina ovat edelleen korkea inflaatio ja työvoiman heikentynyt saatavuus sekä niistä johtuva palkkakustannusten nousu. Joulukuussa 2023 on aloittanut uusi, aiempaa EU-myönteisempi ja liberaalimpi hallitus.

    Edustustojen raportit
  • 9.1.2024

    Kolumbian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Kolumbia on yli 50 milj. asukkaan kasvava kansantalous, joka tarjoaa mahdollisuuksia niin kulutuskysynnässä ja tuotannossa kuin B2B- ja B2G-markkinoillakin. Kysyntää on digitalisaatiolle ja automaatiolle, bio- ja kiertotalousratkaisuille sekä koulutus-, energia- ja turvallisuussektorin tuotteille sekä satamatoimintaan liittyvään teknologiaan.

    Edustustojen raportit
  • 9.1.2024

    Venezuelan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Venezuela on 30 milj. asukkaan öljyrikas valtio, jolla on paljon taloudellista potentiaalia. Maan poliittinen ja taloudellinen tilanne ja maalle asetetut pakotteet tekevät toimintaympäristöstä kuitenkin haastavan. Tämä konteksti huomioiden yrityksillä on kuitenkin myös mahdollisuuksia toimia Venezuelassa. Jos ja kun poliittinen tilanne tulevina kuukausina tai vuosina muuttuu, avautuu maassa erittäin merkittäviä mahdollisuuksia infrastruktuurin kunnostamiseen ja yhteiskunnan modernisoimiseen lähes kaikilla sektoreilla.

    Edustustojen raportit
  • 9.1.2024

    Panaman markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Panama on vakaa ja kasvava, erityisesti finanssipalveluihin ja logistiikkaan pohjaava kansantalous. Potentiaalia on myös bio- ja kiertotalouden kehittämisessä, energiasektorilla ja koulutuksen alalla. Digitalisaatiotarpeita on lähes kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla. Kanavan rooli sekä maan taloudelle että yrityksien liiketoimintamahdollisuuksille on merkittävä.

    Edustustojen raportit
  • 8.1.2024

    Meksikon maakatsaus 2024

    Meksiko on maailman 15. suurin talous ja korkeasti teollistunut maa. EU on Meksikon kolmanneksi suurin kauppakumppani tavarakaupassa ja toiseksi suurin vientimarkkina. Suomalaisyrityksillä olisi mahdollisuuksia tarjota kilpailukykyisiä ja parhaita käytäntöjä maan vihersiirtymisessä, muun muassa energiatuotannossa sekä kaivos- ja metsäsektorilla. Potentiaalia on lisäksi palvelujen digitalisoimisessa, kyberturvallisuudessa ja kriittisessä infrastruktuurissa.

    Edustustojen raportit
  • 8.1.2024
  • 5.1.2024

    Suomen kaupalliset intressit Australiassa ovat mittavat, etenkin energiateknologian, digiratkaisujen, terveysalan ja kiertotalouden osalta 

    Australia on maailman 14. suurin talous (25,9 milj. as.). Globaalista talousturbulenssista huolimatta Australian talouden ennakoidaan kasvavan 1,7% vuonna 2024 ja inflaation taittuvan alle neljän prosentin. Australia on maana monin tavoin verrattavissa Pohjoismaihin, mm. elintason, turvallisuuden, terveydenhoidon, korkea koulutustason ja selkeän sääntely-ympäristön osalta. Suomalaisille tuotteille, teknologioille ja palvelukonsepteille on vahvaa kysyntää. Australia rakentaa juuri nyt merkittäviä kumppanuuksia liittyen mm. vedyn hyödyntämiseen energiataloudessa, kyberturvallisuudessa ja kaivosalalla. 

    Edustustojen raportit
  • 4.1.2024

    Nepalin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Nepal lukeutuu maailman vähiten kehittyneisiin maihin (LDC). Edelleen lähes viidesosa maan väestöstä elää äärimmäisessä köyhyydessä. Nepal saa kansainvälisiltä avunantajilta tukea lähes 1,7 mrd USD vuositasolla. YK:n yleiskokous on vahvistanut Nepalin graduoitumisen LDC-maiden kategoriasta vuonna 2026. Nepal on Suomen kehityspolitiikan pitkäaikainen kumppanimaa ja Suomi tukee Nepalia monin eri rahoitusinstrumentein. Suomen kehityspolitiikan pääalueet Nepalissa ovat 1) vesi, sanitaatio, hygienia, elinkeinokehitys ja ilmastokestävyys; 2) koulutus; sekä 3) sukupuolten välinen tasa-arvo ja sosiaalinen inkluusio. Näillä sektoreilla Suomella on suhteellista etua myös kauppasuhteiden kehittämisen näkökulmasta. Suomen ja Nepalin välinen kauppa on vielä hyvin vähäistä.

    Edustustojen raportit
  • 3.1.2024

    Britannia on yhä lähellä - markkinakatsaus

    Britannia on maailman kuudenneksi suurin talous ja siten ostovoimainen markkina suomalaisille tuotteille ja palveluille. Euroopan unioni on brexitin jälkeenkin sen suurin kauppakumppani ja investointien lähde. Konservatiivihallitus valmistautuu ensi vuoden vaaleihin, joissa työväenpuolueen voittoa pidetään todennäköisenä. Maan talous kasvaa vuonna 2024 vain puolisen prosenttia, mutta seuraavina vuosina kasvun odotetaan piristyvän. Julkinen velka on melkein 100% BKT:sta, joka kaventaa hallituksen investointimahdollisuuksia. Tutkimukseen ja kehitykseen rahoitukseen halutaan kuitenkin panostaa, sen BKT-osuustavoite on 2,4%. UK on palveluiden tuottamisen, viennin ja vapaakaupan suurvalta. UK:n ja EU:n suhde on paranemaan päin. Pohjois-Irlannin aiheuttama kitka on vähentynyt ja tutkimus- ja innovaatioyhteistyö lisääntyy UK palattua EU:n Horisontti- ja Kopernikus –ohjelmiin.

    Edustustojen raportit