Edustustojen raportit
-
-
Sveitsin talous- ja työmarkkinatilanne joulukuussa 2024
Sveitsin talous säilyttää vakautensa joulukuussa 2024, vaikka kasvuvauhti on hidastunut ja ulkomaankaupan heikkous varjostaa näkymiä. Samalla työttömyys on nousussa, mutta kuluttajien luottamus talouteen vahvistuu, mikä antaa toivoa kotimaisen kysynnän elpymisestä tulevina kuukausina.
-
Korkean teknologian infralle monia mahdollisuuksia Etelä-Afrikassa
Etelä-Afrikka on Suomen suurin ja monipuolisin vientikohde Afrikassa. Viimeisen kahden vuoden aikana Suomen viennin arvo on ylittänyt 415 miljoonaa euroa. Afrikan toiseksi suurimpana taloutena Etelä-Afrikka toimii alueellisena voimakeskuksena, joka vuonna 2025 toimii ensimmäisenä afrikkalaisena maana G20-huippukokouksen isäntämaana. Kesäkuusta 2024 lähtien maassa on ollut koalitiohallitus, mikä on osoitus maan demokratian kypsyydestä ja halusta vahvistaa talouskasvua.
-
Tanskan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille 2025
Tanskan talous on kasvanut maltillisesti vuonna 2024, ja BKT asukasta kohden on edelleen korkea. Talouskasvun taustalla on vahva lääketeollisuus ja joustavat työmarkkinat, vaikka kasvua hidastaakin hieman korkotason nousu ja energiahintojen vaihtelut. Viimeisten kymmenen vuoden aikana Tanskan merkitys Suomen viennille on kasvanut. Tanska on Suomelle 16. tärkein vientimarkkina ja sen osuus Suomen viennistä oli 1,6 % vuonna 2023.
-
Singaporen kautta Kaakkois-Aasian kasvuun
Singapore on sekä Kaakkois-Aasian tärkein ja yksi maailman johtavia kv. yritysten liiketoimintakeskuksia. Englannin kieli, korruptiovapaa toimintaympäristö sekä matala henkilö- ja yritysverotus takaavat maan bisneskeskusroolin säilymisen. Singaporessa menestyminen edellyttää kilpailukykyisiä tuotteita tai palveluita, korkeaa laatua ja teknologista ensiluokkaisuutta. Digitaalisuus on kaiken toiminnan keskiössä Singaporessa, samoin vähähiiliset ratkaisut (dekarbonisaatio). Markkinamahdollisuuksia löytyy myös mm. infrastruktuurin uudistusprojekteista (satama- ja lentokenttä), terveydenhuollon kehittämisestä, älykaupunkikehityksestä ja laajasti kestävän kehityksen ratkaisuista.
-
Thaimaa panostaa digitalisaatioon ja vihreään siirtymään
Thaimaa on Kaakkois-Aasian toiseksi suurin talous ja merkittävä sillanpääasema myös suomalaisyrityksille. Maassa toimii noin 50 suomalaisyritystä ja edustajan kautta lähes parisataa. Finnair lentää ympärivuoden säännöllisesti Helsingistä Bangkokiin ja Phuketin lomakohteeseen talvisesongilla.
-
Kosovon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille
Kosovon talous kasvaa ja tarjoaa uusia mahdollisuuksia yrityksille muun muassa EU:n kasvusuunnitelman toimeenpanon myötä. Vuonna 2024 Kosovon BKT:n arvioidaan Maailmanpankin mukaan kasvaneen 3.8 prosenttia. Ennuste vuodelle 2025 on noin 3.9 prosenttia. Kosovo on EU:n mahdollinen jäsenehdokas ja EU on yksi maan keskeisimpiä taloudellisia kumppaneita. Suomalaisyrityksille löytyy Kosovosta lukuisia mahdollisuuksia muun muassa energiasektorilta, infrastruktuurin kehittämisen, digitalisaation ja teknologia-alan, yksityisen sektorin vahvistamisen sekä jätteenkäsittelyn ja ympäristöalan osaamisen saralta. Myös puolustussektorilla on merkittäviä mahdollisuuksia yrityksille.
-
Kypros voi tarjota suomalaisille enemmänkin kuin aurinkolomia
Kypros houkuttelee ulkomaisia yrityksiä ja investointeja 12,5 % yritysverolla ja muilla eduilla. Sijainti Euroopan, Aasian ja Afrikan risteyksessä itäisellä Välimerellä voi avata yrityksille näkymiä saarta laajempaankin toimintakenttään. Kypros on EU:n jäsenmaa, jonka BKT kasvoi 3,6 prosenttia vuonna 2024 ja jonka talous näyttää suotuisalta tulevinakin vuosina.
-
COUNTRY OUTLOOK: Vauras Irlanti tiellä kohti vihreää ja digisiirtymää
Irlanti, noin 5.5 miljoonan asukkaan vauras ja kasvava talous, on koti useille kansainvälisille suuryrityksille teknologia-, lääke- ja terveysteknologiasektoreilla. Irlanti on pieni ja helposti lähestyttävä markkina, joka on hyvä testialusta pk-yrityksille testata tuotteitaan. Irlanti on myös EU:n ja euroalueen ainoa englanninkielinen maa. Irlannissa on yrityksille edullinen verotus (mm. yritysvero 12.5%) sekä useita muita veroetuja. Vientivetoisella Irlannilla on merkittäviä tarpeita digitalisaation ja vihreän siirtymän osalta.
-
Irakin digitaalinen siirtymä tarjoaa mahdollisuuksia kansainvälisille yrityksille
Irakin talous on riippuvainen öljytuloista ja öljyn hinnan vaihtelut heiluttavat julkista taloutta. Suuri julkinen sektori on Irakin suurin työllistäjä, mutta yksityissektorin kasvua kannustetaan. Irak on kunnianhimoisesti monipuolistamassa talouttaan. Digitalisaatio nähdään ponnahduslautana, jonka avulla luodaan uutta liiketoimintaa. Tämä tarjoaa mahdollisuuksia myös kansainvälisille yrityksille.
-
Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 2/2024
Yli 130 miljoonan asukkaan Meksiko on Latinalaisen Amerikan toiseksi suurin ja maailman 12. talous. Meksikon sijainti Pohjois- ja Etelä-Amerikan välissä tekee siitä merkittävän yhdyskäytävän alueiden talouksille. Meksiko on tärkeä jäsen Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimuksessa (USMCA) ja olennainen osa alueen toimitusketjuja. Sen vientivetoinen talous on saanut lisävauhtia nearshoring-ilmiöstä, kun yritykset siirtävät tuotantoaan lähemmäksi Yhdysvaltojen markkinoita. Talousministeriö odottaa suorien ulkomaisten sijoitusten kasvavan edelleen tänä vuonna. Meksikon kansallisen tilasto- ja maantieteellisen instituutin (Inegi) mukaan inflaatio on hieman hidastunut ja oli marraskuun lopussa 4,55 prosentin vuositasolla. Meksikon keskuspankin BKT-kasvuennuste vuodelle 2024 on 1,8 prosenttia. Talouden odotetaan jatkavan maltillista kasvua myös ensi vuonna.
-
Maa-analyysi: Oman
Liiketoimintamahdollisuudet ovat Omanissa hyvät uudistusagenda Vision 2040 myötä ja laajenevat entisestään lähivuosina.
-
Maa-analyysi: Saudi-Arabia
Saudi-Arabian talous on edelleen hyvässä vedossa alueellisista ja globaaleista jännitteistä ja öljyn hintavaihteluista huolimatta. Maan talouden kasvun ennustetaan vahvistuvan merkittävästi vuonna 2025.
-
Serbian, Montenegron ja Pohjois-Makedonian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille
Suomen kauppa Serbian ja Pohjois-Makedonian kanssa on kasvanut viime vuosina tasaisesti. Serbia, Pohjois-Makedonia ja Montenegro käyvät EU-jäsenyysneuvotteluita. EU tukee maita hallinnon kehittämisessä ja infrastruktuuri-investoinneissa. Serbia on suurin kuudesta Länsi-Balkanin maasta, joihin EU on vuosille 2021-2027 allokoinut yhteensä 9 miljardia euroa tukirahaa sekä 20 miljardin euron edestä investointitakuita. Lisäksi Länsi-Balkanin maihin on vuosille 2024-2027 myönnetty 6 miljardin lisärahoitus EU:lta (ns. Länsi-Balkanin uudistus- ja kasvutukiväline). Liiketoimintamahdollisuuksia on mm. valmistusteollisuudessa, jossa yritykset sijoittavat automaatioon ja energiatehokkuuteen. Julkinen sektori Serbiassa, Montenegrossa ja Pohjois-Makedoniassa investoi mm. liikenne-, ympäristö-, energia- ja digitaaliseen infrastruktuuriin. Erityisesti investoinnit energiaan ja energiatehokkuuteen ovat nousussa.
-
Taiwan – luotettava kauppakumppani Suomelle
Taiwan on Suomelle ja Euroopan unionille saman mielinen ja luotettava kauppakumppani, erityisesti nykyisessä geopoliittisessa tilanteessa, jossa taloudellinen turvallisuus ja kauppasuhteiden monipuolistaminen ovat keskeisessä roolissa.
-
Colorado — Kalliovuorilta avaruuteen
Colorado on monipuolinen osavaltio, jossa kohtaavat niin preerian laajat avarat alueet kuin Kalliovuorten mahtavat vuoristot. Tämä Yhdysvaltain lännen vuoristoinen osavaltio tunnetaan upeista maisemistaan, mutta myös taloudellisesta monimuotoisuudestaan. Colorado ei ole vain lomaparatiisi ja laskettelijan unelma, vaan se on myös merkittävä keskus avaruusteknologiassa, energia-alalla, kyberturvallisuudessa ja puolustusteollisuudessa.
-
Markkinaselvitys Paraguayn koulutusmarkkinoista
Paraguayn koulutusjärjestelmässä yhdistyvät perinteiset rakenteet ja nykyaikaisten koulutusmallien tarve. Vaikka järjestelmä jakautuu selkeisiin perus-, toisen asteen ja korkeakoulutuksen tasoihin, se kohtaa merkittäviä haasteita, kuten rahoituksen puutetta, alueellista epätasa-arvoa ja infrastruktuuriongelmia. Samaan aikaan Paraguay pyrkii aktiivisesti kehittämään koulutusta investoimalla infrastruktuuriin, opettajankoulutukseen ja digitaalisiin ratkaisuihin. Suomen maine huippuluokan koulutuksen tarjoajana avaa mahdollisuuksia viedä innovatiivisia oppimisratkaisuja Paraguayhun erityisesti ammatillisen koulutuksen ja digitaalisten oppimisympäristöjen kehittämisen alueilla.
-
New government in Panama opens opportunities for Finnish companies
In august 2024 a new government started in Panama led by Mr. José Raul Mulino. The new administration has started ambitious infrastructure projects during their upcoming 5 years such as the Panama-David Railway, the new reservoir for the Panama Canal and other initiatives aiming to enhance national infrastructure and Foreign Direct Investment attraction.
-
Malesian teknologiasektori vahvassa nousussa
Malesian teknologiasektori on nousussa, erityisesti puolijohteiden sekä tekoäly- ja pilvipalveluiden osalta. Malesia on jo maailman kuudenneksi suurin puolijohteiden viejä ja esimerkiksi Yhdysvaltojen suurin puolijohteiden toimittaja. Maassa on vahvat perinteet puolijohdeteollisuudessa, mikä antaa sille selkeän edun alueellisiin kilpailijoihin verrattuna. Datakeskusmarkkinan puolestaan odotetaan kasvavan 2,25 miljardiin dollariin vuoteen 2028 mennessä. Malesia on onnistunut houkuttelemaan viime vuosien aikana merkittäviä investointeja globaaleilta teknologiajättiläisiltä, niin idästä kuin lännestä. Sijoittajia houkuttelevat mm. luotettava infrastruktuuri, osaava työvoima, edullinen maa ja alhaiset kustannukset. Myös kiihtyvä suurvaltakilpailu on hyödyttänyt Malesiaa. Geopoliittisten jännitteiden keskellä se pyrkii asettumaan neutraaliksi ja vakaaksi vaihtoehdoksi idän ja lännen välillä.
-
Suomalaisten lääkeyritysten markkinoillepääsy Yhdysvalloissa
Lääkemarkkina Yhdysvalloissa on saturoitunut ja ulkomaisten toimijoiden on läpäistävä kolmivaiheinen lääketestaus ennen myyntiluvan saamista. Markkinavetoinen toimintaympäristö tukee suurten pääomavirtojen ohjautumista Yhdysvaltoihin. Intensiivisestä lääkealan kilpailusta huolimatta tarjoaa Yhdysvallat suuren volyymin lääkemarkkinan sekä mahdollisuuden kasvattaa oman lääkevalmisteen tunnettavuutta.
-
-
Nigerian opetus- ja koulutussektorin mahdollisuudet suomalaistoimijoille
Nigerian kasvava väestö asettaa merkittävän haasteen maan opetus- ja koulutussektorille. Yli puolet n. 230 miljoonasta nigerialaisesta on alle 35-vuotiaita, ja nopea väestönkasvu tuo miljoonia uusia oppilaita ja opiskelijoita koulutustarpeen piiriin tulevina vuosina. Nigeriassa on kasvava kysyntä innovaatioille ja investoinneille erityisesti digitaalisten oppimisratkaisujen, opettajankoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen saralla. Rahoitus asettaa usein merkittävän esteen kehitystyölle.
-
Sveitsin työmarkkinatilanne syyskuussa ja kuluttajien luottamusindeksi lokakuussa
Syyskuussa 2024 Sveitsin talous kohtasi monia muutoksia, kuten nousseen työttömyysasteen ja kohentuneen kuluttajien luottamusindeksin. Sveitsin talousasioista vastaava valtionsihteeristö (SECO) julkaisi uuden työmarkkinaraportin ja uuden kuluttajien luottamusraportin.
-
Michigan – Moottoriosavaltio kiihdyttää talouskasvuun
Michigan tunnetaan autoteollisuudesta, sijaitseehan "moottorikaupunki" Detroitissa ikoniset autoteollisuusjätit Ford, General Motors ja Chrysler. Nykypäivänä Michigan on kuitenkin onnistunut talouden monipuolistamisessa. Osavaltion BKT oli vuonna 2023 noin 673 miljardia dollaria, ja teknologiateollisuus, terveydenhuolto ja koulutussektorit tuovat vaurautta yli 10 miljoonan asukkaan osavaltioon. Michigan kuuluu Pohjois-Amerikan ”suomalaisalueeseen”, sillä asukkaista lähes 90 000:lla on suomalaistaustaa.
-
INTIA; VADHVANIN SATAMAHANKE MAHARASHTRASSA VOI TARJOTA MERKITTÄVIÄ MAHDOLLISUUKSIA SUOMALAISOSAAMISELLE
INTIA; VADHVANIN SATAMAHANKE MAHARASHTRASSA VOI TARJOTA MERKITTÄVIÄ MAHDOLLISUUKSIA SUOMALAISOSAAMISELLE Intian suurin konttisatama aiotaan rakentaa 140 kilometriä pohjoiseen Mumbaista. Valmistuessaan – arviolta loppuvuodesta 2029 – satamassa tulee olemaan yhdeksän terminaalia, jokainen noin 1000 metriä pitkä. Lisäksi Vadhvaniin suunnitellaan kymmentä erilaista irtotavaralaituria, mukaan lukien maakaasuterminaaleja (LNG). Koko rakennushankkeen arvo on noin 8-9 miljardia euroa. Satama kilpailee Kiinan suurimpien satamien kanssa ja sen tavoitteena on kasvattaa konttivolyymiaan vajaaseen 40 miljoonaan TEU:hun vuoteen 2050 mennessä. Uusi satama tulee palvelemaan vaurastuvan Intian kauppaa muun maailman kanssa. Satamasta tulee olemaan hyvät rautatie- ja tieyhteydet Keski- ja Pohjois-Intiaan. Tulevaisuudessa raskaiden rahtilaivojen ei tarvitse tulla niin lähelle Mumbaita. Uusi satama on kuitenkin lähempänä Mumbaita kuin länsirannikon tällä hetkellä isoin satama, Mundra. Juuri nyt, kun ensimmäisiä tarjouskilpailuja valmistellaan, on oikea aika markkinoida suomalaisosaamista sataman omistajille.
-
Minnesota – pala Suomea keskilännessä
Millä Yhdysvaltain osavaltiolla on erityinen Suomi-linkki? Keskilännen bisnesosavaltio Minnesotalla tietysti, onhan väestöstä noin sadallatuhannella suomalaisjuuret! Minnesotan ja Suomen asukasluvut ovat lähes yhtäläiset, ja kulttuurisiteiden lisäksi yhteistä löytyy myös keskeisissä ympäristö- ja energiateknologioissa sekä metsätaloudessa.
-
Tshekin rautatieinvestoinnit kiidättävät maan kohti kestävämpää ja tehokkaampaa kuljetusinfrastruktuuria
EU:n investointipankki myönsi Tshekin valtiovarainministeriön kanssa tehdyn lainasopimuksen perusteella keväällä 2023 24mrd CZK (949m euroa) Tshekin rautateiden merkittävään uudistamiseen osana 48,8mrd CZK (2mrd euroa) pakettia. Seuraava tuleva lainaerä on kooltaan 13mrd CZK (527m euroa). Rahoituksen avulla on tarkoitus kehittää rautateitä, niiden tekniikkaa, turvallisuutta ja saavutettavuutta koko Tshekin alueella, sekä siirtymää ekologisempiin ja tehokkaampiin kuljetusmuotoihin henkilö- ja tavaraliikenteessä. Hankkeiden rautatieverkoston parantamiseksi on määrä valmistua vuoteen 2028 mennessä. Rautatiehankkeet kuuluvat Fialan hallituksen prioriteettihankkeisiin ja ovat näkyviä parannuksia äänestäjille.
-
Texas – Ei vain öljyä ja avaruusraketteja, myös lääkekehitystä ja logistiikkaa
Tiesitkö, että jos Texas olisi valtio, sen bruttokansantuote olisi maailman kymmenen suurimman joukossa – siis suurempi kuin Kanadan! Texas on yksi maailman merkittävimmistä talousalueista, ja tarjoaa erinomaiset puitteet liiketoimintamahdollisuuksille vaurauden, strategisen sijainnin ja kehittyneen IT-infrastruktuurin ansiosta. Osavaltiossa sijaitsevat Yhdysvaltojen tärkeimmät satamat sekä keskittymät logistiikassa, teknologiassa ja lääkealalla.
-
-
Sveitsin talouskatsaus: Talouskasvu odotettua heikompaa vuonna 2024
Sveitsin talousasiantuntijaryhmä ennustaa vuoden 2024 talouskasvun jäävän selvästi alle keskiarvon, sillä ennuste on vain 1,2 prosenttia. Maailmantalouden asteittainen elpyminen voi silti vauhdittaa ennustettua kasvua 1,6 prosenttiin vuonna 2025.
-
Mahdollisuuksia yrityksille Liettuan opetussektorilla
Liettua pyrkii kehittämään koulutuksen tasoa maassa kohdistamalla sektorille EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen rahoitusta. Maa pyrkii myös lisäämään sektorin digitaalisuutta, ja kouluilla ja opettajilla on laaja autonomia hankkia itsenäisesti digitaalisia työkaluja käyttöönsä. Liettuassa käynnistyy marraskuussa 2024 suomalaisyritys xEdun toteuttama Educhallenger-kiihdyttämöohjelma, johon myös suomalaiset EdTech-yritykset voivat hakea.
-
Itävallan talous syyskuussa 2024
Vuonna 2023 Itävallan BKT oli 477 Mrd. euroa (Suomen 278 Mrd. e). Reaalinen BKT asukasta kohti oli 37 460 euroa (Suomessa 36 990 e). Asukkaita Itävallassa on reilut 9 miljoonaa.
-
Kazakstan tiedostaa vihreän siirtymän tarpeen taloudessaan – suomalaisyrityksille mahdollisuuksia eri aloilla
Kazakstanin talous sai vuoden 2024 alkupuolella ison kolauksen maata pahiten 80 vuoteen koetelleista kevättulvista. Vuodelle 2024 suunniteltuja isoja tapahtumia on peruttu valtion varojen säästämiseksi ja niiden ohjaamiseksi tulvavahinkojen korjaamiseen. Kazakstanin talouskasvu tänä vuonna jäänee presidentin sille asettamasta 6 prosentin tavoitteesta. Maailmanpankki ennustaa kuluvalle vuodelle 3,4 prosentin kasvua.
-
-
Katsaus Slovakian talouteen ja energiapolitiikkaan elokuussa 2024
Slovakian talouden alijäämä on yksi EU-alueen korkeimmista. Se oli 4,9 prosenttia bruttokansantuotteesta vuonna 2023 ja sen odotetaan kasvavan 5,9 prosenttiin vuonna 2024. Julkisen talouden velka oli 56 prosenttia BKT:sta vuonna 2023 ja sen odotetaan kasvavan 58,5 prosenttiin vuonna 2024.
-
Hongkongin talouskatsaus
Hongkongin taloudessa BKT-kasvun ennustetaan olevan samassa haarukassa viime vuoden kasvun kanssa eli noin 2,5-3,5%. Ulkomaan vienti on kasvusuunnassa, mutta sisäisen kysynnän taso säilyy edelleen matalalla. Palveluvienti toimii talouden moottorina. Hongkong säilyttää asemansa kansainvälisenä finanssikeskuksena. Kaupungin liiketoimintaympäristön kehityksessä odotetaan seuraavina vuosina pientä nousua. Alueen vahvuutena nähdään matala verotus sekä kevyt yritysten säätely.
-
Malesialla potentiaalia harvinaisten maametallien keskukseksi
Malesiassa sijaitsee ainoa merkittävä harvinaisten maametallien (REE) käsittelylaitos Kiinan ulkopuolella, australialaisen kaivosyhtiö Lynasin jalostamo Kuantanissa. Maassa on myös huomattavia REE-esiintymiä sekä autoteollisuutta, joten potentiaalia on koko arvoketjun kattamiseen. Malesia on käynnistänyt kansallisen REE-strategian valmistelun.
-
Vihreä energia kiinnostaa Sveitsiläisiä sijoittajia
Sveitsiläiset yritykset Axpo ja Alpiq ovat ottaneet merkittäviä askelia Suomen uusiutuvan energian kentällä, kun taas Liechtenstein Invest GmbH laajentaa tuulivoimahankkeitaan Päijät-Hämeessä. Axpo rakentaa neljän tuuliturbiinin tuulipuiston Vöyrin kunnassa, ja Alpiq on investoinut 54,9 prosentin osuuden P2X Solutionsista sekä hankkinut yhden Suomen suurimmista akkuenergiavarastointijärjestelmistä Merus Powerilta. Liechtenstein Invest puolestaan rakentaa Iittiin Perheniemen alueelle Päijät-Hämeen ensimmäisen tuulivoimalan.
-
-
Senegal haluaa olla portti Länsi-Afrikan markkinoille
Senegalin liiketoimintaympäristön positiivisina puolina pidetään mm. talouskasvua, kasvavaa ja kuluttavaa keskiluokkaa, avointa ja myönteistä bisnesilmapiiriä, maantieteellistä sijaintia, euroon sidottua valuuttaa sekä maan poliittista ja yhteiskunnallista vakautta. Toisaalta markkinoilla toimivat ja sinne pyrkivät yritykset kohtaavat erilaisia kehittyvien maiden haasteita ja epävarmuustekijöitä työntekijöiden alhaisesta koulutustasosta ja puutteellisesta infrastruktuurista aina raskaaksi koettuun byrokratiaan ja hyvän hallinnon puutteisiin.
-
Maryland – kyberturvallisuuden, kvanttiteknologian ja kehittyneen valmistuksen keskittymä Yhdysvaltain itärannikolla
Maryland on Pohjois-Atlantin rannikolla sijaitseva luonnontiede-, turvallisuus-, puolustus- ja teknologiasektorien kansainvälinen keskittymä.
-
Maahanmuutto vauhdittaa Espanjan talouskasvua- EU-elpymisrahoja ohjataan syksyllä 2024 sähköautotuotantoon ja teollisuuden vähähiilistämiseen
Espanjan talouskasvu jatkuu odotettua parempana ja pysynee EU-keskiarvon yläpuolella myös vuonna 2025. Keskeinen kasvun vauhdittaja on maahanmuutto. Valtion vuoden 2024 talousarviosta ei sisäpoliittisten herkkyyksien vuoksi päästy sopuun, mutta Espanja onnistunee pienentämään budjettivajettaan EU:n edellyttämällä tavalla. Kiire EU-elpymisvaroilla toteutettavien hankkeiden toimeenpanemisessa jatkuu. Tuoreimmat elpymisvarapanostukset suuntautuvat muun muassa teollisuuden vähähiilistämiseen, kiertotalouteen ja pk-yritysten digitalisaatioon.
-
Liettuan vapaakauppa-alueet suomalaisyritysten kasvun tukena
Liettuassa toimii yhteensä seitsemän vapaakauppa-aluetta, jotka sijaitsevat ympäri maata tärkeiden logistiikkayhteyksien varressa erityisesti alueilla, joilla on runsaasti koulutettua työvoimaa ja kasvupotentiaalia. Kaikki vapaakauppa-alueet tarjoavat investoijille merkittäviä verohelpotuksia, muun muassa täyden vapautuksen yhteisöverosta ensimmäisen kymmenen vuoden ajan, sekä vapautuksen kiinteistöverosta vuoteen 2045 asti. Veroetujen lisäksi osa Liettuan vapaakauppa-alueista tarjoaa yrityksille myös muita aluekohtaisia etuja, kuten rahallista tukea yrityksen tarvitseman infrastruktuurin rakentamiseen. Liettuan vapaakauppa-alueet ovat sijainneiltaan monipuolisia ja niillä toimii useita eri alojen menestyviä suomalaisyrityksiä.
-
Ajankohtaista Rail Baltica–projektista ja muista Liettuan keskeisistä infrastruktuurihankkeista
Rail Baltica on Puolan, Liettuan, Latvian ja Viron yhteinen infrastruktuuriprojekti, jonka tavoite on integroida Baltian maat eurooppalaiseen rataverkostoon ja raideleveyteen. Projekti on kärsinyt aikataulujen venymisistä ja kulujen kasvamisesta, mutta vuotta 2024 on kuvailtu Rail Baltican käännekohdaksi. Projektissa on tarkoitus siirtyä suunnittelutöistä rakentamiseen kaikissa kolmessa maassa, ja tietyillä osuuksilla rakennustyöt ovat jo alkaneet.
-
Senegal tähtää nousevaksi taloudeksi – maali on kunnianhimoinen ja matkalla monta aitaa ylitettävänä
Afrikan mantereen läntisimmässä kärjessä sijaitseva Senegal on yksi Länsi-Afrikan nopeimmin kasvavista talouksista: vuodelle 2024 ennustetaan 7,1 %:n talouskasvua. Öljyn- ja kaasuntuotannon käynnistyminen luo paljon odotuksia. Kehityksen ja talouskasvun haasteita ovat mm. talouden ja markkinoiden rakenne, epävirallisen sektorin suuri osuus, nopea väestökasvu sekä nuorison työttömyys ja alhainen koulutustaso. Keväällä 2024 aloittanut uusi hallitus haluaa vahvistaa ruoantuotannon omavaraisuutta ja paikallisia arvoketjuja, kehittää teollisuutta, luoda työpaikkoja sekä edistää alueellista integraatiota. Senegal on Afrikan unionin, Länsi-Afrikan talousyhteisö ECOWASin (ranskaksi CEDEAO) ja Länsi-Afrikan talous- ja rahaliiton UEMOAn jäsen.
-
Sveitsin talouden tilanne kesäkuu 2024
Sveitsin talousennusteiden asiantuntijaryhmä odottaa Sveitsin talouden kasvavan vuonna 2024 edelleen keskimääräistä hitaammin. BKT kasvaa 1,2 %, kun maaliskuussa ennustettiin 1,1 % kasvua. Maailmantalouden asteittaisen elpymisen myötä kasvun odotetaan normalisoituvan 1,7 % vuonna 2025. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä 2024 palvelusektori ja yksityinen kulutus kasvoivat, mutta teollisuussektori pysyi paikoillaan. Globaali taloustilanne on vaihteleva, ja Sveitsin vientiä voivat hidastaa etenkin Euroopan talouden heikkoudet. Työttömyysasteen ennustetaan olevan keskimäärin 2,4 % vuonna 2024 ja 2,6 % vuonna 2025. Talouden riskit ovat tasapainossa, mutta geopoliittiset konfliktit ja inflaatio voivat tuoda haasteita.
-
Belgian data center market is now picking up
Data centers in Belgium can provide interesting opportunities.
-
Kreikan merenkulkusektorilla on liiketoimintamahdollisuuksia suomalaisyrityksille
Kreikkalaiset varustamot ovat isoja toimijoita merenkulkusektorilla. Kreikkalaisten omistuksessa on noin 20 % globaalista kauppalaivastosta. Osa isoista varustamoista on tehnyt tilauksia uusista aluksista mutta monet laivanomistajat ovat vielä varovaisia tekemään päätöksiä uusien aluksien hankkimisesta vihreiden polttoaineratkaisujen kehittämisvaiheen takia. Kreikan saaristoliikenteen aluksia tullaan lähiaikoina uusimaan vihreän teknologian suuntaan hyödyntämällä Kreikan elvytys- ja rakennerahastovaroja. Kreikan telakoiden toimintaa ollaan uudistamassa yksityistämisprosessien toteuduttua, ja uusien omistajien ambitiona on elvyttää laivanrakennustoimintaa Kreikassa. Suurin osa Kreikan isoista rahti-ja matkustajasatamista yksityistettiin talouden kriisivuosina, ja tätä trendiä on jatkettu investointien lisäämiseksi ja satamien kehittämiseksi. Isoimpia huvipursisatamia on myös yksityistetty, ja hallituksen tavoitteena on saada yksityisten investointien avulla kehitettyä sektoria edelleen.
-
Suomi ja Washingtonin osavaltio rakentavat yhdessä tulevaisuutta digitaalisuutta ja vihreää siirtymää hyödyntäen
Washingtonin osavaltio, ja erityisesti Seattlen alue, on Yhdysvaltojen johtavia tutkimus- ja startup-keskittymiä. Teknologian kautta haetaan kasvua myös osavaltion muilla päätoimialoilla. Esimerkkiä innovaatioklustereiden rakentamiseen ja hyödyntämiseen haetaan Pohjoismaista, joka samalla avaa mahdollisuuksia myös uudelle liiketoiminnalle. Perinteisten toimialojen lisäksi yhdistäväksi tekijäksi on noussut myös NATO ja NATO DIANA-kiihdyttämö kaksoiskäyttöteknologiaa tuottaville yrityksille.
-
Katsaus Brasilian korkeakoulu- ja tutkimusympäristöön
Brasilia kuuluu maailman 10. suurimman tieteen ja innovaatioiden nettoinvestoijan joukkoon ja maa tuottaa 3,2 % koko maailman ja yli puolet Latinalaisen Amerikan tieteellisistä tuloksista. Brasilian TKI-investoinnit ovat n. 1,14 % BKT:sta (v. 2020) ja vuonna 2023 Brasilia nousi 49. sijalle Globaalissa innovaatioindeksissä (GII) LAK-alueen kärkeen. Brasilian hallitus on rakentanut uudelleen kansallista koulutus-, tiede- ja innovaatiorahoitusta historiallisen suurilla lisäbudjeteilla edellisten hallitusten määrärahaleikkauksien jälkeen.