Edustustojen raportit

  • 29.9.2022

    Katsaus Bosnia-Hertsegovinan energiasektoriin

    Bosnia-Hertsegovinan (BiH) energiariippuvuus on suhteellisen vähäistä, ja maa on Länsi-Balkanin maista ainoa sähkön nettoviejä. Hiilivoima on maan energiantuotannon kulmakivi. Kaasun suhteen BiH on täysin riippuvainen Venäjästä, joskin kaasun kulutus maassa on melko vähäistä. Öljyä BiH tuo Kroatian kautta. Uusiutuvan energian suhteen BiH:ssa on keskitytty vesivoiman rakentamiseen, tuuli- ja aurinkovoiman hyödyntäminen on vielä vähäistä. Puun polttaminen on yleinen kotitalouksien lämmittämisen muoto.

    Edustustojen raportit
  • 26.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva: Intia

    Intian ennustetaan kasvavan maailman maailman väkirikkaimmaksi valtioksi jo ensi vuonna, ja sen talouskasvun (noin 7% vuonna 2022) arvioidaan nostavan Intian maailman kolmanneksi suurimmaksi taloudeksi vuoteen 2030 mennessä. Intian strategisesti merkittävä sijainti ja nuori, englantia puhuva väestö ovat vetotekijöitä. Intia sijoittaa paljon infrastruktuurin kehitykseen ja huippuosaamista löytyy korkean teknologian, lääketieteen ja digitalisaation saralta. Maailman lähes kaikki suurimmat globaaliyritykset toimivat Intiassa ja maa tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille. Erityisesti energia-ala, IT-teknologia, koulutus-, terveys- ja viestintäteknologiat kiinnostavat Intiassa. Oheinen muistio sisältää yritysvastuutietoa Intiaan tähtääville suomalaisyrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 21.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva – Vietnam

    Lähes 100 miljoonan asukkaan Vietnam on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana yksi maailman nopeimmin kehittyvistä talouksista ja hyötynyt tuotannon globaalista siirtämisestä alemman kustannustason maihin. Talouskasvu (noin 7,5% vuonna 2022) jatkuu keskiluokkaistuvan yhteiskunnan palautuessa COVID-19 pandemian vaikutuksista sekä sisäisen kysynnän ja ulkomaankaupan lisääntyessä. Vietnamin siirtyminen kilpailukykyisempään ja vihreämpään talouteen luo suomalaisyrityksille uusia mahdollisuuksia varsinkin puhtaan teknologian, bio- ja uusiutuvan energian, jätehuollon ja ICT/digitalisaation parissa. Oheinen muistio sisältää yritysvastuutietoa Vietnamista kiinnostuneille suomalaisyrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 16.9.2022

    Vastuullisen yritystoiminnan maakuva: Bangladesh

    Lähes 170 miljoonan asukkaan Bangladeshin talouskasvu (noin 6 % vuonna 2022) kuuluu alueen nopeimpiin ja kasvu jatkuu suurten infrastruktuurihankkeiden edetessä. Tänä vuonna käyttöön otettu Padma-joen ylittävä silta parantaa yhteyksiä merkittävästi, minkä arvioidaan nostavan maan talouskasvua jopa prosentilla lähivuosina. Matala palkkataso ja runsas työvoima houkuttelevat länsimaisia yrityksiä kasvavassa määrin Bangladeshiin ja maa tarjoaa mahdollisuuksia myös suomalaisille. Esimerkiksi energia-ala, smart cities ja smart ports -ratkaisut sekä koulutus-, terveys- ja viestintäteknologiat kiinnostavat Bangladeshissa. Oheinen muistio sisältää yritysvastuutietoa Bangladeshiin tähtääville suomalaisyrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 13.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva – Tunisia

    Tunisia liittyi vuonna 1956 Kansainvälisen työjärjestön ILO:n jäseneksi. Maa on ratifioinut ILO:n perussopimuksissa ilmaistut neljä perusoikeutta, jotka ovat yhdistymisvapaus ja kollektiivisen neuvotteluoikeuden tehokas tunnustaminen, kaikenlaisen pakkotyön poistaminen, lapsityövoiman käytön tehokas kieltäminen sekä työmarkkinoilla ja ammatinharjoittamisen yhteydessä tapahtuvan syrjinnän poistaminen.

    Edustustojen raportit
  • 12.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva – PERU

    Peru kehittää vastuullisuuskysymyksiin liittyvää lainsäädäntöään. Myös yritysten kiinnostus aiheeseen on kasvussa. Noin kolme neljännestä paikallisesta työvoimasta työskentelee kuitenkin epävirallisesti, ja näiden oloihin lainsäädäntö vaikuttaa hitaammin.

    Edustustojen raportit
  • 12.9.2022
  • 12.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva Nigeriassa

    Tarkoituksena on tarjota suomalaisille yrityksille luotettavaa ja kohdennettua tietoa tueksi mm. kauppaan, ihmisoikeuksiin ja ympäristöön liittyvien vastuullisuusriskien hallintaan Nigeriassa.

    Edustustojen raportit
  • 12.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva – TANSANIA

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva Tansaniassa

    Edustustojen raportit
  • 12.9.2022
  • 8.9.2022

    Marokon vesisektorin näkymiä

    Marokko kärsii kroonisesta vesipulasta, joka kuluvan vuoden kuivuuden vuoksi on kriisiytynyt. World Resources Institute arvioi vuonna 2015 Marokon olevan vuonna 2040 maailman kahdenkymmenen pahiten vesipulasta kärsivien maiden joukossa. Vesihuollon kannalta oleellisten patoaltaiden vesivarastot ovat historiallisen matalalla, ja maa on käyttänyt puskurina toimineita pohjavesivarantojaan kestämättömällä tavalla. Hallitus on ottanut käyttöön hätätoimenpiteitä vedenkulutuksen säännöstelemiseksi ja käynnistänyt mediakampanjan. Maan suurin vesisyöppö on maatalous. Marokko haluaa lisätä patoallas- ja suolanpoistokapasiteettia, ja kehittää jätevesien puhdistusta. Teknisten ratkaisujen lisäksi Marokko tarvitsee pitkäjänteistä vesipolitiikkaa. Suomen ja Marokon vesialan yhteistyöpöytäkirja mahdollistaa sekä julkisen että yksityisen sektorin yhteistyön.

    Edustustojen raportit
  • 7.9.2022
  • 7.9.2022
  • 6.9.2022

    Vastuullisen liiketoiminnan maakuva - Kolumbia

    Kolumbia on vakaa demokratia, jossa liiketoiminnalle on hyvät edellytykset. Reiluin ja vapain vaalein kesäkuussa 2022 valittu vasemmistolainen presidentti Petro on käynnistämässä merkittäviä uudistuksia, joiden toteutusta myös yritysten on hyödyllistä seurata. Maan ihmisoikeus- ja turvallisuustilanteeseen liittyy ongelmia, joista yritysten on tärkeää olla tietoisia.

    Edustustojen raportit
  • 6.9.2022
  • 6.9.2022
  • 2.9.2022

    Saksan talous loppukesästä 2022: talousnäkymät heikentyneet ja erityisesti energiakriisi luo epävarmuutta

    Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan seuraukset heikensivät kevään aikana selkeästi Saksan talouden kokonaisnäkymiä ja kasvuennusteet lähes puolittuivat, vaikka kotimainen kysyntä pitikin talouskasvua alkuvuonna niukasti plussan puolella. Liittohallitus odotti huhtikuun ennusteessaan vuodelle 2022 2,2%:n ja Saksan keskuspankki kesäkuun ennusteessaan 1,9%:n BKT-kasvua. Edellisvuonna talouskasvu oli 2,7%. Yritysjohtajien tunnelmia mittaava Ifo-indeksi saavutti elokuussa matalimman lukeman (88,5) sitten kesäkuun 2020.

    Edustustojen raportit
  • 2.9.2022
  • 31.8.2022
  • 29.8.2022
  • 19.8.2022

    Virossa inflaatio jatkaa nousuaan, talouskasvu hyytyy

    Lähivuosille on nykyisten ennusteiden perusteella odotettavissa korkeintaan vähäistä talouskasvua. Inflaatio Virossa on euroalueen korkein, heinäkuu 2021/heinäkuu 2022 jaksolla 22,7%. Samalla reaalipalkat laskevat useilla sektoreilla. Uusi hallitus päätti energianhintojen kompensoinnista ja nosti lapsilisiä sekä verovapaan tulon rajaa. Syksyn budjettineuvotteluissa painottuvat energia ja turvallisuus. Suomalaismatkailijat ovat vähitellen palanneet Viroon. Venäläismatkailijoiden puuttuminen ja inflaatio heikentävät näkymiä.

    Edustustojen raportit
  • 18.8.2022

    Norjan akkustrategia – Pohjoismaisella yhteistyöllä tärkeä rooli

    Norja tähtää eurooppalaisen akkuteollisuuden huipulle. Halpa, kestävästi tuotettu sähkö, mineraalivarannot, korkea teknologinen osaaminen ja rooli sähköautoilun edelläkävijänä ovat tekijöitä, joilla houkutellaan kansainvälisiä akkuinvestointeja Norjaan.

    Edustustojen raportit
  • 1.8.2022

    Katsaus Yhdysvaltojen startup-markkinaan

    Startupien räjähdysmäinen kasvu hyytynee pidemmäksi aikaa geopoliittisten ja taloudellisten jännitteiden seurauksena. Kannattavuus kasvattaa merkitystään nopean kasvun kustannuksella. Pääomamarkkinoilla käydään entistä kovempaa kilpailua jatkossa. Piilaakson rooli startupien kehtona on saanut haastajia ja rinnalle on noussut useita vaihtoehtoisia kaupunkeja Yhdysvaltojen markkinoille pyrkiville yrityksille.

    Edustustojen raportit
  • 21.7.2022

    Brasilian energiasektorin nykytilanne ja tulevaisuuden näkymät

    Brasilialla on mittavat ja monipuoliset energiavarat. Brasilia tuottaa tänä päivänä lähes puolet energiastaan uusiutuvista energialähteistä maailman keskiarvon ollessa 13 %. Sähköntuotannossa uusiutuvien energialähteiden osuus on noin 85 %. Bioenergia kattaa yli puolet maan uusiutuvien energialähteiden osuudesta energiantuotannossa. Brasilia on nähty yhtenä tärkeänä toimijana kestävien polttoaineiden tuotannossa, ei vain kotimaisilla markkinoilla mutta myös kansainvälisen viennin parissa. Brasilia on maailman seitsemänneksi suurin öljyntuottaja ja maan odotetaan nousevan viiden suurimman joukkoon vuosikymmenen loppuun mennessä. Biopolttoaineiden tuotannossa odotetaan 18 %:n kasvua vuoteen 2030 mennessä. Energian kysynnän odotetaan jatkavan kasvuaan keskimäärin 3 %:n vuosivauhdilla. Uusien energialähteiden osuuden maan energiantuotannossa odotetaan kasvavan ja odotettavissa on merkittäviä investointeja.

    Edustustojen raportit
  • 14.7.2022

    China’s manufacturing, metals and machinery industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 13.7.2022

    China’s health-technology industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 13.7.2022

    China's ICT industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 12.7.2022

    Vietnam's wood industry and its potential to Finland

    Vietnam has been one of the fastest growing economies in the world in the last ten years. On wood and forest products, Vietnam has become a leading export country. At the international scale, Vietnam has become the 5th biggest wooden furniture exporter in the world ranking, the 2nd in Asia and the 1st in Southeast Asia. The development of wood industry is one of the Vietnamese government priorities and has been very successful in expanding export in term of value and markets. However, the wood industry is largely based on low costs and labour intensive manufacturing. Vietnam is aware of this problem in the long run and the country has recently focused on new technologies and innovation. Its goal is to increase efficiency and productivities. The corona pandemic has highlighted the need to modernize the production system.

    Edustustojen raportit
  • 7.7.2022

    China’s maritime and ports industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 7.7.2022

    China’s education industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports

    Edustustojen raportit
  • 4.7.2022

    Mining Sector in Brazil

    Brazil is one of the five largest mineral producers in the world and the sector represents a great amount of the country’s GDP. Even during the pandemic, the sector presented a good performance in terms of production and exports. Local companies have announced plans to increase investments to develop more sustainable methods, improved productivity and increase security based on digital solutions. Innovative Finnish companies have an opportunity to explore and enter this huge market through technology.

    Edustustojen raportit
  • 1.7.2022

    Ajankohtaista Espanjan taloudesta: EU-komissio huolissaan julkisen talouden kestävyydestä; puolijohdeteollisuuden kehittämisessä kunnianhimoiset tavoitteet

    Espanjan talouden suunta on EU-komission mukaan lyhyellä aikavälillä oikea, mutta julkisen talouden epätasapaino tulevien vuosien haaste. Varovaiseen finanssipolitiikkaan tulisi siirtyä vuodesta 2023 alkaen. Lisätoimia tarvitaan energiasiirtymän ja kiertotalouden edistämiseksi sekä tuottavuuden parantamiseksi. Hallitus hyväksyi suuren mikroelektroniikka- ja puolijohdehankkeen, johon ohjataan julkista rahaa yli 12 mrd. EUR. Tavoitteena on nostaa Espanja puolijohdeteollisuuden eturintamaan ja kehittää niin tutkimusta, suunnittelua, valmistusta kuin alan ekosysteemiä.

    Edustustojen raportit
  • 29.6.2022

    Hongkongin Northern Metropolis -hanke luo kysyntää älykkään liikkumisen, energia-alan ja kiertotalouden osa-alueilla

    Suunnitteilla oleva jättihanke Northern Metropolis pyrkii vastaamaan Hongkongin suureen asuntokysyntään ja nostamaan Hongkongin innovaatio- ja teknologia-alan keskukseksi sekä Etelä-Kiinan keskeiseksi logistiseksi solmukohdaksi yhdessä Manner-Kiinan puolella sijaitsevan Shenzhenin kanssa. Hankkeella pyritään edistämään integraatiokehitystä Manner-Kiinan kanssa liittämällä Hongkong tiiviimmin yhteen Greater Bay Arean kanssa. Suomalaisyrityksille tämä jättihanke avaa mahdollisuuksia etenikin älykkään liikkumisen, energiatehokkuuden sekä kiertotalouden saralla.

    Edustustojen raportit
  • 27.6.2022
  • 20.6.2022
  • 17.6.2022

    China’s winter sports industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 16.6.2022

    Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 1/2022

    Lähes 130 miljoonan asukkaan Meksiko on väkiluvultaan maailman 11. suurin maa ja maailman 15. suurin talous. Se on Latinalaisen Amerikan toiseksi suurin talous heti Brasilian jälkeen. OECD luokittelee Meksikon ylemmän keskitulotason maaksi Pandemia on iskenyt syvän loven Meksikon talouteen ja nostanut pitkään laskussa olleen köyhyyden jälleen nousuun. Maan bruttokansantuote laski vuonna 2020 jopa 8,2 prosenttia, siis enemmän kuin kertaakaan sitten 1930-luvun suuren laman. Vuosi 2021 alkoi kasvulla, joka kuitenkin hyytyi ensimmäisen puolivuotisen jälkeen. Vuoden kolmannella neljänneksellä talous supistui 0,7 prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä se pysyi nollassa. Lopulta koko viime vuoden talouskasvu jäi viiteen prosenttiin, mikä ei yltänyt hallituksen odottamaan kuuden prosentin kasvuun. Eniten kasvua oli teollisuudessa (6,5%), seuraavaksi palvelusektorilla (4,1%) ja sitten maataloudessa (2,9%).

    Edustustojen raportit
  • 14.6.2022

    China’s food and agro industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 13.6.2022

    China’s energy industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 8.6.2022

    Second Team Finland Flash Survey shows that Finnish businesses in China face increasing headwinds

    Team Finland China today released a second survey on the impact that China’s COVID-19 policy and Russia’s war in Ukraine are having on Finnish businesses in China. The survey was conducted between 20 and 27 May 2022 as a follow-up to the previous one conducted in April 2022.

    Edustustojen raportit
  • 15.6.2022

    Hongkongin tulevan hallintojohtajan John Leen toimintaohjelma tuo mahdollisuuksia suomalaisyrityksille erityisesti digitalisaatiossa ja uusissa teknologioissa

    Hongkongin tuleva hallintojohtaja John Lee haluaa säilyttää ja kehittää Hongkongin kansainvälistä asemaa muun maailman ja Manner-Kiinan yhdistävänä siltana. Leen toimintaohjelmasta löytyy mahdollisuuksia suomalaistoimijoille laajamittaisen digitalisaation, suurien infrastruktuurihankkeiden, terveydenhuoltojärjestelmän uudistamisen sekä ammatillisen ja aikuiskoulutuksen kehittämisen parissa.

    Edustustojen raportit
  • 1.6.2022

    China’s bio economy and chemicals industry update

    This country outlook is part of a short series of introducing priority sectors that Team Finland China has chosen for 2022. Team Finland China is a network of public actors and Finnish business chambers in China. The network promotes Finland and its interests abroad: the internationalization of Finnish enterprises, investments in Finland, and the country brand. In total, there are nine focus areas, in which Team Finland actors proactively plan their activities, to help Finnish companies to enter China and grow in Chinese market. Team Finland China priority sectors for 2022 are 1) ICT, 2) food and agro, 3) health technology, 4) energy, 5) bio economy, chemicals and built environment, 6) metal and machinery, 7) maritime, 8) education (incl. research and talent boost) and 9) winter sports.

    Edustustojen raportit
  • 31.5.2022

    Tanska, Saksa, Alankomaat ja Belgia kymmenkertaistavat merituulivoimatuotantonsa

    Tanska, Saksa, Alankomaat ja Belgia allekirjoittivat 18.5.2022 yhteisjulistuksen, jonka tavoitteena on lisätä Pohjanmeren merituulivoimatuotannon kapasiteettia 65 GW:iin vuoteen 2030 mennessä ja 150 GW:iin vuoteen 2050 mennessä.

    Edustustojen raportit
  • 24.5.2022

    Tanskan talouden tilanteesta keväällä 2022

    Tanskan talous on ollut koronapandemian jälkeen vahvassa noususuhdanteessa. Valtionvelka on alhaisella tasolla ja työttömyys alhaisin 13 vuoteen. Maailmanlaajuiset toimitusongelmat ja korkeaa inflaatio luovat kuitenkin epävarmuutta. Yritysten kasvua on jo pitkään hillinnyt pula työvoimasta, materiaaleista ja raaka-aineista. Ukrainan sota tulee vaikuttamaan Tanskan talouskehitykseen muun muassa nousevien energianhintojen kautta.

    Edustustojen raportit
  • 10.5.2022

    Ison-Britannian energiaturvallisuusstrategia – lisää omavaraisuutta, lisää ydinvoimaa

    Iso-Britannia muiden joukossa etsii uusia tapoja energiaomavaraisuuteen. Huhtikuussa 2022 julkaistussa energiaturvallisuuden strategiassa nostetaan esiin kahdeksan uuden ydinreaktorin rakentaminen (yht. 24 GW v. 2050 mennessä), uusiutuvan energian kasvattaminen (tuulivoima 50GW v. 2030 mennessä), vety (10GW v. 2030 mennessä) ja Pohjanmeren öljy ja kaasu.

    Edustustojen raportit
  • 27.4.2022

    Team Finland China Flash Survey April 2022

    Team Finland Kiina kysyi huhtikuussa suomalaisilta yrityksiltä koronatilanteen ja Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksista liiketoimintaan Kiinassa. Suuri osa raportoi liikevaihto- ja investointinäkymien huonontuneen sekä kertoi arvioivansa Kiina-riskiä uudelleen.

    Edustustojen raportit
  • 22.4.2022

    Romanian liiketoimintaympäristö

    Romanian talous on kasvanut vahvasti viime vuosina (4,1 % v. 2019, 6,3 % v. 2021) lukuun ottamatta notkahdusta koronapandemian vuoksi v. 2020 (-3,7 %). Vuodelle 2022 odotettiin 4,2 % kasvua (arvio ennen Ukrainan sotaa). BKT:n kasvua ovat nostaneet erityisesti kotitalouksien kulutus, maatalous ja IT-sektori, joka on Romaniassa vahva. Romania on monella tapaa houkutteleva liiketoimintaympäristö: maassa on matalat liiketoiminnan kustannukset, koulutettua työvoimaa on pääosin saatavilla (tosin kilpailu työvoimasta kiristynyt) ja maassa on nopeat internetyhteydet. Romanian etuja ovat myös sisämarkkinat ja sen sijainti EU:n, itäisen Euroopan ja Lähi-idän risteyksessä. Romania on seuraavien vuosien kuluessa saamassa EU:lta n. 79 miljardia euroa monivuotisen talouskehyksen ja elpymisrahaston kautta, mikä tarjoaa lisämahdollisuuksia yritystoiminnalle. Suomalaisyrityksille kiinnostavia mahdollisuuksia voi löytyä esimerkiksi terveysteknologiasta ja sairaaloiden rakentamisesta, kiertotaloudesta, jätehuollosta ja muusta cleantechistä, metsätaloudesta, energiasektorilta, kyberturvallisuudesta ja digitalisaatiosta, autoteollisuuden ratkaisuista ja sähköautoinfrastruktuurista.

    Edustustojen raportit
  • 19.4.2022

    Ukrainasta Euroopan potentiaalisin vientimarkkina

    Sodan myötä Ukraina tulee integroitumaan tiiviisti EU-alueeseen, ja on oletettavaa, että siitä tulee länsimaisten yritysten näkökulmasta itäisen Euroopan potentiaalisin vientimarkkina. Vaikka Venäjän hyökkäys Ukrainassa vielä jatkuu, valmistautuminen laajamittaiseen jälleenrakennukseen on jo alkanut.

    Edustustojen raportit
  • 14.4.2022

    Brittihallitus pyrkii aluepolitiikallaan vastaamaan eriarvoisuuden kasvun, tuottavuuden laskun ja EU-eron tuomiin haasteisiin

    Ison-Britannian hallituksen helmikuussa 2022 julkaisema "White Paper: Levelling up" on vuoteen 2030 ulottuva pitkän tähtäimen suunnitelma, jolla pyritään koko järjestelmän tasoiseen muutokseen sekä tasaamaan alueiden välisiä taloudellisia, sosiaalisia ja kansanterveydellisiä eroja.

    Edustustojen raportit
  • 14.4.2022

    Hongkongin vuoden 2022-23 budjetin avaamat mahdollisuudet suomalaistoimijoille

    Hongkongin hallinnon päätavoite on tällä hetkellä tukahduttaa paikallinen koronaepidemia ja tukea rajoituksista kärsivää taloutta. Hongkong ilmoitti käyttävänsä budjetista 25% eli yli 170 mrd. HKD (20 mrd. EUR) pandemian vastaisiin toimiin ja talouden tukemiseen. Lisäksi budjetissa panostetaan kaupungin talouden ydinsektoreiden kehittämiseen, digitalisaatioon ja innovaatioihin, infrastruktuurihankkeisiin sekä vihreään siirtymään. Hongkong panostaa jatkossakin merkittävimmän toimialan, rahoitussektorin kehittämiseen, mm. fasilitoimalla pääoman ja vihreiden hankkeiden kohtaamista. Hongkong on Aasian suurin ja maailman toiseksi suurin rahoituskeskus terveys- ja bioteknologiayrityksille.

    Edustustojen raportit