Edustustojen raportit

  • 23.2.2021

    Tietoa Kiinaan ulkomailta tuotavia tavaroita ja kontteja koskevista epidemiantorjuntatoimista

    Kiinan valtioneuvoston koronavirusepidemian torjuntaa koordinoiva johtoryhmä on julkaissut tammikuun puolivälissä tekniset ohjeet koskien konttien ja ulkopakkausten desinfiointia sekä toimenpiteitä tuontitavaroiden käsittelyä ja myyntiä harjoittavissa yrityksissä.
    Edustustojen raportit
  • 18.2.2021

    Singaporen uusi tutkimuksen puiteohjelma rakentaa vanhojen teemojen päälle ja painottaa entisestään sovellettavuutta, yhteiskunnallista merkitystä ja vaikuttavuutta

    Singapore panostaa laadukkaaseen kansainväliseen tutkimus- ja innovaatiotoimintaan, jonka suunnittelussa valtiolla on vahva rooli. Uusi tutkimuksen puiteohjelma, Research, Innovation and Enterprise 2025 Plan (RIE2025) vuosille 2021-2025 julkaistiin joulukuun puolivälissä 2020.
    Edustustojen raportit
  • 15.2.2021

    Vive le sport! Urheilu- ja hyvinvointialan liiketoimintamahdollisuuksia Ranskassa

    Suomalaisyritysten kannattaa muistaa Ranskan markkinoiden kehittyvät mahdollisuudet. Ranskalaiset ovat innostuneet niin mölkystä kuin sauvakävelystäkin.
    Edustustojen raportit
  • 15.2.2021

    Turkki pyrkii uusiutuvan energian investointituilla hiilineutraaliksi 2033

    Suomen Ankaran suurlähettiläs Ari Mäki keskusteli Turkin energia- ja luonnonvaraministeriön varaministeri Abdullah Tancanin kanssa Turkin energiapolitiikasta, yhteistyöpotentiaalista kestävän kehityksen saralla sekä Suomen tarjoamasta energiasektorilla tammikuussa 2021. Turkin tavoitteena on hiilineutraalisuus vuonna 2033 ja hiilinegatiivisuus vuonna 2050.
    Edustustojen raportit
  • 15.2.2021

    Talven talousennuste antaa optimistisen arvion Kroatialle

    Euroopan komission talven 2021 talousennuste antaa optimistisen arvion (5,3%) Kroatian talouden kasvusta tänä vuonna. Työnantajille maksettavat koronatuet jatkuvat nykyisellään ainakin helmikuun loppuun. Yritystoimintaan kohdistuvia koronarajoituksia ollaan varovasti purkamassa. Uudet koronatartunnat ovat tilastojen mukaan laskeneet merkittävästi viime viikkoina, vaikka uudet virusmuunnokset ovat rantautuneet myös Kroatiaan.
    Edustustojen raportit
  • 11.2.2021
  • 11.2.2021

    Unkarissa laaditaan kansallista akkustrategiaa

    Suomi on yhtenä ensimmäisistä maista maailmassa julkaissut hiljattain kansallisen akkustrategiansa, jonka tavoitteena on vahvistaa akkualan innovatiivista ekosysteemiä, vauhdittaa Suomen kestävää ja vähähiilistä talouden kasvua sekä tukea liikenteen ilmastotavoitteiden saavuttamista. Suomen kansallinen akkustrategia kytkeytyy Euroopan unionin akkustrategiaan.
    Edustustojen raportit
  • 8.2.2021

    Kroatian elpymissuunnitelma elää kriisistä toiseen ja kolmanteen

    Odotukset Eurooppaa ja EU:n elpymispakettia kohtaan ovat Kroatiassa korkealla. Suhteessa bruttokansantuotteeseen kyseessä on suurin NGEU-elpymisvälineen hyötyjävaltio. Rahanreikää Kroatiassa kirjaimellisesti riittää, sillä koronapandemian lisäksi maata koetteli kaksi tuhoisaa maanjäristystä vuonna 2020. Elpymissuunnitelman luonnostelu on täten elänyt omaa elämäänsä ja koronapaperia kirjoitetaan komission suostumuksella myös maanjäristystaustoja vasten.
    Edustustojen raportit
  • 3.2.2021

    Puolan talous tähtää pandemian jälkeiseen kasvuun

    Puola selvisi pandemiavuodesta monia EU-maita pienemmin vaurion niin BKT:n kuin työllisyyden osalta. Yritystukien antajana Puola sijoittui EU-maiden viiden kärkeen, pääroolissa olivat pienet ja keskisuuret yritykset ja työllisyyden turvaaminen.
    Edustustojen raportit
  • 27.1.2021
  • 26.1.2021

    Romanian liiketoimintaympäristö

    Romanian talous on kasvanut vahvasti viime vuosina (4,1 % v. 2019), ja vaikka koronakriisi pudottikin bruttokansantuotetta v. 2020, vuodelle 2021 odotetaan uutta kasvua. BKT:n kasvua nostivat erityisesti kotitalouksien kulutus, maatalous ja IT-sektori, joka on Romaniassa vahva. Nykyinen hallitus myös pyrkii uudistamaan taloutta kuluttajavetoisesta investointivetoiseksi. Romania on monella tapaa houkutteleva liiketoimintaympäristö: siellä on saatavilla koulutettua työvoimaa, maassa on nopeat internetyhteydet, ja matalat liiketoiminnan kustannukset. Romanian etuja ovat myös sisämarkkinat ja sen sijainti EU:n, itäisen Euroopan ja Lähi-idän risteyksessä. Romanialla on mahdollisuus seuraavien vuosien aikana saada EU:lta n. 79 miljardia euroa monivuotisen talouskehyksen ja elpymisrahaston kautta, mikä tarjoaa lisämahdollisuuksia yritystoiminnalle. Suomalaisyrityksille kiinnostavia mahdollisuuksia voi löytyä esimerkiksi kiertotaloudesta, jätehuollosta ja muusta cleantechistä, metsätaloudesta, energiasektorilta, 5G-verkkojen rakentamisesta, kyberturvallisuudesta ja digitalisaatiosta, autoteollisuuden ratkaisuista, sähköautoinfrastruktuurista ja terveysteknologiasta.
    Edustustojen raportit
  • 22.1.2021

    Kiinan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Team Finland-työ Kiinassa tulee vuonna 2021 keskittymään kuudelle eri sektorille, joilla tarjontamme vastaa parhaiten kiinalaista kysyntää. Näitä ovat 1) kestävät kaupungit (sis. bio- ja kiertotalous, digitalisaatio sekä älykäs liikenne ja energia), 2) ruoka ja maatalous, 3) koulutus, 4) talviurheilu, 5) matkailu ja 6) terveysteknologia. Teollisia investointeja Kiina tulee tekemään vuonna 2021 uuteen infrastruktuuriin, uusiin teknologioihin ja kestävään kehitykseen. Tavoitteena on vahvistaa edelleen omaa tuotantorakennetta ja vähentää riippuvuutta kansainvälisistä markkinoista oman kysynnän kautta.
    Edustustojen raportit
  • 15.1.2021

    Hungary’s National AI Strategy

    Hungary´s National AI Strategy announced by the minister of Innovation and technology, László Palkovics sets goals up to 2030 and outlines a related action plan extending up to 2025.
    Edustustojen raportit
  • 14.1.2021

    Kansainväliseen, Surinamin ja Guyanan yhdistävään sillanrakennusprojektiin haetaan konsultointiosaamista

    Surinamin ja Guyanan julkishallinnot hakevat konsultointiosaamista Surinamin ja Guyanan yhdistävään siltarakennusprojektiin (toteutettavuustutkimus ja suunnittelu).
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2021

    Meksikon kauppa- ja talouskatsaus 4/2020

    Meksiko jatkaa syvässä taantumassa. Vuoden 2020 osalta kansainvälisten instituuttien arviot n. 10% talouden supistumisesta ovat pysyneet kutakuinkin ennallaan, Meksikon keskuspankin ennuste parani hieman: uusin arvio 9%. Vuoden 2020 lopussa Meksikolla oli 53,3% BKT:staan valtionvelkaa. Vuodelle 2021 maan hallitus odottaa 4,6% kasvua. Maan keskuspankin arvio varovaisempi, kuten myös kansainvälisten instituuttien arviot: Maailmanpankki ennustaa 3,7%, Economist Intelligence Unit ja IMF 3,5% kasvua.

    Edustustojen raportit
  • 13.1.2021

    Afganistanin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Afganistan on hauras valtio ja sotatoimialue. Turvallisuustilanne on heikko ja poliittinen tilanne vaikeasti ennustettava. Liiketoimintaympäristön haasteet ovat moninaiset, ml. korruptio. Nykytilanne ei salli laajamittaisia yksityisiä investointeja eikä normaalia kaupallista toimintaa, vaikka potentiaalia olisi mm. kaivosteollisuudessa, energia-alalla sekä mobiili- ja ympäristöteknologiassa. Kansainvälisten rahoituslaitosten sekä järjestöjen (mm. Maailmanpankki, YK) rahoittamat hankkeet kilpailutuksineen tarjoavat merkittävimpiä ja vähiten riskialttiita mahdollisuuksia suomalaisyrityksille. Kansainvälisissä hankinnoissa korostuvat turvallisuussektori, kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja jälleenrakennus.
    Edustustojen raportit
  • 13.1.2021

    Uuden-Seelannin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Uusi-Seelanti on pieni, mutta Suomen kanssa huomattavan samankaltainen markkina keskellä eteläistä Tyyntä valtamerta. Uuden-Seelannin potentiaali markkinoilla on todettu myös kansainvälisesti: mm. Doing Business 2020 –tutkimuksessa Uusi-Seelanti sijoittui ensimmäiseksi. Kasvavat investoinnit ilmastopolitiikkaan, terveyteen, infrastruktuuriin ja älykkäisiin ratkaisuihin, sekä kiinnostus Pohjoismaita kohtaan tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet suomalaisen teknologian ja innovaatioiden vientiin. Kuten muuallakin maailmassa, myös tietoturvakysymykset ovat nousset keskeiseksi.
    Edustustojen raportit
  • 12.1.2021

    Karibian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Alue on ollut perinteisesti Yhdysvaltain dominoimaa ja tämä näkyy Kiinan kasvavasta vaikutuksesta huolimatta selkeästi kauppatilastoissa. Karibian suurimmat valtiot väkiluvultaan ovat Kuuba, Haiti ja Dominikaaninen tasavalta (kukin yli 10 miljoonan väestö). Näiden lisäksi eniten potentiaalia alueella on Jamaikassa, Guyanassa ja Surinamessa. Haitin tilanne jatkuu kaoottisena joten sinne ei suunnitella markkinointiponnistuksia. Kiertotalous, energia, koulutus, metsätalous, terveydenhuolto, ICT digitalisaatio ja metereologia ovat näillä kaikilla mailla sektoreita jotka tarjoavat tilaisuuksia suomalaisille yrityksille. Maailmanpankin (WB) ja Latinalaisen-amerikan kehityspankin (IDB) luotoilla ollaan käynnistämässä terveydenhuollon ja digitalisaation hankkeita (DT, Jamaika ja Itä-Karibian OECS saarivaltiot).
    Edustustojen raportit
  • 12.1.2021

    Liettuan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Biotieteet on nouseva, korkean arvolisän toimiala, johon Liettua panostaa. Alalla on potentiaalia lisäyhteistyölle suomalaisten kanssa. Elpymispaketin investointeja suunnataan erityisesti kuljetusalan muodonmuutokseen päästöjen vähentämiseksi, ml. toisen sukupolven biopolttoaineiden kehittämiseen. Liettua sijoittaa vuonna 2021 myös koulutukseen, digitaaliseen talouteen (vihreän innovaation laboratorio) sekä terveysinnovaatioiden edistämiseen. Tärkeä yksittäinen hanke on Ignalinan ydinvoimalaitoksen käytöstä poisto. Suomalaisilla on tähän vaadittavaa asiantuntemusta.
    Edustustojen raportit
  • 12.1.2021

    Malediivien markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Malediivien talous rakentuu pitkälti matkailun ja kalatalouden ympärille, mutta maassa on kysyntää erityisesti erilaisille älyratkaisuille myös muilla sektoreilla. Suomalaisyritysten kannalta kiinnostavimpia aloja ovat digitalisaatio, uusiutuva energia, koulutus ja puuraken-nusteollisuus. On arvioitu, että Malediivien talous toipuu koronakriisistä nopeammin kuin monin muiden maiden taloudet. Suomella on Malediiveilla erittäin hyvä maine, mikä tukee suomalaisyritysten markkinoillepääsyä.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2021

    Markkinamahdollisuuksia Ranskassa: teollinen yhteistyö terveyskysymyksissä

    Ranska ajaa terveysalan strategisen autonomian vahvistamista teollisuuspolitiikan keinoin. Se toivoo innovatiivisten terveystuotteiden ja teollisten prosessien käyttöönoton edistämistä. Ranskalaisten ja suomalaisten toimijoiden verkottaminen samoin kuin tekoäly-yhteistyön vieminen seuraavalle tasolle voi tarjota markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille, EU:n elpymisvälineen rahoitusta unohtamatta.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2021

    Geneven kansainvälisten hankintamarkkinoiden mahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Geneve tarjoaa suomalalaisyrityksille monipuoliset ja kansainväliset hankintamarkkinat. Usealla merkittävällä organisaatiolla on päämaja Genevessä. Suomalaisosaamista ajatellen mahdollisuuksia löytyy erityisesti seuraavilta sektoreilta: humanitaarisen kriisiliiketoiminta, terveys, ITC-palvelut ja teknologia, ympäristö ja kestävä kehitys.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2021

    Jordanian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Koronaviruspandemia heikentää talouskasvua lyhyellä aikavälillä, mutta kasvun ennakoidaan palautuvan nopeasti pandemian päättymisen jälkeen. Keskeiset sektorit cleantech, vesi ja energiasektorit, opetussektori, IT-ala sekä startupit.
    Edustustojen raportit
  • 11.1.2021

    Sri Lankan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Sri Lanka panostaa uusiutuvaan energiaan, digitalisaatioon ja infrastruktuuriin. Investoinnit näkyvät eri sektoreilla, terveys ja koulutus mukaan lukien. Maassa on kysyntää energiatehokkuutta ja maatalouden tuottavuutta edistäville ratkaisuille. Suomi on kahden viime vuoden aikana allekirjoittanut Sri Lankan kanssa aiesopimukset digitalisaation, koulutuksen ja terveysteknologian sektoreilla. Pääministerit allekirjoittivat julkilausuman energia-alan yhteistyöstä v. 2017. Aiesopimukset auttavat suomalaisyrityksiä pääsemään Sri Lankan markkinoille.
    Edustustojen raportit
  • 28.12.2020

    Lissabonin metroa laajennetaan — rahoitusta tulevasta elpymissuunnitelmasta

    Lissabonin metroverkoston laajennusta rahoitetaan maan elpymispaketista 554 miljoonalla eurolla. Tällä tavoin Portugali pyrkii edistämään kestävämpää liikennettä ja tukemaan ilmastosiirtymää. Uudet hankkeet alkavat ensi vuonna ja kestävät ainakin vuoteen 2027 asti. Elpymispaketilla rahoitettujen hankkeiden kilpailutukset aukevat vuosien 2021 ja 2022 aikana.
    Edustustojen raportit
  • 23.12.2020

    Ghanan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Ghana on aktiivinen ja rakentava taloudellista ja poliittista yhteistyötä korostava kansainvälisen yhteisön jäsen. Ghanan liiketoimintaympäristö Maailmanpankin arvioiden mukaan edelleen kirkkaasti Saharan etelänpuolisen Afrikan keskiarvon yläpuolella, ja se on Doing Business indeksillä sijalla 118/190. Korkea inflaatio ja vaatimattomat verotulot sekä lisäksi koronan aiheuttamat talouden rajoitukset ovat vaikuttaneet Ghanan reaalitalouden kehityksen negatiivisesti. 2020 ennustettu n. 5% PKT kasvu kääntyikin 3% negatiiviseksi. Talouden kehityksen kuitenkin odotetaan elpyvän vuonna 2021 tuoden maan BKT:n takaisin n. 5% kasvuun.
    Edustustojen raportit
  • 23.12.2020

    Panaman markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Palveluihin nojautuvan Panaman talouden kasvu on ollut vakaata viimeiset 30 vuotta. Ennen pandemiaa talouden ennustettiin kasvavan yli viiden prosentin verran, joka on alueen maista parhainta luokkaa. Pandemian vaikutuksesta talouden odotetaan supistuvan vuonna 2020 n. 9% ja kasvavan n. 4 % vuoden 2021 aikana. Pandemiasta huolimatta Panama säilyttänee asemansa yhtenä globaalin logistiikan solmukohtana Panaman kanavan yhdistäessä valtameret. Investointien odotetaan virtaavan ja kanavoituvan Panaman kautta jatkossakin.
    Edustustojen raportit
  • 23.12.2020

    Paraguayn markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Paraguayn talous on kasvanut jo pitkään hyvää vauhtia. Covid19-kriisi on kuitenkin lisännyt julkisen velan määrää ja pysäyttänyt kasvun, mutta sen arvioivaan jatkuvan taas vuonna 2021.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Arabiemiirikuntien koulutus- ja tutkimusjärjestelmä sekä koulutusviennin mahdollisuudet Suomelle

    Arabiemiirikunnat ohjasi koulutukseen ja tutkimukseen julkisella puolella liittovaltion tämän vuoden budjetista AED 10,4 mrd (EUR 2,4 mrd). Maa tavoittelee ensiluokkaista koulutusjärjestelmää. Maassa on varsin suuri hajonta oppilaiden ja koulujen oppimistuloksissa. Julkiset koulut toimivat opetusministeriön alaisuudessa. Yksityiset koulut vastaavat 75% perusopetuksesta (K12), määrä on viime vuosina kasvanut. Myös julkisia kouluja yksityistetään PPP-mallien avulla. Sukupuolten segregaatiota on purettu myös julkisissa kouluissa. Vierastyöntekijöiden lasten koulutuksen maksaa joko vanhemmat tai vanhempien työnantajat. Opettajien ammattitaito ja koulutustausta vaihtelee - maa on ottamassa käyttöön opetusalan toimijoiden lisenssointijärjestelmän. Maan kansallinen korkeakoulustrategia 2030 pyrkii vahvistamaan maan korkeakoulutuksen normeja. Arabiemiirikunnat tähtäävät koulutuksen KV-strategiassaan maailman johtavaksi TNE-keskukseksi. Maa haluaa profiloitua vahvasti tietoyhteiskuntana ja on valmis investoimaan avainaloihin merkittävästikin.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Katsaus Qatarin talouteen sekä Suomen ja Qatarin kauppasuhteisiin

    Öljy- ja erityisesti kaasuvarojensa ansiosta Qatar on asukaslukuun suhteutetulla BKT:lla mitattuna yksi maailman rikkaimmista valtioista. Qatarin taloustilanne on kuitenkin viime vuosina kärsinyt energian maailmanmarkkinahintojen laskusuhdanteesta, tulehtuneista naapuruussuhteista ja vuonna 2020 koronapandemian ja siihen liittyneen voimakkaan öljyn hinnan laskun tuplashokista. Varakkaan Qatarin on ollut mahdollista pehmentää näiden haasteiden vaikutuksia talouteensa ja vuodelle 2021 ennakoidaan jopa 3,5 prosentin BKT-kasvua. Maan kansallisen 2030 -vision punaisia lankoja ovat mm. öljy- ja kaasuriippuvuuden vähentäminen talouden rakennetta monipuolistamalla, tietopohjaisen talouden rakentaminen, kilpailukyvyn vahvistaminen sekä investointien ja osaajien houkuttelu. Samalla Qatar investoi merkittävästi vuonna 2022 järjestettävien jalkapallon MM-kisojen isännöintiin. Suomen kauppa Qatarin kanssa on verrattain vähäistä, mutta suomalaisyrityksillä olisi maalle tarjottavaa vahvuusaloillaan.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Katsaus Arabiemiirikuntien talouteen sekä Suomen ja Arabiemiirikuntien kauppasuhteisiin

    Valtavalla vauhdilla kehittynyt Arabiemiirikunnat (UAE) tunnetaan öljy- ja kaasuvarojensa lisäksi kaupan, rahoitusalan, turismin ja logistiikan alueellisena keskuksena. Maailman 29. suurimman talouden kasvuennusteet olivat lupaavat, kunnes koronaviruspandemian ja siihen liittyneen öljyn hinnan laskun tuplashokki mullisti talouden. Dubain maailmannäyttelyä jouduttiin siirtämään vuodella ja hiilivetysektorin ohella kriisi iski kipeästi monille maalle tärkeille aloille. Maan odotetaan kuitenkin säilyvän alueen houkuttelevimpana liiketoiminnan keskuksena ja investointikohteena ja vuodelle 2021 odotetaan maltillista kasvua. Tilanne on sysännyt maan vauhdittamaan talouden rakenteen monipuolistamispyrkimyksiä. UAE on varteenotettava markkina suomalaisyrityksille, mutta kilpailu on kovaa ja menestyminen edellyttää ajallista ja taloudellista panostusta sekä oikeita yhteistyökumppaneita. Dubain maailmannäyttely tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden esitellä suomalaisosaamista ja luoda yhteyksiä.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Etiopian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Covid-19 on pysäyttänyt Etiopian vankan talouskasvun. Vaikka se on viivästyttänyt myös valtionyhtiöiden yksityistämistä, nämä megahankkeet todennäköisesti kuitenkin etenevät, koska ne tuottavat Etiopialle sen kipeästi tarvitsemia valuuttatuloja. Telekommunikaatio- ja energiasektoreiden osittainen yksityistäminen tuo niille mukaan ulkomaalaisia yrityksiä, jotka tarvitsevat järjestelmä- ja laitetoimituksia vuosia eteenpäin. Kansainvälisten rahoituslaitosten rahoittamat hankkeet esimerkiksi vesi-, maatalous- ja opetussektoreilla luovat myös markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille. Tarve digitaalisille ratkaisuille alkaa nousta vähitellen esille esimerkiksi opetussektorilla, ei vähiten Covid-19 takia.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Islannin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Islannissa rakennetaan uutta yliopistosairaalaa, joka valmistunee 2025-2026. Sen laitteistoon ja teknologiaan investoidaan n. 250 miljoonaa euroa. Edustusto selvittää Islannin mittavia, monivuotisia infrastruktuurihankkeita, ja millaista osaamista haetaan tulevan vuoden aikana. Myös ilmastotoimien tuomista markkinamahdollisuuksista tulevana vuonna otetaan selvää: v. 2020 päivitetyssä ilmastostrategiassa povataan 287 miljoonan euron satsauksia 2020-2024.
    Edustustojen raportit
  • 22.12.2020

    Uruguayn markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Uruguay on Etelä-Amerikan poliittisesti, taloudellisesti ja sosiaalisesti vakain valtio.
    Edustustojen raportit
  • 21.12.2020

    Maltan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Malta on avotalous, jonka finanssisektori on moninkertainen maan BKT:seen nähden. Maltan salliva sääntely-ympäristö tarjoaa suomalaisyrityksille englantia puhuvan testimarkkinan, jossa voi pilotoida uusiin teknologioihin (kuten tekoälyyn) perustuvia tuotteita ja palveluja. Suomalainen koulutusvienti Maltalle jatkuu. Maltalta voi Euroopan lisäksi ponnistaa Pohjois-Afrikan markkinoille.
    Edustustojen raportit
  • 21.12.2020

    Myanmarin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Suomalaisille yrityksille kiinnostavia mahdollisuuksia useilla toimialoilla. Tällaisia toimialoja ovat mm. vesi-, kaivos-, energia-, metsä-, terveys-, koulutus-, digitalisaatio- ja cleantech-sektorit. Valtio panostaa erityisesti energiasektorin kehittämiseen.
    Edustustojen raportit
  • 21.12.2020

    Pakistanin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Pakistan on maailman viidenneksi väkirikkain, 220 miljoonan asukkaan, alemman keskitulon maa. Suomen ja Pakistanin kauppavaihdon arvo on vaatimatonta. Suomi sulki edustustonsa Islamabadissa vuonna 2012, jonka jälkeen vientimme Pakistaniin on supistunut. Pakistanista löytyisi suomalaisyrityksille hyviä markkinamahdollisuuksia erityisesti voimatalouden, clean techin, kaivosteollisuuden, terveysteknologian, koulutuksen ja digitalisaation aloilla. Kiinan ja Pakistanin talouskäytävä (CPEC) tarjoaa investointimahdollisuuksia erityisesti infrastruktuurin alalla.
    Edustustojen raportit
  • 18.12.2020

    Saksan taloustilanteesta joulukuussa 2020: Saksa mobilisoi taloudellisen voimansa vastatoimena kriisille

    Saksa meni juuri ennen joululomien alkua uuteen lockdowniin tartuntalukujen kasvaessa edelleen. Saksan talous on selvinnyt vuodesta kuitenkin odotettua paremmin. Tälle vuodelle liittohallitus odottaa 5,5 % laskua, mutta ensi vuoden toiselle neljännekselle odotetaan jo huomattavaa kasvua. Loppuvuoden lockdownin vuoksi Saksan talous mennee kuitenkin vuoden lopussa ja ensi vuoden alussa taantumaan.
    Edustustojen raportit
  • 18.12.2020

    Palestiinalaisalueen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Miehitetyllä palestiinalaisalueella olisi mahdollisesti kysyntää joillekin suomalaisille tuotteille, kuten metsäteollisuuden tuotteille sekä televiestintään ja digitalisaatioon liittyville tuotteille. Palestiinan taloudellinen tilanne on kuitenkin huono ja ostovoima heikko. Israelin miehitys estää vapaan liikkumisen ja kaupankäynnin Palestiinalaisalueella. Tästä syystä suomalaisyritysten realistisin kauppapotentiaali koskee ennen kaikkea YK:n ja muiden kansainvälisten toimijoiden kilpailutuksia.
    Edustustojen raportit
  • 18.12.2020

    Slovenian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Tällä hetkellä lupaavimpia sektoreita ovat digitalisaatio ja kiertotalous, joka on Sloveniassa strateginen prioriteettiala. Potentiaalisia markkinamahdollisuuksia suomalaisille yrityksille mm. seuraavissa investointihankkeissa: 5G/6G-teknologia, strategiset elpymisprojektit (mm. vesivoima-, rautatie- ja moottoritiehankkeet) ja Krškon ydinvoimalan uusi reaktori.
    Edustustojen raportit
  • 18.12.2020

    Ukrainan markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Ukrainan markkina on haastava, mutta maantieteellinen läheisyys, suuri kysyntäpotentiaali ja kansainväliset rahoitusmahdollisuudet tekevät siitä kiinnostavan suomalaisille yrityksille. Vuonna 2021 kannattaa pitää silmällä suurten kaupunkien jätehuoltohankkeita, julkisten rakennusten ja asuinkerrostalojen energiatehokkuus- ja perusparannusurakoita, tieverkon perusparannusta sekä energian-tuotantoratkaisuja ja energiavarmuuteen liittyviä hankkeita.
    Edustustojen raportit
  • 17.12.2020

    Perun markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Peru on edelleen yksi suomalaisten kaivosteknologiafirmojen päämarkkinoista. Koronapandemia on hidastanut tilapäisesti kaivostuotantoa, jonka odotetaan kuitenkin elpyvän lähikuukausien aikana. Yhdessä hallituksen elvytystoimien kanssa (18% BKT:sta), kaivossektorin aktivoitumisen uskotaan johtavan jopa 10% talouskasvuun vuonna 2021. 5G-teknologian tuomat mahdollisuudet kaivosteollisuuden, satamien ja lentokenttien automatisointiin ovat kiinnostavia suomalaisyrityksille. Toisaalta, pandemia on jättänyt perulaisille viranomaisille selväksi sen, kuinka tarpeellinen nopea ja läpileikkaava digiloikka on eriarvoisuuden ja syrjäytymisen ehkäisemiseksi maassa.
    Edustustojen raportit
  • 17.12.2020

    Kosovon markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Tällä hetkellä koronan seurauksena kysyntä, kuten talouden kehitys on erittäin heikkoa Kosovossa. BKT:n arvellaan laskevan 6 prosenttia tänä vuonna ja ehkä kasvavan neljä prosenttia ensi vuonna. Suurin potentiaalinen mahdollisuus suomalaisyritykselle on EU:n Länsi-Balkanin investointipaketti, jossa on EU-rahoitusta jopa 9 miljardia euroa. Nyt olisi tärkeää löytää yritysryppäät Suomesta, jotka voisivat osallistua näihin IPA III mukanaan tuomiin investointeihin ja avustaa yrityksiä tarjouskilpailujen haussa. Investointisuunnitelman tärkeimmät alueet ovat kestävä liikenne, puhdas energia, ympäristö ja ilmasto, digitaalinen tulevaisuus, yksityinen sektori ja inhimillinen pääoma. Nämä ovat myös alueita, joilla suomalaisilla on paljon osaamista. Kosovossa yhä jatkuva rakennusbuumi tarjoaa mahdollisuuksia esimerkiksi hisseille, nostureille, jäteastioille ja vaikkapa suomalaisille saunoille.
    Edustustojen raportit
  • 17.12.2020

    Libanonin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Libanonin talous on historiallisen syvässä kriisissä, josta nouseminen tulee viemään vuosia. Valtiolla ei ole mahdollisuutta suuriin teollisiin investointeihin seuraavien 12 kuukauden aikana. YK:n, Maailmanpankin ja EU:n avustusohjelmissa voi avautua investointimahdollisuuksia myös suomalaisyrityksille. Keskeiset alat cleantech ja laajasti kiertotalous, jätehuolto- ja vedenjakelu, terveyssektori, digitalisaatio. Beirutin sataman jälleenrakennus voi avata hankemahdollisuuksia.
    Edustustojen raportit
  • 16.12.2020

    Kyproksen markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    EU:n elpymissuunnitelman yhden miljardin potilla ja Kyprokselle MFF-paketista suunnattavalle 1,45 miljardin euron summalle riittää käyttöä. Kypros aikoo niiden avulla ottaa yhteiskunnalllisia jättiaskelia, joissa suomalaisyritysten kannattaisi olla myös mukana. Kyproksella pieni on kaunista, mikä sopii suomalaisille yrityksille hyvin. Suunnitelmia laaditaan vauhdilla, nopeasti reagoivat ovat etusijalla. Kypros vahvistaa terveydenhuoltokapasiteettiaan, uudistaa koulutusjärjestelmänsä ja oikeuslaitoksensa, muuttaa rakennuskantansa energiatehokkaaksi, digitalisoi julkiset palvelut, vahvistaa IT-sektoria ja siirtyy nopeisiin laajakaistoihin, asentaa hiilikuitukapselit kaikkialle ja siirtyy 5 G:hen.
    Edustustojen raportit
  • 16.12.2020

    Algerian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Algeria on haastava markkina, mutta tarjoaa suomalaisille yrityksille mahdollisuuksia lähes kaikilla Suomen vahvuusalueilla; metsäteollisuus, telekommunikaatioala, puhdas teknologia, teknologiateollisuus, terveysteknologia, kiertotalous ja sääteknologia. Suomalaiseen osaamiseen osataan Algeriassa luottaa. Ympäristöasioissa ja terveydenhoitoteknologian alalla Suomella on Algeriassa erinomainen maine. Seuraavan vuoden aikana odotetaan lisääntyvää kysyntää sääteknologian alalla. Algerian suuret teolliset investoinnit tarjoavat mahdollisuuksia edellyttäen, että yritys kykenee toimimaan paikallisesti Algeriassa.
    Edustustojen raportit
  • 16.12.2020

    Valko-Venäjän markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Suomalaisyritysten toimintaympäristö Valko-Venäjällä on huonontunut merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Maan tarjoamat kaupalliset mahdollisuudet näyttävät nykytilanteessa varsin rajallisilta. Valko-Venäjän talouteen on iskenyt tänä vuonna kolme shokkia: Venäjän öljytoimitusten keskeytyminen, COVID-19-epidemia sekä poliittinen kriisi elokuun presidentinvaalien jälkeen. Ihmisoikeustilanne ja oikeusvaltion toiminta ovat heikentyneet merkittävästi. Yleinen pysähtyneisyyden tila maan taloudessa jatkuu, eikä maan johto ole edelleenkään valmis aloittamaan tarvittavia uudistuksia talouden rakenteen ja valtionyhtiösektorin tervehdyttämiseksi. Maa on matkalla kohti alati syvenevää lamaa. Maan bruttokansantuotteen arvioidaan kutistuvan 2,8 prosenttia vuonna 2020 ja 5,5 prosenttia vuonna 2021. Suomalaisyrityksillä on nähty suurempaa kaupallista potentiaalia metsä-, energia- ja IT-sektoreilla. Maan poliittisen ja taloudellisen tilanteen heikentymisen sekä EU:n ja Yhdysvaltain asettamien pakotteiden myötä yhteydet ja kaupalliset mahdollisuudet hallituksen ja valtionyritysten kanssa ovat kärsineet. Valtiontalouden heikko tila johtaa julkisten investointien vähentymiseen ja heikentää siten myös suomalaisyhtiöiden markkinanäkymiä Valko-Venäjällä; tämä koskee erityisesti suurempia suomalaisia energia-alan toimijoita. Yhteistyömahdollisuudet näyttävät olevan vähentymässä myös IT-sektorilla.
    Edustustojen raportit
  • 16.12.2020

    Uusi-Seelanti ja koronavuosi 2020

    Uusi-Seelanti otti ripeästi tiukat toimet käyttöön koronan leviämisen estämiseksi alkuvuodesta 2020. Ns. ensimmäisestä aallosta maa selvisikin hyvin ja nopealla aikataululla. Elokuussa Aucklandissa uudet tartuntatapaukset aiheuttivat jälleen kuitenkin huolta ja maan hätätason noston, mutta tästäkin toivuttiin. Bruttokansantuote on ollut laskussa ja kaikki kaupanalat kärsivät, mutta työllisyys on pysynyt kohtuullisella tasolla. Vapaakauppaneuvotteluja jatketaan usealla rintamalla, ja vahvan taloutensa vuoksi Uusi-Seelanti on hyvin asemoitunut selviämään koronan aiheuttamista haasteista.
    Edustustojen raportit
  • 15.12.2020

    Belgian markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Suomalaisten yritysten kansainvälistyminen Belgian markkinoille on haasteellista puuttellisen kysynnän ja tarjonnan vuoksi. Belgian hallituksen muodostamista koskevissa poliittisissa keskusteluissa potentiaalisia aloja voisivat olla energia, liikkuvuus ja digitalisaatio, mutta konkreettiset aloitteet hallitukselta edelleen puuttuvat. Puolitoista vuotta vaalien jälkeen muodostettu hallitus on edelleen niin tuore, ettei mitään kauaskantoisia teollisia investointisuunnitelmia ja -päätöksiä ole tehty.
    Edustustojen raportit
  • 15.12.2020

    Mosambikin markkinamahdollisuudet suomalaisyrityksille

    Koronakriisi on aiheuttanut Mosambikin taloudelle sekä suoran että epäsuoran iskun. Talouskasvu on hidastunut. Maailmantalouden epävarmuus heijastuu maan tuleviin, kaasusektoriin liittyviin suurinvestointeihin. Myös maan turvallisuustilanne vaikuttaa tuleviin talousnäkymiin. Kun talouden parempi huomen koittaa, voi maassa kuitenkin lähteä liikkeelle suurenkin mittakaavan hankkeita muun muassa infrastruktuurisektorilla. Afrikan taloudellinen integraatio hyödyttää Mosambikia.
    Edustustojen raportit