Ympäristötapahtumia Meksikossa: Nordic Cleantech Conference ja Clean Energy Ministerial

Ympäristötapahtumia Meksikossa: Nordic Cleantech Conference ja Clean Energy Ministerial

Suomen, Norjan, Tanskan ja Ruotsin Meksikon-suurlähetystöjen järjestämä Nordic Cleantech Conference sai osallistujilta erinomaisen vastaanoton. Tapahtumassa vieraili yli 200 meksikolaista yksityistä ja julkista instituutiota sekä 22 cleantech-alalla toimivaa pohjoismaista yritystä.

Nordic Cleantech Conference järjestettiin 26. toukokuuta 2015 Meksikon pääkaupungissa Méxicossa. Tapahtuman tavoitteena oli esitellä, mitä tarjottavaa pohjoismaalaisella cleantech -osaamisella on Meksikolle sekä vahvistaa kauppasuhteita pohjoismaiden ja Meksikon välillä.

Konferenssiin osallistui korkeita ministeritason vieraita Tanskasta ja Ruotsista. Tanskasta osallistui ilmasto-, energia- ja rakennusministeri Rasmus Helveg Petersen ja Ruotsista energiaministeri Ibrahim Baylan. Lisäksi konferenssiin osallistui 24 pohjoismaalaista cleantech-alan yritystä, kuten Cross Wrap, Outotec, Wärtsilä, Vaisala, Tetra Pak, Electrolux, Avanti Wind Systems ja Scanship.

Konferenssi alkoi paneelikeskustelulla, jossa keskusteltiin liiketoiminnan teosta Meksikossa sekä siihen liittyvistä eduista ja haasteista. Suomesta puhujana tässä osuudessa oli Cross Wrapin toimitusjohtaja Satu Kivelä.

Nordic Cleantech Conference
Konferenssin paneeliosuuteen osallistui Suomesta Cross Wrapin toimitusjohtaja Satu Kivelä.

Myöhemmin osallistujat jakautuivat neljään työpajaan, joiden aiheina olivat energiatehokkuus, vesi, jätteidenkäsittely ja uusiutuva energia. Tämän jälkeen konferenssi jatkui illallisella, jossa yhteistyösuhteita oli mahdollista edelleen edistää.

Tapahtuma sai erittäin hyvän vastaanoton, ja konferenssissa vierailikin yli 200 meksikolaista yksityistä ja julkista instituutiota sekä tutkimusorganisaatiota. Konferenssin avaajana toiminut Meksikon ympäristö- ja luonnonvaraministeri José Guerra Abud esitteli Meksikon kunnianhimoisia ympäristötavoitteita, ja uskoi Pohjoismailla olevan paljon annettavaa näiden tavoitteiden läpiviemiseksi.

Investointeja puhtaaseen energiaan

Meksikon ympäristötavoitteisiin liittyen maassa järjestettiin 27–28. toukokuuta myös kuudes puhtaan energian ministerikokous (Clean Energy Ministerial, CEM) Méridassa, Yucatánin osavaltiossa. CEM:n tavoitteina ovat energiatehokkuuden lisääminen ja puhtaan energian saatavuuden tehostaminen ympäri maailmaa.

Tapahtumaan osallistui ministeritason vieraita 22 maasta, sekä yksityisen sektorin ja kansainvälisten organisaatioiden edustajia. Suomesta osallistuivat ylijohtaja Riku Huttunen ja neuvotteleva virkamies Pentti Puhakka työ- ja elinkeinoministeriöstä. Saudi-Arabia oli uutena jäsenenä mukana ensimmäistä kertaa. Tämänkertainen kokous keskittyi "CEM 2.0":n toteuttamiseen, mikä tarkoittaa puhtaaseen energiankäyttöön perustuvan globaalin talouden luomista.

ympäristö