Yhdysvallat: "Green is universal"; General Electricin ympäristöohjelman välitase

General Electricin vuonna 2005 asettamat ympäristötavoitteet välitarkastelussa; ainakin ympäristöteknologian myyntitavoitteet tulevat toteutumaan ja yhtiön tuotot tällä sektorilla vähintään kaksinkertaistumaan vuoteen 2010 mennessä.

GE:ltä on tullut julki toistakymmentä uutta ympäristöystävällistä tuotetta tai hanketta, ml. sopimukset hybridi- ja sähköautojen akkujen kehittämisestä A123-akkuvalmistajan kanssa, 10-15 vetyvoimalan rakentamisesta BP:n kanssa, sekä kauppaketju Wal-Martin myymälöiden kylmätilojen ja -tiskien valaistuksen muuttamisesta LED-pohjaiseksi.

Kuvernööri Arnold Schwarzenegger ja GE:n pääjohtaja Jeffrey Immelt ovat toimineet  ympäristöpioneereina. Schwarzenegger toivoo muita osavaltioita mukaan kasvihuonepäästöjen alentamistalkoisiin ja tätä kautta vauhtia myös Washingtonin päätöksentekoon. Immelt toivoo GE:n seuraksi muita yrityksiä, jotka ymmärtävät sekä kehityksen väistämättömyyden että siinä piilevät ansaintamahdollisuudet. Erityistä huomiota Kiinan ja Intian tarjoamiin haasteisiin.

Schwarzenegger voisi harkita ydinvoimaa Kaliforniaan, mikäli ydinjätteeseen liittyvät ongelmat ratkaistaisiin. Immelt näkee teollisuudelle vaikeaksi sijoittaa vaadittavia miljardeja tutkimus- ja kehitystyöhön ellei sillä ole mitään varmuutta ydinvoiman tulevaisuudesta.

General Electricin ympäristöohjelma

Suuryritys General Electric käynnisti kaksi vuotta sitten oman ympäristöohjelmansa, jonka tarkoituksena oli tehostaa ympäristölle ystävällisten teknologioiden kehittämistä yrityksen tuotevalikoimassa.

Kehitystyö osoitettiin yhtiön kokonaan uudelle "Ecomagination" -yksikölle, jonka tavoitteeksi annettiin kaksinkertaistaa GE:n ympäristöteknologian myynnistä saatavat tuotot vuoden 2004 10 miljardista dollarista 20 miljardiin dollariin vuonna 2010. Samalla yhtiö sitoutui nostamaan ympäristöystävällisten teknologioiden tutkimukseen suunnattavia määrärahojaan vuoden 2004 700 miljoonasta dollarista 1,5 miljardiin dollariin vuonna 2010.

Summat ovat merkittäviä, sillä toteutuessaan tavoite vastaisi kymmenkertaisesti Yhdysvaltain liittovaltion vuoden 2004/05 budjetin panosta aurinko- ja tuulienergian tutkimukseen, tai yhden vuoden koko riskirahapanosta puhtaiden teknologioiden kehittämiseen Yhdysvalloissa. Pelkkään ympäristöohjelmansa markkinointiin GE varasi 90 miljoonaa dollaria.

Ohjelman julkistamisen yhteydessä GE lupasi myös vähentää tuntuvasti yhtiön kasvihuonepäästöjä. Tältä osin GE:n kaksi vuotta sitten julkistama yhden prosentin alennustavoite vuoteen 2012 mennessä kuulostaa vähäiseltä, mutta asettuu oikeaan mittakaavaansa kun lukemaa verrataan yhtiön yleisiin kasvutavoitteisiin. Niiden valossa yhtiön kasvihuonepäästöjen olisi ennakoitu kasvavan jopa 40 prosentilla vuoteen 2012 mennessä. Tavoitteet kehitettiin aikanaan yhdessä Washingtonissa sijaitsevan ympäristö -think tankin World Resources Instituten kanssa.

"Green is Universal"

GE:n ympäristöavauksen kaksivuotispäivää juhlistettiin näyttävästi GE:n omistuksiin kuuluvilla Hollywoodin Universal Studioilla 24. toukokuuta järjestetyllä ympäristösymposiumilla, johon oli kutsuttu noin 800 ympäristöteknologian parissa työskentelevää yritys- ym. edustajaa eri puolilta Yhdysvaltoja, Kanadaa ja muualtakin globaalisti toimivan GE:n toimintapiiristä.

Symposiumiin liittyi laajahko uusien teknologioiden näyttely, jonka vetonauloina olivat tuoreimman sukupolven matkustajalentokonemoottori ja kaikkien aikojen ensimmäinen hybridiveturi. Rautatieyhtiö Union Pacificin tarpeisiin kehitetty energiaa kierrättävä veturi kuului päivän aikana julkistettuihin uusiin teknologioihin ja tuotteisiin.

Muita erityisesti esille nostettuja tapauksia olivat muun ohella tuore yhteistyösopimus hybridi- ja sähköautojen akkuja kehittävän A123-yhtiön kanssa, öljy-yhtiö BP:n kanssa solmittu sopimus 10-15 vetyvoimalan rakentamisesta, sekä kauppaketju Wal-Martin kanssa solmittu sopimus ketjun liikkeiden kylmätilojen ja kylmätiskien valaistuksen muuttamisesta LED-pohjaiseksi. Viimemainittu tapaus käyköön hyvästä esimerkistä siitä, että LED-valojen kehittäjälle, Santa Barbaran yliopiston professori Shuji Nakamuralle annettu Suomen vuoden 2006 Millennium -teknologiapalkinto meni hyvään osoitteeseen. Myös tässä symposiumissa LED-teknologiaa pidettiin yhtenä merkittävimmistä uusista teknologioista niin ympäristön kuin ihmisten elämänlaadunkin parantamisen kannalta.

Schwarzenegger ja GE:n pääjohtaja ympäristöpioneereina

Symposiumin päätapahtuma oli kuvernööri Arnold Schwarzeneggerin ja GE:n pääjohtaja Jeffrey Immeltin haastattelu, jonka veti Yhdysvaltain tunnetuimpiin uutisankkureihin kuuluva NBC:n Lester Holt.

Haastattelupaikkana oli sopivasti Universalin niin sanottu T2-teatteri, jossa normaalisti esitetään huvipuiston "Terminator 2"-showta. Shwarzenegger piti "hauskana sattumana", että oltiin paikassa, jossa hän oli "lukemattomia kertoja kaatanut moottoripyöränsä". Vastaava todellinen, julkisuudessa laajasti noteerattu kaatuminenhan kuvernöörille sattui vuonna 2006 kotikulmillaan Los Angelesin esikaupungissa Brentwoodissa.

Schwarzeneggerin aktiivisuus ympäristösektorilla on jo suhteellisen tunnettu tosiasia. Viimeksi tämä oli näkyvämmin esillä syksyllä 2006 kuvernöörin allekirjoittaessa lain Kalifornian kasvihuonepäästöjen merkittävästä alentamisesta.

Schwarzenegger on ollut lisäksi aktiivisesti mukana liikkeessä, jonka tavoitteena on ollut kerätä muita osavaltioita samojen tavoitteiden taakse. Universalin tilaisuudessa Schwarzenegger saattoi kertoa viimeisimmästä saavutuksestaan, joka oli Utahin saaminen tuoreeltaan mukaan päästöjen alentamistalkoisiin. Sen sijaan maailman suurimpiin yrityksiin kuuluvan General Electricin mieltäminen kuuluvaksi myös "maailman ympäristöliikkeen kärkeen" ei välttämättä käy yhtä helposti.

Suurten edelläkävijöiden esimerkki

Kun Schwarzenegger näkee ympäristön puolesta toiminnan melkeinpä tärkeimmäksi tehtäväkseen kuvernöörinä, Immelt haluaa katsoa asiaa puhtaasti suuryrityksen osakkeenomistajilleen vastuullisen pääjohtajan näkökulmasta.

Schwarzenegger nojaa Kalifornian vaikutusvaltaan esimerkkinä muille eikä halua jättää aihepiiristä käytävää keskustelua Washingtonin (= liittovaltion) varaan. Washingtonin jatkuvia vaatimuksia asioiden tarkemmasta selvittämisestä ennen päätöksiä Schwarzenegger pitää vain viivytystaktiikkana. "Mitä pitäisi vielä selvittää? Me tiedämme jo kaiken. Kalifornian pensaspalot syttyvät nykyään aikaisemmin kuin koskaan, vuorien lumipeite ohenee, talvella tulvii ja kesällä vaivaa vesipula. Kaikki ongelmat ovat nähtävissä jo nyt."

Immelt puolestaan toteaa olevansa puhtaasti yritysjohtaja, joka tottui 25 vuoden ajan GE:llä työskennellessään siihen, että ympäristöliike ja NGO:t olivat jotakin hyvin epäilyttävää.

Tapahtumat olemassa olevassa ympäristössä ovat kuitenkin johtaneet ajattelemaan toisin. Minään "environmentalistina" Immelt ei pidä itseään vieläkään, vaan sanoo katsovansa asioita pitkälti teknologian näkökulmasta. Mutta mikä tärkeintä: kun kehityksen suunta on selvä, sitä vastaan ei kannata taistella, vaan mennä kehityksen mukaan, mieluiten sen kärjessä. GE:n kannalta tämä merkitsee voimakasta panostusta ympäristöteknologiaan, mikä koituu tietenkin lopulta yritykselle hyödyksi. Immeltin mukaan myös monet muut suuryritykset – osa yhteistyössä GE:n kanssa - ovat ymmärtäneet kehityksen suunnan ja sen väistämättömyyden. "The hybrid locomotive has left the station."

Immelt kiisti väitteen siitä, että meneillään oleva kampanja olisi GE:n puolelta pitkälti vain "kasvojen pesua" omien aiempien virheiden jäljiltä. Totta on, että GE on kantanut osansa myös ympäristöongelmien kokonaisuuteen, mutta se mitä yritys nyt tekee, on puhtaasti "hardnosed business". "It's in our selfish best interest to go that way." Immelt kiteytti ajatuksensa seuraaviin kolmeen tekemäänsä johtopäätökseen:

  • Ilmastonlämpeneminen on tekninen tosiasia, se on ihmisen aiheuttama ilmiö, joka on peruuttamaton.
  • Yhteiskunnan ajattelutapa on muuttunut. Ympäristökeskustelussa ei ole enää kyse vain vasemmistosiiven debatista, vaan asia koskettaa kaikkia.
  • GE:n tuottama teknologia voi helpottaa tätä tilannetta, ja tekemällä jotakin hyvää, yritys voi samalla tehdä rahaa.

Erityisen houkuttelevina Immelt piti voimakkaasti kasvavia Kiinan ja Intian markkinoita. Ympäristöön liittyvät ongelmat ovat molemmilla mittavia. Markkinat ovat vaikeat, mutta se joka keksii tavan ratkaista näihin markkinoihin liittyvät rahoitus-, jakelu- ym. ongelmat, saa 20 vuoden etulyöntiaseman kilpailijoihinsa nähden.

Yhdysvaltain öljyriippuvuus, kuluttajat energiansäästäjinä?

Schwarzenegger ei suostunut jakamaan käsitystä, että Yhdysvallat olisi "addicted to oil". Tilanne ei ole se, että Yhdysvalloilla olisi tässä suhteessa vaihtoehtoja, joista haluttaisiin nimenomaan valita öljy. Tosiasia on, ettei muita vaihtoehtoja ole. "We have only oil."

Ratkaisu tähän olisi tarjota muita, todellisia vaihtoehtoja, mutta tässä ollaan vasta tien alussa. Schwarzenegger piti erityisen tärkeänä elementtinä tässä keskustelussa tarvetta päästä irti myös riippuvuudesta Lähi-itään:

"We don't want to rely continuously on that oil comes from there, because every time they cough over there we have to worry about what that means to the oil price."

Haastattelijan esille nostama sinänsä oleellinen kysymys kansalaisten osuudesta energian säästötalkoissa ei saanut aikaan laajempaa keskustelua. Schwarzenegger viittasi tässä Kaliforniassa toteutettuun kampanjaan vedenkulutuksen vähentämiseksi, mutta esimerkiksi liikenteestä ja erityisesti yksityisautoilusta keskustelussa ei vaihdettu sanaakaan.

Kysymys ydinvoimasta

Keskustelussa sivuttiin myös kysymystä ydinvoimasta ja sen roolista tulevaisuuden energiahuollossa.

GE:n Immelt oli luonnollisesti valmis myymään kuvernöörille ydinvoimalan heti jos tämä vain sellaisen tilaisi, mutta tähän Schwarzenegger ei ollut valmis. Tilanne olisi ehkä toinen, jos ydinjäteongelma olisi ratkaistu, mutta vielä se ei sitä ole. Immeltin mukaan asiassa edettäisiin huomattavasti ripeämmin, jos teollisuudella olisi edes jonkinlainen varmuus ydinvoiman käyttökelpoisuudesta tulevaisuudessa. Nyt lähes viidennes Yhdysvaltain energiatarpeesta joka tapauksessa katetaan ydinvoimalla. Mutta kun uusimman voimalan rakentamisesta on kohta 25 vuotta, kenelläkään ei ole halua sijoittaa niitä vaadittavia miljardeja, joita jäteongelman ratkaiseminen ehkä vaatisi. Tilanne on lukossa, mutta silti ydinvoimaoptio on hyvä pitää kuvassa mukana.

Suomen pääkonsulaatti, Los Angeles