WTO, OECD, UNCTAD: Protektionismivalvonnan tulee jatkua

G20-maiden kauppaa rajoittavat toimet ovat vähentyneet, ja kaupan uudelleenvapauttamistakin on tapahtunut. Riskit ovat kuitenkin edelleen olemassa, ja siksi maailmankauppaa vääristävien toimien monitorointia tulee järjestöjen mielestä jatkaa.

WTO, OECD ja UNCTAD julkaisivat 8. maaliskuuta yhteisraportin maailmankauppaa vääristävistä toimista. 85-sivuinen raportti G20-maiden kauppa- ja investointitoimista perustuu ryhmän valtionpäämiesten huhtikuisessa huippukokouksessaan Lontoossa esittämään pyyntöön analysoida globaaleja kauppa- ja investointitrendejä.

Edellinen raportti ilmestyi syyskuussa ennen G20-ryhmän Pittsburghin huippukokousta. Maailman kauppajärjestö WTO:n edellinen oma monitorointiraportti ilmestyi marraskuussa WTO-ministerikokouksen alla ja tarkasteli kansainvälisen talouden näkymiä G20-näkökulmaa laajemmin.

Kansainvälinen kauppa vuoden 2006 tasolla

Tilanne ei ole järjestöjen mukaan sanottavasti muuttunut marraskuun lopun jälkeen. Kansainvälinen kauppa on supistunut voimakkaammin kuin vastaavana ajankohtana 1930-luvun lamassa. Se kutistui 12 prosenttia ja putosi vuoden 2006 tasolle.

Nyt ilmassa on varovaista toiveikkuutta siitä, että pahin olisi ohi ja elpyminen olisi alkanut. Tämä näyttäisi pitävän kutinsa myös investointien osalta. Elpymisen ja kasvun pysyvyydestä ei ole kuitenkaan takuita, ja työttömyyslukujen pysyessä korkeina kiusaus erilaisiin protektionistisiin toimiin saattaa edelleen nousta.

Raportti suosittaakin, että G20-maat vastustavat ”valppaina” protektionistisia pyrkimyksiä ja ryhtyvät purkamaan käytössä olleita kaupan rajoituksia tai kauppaa vääristäviä tukitoimia heti, kun olosuhteet antavat myöten. Raportissa todetaan elvytys- ja tukipaketeista, että nämä ovat saattaneet olla välttämättömiä vieläkin pahemman taloudellisen kriisin ehkäisemiseksi, mutta niissä on myös potentiaalisesti kauppaa ja kilpailua vääristäviä elementtejä.

Tämän vuoksi tilanteen normalisointi toimista luopumalla mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on tarpeen. Kysyntä elpyisi lisää, kun WTO:n Dohan kauppaneuvottelukierros saataisiin päätökseen.

Brasilia rajoittanut pääomainvestointeja

G20-maiden kauppaa rajoittavat toimet ovat olleet vähentymässä edelliseen tarkastelujaksoon verrattuna, ja kaupan (uudelleen)liberalisointiakin on tapahtunut.

Kaupan suojainstrumenteista polkumyynnin vastaiset toimet ovat vähentyneet, mutta tasoitustulli- ja suojalauseketoimet lievästi lisääntyneet. Kaupan teknisten esteiden (TBT) sekä terveys- ja kasvinsuojelutoimien (SPS) osalta on samoin lisäystä, mutta WTO-sihteeristö ei pysty ymmärrettävästi ottamaan kantaa siihen, mitkä toimista tai tutkimuksista ovat ”aitoja” ja mitkä verhottua protektionismia.

Monet G20:n kehitysmaajäsenistä ovat olleet aktiivisia molemmissa.

Investointien osalta tilanne vaikuttaa vieläkin selkeämmin myönteiseltä. Protektionismin sijaan G20-jäsenet ovat pyrkineet pääsääntöisesti edistämään investointeja purkamalla sääntelyä, avaamalla sektoreita ulkomaisille investoinneille muun muassa neuvottelemalla kahdenvälisiä investointisuojasopimuksia sekä lisäämällä läpinäkyvyyttä.

Ainoastaan yksi jäsen (Brasilia) oli – melko selkein rajauksin - rajoittanut lyhytaikaisia pääomainvestointeja muun muassa lieventääkseen valuuttaansa kohdistuvaa spekulaatiota. G20-jäsenten hätätilatoimet, kuten lainat, takuut, pelastusoperaatiot, omistusosuuden kasvattaminen, eivät ole avoimesti syrjineet ulkomaisia sijoittajia, mutta niissä on kilpailua vääristävää ja syrjintää lisäävää potentiaalia. Näitäkin toimia tulee ryhtyä purkamaan ”oikea-aikaisesti”, jotta kilpailua vääristävät vaikutukset saadaan minimoitua.

Monitoroinnin tulee jatkua, kiteyttävät maailman kauppajärjestö WTO, taloudellisen kehityksen ja yhteistyön järjestö OECD sekä YK:n kauppa- ja kehityskonferenssi UNCTAD.

Tuore yhteisraportti on rakenteeltaan samankaltainen kuin syyskuinen. Julkaisun ensimmäisessä osassa tarkastellaan kansainvälisen kaupan ja investointien kehitystrendejä, toisessa WTO-sihteeristö esittää kauppaan liittyviä toimia tarkastelukaudella syyskuulta 2009 helmikuulle 2010. Kolmas, OECD:n ja UNCTADin osuus kattaa investointeihin liittyvät toimet. Loput 50 sivua ovat maakohtaisia liitteitä.

Lisätietoa:

Yhteisraportin tiedote OECD:n sivulla(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Uutinen edellisestä raportista(Linkki toiselle web-sivustolle.)