Wien hakee vihreitä työpaikkoja

Itävallan talous on lähtenyt varovaiseen kasvuun. Uusi budjetti tulee olemaan säästöjen ja uusien verojen sekoitus. Keskiluokan tuloverotukseen puuttuminen on kuuma peruna – alppimaassakin. Talouskasvua etsitään viennistä ja innovaatioista, joiden toivotaan luovan vihreitä työpaikkoja.

Alppimaa Itävalta pärjäsi viime vuoden talouskurimuksessa keskimääräistä EU-maata paremmin. Talous supistui 3,5 prosenttia. Maa palasi tänä vuonna kasvu-uralle, ja ensi vuoden ennusteet lupailevat varovaista 1,6 - 1,9 prosentin nousua.

Itävalta korostaa viennin merkitystä uuden kasvun aikaansaamisessa. Vienti kattaa yli puolet maan bruttokansantuottesta ja tuottaa lähes 70 prosenttia johtuu kuluvan vuoden talouskasvusta. Helpotusta tuo erityisesti Saksan talouden voimistuminen.

Pitemmän tähtäyksen tavoitteisiin tähdätään tutkimus- ja kehityspanoksilla. Maa on Suomen tavoin t&k-satsausten kärkisijoilla EU:ssa. Paljon mahdollisuuksia nähdään energiaan ja ympäristöön liittyvissä innovaatioissa. Niiden avulla toivotaan syntyvän ”vihreitä työpaikkoja”. Esimerkistä käy autoteollisuuden rakennemuutos. Itävallassa päätellään, että sähköautot yleistyvät, ja maassa on kehitetty teknologiaa tämän muutoksen avittamiseksi.

Itävalta näkee uusia vientimarkkinoita Mustanmeren alueen maissa sekä Lähi-idässä ja Kiinassa. Rakenteellisesti pyritään edistämään palveluiden vientiä, jonka osuus on nopeassa kasvussa.

Koko raportti Itävallan talouden tilasta ja haasteista (avautuu uuteen ikkunaan) (pdf 22,5 kb)