Vive le sport! Urheilu- ja hyvinvointialan liiketoimintamahdollisuuksia Ranskassa

Vive le sport! Urheilu- ja hyvinvointialan liiketoimintamahdollisuuksia Ranskassa

Suomalaisyritysten kannattaa muistaa Ranskan markkinoiden kehittyvät mahdollisuudet. Ranskalaiset ovat innostuneet niin mölkystä kuin sauvakävelystäkin.

Korona-ajan näkymät Pariisin kaduilla voivat yllättää: autoliikenteen määrä on seurantatietojenkin mukaan selvästi pudonnut ja ruuhkat vähentyneet. Pyöräilijöitä sen sijaan on runsaasti liikkeellä sekä sähköpyörillä että pelkällä lihasvoimalla. Pariisin jo ennestään laajentumisvaiheessa ollutta pyörätieverkostoa on koronaepidemian kestäessä täydennetty lukuisilla väliaikaisilla reiteillä, joista noin 50 kilometriä muutetaan pysyviksi pyöräteiksi. Yhtenä esimerkkinä on maineikas Rue de Rivoli, jonka maisemissa pyöräily jatkuu siinäkin vaiheessa, kun pandemia on saatu selätettyä.

Tavallisinakin aikoina pyöräily on ranskalaisten sydäntä lähellä oleva harrastus, minkä jokainen vaikkapa Bois de Boulognen puistossa ulkoileva voi todeta. Sunnuntaipyöräilijöiden ohella liikkeellä on huomattavan paljon virtaviivaisilla kilpapyörillä liikkuvia lajin ystäviä. Ja kenellepä ei vähintään nimenä olisi tuttu Tour de France, Ranskan perinteinen ympäriajo, jossa on kilpailtu pian jo 120 vuoden ajan! Mutta onko pandemia vaikuttanut ranskalaisten liikuntatottumuksiin ja ajatuksiin hyvinvoinnista muuten kuin lisäämällä työmatkapyöräilyä?

Yksi konkreettinen esimerkki liikuntaharrastusten painopisteen muuttumisesta on ulkoilulajien entisestään kasvanut suosio. Ranskan monipuolinen luonto on tähänkin saakka innostanut liikkujia niin rannikoilla kuin vuoristossakin, ja koronaepidemian kestäessä on muun muassa kesäkauden aikana tapahtuva vuoristomatkailu urheilumahdollisuuksineen nostanut selvästi suosiotaan.

Talviurheilulla on pitkät perinteet Ranskan vuoristoalueilla, ja vaikka laskettelurinteet ovat kiinni tänä poikkeuksellisena kautena, on tänäkin talvena silti sallittua harrastaa lumikenkäilyä ja maastohiihtoa oman perheen parissa.

Ranskaan saapuva ulkomaalainen kiinnittää nopeasti huomiota siihen, kuinka täällä arvostetaan kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ranskalaisten usein huolitellun olemuksen takana on paitsi tasapainoinen ravitsemus myös säännöllinen urheilu ja kehonhuolto. Liikuntaharrastuneisuus on jo useamman vuoden ajan ollut nousussa ja viime vuonna 61 prosenttia ranskalaisista ilmoitti harrastavansa urheilua säännöllisesti. Luku oli kasvanut seitsemän prosenttiyksikköä vuoteen 2012 verrattuna. Suosituin yksilölaji on juoksu. Trendeinä erottuu myös naisten ja senioreiden urheilutoiminnan suuri kasvu. Ylipäätään lisääntynyt tietoisuus terveyteen ja ikääntymiseen liittyvistä kysymyksistä on yksi osatekijä urheilun kasvavan suosion takana.

Toisessa vuoden 2020 loppupuolella toteutetussa kyselyssä valtaosa haastatelluista reilusta tuhannesta vastaajasta oli todennut etätyön ja koronarajoitusten entisestään korostaneen liikunnan merkitystä. Vastanneista noin 90 prosenttia oli ollut sitä mieltä, että urheilu ja ylipäätään kunnosta huolehtiminen kohottaa mielialaa ja parantaa hyvinvointia. Liikunta on myös erinomainen keino tauottaa etätyöskentelyä ja auttaa palautumisessa.

Koronapandemian myötä ranskalaisten mielenkiinto kohdistuu voimakkaasti turvallisiin tapoihin harrastaa liikuntaa omilla ehdoilla – samalla kuitenkin omia suorituksia päämäärätietoisesti seuraten ja esimerkiksi juoksuharrastuksessa kehittyen. Tällainen yhdistelmä vapautta ja omaehtoisuutta sekä halua kehittyä omassa lajissa merkitsee yritysten kannalta huomattavaa kasvupotentiaalia: digitaalisten sovellusten ja laitteiden kysyntä on kasvussa alkaen urheilukelloista ja sykemittareista.

Reippaamman urheilun ohella pehmeämmät liikuntamuodot ovat viime vuosina kasvattanet suosiotaan kuten esimerkiksi jooga ja pilates. Liikuntaharrastukselle halutaan samalla enenevässä määrin tukea paitsi personal trainereilta myös erilaisilta sovelluksilta. Trendistä kertoo, että esimerkiksi Pariisin puistoissa, eri ulkoliikuntapaikoilla ja Seinen rannoilla on varsin tavanomaista nähdä PT asiakkaansa tai pienen ryhmän kanssa tavoitteellisten harjoitusten parissa.

Kysyttäessä tulevaisuuteen kohdistuvista toiveista moni vastaajista ilmaisi halunsa osallistua verkon kautta pidettäviin liikuntatunteihin ja muutenkin hyödyntää teknologiaa ja eri sovelluksia liikuntaharrastuksen tukena.

Urheilusta innostuneen ilmapiirin vahvistamisessa tulee epäilemättä olemaan roolinsa myös Pariisin vuoden 2024 olympiakisoilla, joiden valmistelut ovat jo käynnissä. Ennakkotietojen mukaan Ranskan tavoitteena on järjestää ikimuistoiset kisat, jotka tuodaan koko kansan pariin laajoine ilmaisine oheistapahtumineen.

Urheilu- ja liikuntakuumeen nousukiito jatkuu!

Lähetystöneuvos Anna Esko, Suomen Pariisin-suurlähetystön Team Finland -koordinaattori