Vihreä talous ja kestävä kehitys Yhdysvalloissa

Kuva: jurvetson, flickr.com, creative commons Yhdysvalloissa ja erityisesti Kaliforniassa on vahva näkemys siitä, että vihreä talous ja sen mukana tulevat vihreät työpaikat ovat vastaus tämänhetkisen talouden lamaan. Poliittiset päätökset ja ympäristölainsäädännön kehittäminen ovatkin avainasemassa cleantechsektorille ja talouden elpymiselle.

Riskirahoitus

Vuonna 2008 riskirahoitusinvestoinnit cleantech-sektoriin olivat ensimmäistä kertaa suuremmat kuin mihinkään muuhun alaan Kaliforniassa. Kaliforniaan investoitiin tuolloin $3,3 miljardia, kun Pohjois-Amerikkaan investoitiin yhteensä $5,9 miljardia.

Vuodesta 2004 sijoitukset ovat olleet noususuhdanteessa, mutta neljännessä kvartaalissa 2008 ja ensimmäisessä kvartaalissa 2009 on selvästi huomattavissa, että riskirahoituspääoma on vähentynyt. Nämä kvartaalit olivatkin kaksi ensimmäistä sitten vuoden 2004 joissa rahoitus oli vähentynyt.

Taloudellisen taantuman takia investoinnit puhtaaseen teknologiaan olivat vähentyneet 48% ensimmäisten kolmen kuukauden aikana vuonna 2009 verrattuna edelliseen vuoteen. Riskirahoitus on kuitenkin vastaavana ajanjaksona pienentynyt yhteensä 61% kaikki sektorit mukaan lukien. Ennusteet viittaavat kuitenkin siihen, että eri taloudelliset kannusteet voivat elvyttää tilanteen nopeasti.

Vuonna 2008 80% riskirahoitusinvestoinneista oli suunnattu puhdas energian ja energia- tehokkuussektorille, sisältäen tuuli - ja aurinkoenergian, seka tuotteet ja palvelut, jotka vähentävät energian tarvetta.

Cleantech Group:in tuoreimman ennusteen mukaan riskirahoituspääoma on jälleen kääntynyt nousuun toisessa kvartaalissa 2009. Heidän mukaansa $1,2 miljardia on sijoitettu Pohjois-Amerikkaan (66%), Eurooppaan, Kiinaan ja Intiaan yhteensä. Suurimmat riskirahoitukset tänä ajankohtana olivat ajoneuvo, biopolttoaine - ja akkuteknologia kehityshankkeille. Perinteisesti suurta rahoituspääomaa saanut aurinkokennosektori on huomattavassa laskussa edellisiin vuosiin verrattuna.

Julkinen sektori ja cleantech

Yhdysvalloissa julkisen sektorin vaikutukset cleantech-alaan kasvavat huomattavasti aikaisempaa verrattuna johtuen elvytyspaketeista ja eri verohelpotusohjelmista. Nämä hallinnon antamat kannusteet cleantech-alaa varten ovat jo tuottaneet tulosta.

Tuulivoimaloita on pystytetty verokevennysten johdosta, mutta suurin osa yrityksistä on ilmoittanut, että tukirahahakemuksia on vaikea tulkita ja näin ollen tulosta näillä ei vielä ole voitu tehdä. Monissa artikkeleissa onkin ollut maininta riskeistä, että pienemmät yritykset jäävät suurempien alle, koska niilla ei ole samanlaisia yhteyksiä Washingtoniin ja resursseja anoa tukirahaa puhtaan energian hankkeilleen.

Poliittiset päätökset

Cleantech Group LLC:n mukaan cleantech-sektorin investointien määrä on riippuvainen markkinataloudesta ja poliittisista päätöksistä. He painottavatkin, että cleantech-alalla on jo huomattava määrä yrityksiä, jotka voivat parantaa taloudellista tilannetta ja ympäristöongelmia, jos poliittiset päätökset ovat oikeita. Näiden poliittisten päätöksien tulisi olla pitkäaikaisia ja yhdenmukaisia, ja sisältää suorituskykystandardeja eri puhtaille teknologioille. Markkinat tarvitsevat myös selviä hintasignaaleja hiilelle. Puhtaan energian kysyntää tulisi kasvattaa taloudellisilla avustusohjelmilla.

Suurin syy Kalifornian menestymiselle puhtaan energian sektorilla ovat poliittiset päätökset ja osavaltion kyky edesauttaa yrittäjyyttä. Tuleva ympäristölainsäädäntö Kaliforniassa määrää miten nopeasti talous elpyy osavaltiossa. Toimintasuunnitelman nopea toimeenpano (Assembly Bill 32 Núñez) joka sisältää suorituskykystandardeja ja markkinamekanismeja, jotka edesauttavat cleantech-alaa, tulee luultavasti vahvasti edesauttamaan Kalifornian johtavaa asemaa ympäristöosavaltiona. Myös täydentävät määräykset vihreän energian tuotannolle, polttoainestandardeille, sekä veden tehokkaalle käytölle antavat mahdollisuuden Kalifornialle edelleen kehittyä tällä alalla.

Osavaltiotasolla taloudelliset kannustimet ovat käytössä 46 osavaltiossa. Nämä ovat useimmiten verohelpotuksia ja hyvityksiä yrityksille ja yksityiskuluttajille jotka sijoittavat uudistuvaan energian. 33 osavaltiossa on lainaohjelmia, jotka helpottavat uudistuvan energian tuotteiden hankinnassa, ja 22 osavaltiossa on hyvitysohjelmia näille tuotteille.

Uudistuvat portfoliostandardit (Renewable Portfolio Standard, RPS) ovat käytössä 29 osavaltiossa. Nämä standardit ovat osoittautuneet tehokkaiksi. Tutkimusten mukaan ne osavaltiot jotka aikaisessa vaiheessa ovat ottaneet käyttöön standardit ovat myös onnistuneet keräämään eniten vihreitä työpaikkoja. 19 osavaltiolla on käytössä energian tehokkuus standardeja (Energy Efficiency Standards) energian tuotannolle ja siirrolle sekä käytölle. 23 osavaltiota ovat mukana ainakin kolmessa alueellisessa aloitteessa (Regional Clean Energy Initiatives), jossa etsitään ratkaisuja kasvihuonepäästöjen vähentämiseen.

Kalifornian kaltaiset polttoainestandardit ovat olleet käytössä 14 osavaltiossa. Yhdysvaltain ympäristöviranomainen (Environmental Protection Agency, EPA) on juuri hyväksynyt erityisluvan Kalifornialle määrätä omat polttoainestandardinsa. Tämän ansiosta Kalifornia tulee nyt jatkamaan johtavana ympäristöystävällisenä osavaltiona, mikä merkitsee, että se voi tulevaisuudessakin asettaa liittovaltion määräämiä tiukempia polttoainestandardeja. Kuvernööri Schwarzenegger ilmoittikin, että tämä on suuri askel kohti vihreää taloutta, joka merkitsee tuhansia uusia työpaikkoja Kaliforniassa.

The Pew Charitable Trustsin raportin mukaan Yhdysvaltain vihreä talous tarvitsee kattavan energiasuunnitelman saavuttaakseen tavoitteensa. Liittovaltiotasolla suurin kannustin juuri nyt on alkuvuonna hyväksytty talouden elvytyspaketti jossa $85 miljardia on suunnattu puhtaan energian hankkeisiin. Edustajahuoneen hyväksymä energia- ja ilmastolakiesityksen (The American Clean Energy and Security Act, ACES) sanotaan myös olevan suuri askel kohti energiaturvallisuutta ja lisäävän cleantech-alan työpaikkoja.

Liittovaltion ympäristöviranomaisen (U.S. Environmental Protection Agency, EPA) arvion mukaan ACES-lakiesitys maksaisi vuodessa noin $95 per talous. Yhdysvaltain energiatehokkaan talouden valtioneuvosto (The American Council for an Energy-Efficient Economy) on todennut että lakiesitys tuottaisi noin 300,000 uutta työpaikka vuoteen 2020 mennessa.

Vihreät työpaikat

The Pew Charitable Trustsin raportin mukaan vihreän alan työpaikkojen määrä on kasvanut huomattavasti ja nopeammin kuin perinteisessä teollisuudessa. Tämä yhteistyössä Kaliforniassa sijaitsevan Collaborative Economics Inc. yrityksen kanssa tehty raportti on ensimmäinen laatuaan, joka tarkastelee cleantech työllisyystilannetta osavaltiotasolla kattaen kaikki 50 osavaltiota.

Tutkimuksessa otettiin huomioon ainoastaan ne yritykset jotka tuottivat cleantechtuotteita tai- palveluita poissulkien ne yritykset, jotka ostivat näitä tuotteita. Näin ollen tuloksien mukaan puhtaan talouden työpaikkojen määrä kasvoi 9,1% 1998-2007 määrään 770,385, kun taas perinteisessä teollisuudessa (öljy, kivihiili, ja kaasu) oli vuonna 2007 1,2 miljoonaa työntekijää. Vuonna 2007 Kaliforniassa oli 125,000 cleantech alan työtä kun toisella sijalla olevassa Texasissa oli 56,000.

Tämänhetkiset ennusteet viittaavat siihen, että työpaikkojen kato ei ole ollut yhtä suuri puhtaan energian alalla verrattuna muuhun teollisuuteen. Vihreiden työpaikkojen nopea kasvu näyttää myös mitä todennäköisemmältä ottaen huomioon valtion sekä yksityisten yrityksien jatkuvat ponnistelut sekä liittovaltio- että osavaltiotasolla.

Raportista ilmenee, että 65% työpaikoista löytyvät säästön ja saasteenvähennys (Conservation and Pollution Mitigation) kategoriasta. Loput vihreät työpaikat löytyvät puhtaan energian (Clean Energy), energia tehokkuuden (Energy Efficiency) ja ympäristömyönteisen tuotannon (Environmental Friendly Production) kategorioissa.

Cleantech Group:in arvioiden mukaan 2700 työpaikkaa syntyy jokaisesta $100 miljoonan riskipääoma sijoituksesta. Heidän arvionsa on myös että riskipääoma vuosina 2007-2010 tulee olemaan $14-19 miljardia, ja että tämä tulee johtamaan 400,000-500,000 uuteen työpaikkaan Yhdysvalloissa.

Autoteollisuuden työllisyystilanne on yksi vakavimmasta tällä hetkellä ja sen konvertoiminen nopeasti cleantech alaan tulee olemaan suuri haaste. Presidentti Obaman on heinäkuussa hyväksynyt $1 miljardin autohyvitysohjelman, jolla toivotaan automyynnin piristyvän ainakin hetkellisesti. Ohjelman tarkoitus on suosia ympäristöystävällisempien autojen myyntiä antaen hyvityksiä vanhan auton vaihdosta.

Keskilännessä jossa autoteollisuus perinteisesti on ollut vahva on hyvä mahdollisuus hyödyntää ammattitaitoaan. Tällä alueella rahoituksen saaminen vihreille hankkeille käy kuumana. Monet autoteollisuuden tuotantoprosesseista voidaan hyödyntää esim. tuulivoimaloiden rakentamisessa. Tämä teollisuus on myös sijanneiltaan keskeisessä paikassa lähellä Yhdysvaltain tuulivyöhykettä.

The Pew Charitable Trustsin raportti(Linkki toiselle web-sivustolle.)

Kuva: jurvetson, flickr.com, creative commons