Vietnamin talouskasvu jatkuu vahvana

Vietnam jatkaa yhtenä maailman nopeimmin kasvavista talouksista. Ulkomaiset investoinnit ovat kasvaneet huimaa vauhtia erityisesti valmistusteollisuudessa. Edulliset kustannukset ja työvoiman saatavuus, mutta toisaalta kasvava keskiluokka tekevät maasta houkuttelevan.

Nk. middle income trap saattaa kuitenkin uhata joidenkin vuosien päästä, jollei kesto-ongelmia kuten heikkoa kotimaista pankkisektoria ja yrityskenttää, ammatillista koulutusta ja korruptiota saada vähitellen parempaan suuntaan.

Vuosi 2017 alkoi Vietnamin talouskasvun osalta heikommin maataloutta vaivanneen kuivuuden ja kaivosteollisuuden ongelmien vuoksi. Myös Tyynenmeren vapaakauppasopimus TPP:n kariutuminen Presidentti Trumpin valinnan myötä oli Vietnamille kova takaisku Yhdysvaltojen laajojen markkinoiden jäädessä haaveeksi. Loppuvuosi oli kuitenkin parempi ja talouskasvun arvioidaan saavuttaneen 6,7 prosenttia erityisesti Samsungin tuotannon kasvattamisen myötä. Vuonna 2018 kasvun ennustetaan olevan 6,5–6,7prosentin välillä. Pitkän aikavälin kasvun taustalla ovat kotimainen kysyntä ja toisaalta vientiin tähtäävä valmistusteollisuus.

Kasvun ennustetaan jatkuvan hyvänä - ulkomaiset investoinnit tärkeässä roolissa

Ulkomaisia investointeja tulee Vietnamin mm. elektroniikka- ja vaateteollisuudessa edullisten tuotantokustannuksien ja työvoiman hyvän saatavuuden perässä. Vietnamissa on nuori väestö ja minimipalkat vaihtelevat alueittain 121 ja 175 dollarin välillä. Kasvava keskiluokka puolestaan hyödyntää paikallisilla markkinoilla myyvien asemaa. Forbesin mukaan Vietnam on vain 11 vuotta Kiinaa jäljessä kun mittarina on bruttokansantuote per asukas ostovoimapariteetilla korjattuna. Ulkomaiset suorat sijoitukset kasvoivat viime vuonna 44% ja vuodelle 2018 ennustetaan samoin korkeaa kasvua. Vienti kasvoi yli 20%. Ulkomaisten investointien tärkeimpiä lähtömaita ovat Etelä-Korea, Singapore, Japani ja Taiwan. Ease of Doing Business-listauksessa Vietnam nousi sijalle 68, kun vuotta aiemmin sijoitus oli 82.

Merkittävä investointi vuonna 2017 oli Samsungin 2,5 miljardin dollarin ”lisäinvestointi”, nostaen yrityksen kokonaisinvestointien määrän Vietnamissa 6,5 miljardiin dollariin. Taiwanilainen Polytex Far Eastern puolestaan avasi 490 miljoonan dollarin tehtaan. Isojen investointien lisäksi pienet ja keskisuuret investoinnit ovat kasvaneet vauhdilla.

Vietnamin tavoitteena on kuitenkin kasvattaa tuottavuutta ja monipuolistaa taloutta työvoimaintensiivisestä tuotannosta kohti korkeamman lisäarvon ja teknologian sektoreita. Maan suunnittelu- ja investointiministeriö valmistelee parhaillaan Maailmanpankin avustuksella uutta ulkomaisten suorien sijoitusten strategiaa 2018–2023. Kesto-ongelmat kuten heikko kotimainen pankkisektori ja yrityskenttä, ammatillisen koulutuksen alhainen taso ja korruptio asettavat kuitenkin tavoitteille omat haasteensa. Maassa on käynnissä korkean profiilin korruptio-oikeudenkäynti, jonka tarkoitusperiä on tosin paikoin epäilty. Nk. middle income trap voi myös uhata Vietnamin kasvua joiden vuosien päästä, jos merkittäviä uudistuksia ei saada vietyä eteenpäin. 

Vaikka Tyynenmeren vapaakauppasopimus Yhdysvaltojen mukana ollessa ei toteutunut, on Vietnam solminut 10 muuta vapaakauppasopimusta viime vuosina. Osa näistä on ASEAN:in yhteisiä. EU.n ja Vietnamin välisen kattavan vapaakauppasopimuksen neuvottelut saatiin päätökseen loppuvuodesta 2015, mutta voimaantuloajankohdasta ei vielä ole varmuutta. Tällä hetkellä puhutaan loppuvuodesta 2018.

Teksti: Liisa Folkersma, Ulkoasiainsihteeri, Suomen suurlähetystö, Hanoi