Vietnamin 8 miljardin dollarin kysymys

Vietnamin hallinto julkisti vuoden vaihteessa elvytyspaketin. Arviot sen koosta vaihtelevat, mutta kyseessä on bruttokansantuotteen kokoon suhteutettuna yksi Aasian suurimmista. Onko piristysruiske osunut oikeisiin kohtiin, tarkastellaan Suomen Vietnamin suurlähetystön laajassa talousraportissa.

Hämärän verhoama paketti

Vietnamin elvytyspaketin päällä on ollut hämyn verho koko sen olemassaolon ajan. Sen koko on jäänyt epäselväksi. Vuodenvaihteessa summaksi ilmoitettiin noin 6 miljardia Yhdysvaltain dollaria. Huhtikuussa pääministeri Dzung julkisti viennin- ja kansainvälistymisen edistämismatkallaan Hong Kongissa, että paketin koko onkin noin kahdeksan miljardia Yhdysvaltain dollaria.

Kuva: Rauli Virtanen. Vietnam uskoo vahvasti me-hengen nostatukseen ja historiaansa myös taloudellisen optimismin lisäämiseksi. Kuva: Rauli Virtanen.

Luku vastaa noin 12 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. Siihen suhteuttaen Vietnamin paketti olisi yksi Aasian suurimmista. Tämä sai tarkkailijat spekuloimaan muun muassa sitä, ovatko Vietnamin talousvaikeudet ymmärrettyä isompia ja kokeeko hallinto jostain syystä, että alkuperäinen kuuden miljardin paketti ei olekaan riittävä vastatakseen haasteisiin.

Kukaan ei myöskään tiennyt, mistä rahat tulevat tai mihin ne tarkalleen kanavoidaan. Lisäksi kaupungeilla ja provinsseilla voi olla omia elvytyspakettejaan, joiden kohdentamisesta päätetään kaupunki- tai provinssitasolla.

Kasvutavoite laskee

Touko-kesäkuussa puolivuosittaiseen istuntoonsa kokoontuvan kansalliskokouksen (National Assembly, Vietnamin parlamentti) odotetaan laskevan kuluvan vuoden kasvutavoitetta noin viiteen prosenttiin alunperin ilmoitetun 6,5 prosentin sijaan.

Alkuperäisen tavoitteen mahdottomuus nykyisessä globaalissa taantumassa on tiedostettu epävirallisesti jo aiemmin keväällä. Vuoden 2009 ensimmäisellä neljänneksellä saavutettiin "vain" 3,1 prosentin kasvulukema.

Vaikka luku on parempi kuin monen muun maan, se on kuitenkin selvästi alle Vietnamin normaalin potentiaalin sekä niiden suunnitelmien, joiden varaan maan yleiset yhteiskunnalliset ja sosio-ekonomiset kehitys- ja kasvuvisiot on laskettu. Talouskasvun ennakoidaan pysyttelevän totuttua vaatimattomampana vielä tämän vuoden, minkä johdosta viiden prosentin kokonaiskasvukin olisi jo hyvä saavutus. Realistiset ennusteet olisivat tärkeitä myös valtiontalouden suunnittelun kannalta, jotta tarpeettomilta ikäviltä yllätyksiltä vältyttäisiin.

Työttömyys saattaa nousta

Kasvun hidastuminen kahdeksan prosentin tasolta esimerkiksi 5,5 prosenttiin saattaa ILO:n laskelmien mukaan merkitä työttömien määrän kasvua 300 000-400 000:een. Tosin Vietnamin työ- ja sosiaaliasioiden instituutti esittää arvioita jopa puolesta miljoonasta työttömästä.

Maailmanpankki arvioi teollisuuspuistojen työllisyystilanteiden perusteella, että merkittävää lomautusaaltoa ei ole havaittavissa. Pitää kuitenkin ottaa huomioon, että viralliset tilastot kuvaavat pysyviä työsuhteita eivätkä tilapäisiä tai kausityöläisiä. Taantuma onkin iskenyt eniten juuri heihin. Työtunnit ovat myös saattaneet vähentyä, rahalähetykset sukulaisilta pienentyä ja riippuvuus epävirallisen sektorin töistä lisääntyä. Yrityksillä on myös voinut olla suurempia vaikeuksia kuin aiemmin pysytellä sosiaaliturva- ja työttömyysturvamaksusitoumuksissaan.

Virallinen Vietnam pitää kiinni reippaasta ja yleismyönteisestä asenteesta, jonka mukaan kuopan pohja on jo saavutettu. Viranomaiset myös luottavat siihen, että tämä tulevaisuususkoinen näkemys tulee heijastumaan aikanaan myös epäilijöille konkreettisilla lukemilla vuoden toisen ja kolmannen kvartaalin tilastoissa.

Tämän päättelyn mukaan tarpeeksi tahtomalla voi saavuttaa epätodennäköisen tuloksen.

Korkotukea on kiitetty ja kirottu

Kansainväliset rahoituslaitokset, Vietnamin taloutta seuraavat tahot ja muut asianosaiset ovat yrittäneet saada selkoa elvytyspaketin sisällöstä jo puoli vuotta. Paketti on otettu kuitenkin innolla vastaan vietnamilaisten yrittäjien keskuudessa, ovathan he tukitoimien pääkohderyhmä.

Vientivetoisten yritysten vaikeuksia on pyritty lieventämään muun muassa lainakorkoja tukemalla. Tätä on vuoroin kiitelty ja vuoroin kirottu. Kiitosta toimenpide on saanut osakseen muun muassa siksi, että yritysten tukeminen on ennaltaehkäissyt ahdinkotunnelman syntymistä. Sitä kautta toimenpiteellä on ollut myös sosiaalisia vaikutuksia. Nyt yritysten on ollut mahdollista saada lainarahaa siedettävillä koroilla, mikä muuten olisi voinut olla mahdotonta .Tämä on ylläpitänyt talouden rattaiden pyörimistä ja lisännyt myös pankkien kannattavuutta.

Toisaalta voidaan epäillä, päätyykö lainatuki tavoitteiden mukaisesti pienten ja keskisuurten yritysten hyödyksi isojen valtionyritysten sijaan. Lisäksi epäillään, käyttävätkö yritykset rahan pitkän aikavälin hyötyjen luomiseen.

Vietnamilaiset pienet ja keskisuuret yritykset ovat tässä vaiheessa vielä melko varovaisia investoimaan esimerkiksi kalliisiin, moderneihin tuotantoelementteihin. Tätä näkemystään he perustelevat sillä, että maan niche on matalan kustannustason tuote. Siirtymällä kalliimmalle tasolle ne joutuisivat kilpailemaan vaatimuksiltaan kovemmassa sarjassa, johon ne eivät ehkä vielä koe olevansa valmiita. Toisaalta jos taantuma halutaan Vietnamissa määritellä jonkinlaiseksi eksistentiaalikriisiksi, kriisi on usein tehokas keino ajaa läpi isoja muutoksia.  

Veronperintää lykätty

Yrityssektori ja liike-elämä on hyötynyt elvytyspaketista myös erilaisten verohelpotusten muodossa. Henkilökohtaisten tuloverojen keräystä ja suunniteltuja yritysveroja on lykätty tai muuten helpotettu. Tämä on ollut ilouutinen myös kansainväliselle liike-elämälle Vietnamissa. Lisäksi alkuperäinen tukipaketti sisälsi investointeja kipeästi kohentamista kaipaavaan infrastruktuuriin, jossa on vielä monta tulevaisuuden talouskasvun pullonkaulaa.

Tästä huolimatta monet liike-elämän yhdistykset ja kauppakamarit ovat toivoneet, että valtio voisi tukea vietnamilaisia yrityksiä vielä enemmän suojelemalla niiden oikeuksia ja intressejä siinä määrin kuin se on WTO-sitoumusten puitteissa mahdollista. Vastapainoksi ulkomaisten yritysten tavoitteita edustavat kansainväliset kauppakamarit ovat jo ehtineet ilmaista huolensa viime kuukausina tapahtuneille ulkomaisten kulutustavaroiden ja elintarvikkeiden tuontitullien keräämiselle.

Tukea on luvattu myös maaseudulle, jolla on keskeinen rooli yhteiskunnallisena iskunvaimentimena. Nousukauden kaupunkeihin vetämällä työväestöllä on taipumusta vaeltaa taantuman koittaessa takaisin provinsseihin tilapäistöihin ja parempia aikoja odottelemaan.

Elvytyspaketin rahoitus ja vaikutus huolena

Elvytyspaketin kääntöpuolena on luonnollisesti sen rahoitus. Kahdeksan miljardia dollaria on otettava jostain. Sen luoma vaje budjetissa täytyy jotenkin ja jollakin aikavälillä kuroa umpeen. Tulisi myös miettiä, onko tuo kahdeksan miljardin paketti todellakin kaikilta osin se lääke, jota juuri nyt tarvitaan. Sisältääkö se tehottomia osia, tarpeettomia palasia ja kohdistuuko se juuri oikeita kanavia pitkin lopullisiin kohteisiinsa. Muuten lopputuloksena on ammottava budjettivaje, ja rahaa on palanut raskaasti eikä missään näy näkyviä tuloksia.

Vietnamilainen tutkimusinstituutin johtava ekonomisti on myös muistuttanut, että asioilla on erilainen käsittelykulttuuri eri maissa. Länsimaissa elvytyspakettien sisältöä ja suunnitelmia kootaan ja ruoditaan monilla eri foorumeilla. Vietnamissa ei ole tällaista tyyliä, vaan pelkkä ilmoitus paketin olemassaolosta riittää.

Kiitettävää kehitystä on kuitenkin tapahtunut, sillä Vietnamin parlamentti on innostunut keskustelemaan elvytyspaketin hyväksynnästä touko-kesäkuun istunnossaan varsin vilkkaasti. Parlamentti pitää oikeutenaan saada täysi selko siitä, mitä paketilla rahoitetaan, miten itse paketti tullaan rahoittamaan ja miten taataan, että paketin käyttö on tehokasta.

Kukaan ei kiistä, ettei tarpeita olisi niillä sektoreilla, joille tukea on kohdistettu. Kukaan ei myöskään kiellä, että ne eivät näyttelisi kriittistä roolia kestävän talouskasvun ylläpitämisessä. Kysymys on kuitenkin pitkälti oikeiden kanavien valinnasta, jotta tavoitellut hyödyt voidaan saavuttaa. Miljardipakettia ei myöskään ole tarkoitus laittaa palamaan yksistään vuonna 2009, vaan osa kulutuksesta tulee siirtymään vuoden 2010 puolelle. Samalla on tärkeää muistaa, että puoli vuotta on hyvin lyhyt aika vaikutusten havaitsemiseksi.

Taantuman vaikutukset vientiin

Vietnamin hallinto myöntää avoimesti, että maa elää nyt suurinta taloustaantumaa aikoihin ja että alkuvuodesta on kuulunut yhä huonompia uutisia. Vientimarkkinat tyrehtyivät ja investointivirrat jäätyivät. Huhtikuu ja toukokuu ovat kuitenkin olleet taloudellisesti jo virkeämpiä kuukausia, ja viennissä on ainakin yksi valopilkku: riisin vienti vetää edelleen kasvukäyrää. Tästä voidaan kiittää riisinsyöjämaita, kuten Filippiinejä, Malesiaa ja Irakia.

Öljynvientitulot ovat sen sijaan kärsineet alhaisesta öljynmarkkinahinnoista, kun taas kullan uudelleenvienti on tuonut poikkeuksellista vientituloa vuoden ensimmäisellä neljänneksellä.

Vietnamin kauppavaje on vuoden ensimmäisten viiden kuukauden aikana typistynyt hallittavampiin mittoihin. Toisaalta odotettavissa on, että heti kun talouskasvu pääsee uuteen vauhtiin, kauppavaje alkaa taas paisua. Budjettivaje säilyy edelleen Vietnamin ongelmana, eikä kahdeksan miljardin dollarin elvytyspaketti ainakaan paranna sitä.

Elvytyspaketin vaikutuksia budjettivajeeseen on vielä mahdotonta arvioida, mutta jos koko kahdeksan miljardin paketti menee parlamentissa läpi, vaje on neljän miljardin luokkaa (197,1 triljoonaa Vietnamin dongia). Lisäksi sillä voi olla seurannaisvaikutuksia useamman tulevan vuoden ajalle.

Rahataloudessa monia haasteita 

Pankkisektori on ollut tämän kriisin keskiössä. Vietnamin keskuspankki on joutunut viettämään jo kokonaisen vuoden tapahtumien keskipisteessä. Ensin talouden ylikuumentumisen ja inflaation kiihtymisen johdosta ja nyttemmin talouden elvyttämisen vuoksi.

Rahataloudessa on muutamia Vietnamille tyypillisiä rakenteellisia ongelmia, joista tulisi päästä eroon. Yksi tällainen ongelma on Yhdysvaltain dollarin liian keskeinen asema Vietnamin taloudessa. Pankkien arvion mukaan noin viidennes käteisvaroista pidetään dollareina, mikä heikentää keskuspankin rahapolitiikan tehokkuutta. Hinnat kaupoissa ilmoitetaan yleisesti dollareissa, ja dollari käy maksuvälineenä lähes kaikkialla.

Ongelmana on, että dollarisummaa pidetään varallisuutena, kun taas sama summa Vietnamin dongeissa nähdään vain käteisenä. Dollari on ollut suojautumiskeino dongin arvon heikentymiselle. Olisikin tärkeää, että vietnamilaisten luottamusta omaa valuuttaansa kohtaan kasvatettaisiin. On vaikea nähdä, miten Vietnamin dongiin voisivat uskoa ulkopuoliset, jos vietnamilaiset itse eivät pidä sitä rahana, arvon säilyttämisen mielessä.

Dongiin kohdistuu tällä hetkellä heikkenemispaineita, vaikka mitään rakenteellista pakkoa siihen ei ole. Kymmenen prosentin devalvoituminen vuoden 2009 aikana on keskuspankin mukaan todennäköistä.

Keskuspankin täytyy myös pysytellä jatkuvasti inflaatiovahdissa. Inflaatio on nyt pysynyt kurissa, mutta edellytykset uuteen laukkaan ovat jatkuvasti olemassa. Lisäksi ongelmaluotot ovat jälleen kasvussa. Pankkisektori kaipailee myös itselleen tiekarttaa eli visiota siitä, miltä Vietnamin pankkisektori näyttää muutaman vuoden päästä tai mihin sen tulisi pyrkiä. Tempoileva, epäselvä, lyhytkestoinen ja reaktiivinen linja ei vetele tulevaisuudessa. Ihmisten ja liike-elämän täytyy hahmottaa ongelmat ja ne keinot, joilla ongelmat pyritään ratkaisemaan. Keskuspankki on ainakin jossain määrin tiedostanut viestinnälliset haasteensa ja on viime aikoina lisännyt tiedonjakoa muun muassa internetiä hyväksikäyttäen.

Rakennusala purkaa aiempia paineita

Kun tarkastellaan rakennussektoria ja kiinteistömarkkinoita Vietnamin isoissa kaupungeissa, ei juuri uskoisi, että päällä on taloudellinen taantuma. Ilmakuvat ja parvekenäkymät Hanoista ja Ho Chi Minh Citystä paljastavat rakennusmonttujen ja nostokurkien viidakon, ja mainokset kuvailevat toinen toistaan näyttävämpien liiketoimitila- ja asuinkerrostalokompleksien edessä olevaa syntymää. Kuka niihin sitten lopulta muuttaa ja millä hinnalla, jää nähtäväksi.

Vaikuttaa kuitenkin siltä, että rakennusala purkaa nyt ylikuumien vuosien paineita. Silloin rakennusmateriaalien, kuten sementin, inflaatiovauhti oli yksi pahimmista, ja se nosti rakentamisen kokonaiskustannuksia. Hinnat ovat tulleet alaspäin ja rakentaminen on taas houkuttelevaa. Oman lisänsä rakentamisbuumiin tuo valtion elvytyspaketti ja sen tuki infrastruktuurin korjaamiselle. Monilla kaupungeilla on suunnitelmia rakentaa alemman tulokategorian asuntoja helpottamaan kaupunkien asuntopulaa.

Kotimainen matkailu pitää matkailualaa kiireisenä

Kansainvälisen matkailun ja liikematkustamisen vähentyminen on näkynyt Vietnaminkin matkailuteollisuudessa. Pudotusta oli vuoden ensimmäisten neljän kuukauden aikana liki 18 prosenttia edellisen vuoden vastaavaan aikaan verrattuna. Silti esimerkiksi vapuntienoon pitkän viikonlopun lennot ja hotellipaketit oli myyty loppuun jo hyvissä ajoin, ja etelän rantakohteissa rannat olivat pääasiassa kotimaisten matkailijoiden kansoittamia.

Osittain kotimaan matkailua ovat varmasti piristäneet myös matkailusektorin kattavat tarjoushinta- ja alennuspaketit. Ulkomaisten turistien virran hiljentyminen on muistuttanut palveluntarjoajia, että myös vietnamilainen kuluttaja on mahdollinen asiakas. Vietnamin matkailun perusvahvuudet ja mahdollisuudet eivät ole kadonneet taantuman myötä minnekään, mutta maan tunnetuksi tekemisessä ja markkinoinnissa Vietnam on vielä pahasti muita jäljessä.

Vähittäismyynti pysyy houkuttelevana 

Vietnamin kaupungeissa ei myöskään juuri näy tyhjiä liikehuoneistoja ja autioita kauppakujia. Perinteiset ostosalueet ovat pysyneet vilkkaina. Jos yksi putiikki lopettaa, seuraavalla viikolla uusi on avannut jo ovensa asiakkaille. Alennusmyyntikyltit ja niiden isot prosenttiluvut näyteikkunoissa ovat tosin tavanomainen näky. On vaikeaa arvioida, kuinka tiuhaan kauppa todellisuudessa kujilla käy, mutta ulkomaisten yritysten piirissä vähittäismyyntiä pidetään kuitenkin edelleen yhtenä Vietnamin tämän vuoden houkuttelevimmista sektoreista.

Tietyssä mielessä taantuma on ollut terveellinen muistutus tuotantosektoreille siitä, että elämää löytyy Vietnamin rajojen sisäpuoleltakin. Niin kauan kun vienti imi kaiken, minkä valmistajat pystyivät tuottamaan, kukaan ei tullut edes ajatelleeksi kotimarkkinoita. Taantuma viennissä on pakottanut nyt monet katsomaan sisämarkkinoille päin, ja edessä on vielä paljon opittavaa. Koska aiemmin on keskitytty vientiin, monella yrityksellä ei ole kokemusta siitä, miten tuotteistaminen ja markkinointi tulisi tehdä, jotta se uppoaa vietnamilaiseen kuluttajaan.

Samaan aikaan vietnamilaiset valmistajat joutuvat kilpailemaan kotimarkkinoista ulkomaisten tuotteiden kanssa. Kun vietnamilaiset valmistajat eivät olleet kiinnostuneita vietnamilaisten ostovoimasta, moni muu - etunenässä Kiina ja Thaimaa - huomasi tilaisuutensa.

Taantuma voi tuoda uusia mahdollisuuksia

Kansainväliset yritykset eivät ole muuttaneet keski- ja pitkän aikavälin näkemystään Vietnamista. Niiden mielestä mahdollisuudet ovat edelleen samat. Toisaalta myös ongelmat ovat samat eikä talouden suhdanteilla ole asian kanssa juurikaan tekemistä. Moni tosin myöntää, että vuosi 2009 on sittenkin synkempi kuin mitä osattiin odottaa loppuvuodesta 2008.

Ulkomaiset investoinnit ovat laskeneet 70 prosenttia viime vuodesta, mutta toisaalta vanhat olemassa olevat hankkeet ovat pysyneet edelleen hyvin pinnalla. Osakemarkkinoita tarkastelemalla voisi myös päätellä, että pahin on jo takana. Pörssissä VN Indeksi on noussut vuoden 2009 alusta yhteensä noin 35 prosenttia ja se ylitti kesäkuun ensimmäisellä viikolla maagisena pidetyn 450 pisteen rajan.

Toisaalta indeksin lähtötasokin oli melko alhainen. Pitää muistaa, että Vietnamin indeksi nousi kuuminakin vuosina nopeasti kestämättömille tasoille, joilta tultiin yhtä lujaa alas. Yrityskenttä onkin pyrkinyt viestimään maan päättäjille, että nyt olisi oikea tilaisuus miettiä, millaisena maana Vietnam haluaa lähteä liikkeelle globaalin taloustaantuman jälkeisenä aikana.

Maailmanpankin ekonomisti totesi toiveikkaasti äskettäisessä talousfoorumissa, että ehkä jälkikäteen tajuamme, että nyt elettiin eräänlaista vedenjakajan vaihetta. Jatkossa moni asia tulee olemaan vääjäämättä toisin eikä entiseen ole paluuta. Toivottavasti mahdollisuudesta osataan ottaa hyöty irti. Vaikea ajat ovat ennenkin Vietnamissa kristallisoineet muutosten välttämättömyyden. Näin on tapahtunut Vietnamin keskuskauppakamari VCCI:n mukaan muun muassa vuosikymmen aiemmin talouden avautumisen suhteen ja työelämän normien osalta. Ehkä tämä koettelemus auttaa hahmottamaan puhtaan teknologian ja kestävyysnäkökulmien tarpeellisuuden.