Vietnam: Katsaus vuoden 2006 taloudelliseen kehitykseen

Vuosi 2006 oli Vietnamin "doi moi" eli uudistuspolitiikan 20. merkkivuosi ja maalle muutoinkin erinomaisen menestyksekäs vuosi. Vienti kasvoi ennätyksellisesti, sen arvon ylsi 39,60 miljardiin Yhdysvaltain dollariin. Myös tuonnin arvo kohosi ennätyssuureen 44,41 miljardiin dollariin. Ulkomaiset investoinnit kasvoivat 10,2 miljardin dollarin ennätystasolle vuoden 2005 noin 5,8 miljardin dollarin tasoon verrattuna.

Osakemarkkinoiden, vaikkakin vielä melko vähäisten alueellisessa mittakaavassa, kasvuvauhti oli nopeaa ja ylsi 8 prosenttiin kansantuotteesta. Voimakkaan positiivisen kehityksestä seurauksena kuitenkin Vietnamin osakemarkkinat ylikuumenivat reippaasti.

Vuosi 2006 oli merkittävä myös ICT-sektorin alalla, jolloin erityisesti kehitystä tapahtui mobiiliverkoston ja laajakaistakehityksen suhteen.

Vietnamista WTO:n jäsen

Vuosi 2006 oli Vietnamin "doi moi" eli uudistuspolitiikan 20. merkkivuosi ja maalle muutoinkin menestyksekäs vuosi. Vietnam liittyi WTO:hon ja isännöi onnistuneesti APEC-kokouksen. Maan sanotaankin kehittyvän nopeasti kuin lentävä lohikäärme (Hanoin alkuperäinen nimi).

Taloudellisia tunnuslukuja

Maan taloudellinen tilanne jatkoi positiivista kehitystään, kasvun pysyessä edellisvuosien korkealla 8 prosentin tasolla. Kasvua ohjattiin kohdennettujen kehitysohjelmien avulla edelleen voimakkaasti köyhyyden vähentämisohjelmiin. Inflaatio pysyi 7 prosentin tasolla.

Kauppavaje oli noin 4,81 miljardia Yhdysvaltain dollaria kun se edellisvuonna oli 4,53 miljardia dollaria.

Vuoden 2006 vienti kasvoi ennätyksellisesti, sen arvon yltäessä 39,60 miljardiin dollariin. Vientiä on kasvattanut muun muassa raakaöljy, jota on viety ulos maasta 8,32 miljardin dollarin edestä, kasvua 12,9 prosenttia edelliseen vuoteen nähden. Teollisuusvalmisteisten tekstiili- ja vaatetus- ja jalkineteollisuustuotteiden vienti muodosti seuraavaksi suurimmat vientierät. Jalkineiden viennin määrä kasvoi vielä (EU:n syksyllä määräämästä polkumyyntitullin asettamisesta huolimatta) 16,9 prosenttia eli 5,80 miljardiin dollariin. Voimakasta viennin lisäystä on esiintynyt myös puunjalostustuotteiden (lähinnä puuhuonekalujen) ja sähköalan tarvikkeiden ja komponenttien osalta. (Teollisuus perustuu kuitenkin 80 prosenttisesti ulkomailta tuotavaan raakapuuhun). Äyriäisten vienti on kasvanut myös merkittävästi pariin edeltävään vuoteen verrattuna. Seuraaksi suurimpia osuuksia viennistä muodostivat riisin (toiseksi suurin riisin viejä Thaimaan jälkeen), kumin ja kahvin vientierät.

Uutena piirteena vuoden 2006 viennin osalta oli panostus palveluiden vientiin, joiden tuotto olikin 5,1 miljardia dollaria eli nousten 19,6 prosenttiin vuoteen 2005 verrattuna. Palveluista suurin osa muodostui turismipalveluista. Vuoden 2006 aikana Vietnamissä kävi 3,58 miljoonaa ulkolaista turistia. Vuoden 2007 kuluessa määrän uskotaan yltävän neljään miljoonaan kävijään ja tavoitteena on saavuttaa kuuden miljoonan kävijän määrä vuonna 2010.

Tuonnin määrä kasvoi vuoden 2006 aikana, yltäen ennätyssuureen 44,41 miljardiin dollariin. Koneiden, laitteiden ja eri teknologia-alan tuotteiden tuonti kasvoi voimakkaasti ylittäen kulutustavaroiden tuonnin. Jalostetun öljyn tuonnin määrä oli 5,84 miljardia dollaria, kasvua 16,4 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Öljyntuonnin riippuvuuden vähentämiseksi maahan ollaan rakentamassa ensimmäistä öljynjalostamoa, jonka odotetaan valmistuvan vuoteen 2009 mennessä. Koneiden ja laitteiden tuonnista valtaosa menee Dung Quatin teollisuusvyöhykkeelle, edellä mainitun öljynjalostamon rakentamiseen. Autojen maahantuonnissa oli jyrkkää vähenemistä, minkä sanotaan johtuneen Vietnamin WTO-jäsenyyteen liittyvästä matalampien hintojen spekuloinnista. Tekstiiliteollisuustuotteiden tuonti kasvoi 19,9 prosenttia ollen suuruudeltaan 5,80 miljardia dollaria.

Investoinnit

Ulkomaiset investoinnit ylsivät 10,2 miljardin Yhdysvaltain dollarin ennätystasolle vuoden 2005 noin 5,8 miljardin dollarin tasoon verrattuna. Ulkomaiset investointiprojektit muodostivat 57,7 prosenttia Vietnamin vientituloista. Voimakkaaseen investointien kasvuun ovat olleet vaikuttamassa jatkuva korkea talouskasvu, vakaat poliittiset olosuhteet, lainsäädännön uudistuminen sekä WTO-jäsenyys.

Vuoden 2006 aikana Etelä-Korea oli suurin investoija 2,68 miljardilla dollarilla, sen investoinnit kohdistuivat teollisuuteen (55 %), uusien teollisuusalueiden rakennushankkeisiin (20 %) sekä hotelli- ja asuinrakentamiseen (10 %). Etelä-Korean lisäksi suurimpia investoijia ovat USA, Japani, Hong Kong, Taiwan ja Singapore.

Ulkomaisten investointien rakenne on muuttunut viime aikoina merkittävästi. Aikaisemmin investoinnit kohdistuivat eniten palveluihin ja kiinteistöihin, kun ne tällä hetkellä suuntauvat teollisiin projekteihin (67 %). Erityisesti vuoden 2006 aikana nousi uutena alasektorina laivanrakennusteollisuus, jolta odotetaan jatkossa suurta kasvua. Vuoden 2007 investointien kohdentumista odotetaan muun muassa korkeaan teknologian sektorille sekä metallurgiaan.

Vietnamilaisten yritysten investoinnit ulkomaille lisääntyivät. Tämän uskotaan myös osaltaan todistavan Vietnamin talouden tämän hetkistä kasvua. Ulkomaille suoritettujen investointien kasvua on edistänyt vuoden 2005 uuden investointilain ja siihen liittyvien asetusten myötä syntynyt vakaampi laillisuuspohja.

Kotimaiset investoinnit ovat kasvaneet vuosien 2001-2006 aikana noin 20 prosentista yli 35 prosenttiin.

Ylikuumenneet osakemarkkinat

Osakemarkkinoiden, vaikkakin vielä melko vähäiset alueellisessa mittakaavassa, kasvuvauhti oli nopeaa ja ylsi 8 prosenttiin kansantuotteesta. Osakemarkkinat ovat reippaasti ylikuumenneet, mihin ovat vaikuttaneet muun muassa voimakas talouskasvu, WTO-jäsenyys, APEC-kokouksen onnistunut isännöinti sekä ulkolaisten investointien valtava kasvu. Vietnam-indeksi nousi 300 pisteestä vuoden 2006 alussa 1000 pisteeseen tammikuussa 2007. Tämänhetkiset osakkeiden markkinahinnat ovat siten merkittävästi todellista arvoaan suuremmat. Ylikuumenemisvaarasta varoittamisesta huolimatta State Securities -komissio ennustaa osakemarkkinoiden kasvavan seuraavan neljän vuoden aikana 2-3 kertaa nykyistä kokoaan suuremmiksi.

Investoijia neuvotaan tarkistamaan ennen osakehankintaansa onko osakkeen hinnan asettaminen ollut kontrolloitu. Väärininformoidut ja kokemattomat investoijat tulevat olemaan osakemarkkinahäviäjiä. Markkinoiden epävakautta lisää merkittävästi myös ulkomaisten investoijien toiminta. Heidän ostaessaan osakkeiden hinnat nousevat ja myydessä hinnat puolestaan laskevat jyrkästi. Markkinoiden tasapainottamiseksi viranomaiset ovat kartoittamassa keinoja konrolloidakseen markkinoita riskien minimoimiseksi. Investoijia tullaan muun muassa rohkaisemaan osallistumaan professionaalisiin sijoituslaitoksiin, kuten arvopaperilaitoksiin, vakuutus- ja rahastonhoitoyrityksiin.

Informaatio- ja telekommunikaatiosektorin kehitys

Informaatio- ja telekommunikaatiosektorin kehitys on Vietnamin voimakkaimmin kehittyviä alueita. International Telecommunications Unionin mukaan Vietnam on Kiinan jälkeen toisella sijalla sektorin kehityksen osalta. Myös vuosi 2006 oli merkittävä ICT-sektorin alalla, erityisesti kehitystä on tapahtunut mobiiliverkoston ja laajakaistakehityksen suhteen.

Vuoden 2006 lopulla Vietnamissa oli yhteensä yli 27 miljoonaa kiinteää ja mobiililiittymää, joista 12 miljoonaa uutta vuoden 2006 aikana tullutta liittymää. Ennusteiden mukaan vuoden 2007 lopulla liittymiä olisi 38 miljoonaa ja vuoteen 2010 mennessä peräti 52 miljoonaa (joista 70 % mobiililiittymää). ICT-sektorin liikevaihto oli 49 000 miljardia euroa ja odotetaan olevan vuoden 2007 lopussa 60 000 miljardia euroa.

Myös maan Internet-kehitys on ollut voimakasta. Internet-palvelut käynnistettiin Vietnamissa 1997. Kehitys oli kuitenkin vähäistä aina viime vuoteen saakka, kunnes Internet palvelujen tarjoajat aloittivat kohtuuhintaisten laajakaistapakettien markkinoinnin kotitalouksille. Sen jälkeen markkinat ovat kasvaneet varsin mittavasti. Vuoden 2006 Internet-liittymiä oli neljä miljoonaa ja käyttäjiä 14,6 miljoonaa. Markkinoiden ennustetaan vuotuisesti kasvavan puolitoistakertaisesti.

ICT-teollisuuden kasvu vuoden 2006 aikana oli lähes 30 prosenttia. Ohjelmistoteollisuuden ja ohjelmistopalvelujen liikevaihto oli 250 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria, josta vienti kattoi 70 miljoonaa dollaria. Ohjelmistopalveluiden vienti kasvoi 55,5 prosenttia edellisvuoteen nähden. Vietnam Software Association:ssa oli 110 jäsenyritystä, joista 14 ulkomaista. Useimmat ohjelmistoyritykset ovat kooltaan vielä melko vaatimattomia.

Kokonaisinvestointien määrä ICT sektorin infrastruktuuriin oli 750 miljoonaa euroa eli neljä prosenttia kaikista investoinneista. Ulkolaisten ICT investoijien osuus oli 51 prosenttia. Armeijan omistama Viettel-yritys oli ensimmäinen ulkomaille sijoittava vietnamilainen ICT-yritys.