Veripankkitoiminta on vakiintunut Etiopiaan

Vaikka Suomen Punaisen ristin veripankkiapu päättyi Etiopiassa vuonna 1996, toiminta ei jäänyt avusta riippuvaiseksi vaan päinvastoin jatkoi kasvamistaan.

Suomen tavoitteena on tukea kestävää ja yhteiskunnallista vakautta edistävää toimintaa Afrikassa. Onnistunut esimerkki tästä löytyy Afrikan sarvesta, Etiopiasta, jossa Suomea muistetaan lämmöllä.

”Olemme kiitollisia Suomen antamasta avusta. Ilman sitä emme nyt olisi tässä”, kertoo Girma Tesfaye, Etiopian Punaisen ristin veripankkipalvelun johtaja. Mistä oikein on kyse?

Laborantti Getu Jenbere esittelee Suomesta 1980-luvulla saatuja edelleen toimivia Porkka-kylmälaitteita. Kuva: Saana Heikkilä Laborantti Getu Jenbere esittelee Suomesta 1980-luvulla saatuja edelleen toimivia Porkka-kylmälaitteita. Kuva: Saana Heikkilä

1980-luvulla Etiopia oli luonnonvoimien ja aliravitsemuksen kanssa kamppaileva maa. Myös pitkittyneet poliittiset levottomuudet rasittivat maata ja kärjistyivät seuraavalla vuosikymmenellä Etiopian ja Eritrean väliseen aseelliseen konfliktiin.

Etiopia oli kansanterveydellisen ja humanitaarisen haasteen keskellä ja Etiopian Punainen risti osoitti 1980-luvulla avunpyynnön Kansainväliselle Punaiselle ristille.

Suomen Punainen risti vastasi avunpyyntöön ja suuntasi merkittävää tukea Etiopian Punaisen Ristin veripankkipalveluille vuosina 19841996.

Etiopian ensimmäinen kansallinen veripankki perustettiin vuonna 1962 israelilaisen lääkärin Dr Levinen työn tuloksena. Veripalvelu lähti käyntiin vaatimattomasti: alussa verta luovutettiin ambulanssipartioiden avulla Etiopian pääkaupungin Addis Abeban alueella. Suomen Punaisen ristin rooli on ollut merkittävä Dr Levinen työn jatkamisessa ja veripalveluiden kapasiteetin kehittämisessä ja toiminnan laajentamisessa.

 ”Saimme Suomesta teknistä tukea ja paljon veripankkitoiminnalle tärkeitä laitteita. Lisäksi suomalaisten avulla henkilökunnan ammattitaito kehittyi: esimerkiksi sairaanhoitajia ja laborantteja koulutettiin. Suomalaisen tietotaidon avulla kansallinen veripalvelu juurtui osaksi Etiopian Punaisen ristin toimintaa ja sen toiminta-alue laajeni huomattavasti. Seitsemän uutta veripankkia perustettiin”, Girma Tesfaye muistelee.

Koko terveydenhuolto kehittynyt

Vaikka Suomen Punaisen ristin veripankkiapu päättyi Etiopiassa vuonna 1996, toiminta ei jäänyt avusta riippuvaiseksi vaan päinvastoin jatkoi kasvamistaan. Nyt veripankkitoiminta ulottuu jokaiseen Etiopian hallinnolliseen alueeseen ja työllistää 170 terveydenhuollon ammattilaista.

Menestys ei ole tapahtunut tyhjiössä vaan siihen on vaikuttanut yleinen Etiopian terveydenhuollon kehittyminen.

Etiopian Punaisen ristin toimisto. Kuva: Saana Heikkilä Etiopian Punaisen ristin toimisto. Kuva: Saana Heikkilä

”Meidän toimintamme edellytyksenä on se, että lahjoitetulle verelle on käyttöä. Tämä puolestaan vaatii toimivien sairaaloiden olemassaoloa. Viime aikoina terveyssektori on kehittynyt voimakkaasti hallituksen uudistuneiden linjausten vuoksi. Erityisesti raskaana olevien naisten ja pienten lasten terveydenhuolto on parantunut, mikä on kasvattanut lisäverentarvetta”, Girma Tesfaye selittää.

Julkisten ja yksityisten sairaaloiden määrä on lisääntynyt ja veriteitse tarttuvia tauteja koskeva tutkimus on kehittynyt. Edistyneen terveydenhuollon mukana myös verentarve on kasvanut. Maan ainoana veripankkipalvelun tarjoajana Etiopian Punainen risti pystyy vastaamaan tällä hetkellä vain 30 prosenttiin kansallisesta tarpeesta. Loput saadaan Kansainvälisen Punaisen ristin kautta.

Näin ei Girma Tesfayen mukaan kuitenkaan ole enää kauaa, ja uusia edistysaskeleita ollaan ottamassa:

”Etiopian terveydenhuoltosektori käy läpi positiivista muutosta ja tavoitteenamme on siirtää veripankkipalvelut Punaiselta ristiltä osaksi terveysministeriön toimintaa vuoden 2012 aikana. Haluamme kehittää myös tutkimustyötä yliopistojen kanssa. Lisäksi olemme saaneet mittavan avustuksen Yhdysvaltojen PEPFAR (United States President’s Emergency Plan for Aids Relief) -rahastolta ja Global Fund -järjestöltä, joiden avulla kolminkertaistamme veripankkien määrän ensi vuonna. Silloin meillä on 26 toimivaa veripankkia eri puolilla Etiopiaa ja saamme toivottavasti 100 prosenttia tarvittavasta verestä ilman ulkopuolista apua.”

terveys