Venäjä rajoittaa brasilialaisen naudanlihan tuontia

Yksityissektori mukaan huumejengien vastaiseen taisteluun Rio de Janeirossa. Venäjältä rajoituksia brasilialaisen naudanlihan tuonnille. Presidenttikilvassa ensimmäinen online-väittely. Muuttoliike Koillis-Brasiliasta Kaakkois-Brasiliaan kasvussa. Aiheet esillä Suomen Brasilian suurlähetystön viikkokatsauksessa 14.-27. elokuuta.

Venäjä on asettanut uusia rajoituksia brasilialaiselle naudanlihalle  

Brasiliasta tuotavan naudanlihan terveysvaatimuksia on kiristetty, ja tästä edespäin lihan mahdollisia antibioottijäämiä tarkastetaan entistä tiukemmin. Venäjä on brasilialaisen lihan suurin vientimaa. Venäjän tarkoituksena on painostaa Brasiliaa laskemaan lihan hintaa, joka on noussut 30 prosenttia vuoteen 2009 verrattuna.

Yksityissektori mukaan huumejengien vastaiseen taisteluun Rio de Janeirossa

Rio de Janeiron kaupunginhallitus on ilmoittanut, että se aikoo vastedes laajentaa yhteistyötä yksityissektorin kanssa huumejengien vastaisessa taistelussa. Viimeisen kahden vuoden aikana Rion poliisi on aloittanut yli 12 favelassa vartiointikampanjan, jonka tarkoituksena on pitää yllä järjestystä ja samalla pitää huumejengit poissa alueelta.

Vaikka toiminta onkin ollut menestyksekästä, ei se ole vielä riittävän laajaa, jotta asioiden voitaisiin sanoa olevan kunnossa vuoden 2014 jalkapallon MM-kilpailuihin tai 2016 kesäolympialaisiin mennessä.

Yksityissektorilta saatavan (US$13.2 miljoonaa/vuosi) tuen turvin on tarkoitus vahvistaa slummialueilla toimivia poliisijoukkoja.

Kampanjassa mukana olevia yrityksiä ovat mm. miljardööri Eike Batistan EBX, Bradesco Seguros, Coca-Cola ja Souza Cruz.

Presidenttikilvassa ensimmäinen online-väittely

Brasilian presidenttikilvan kolme pääehdokasta, José Serra, Dilma Rousseff ja Marina Silva osallistuivat kuluneella viikolla ensimmäiseen online-väittelyyn. Ilmapiiri oli sähköinen, ja kaikki kolme kandidaattia sättivät toisiaan terävin sanakääntein. Väittelyn aihepiirit käsittivät mm. koulutusjärjestelmää ja julkista terveydenhuoltoa sekä verotusta.

José Serra syytti presidentti Lulaa verojen nostamisesta ja Dilma Rousseffia korruptiota suosivaksi. Sekä Rousseff, että Marina Silva taas kritisoivat Serran toimia tämän ollessa Sao Paulon kuvernööri ja presidentti Fernando Henrique Cardoson hallituksen terveysministeri.

Viimeisimmän mielipidetiedustelun mukaan Dilma Rousseff on Brasilian presidenttikilvan johdossa kahdeksan prosenttiyksikön erolla toisena tulevaan José Serraan.

Muuttoliike Koillis-Brasiliasta Kaakkois-Brasiliaan kasvussa

Muuttoliike koillisesta Kaakkois-Brasiliaan on kasvanut voimakkaasti viimeisten viiden vuoden aikana. Tänä aikana noin 420 000 ihmistä on muuttanut lähinnä töiden perässä köyhemmän Koillis-Brasilian alueelta rikkaamman, mm. suurkaupungit Sao Paulon ja Rio de Janeiron käsittävän Kaakkois-Brasilian alueelle.