Vastasaapuneiden etabloimisvastuun siirto työvoimatoimistolle tuottanut laihan tuloksen

Vuonna 2010 allianssihallitus teki integraatiopolitiikassa suurimman muutoksen sitten 70-luvun. Uudistuksessa mm. vastuu vastasaapuneiden maahanmuuttajien etabloitumisesta siirrettiin kunnilta työvoimatoimistolle. Työvoimatoimiston tuli laatia intensiivinen kotouttamisohjelma, johon kuului ruotsin kielen opiskelua ja kahden vuoden työharjoittelu, jotta maahanmuuttajat saataisiin integroitua työmarkkinoille mahdollisimman nopeasti.

Työvoimatoimiston vuosiraportin (2014) mukaan vain 29 % vastasaapuneista maahanmuuttajista elätti itsensä työstä tai opiskelusta saamillaan tuloilla 90 päivän kuluttua siitä, kun etabloitumisohjelma oli päättynyt. Vain 3 % ohjelman päättäneistä työskenteli kolmen kuukauden kuluessa täysin ilman valtion tukea. Yhtenä selityksenä pidetään työvoimatoimiston riittämättömiä henkilöresursseja. Uudistusta tehdessä suunniteltiin, että yhtä käsittelijää kohti olisi kuukaudessa 30 asiakasta. Jokaisella kotouttamisasioita hoitavalla käsittelijällä on tällä hetkellä keskimäärin 60 asiakasta kuukaudessa.

Työvoimatoimisto päätti lakkauttaa etabloitumisohjelmaan kuuluvan kotouttamisluotsipalvelun helmikuussa 2015. Kotouttamisluotsin tehtävänä oli auttaa työnhakijoita etabloitumaan yhteiskuntaan auttamalla mm. työn- ja asunnon haussa sekä perhetilanteeseen ja terveydenhuoltoon liittyvissä kysymyksissä. Kotouttamisluotsin oli määrä tavata työnhakijaa kuussa vähintään kolmen tunnin ajan. Toimintaan liittyi kuitenkin vakavia laatuongelmia ja rikollisuutta. Työvoimatoimisto ilmoittikin 6.3.2015 korvaavansa kotouttamisluotsit rekrytoimalla ko. tehtävään omia työntekijöitään. Ratkaisu on voimassa siihen saakka, kunnes hallitus tekee päätöksen asiassa.