Uusi strategia vähentää Singaporen  päästöjä

Pääministeri Lee linjasi Singaporen energiapolitiikkaa osana energiaviikon keskusteluita. Singapore toivoo konkreettisia tuloksia Cancunin ilmastokokouksesta, mutta ei usko kattavan ilmastosopimuksen syntymiseen. Päästöjä pyritään vähentämään päästöverolla. Tulevaan energiantalouteen valmistaudutaan suosimalla kilpailukykyisiä energiamuotoja, monipuolistamalla engialähteitä, kehittämällä energiainfrastuktuuria ja sijoittamalla energian tutkimukseen ja innovaatioihin. Ydinvoimalan rakentamista tutkitaan.

PM Lee linjasi Singaporen energiapolitiikkaa 1.11.2010 vuosittaisella energiaviikolla. Singapore toivoo konkreettisia tuloksia Cancunin ilmastokokouksesta, mutta pitää sitovan sopimuksen syntymistä epätodennäköisenä. PM Leen mukaan uusiutuva energia on Singaporelle hankalasti toteutettavissa. Kaupunkivaltiolla ei ole maa-alaa, jota uusiutuvat energiamuodot kuten aurinko- ja tuulivoima vaatisivat.Singapore suunnittelee päästöveroa hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi. Päästövero otetaan
kansainvälisen päästösopimuksen syntyessä pikaisesti käyttöön.

Singaporen neljä energiastrategiaa ovat: kilpailukykyisten energiamuotojen suosiminen, energialähteiden monipuolistaminen, energiainfrastruktuurin vahvistaminen ja sijoittaminen tutkimukseen ja innovaatioihin.

Singapore pyrkii noudattamaa vapaan markkinatalouden sääntöjä energiapolitiikassaan ja välttää suoraa energiatukea. Singapore varautuu päästösopimukseen hiilidioksidiverolla, joka otetaan käyttöön lähitulevaisuudessa.

Energialähteitä tullaan monipuolistamaan. Nykyisin 80% energiasta saadaan lähimaista tuodusta kaasusta. Tärkeimmäksi uudeksi energialähteeksi PM Lee mainitsi LNG:n (liquefied natural gas). Rakenteilla oleva ensimmäinen LNG-terminaali valmistuu vuonna 2013, ja mahdollistaa globaalin kaasun tuonnin. Muita vaihtoehtoja ovat päästöystävällisempi hiilivoima ja ASEANin energiayhteistyön
kehittäminen.

Energiainfrastruktuuria tullaan parantamaan. Tarkoitus on rakentaa vahva ja kehittynyt sähkö- ja kaasuverkosto.Tähän sisältyy ”älykäs voimaverkosto”, joka löytää parhaat sähköreitit ja mahdollistaa asiakkaiden oman energiankulutuksen monitoroinnin.

Hallitus tukee energian tutkimus- ja kehitystyötä. Hiljattain sijoitettiin S$ 1 mrd National InnovationChallenge –ohjelmaan, jonka ensimmäinen haaste on Energy Resilience for Sustainable Growth. Ohjelma etsii keinoja parantaa energiatehokkuutta, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja löytää uusia energialähteitä.

Singapore pyrkii cleantech-innovaatioiden keskukseksi ja laboratorioksi. Vihreä teknologia onvalittu yhdeksi keskeiseksi talouden kasvualueeksi, jonka toivotaan työllistävän 18 000 henkilöä ja olevan S$ 3.4 mrd suuruinen vuoteen 2015 mennessä. Rakenteilla on CleanTech -puisto, jonka on tarkoitus houkutella kansainvälistä Cleantech osaamista.

Ydinvoiman rakentamista tutkitaan. Tarkoitusta varten koulutetaan insinöörejä, seurataan ydinrakentamisen kehitystä ja tutkitaan vaihtoehtoisia ydinreaktorin sijoitusmuotoja. Päätös ydinvoiman rakentamista jätetään kuitenkin tulevaisuuteen.

Kuva: Schristia(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)