Uusi innovaatiokeskus Pietariin

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen avasi uuden innovaatiokeskuksen, FinNode Venäjän, Pietarissa 26. helmikuuta. Innovaatiokeskus vauhdittaa suomalais-venäläistä yhteistyötä muun muassa nanoteknologian hyödyntämisessä ja energiatehokkaassa rakentamisessa. Innovaatiokeskus on tärkeä yhteistyökumppani myös Pietarin pääkonsulaatille.

Elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen avasi Pietarissa uuden innovaatiokeskuksen FinNode Venäjän 26. helmikuuta. Keskuksen tehtävänä on vahvistaa Suomen ja Venäjän välistä yhteistyötä tutkimuksen, kehittämisen ja innovaatiotoiminnan aloilla.

– Venäjä on Suomen tärkeimpiä kauppakumppaneita. Jotta suomalaiset yritykset pystyisivät jatkossakin vastaamaan venäläisten yritysten ja kuluttajien tarpeisiin, haluamme olla tunnistamassa, mitä paikallisilla markkinoilla tapahtuu. Tarkoitus on tasoittaa suomalaisten yritysten tietä kasvavilla Venäjän markkinoilla, Pekkarinen mainitsi.

Pekkarisen mukaan strategisella kumppanuudella ja sen syventämisessä on vielä paljon hyödyntämättömiä mahdollisuuksia.

Tekesin osarahoittamat tutkimus- ja innovaatiohankkeet, joissa Suomi ja Venäjä olivat mukana, nousivat viime vuonna jo lähes 12 miljoonaan euroon. Lisäksi Suomen Akatemian tutkijayhteistyö- sekä tutkimusohjelmahankkeet olivat yhteensä yli 3 miljoonaa euroa. Rahoitus on viime vuodet kasvanut merkittävästi ja kuvaa hyvin Suomen ja Venäjän välisen yhteistyön tiivistymistä. Ministeri Pekkarinen uskoo kasvun jatkuvan.

Nanoteknologia ja energiarakentaminen keihäänkärkiä

Pietariin perustettu innovaatiokeskus FinNode Venäjä on esimerkki julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyöstä. Keskus on myös osa suomalaisten innovaatiokeskusten verkostoa. Aiemmin toimintansa ovat aloittaneet keskukset Shanghaissa sekä Kalifornian Piilaaksossa.

Pietarin keskuksen palvelut organisoidaan osaksi kansallisia innovaatio-ohjelmia, joista esimerkkeinä ovat Tekesin ohjelmat.

Yritykset voivat sijoittua innovaatiokeskuksen yhteydessä olevaan Technopolis Oyj:n operoimaan toimistohotelliin ja hyödyntää keskuksessa sijaitsevien organisaatioiden ja niiden paikallisten yhteistyökumppaneiden asiantuntijapalveluita.

Venäläisille kumppaneille innovaatiokeskus tarjoaa mahdollisuuden tavoittaa keskeisiä suomalaisia toimijoita. Keskus palvelee niin tiede- kuin kysyntälähtöisten innovaatioiden kehittämistä. Esimerkkeinä toimivat nanoteknologian ja nanomateriaalien kehittämiseen tähtäävät yhteiset t&k -projektit. Myös rakentamiseen ja kiinteistöjen energiatalouden parantamiseen liittyen on vireillä yhteistyötä.

Tärkeä yhteistyökumppani myös pääkonsulaatille

Innovaatiokeskus on myös Pietarin pääkonsulaatille tärkeä yhteistyökumppani, totesi varapääkonsuli Ilkka Räisänen.

Innovaatiokeskuksen avajaistilaisuuden jälkeen järjestettiin pääkonsulaatissa avajaisvastaanotto. Siitä tuli Räisäsen mukaan yleisömenestys. Paikalle tuli toista sataa asiantuntijavierasta. Samassa yhteydessä Russian-Finnish Innovation Centerin johtaja Igor Gladkikh ja FinNode Venäjän johtaja Timo Koponen allekirjoittivat yhteistyöasiakirjan innovaatioiden ja venture-toiminnan kehittämisestä.

kauppa
koulutus