USA:n energiaomavaraisuus "vapauttanut" ulkopolitiikan: vientimarkkinoita etsitään maakaasulle, ydinteknologialle ja hiilelle, uusiutuviin panostetaan kotona

USA:sta on tullut maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja sekä toiseksi suurin tuuli- ja aurinkovoiman tuottaja ja se on saavuttanut energiaomavaraisuuden. Kotimaassa panostetaan myös aurinkoenergian tutkimukseen ja tulevaisuuden teknologiohin.

Yhdysvaltain energiaministeri Dan Brouillette vieraili 7.2.2020 transatlanttisia suhteita edistävässä Atlantic Council -ajatushautomossa kertomassa ajatuksiaan USA:n energiaulkopolitiikasta. Brouillette totesi Yhdysvaltojen nousun energiaomavaraiseksi olleen uskomaton kehitys, joka on muuttanut USA:n ulkopolitiikan keinovalikoimaa. Muutoksen on mahdollistanut hallinnon määrätietoinen energiasektorin sääntelyä vähentämään pyrkinyt politiikka, jossa innovaatiot on asetettu energiapolitiikan kulmakiveksi. USA:sta on tullut maailman suurin öljyn ja kaasun tuottaja sekä toiseksi suurin tuuli- ja aurinkovoiman tuottaja.

Ydinvoima ja hiilivoima ovat edelleen osa palettia. Brouilletten johtama energiaministeriö lanseerasi helmikuussa nk. Coal FIRST -aloitteen, jonka puitteissa on tarkoitus näyttää, että Yhdysvaltojen ”all of the above” -energiapolitiikka jatkuu, eikä mitään energiamuotoja olla rajaamassa ulos. Hiilivoimaa halutaan tehdä puhtaammaksi tehostamisen sekä hiilen talteenotto- ja varastointiteknologian kehittämisen avulla. 

Brouillette myöntää, että hiilen rooli USA:n omassa energiapaletissa tulee laskemaan jatkossakin, mutta etenkin kehitysmaissa sen osuus tulee vielä kasvamaan. USA katsookin vientimahdollisuuksia ja potentiaalisia markkinoita ovat mm. Aasia, Afrikka ja Itä-Eurooppa. Presidentti Trumpin juuri laiksi vahvistama, Meksikon ja Kanadan kanssa solmittu USMCA-kauppasopimus on tärkeä, koska vienti-infrastruktuuria voidaan kehittää yhdessä Meksikon ja Kanadan kanssa. Ministeri muistutti hallinnon tukevan myös uusiutuvien kehitystä ja nosti esiin 5.2. julkistetun 125,5 miljoonan dollarin hankkeen aurinkovoiman tutkimukseen.

Brouillette kehui Yhdysvaltain energiaomavaraisuuden nostaneen kansallista turvallisuutta ja avustaneen kumppanimaiden vakautta, etenkin latinalaisessa Amerikassa ja Euroopassa. Ministeri nosti esimerkiksi Venezuelan, Brasilian ja Itä-Euroopan ja painotti vapaampien ja läpinäkyvämpien markkinoiden tärkeyttä. 

Brouillette korostaa USA:n sitoutumista yhteistyöhön Euroopan kanssa mm. P-TEC:n (Partnership on Transatlantic Energy Cooperation) ja kolmen meren aloitteen puitteissa. Brouilletten varoitti Euroopan olevan edelleen liian riippuvainen Venäjän kaasusta ja työtä energialähteiden diversifioimiseksi on jatkettava. Vaikka LNG-vienti Yhdysvalloista Eurooppaan on kasvanut EU:n julkaisemien lukujen mukaan jopa lähes 600 prosenttia vuosina 2016-2019, vielä puuttuu paljon Euroopan sisäisiä yhteyksiä LNG:n hyödyntämiseksi kattavasti. USA:n energiaministeriö antaakin teknistä tukea Euroopan maille P-TEC:n ja kolmen meren aloitteen kautta tarvittavien investointien houkuttelemiseksi Euroopan energiainfrastruktuurihankkeisiin. 
 

Heli Hyypiä

vastuuvirkamies, ilmasto ja vihreä talous