Uruguay – markkinakatsaus ja mahdollisuudet suomalaisille yrityksille 2025

Uruguay on eteläisen Amerikan vaurain sekä taloudellisesti ja institutionaalisesti vakain maa. Uruguay on pitkään panostanut liiketoiminta- ja investointimyönteiseen politiikkaan ja on onnistunut houkuttelemaan maahan suuria kansainvälisiä investointeja.

Uruguay panostaa vihreän siirtymään monella tavalla. Maan sähköntuotannosta lähes 100 % perustuu uusiutuviin energialähteisiin (vesi-, tuuli- ja aurinkoenergia sekä biomassa) ja maassa on merkittäviä vihreän vedyn hankkeita. Myös kiertotaloutta kehitetään aktiivisesti. Palvelusektori on kasvanut voimakkaasti viime vuosina, ja erityisesti ohjelmistotuotteiden vienti on noussut merkittäväksi kasvualaksi.

Mercosuriin kuuluvan Uruguayn talouden ennustetaan jatkavan maltillisella kasvu-uralla vuonna 2025. BKT:n kasvuksi arvioidaan 2,7-2,9 %. Kasvun taustalla on ennen kaikkea yksityisen kulutuksen elpyminen sekä maatalouden paremmat näkymät, joka heijastuu viennin vahvistumiseen. Uruguayn kotimarkkinat ovat pienet (väkiluku n. 3,5 milj.), ja menestyksekäs liiketoiminta maassa liittyy useimmiten vientimarkkinoihin.

Suomella ja Uruguaylla on vahva, metsäteollisuuden investointeihin perustuva erityissuhde. UPM:n ja Stora Enson sellutehtaiden ansiosta Suomi on Uruguaylle yksi merkittävimmistä ulkomaisista investoijamaista, ja sellusta onkin tullut maan merkittävin vientituote. Tehdasinvestoinnit ovat tuoneet Uruguayhin monien suomalaisten yritysten ratkaisuja projektitoimittajina ja urakoitsijoina. Suomi ja suomalaiset nähdään luotettavina ja osaavina yhteistyökumppaneina. Tehdasinvestointien valmistuttua on siirrytty uuteen vaiheeseen, joka tarjoaa mielenkiintoisia yhteistyöaiheita ja liiketoimintamahdollisuuksia.

Metsäsektorin arvoketjussa on jatkossakin nähtävissä potentiaalia suomalaisyrityksille. Uruguayn vientivetoinen puutuoteteollisuus on vahvassa investointivaiheessa. Viranomaistasolla Suomi on tehnyt yhteistyötä Uruguayn kanssa puurakennusalan kehittämiseksi. Kiertotalous on teema, johon Team Finland -työssä panostetaan ja jossa on kiinnostavia mahdollisuuksia Uruguayn kehittäessä esim. jätteenkäsittelyn modernisointia. Viennin kasvaessa Uruguayssa panostetaan myös satamainfrastruktuurien kehittämiseen.

Uusia mahdollisuuksia on myös laajemmin vihreän siirtymän puitteissa. Uruguayn ja EU:n välinen uudistuvaa energiaa koskeva yhteistyöasiakirja on tärkeä yhteistyön alusta. EU:n Global Gateway -ohjelman puitteissa vihreän vedyn kehittäminen on keskeinen hanke. EU-Mercosur -kauppasopimuksen voimaantulo sujuvoittaisi markkinoillepääsyä molempiin suuntiin.

Uruguayssa on korkean tason televiestintäinfrastruktuuri ja myös julkinen sektori on hyvin digitalisoitunut. Ensimmäinen kaupallinen 5G-verkko on lanseerattu ja verkon laajennus on meneillään. Kyber- ja strategisen turvallisuuden sektoreilla on kehittämistarpeita. Maataloussektorin digitalisaatio on aluillaan. Edelleen myös koulutus- ja tiedeyhteistyötä kohtaan on kiinnostusta Uruguayssa, ja yliopistojen välisiä hankkeita on mm. OPH:n Team Finland Knowledge -rahoituksen puitteissa.

POTENTIAALISIMMAT MARKKINAMAHDOLLISUUDET SUOMALAISYRITYKSILLE

  • Metsäsektorin kehityshankkeet, mekaaninen metsäteollisuus, puunjalostus, puurakentaminen
  • Kiertotalous: Jätteiden- ja vedenkäsittelyratkaisut, kiertotalouden kestävät ratkaisut
  • Digitalisaatio ja connectivity, myös maataloudessa
  • Satamainfrastruktuurin kehittäminen
  • Innovaatioyhteistyö, koulutus ja tiede: erityisesti ammatillinen koulutus, opettajankoulutus, tutkimusinfrastruktuurit, startup-sektori

Teksti ja lisätietoja: Nicola Lindertz, suurlähettiläs, Suomen suurlähetystö, Buenos Aires