Ukrainalta alijäämäinen budjetti IMF-ehdosta huolimatta

Budjetin hyväksyminen juuri ennen vuodenvaihdetta onnistui rimaa hipoen, niin ajallisesti kuin enemmistön suhteenkin. 

IMF:n kanssa sovittu tasapainottaminen ei toteutunut. 30. joulukuuta julkaistiin presidentin ja pääministerin IMF:n johdolle lähettämä kirje, jossa he vakuuttavat pyrkivänsä sopimuksen noudattamiseen. IMF:n valtuuskunta vierailee maassa tammikuun puolessa välissä. 

Ortodoksikalenteria seuraavan Ukrainan joulutauko alkoi uudenvuoden aatosta ja jatkuu 11. tammikuuta saakka.

Sisäpolitiikan osalta keskeisten poliitikkojen, eritoten presidentin ja pääministerin lausunnot ja syyttelyt ovat entisestään jyrkentyneet. Pääministeri sanoi olevansa "oppositiossa" presidenttiä ja keskuspankin pääjohtajaa kohtaan. 

Pääministeri on lisäksi avoimesti syyttänyt erityisesti presidenttiä, keskuspankin pääjohtaja Vladimir Stelmahia ja kaasunvälittäjä RosUkrEnergon erästä ukrainalaisosakasta, merkittävän paikallisen pankin omistajaksi hankkiutuneen Dmitri Firtashia grivnan kurssilla keinottelusta ja miljardivoittojen käärimisestä. Parlamentti on hyväksynyt epäluottamuslauseen keskuspankin johtaja Stelmahia vastaan. Stelmah puolestaan katsoo toimenpiteen olevan perustuslain vastainen. 

Tuontitulleja nostettu 

Presidentti Jushtshenko syytti hallitusta heikosta taloudenpidosta, joka tulee näkymään inflaation kiihtymisenä. Hän kritisoi myös parlamentin päätöstä nostaa vuoden 2009 alusta väliaikaisesti tiettyjen tuontituotteiden tulleja 13 prosenttia. Päätös vaikuttaa inflaatioon ja saattaa johtaa vastatoimiin Ukrainan vientimarkkinoilla. 

Viime viikon kurssi US-dollariin verrattuna oli pudonnut noin 40 prosenttia verrattuna tilanteeseen kolme kuukautta sitten (alkutaso 1 USD = 5,05 HRN, siitä vähän vahvistuen, 30. joulukuuta  vähittäiskurssi oli 7,7). 

Oppositiojohtaja Janukovitsh on sanonut kansan tulevan kaduille helmi-maaliskuussa, ellei tilanne parane. 

Tymoshenkon hallituksen valmistelema budjetti saatiin tapaninpäivänä hyväksyttyä, mutta vain minimienemmistön (226 ääntä) turvin. Suurin osa presidentille uskollisesta osasta NUNS-blokkia, joka irtaantui hallituksesta syksyn alussa, ei tukenut budjettia. Jotkut kuitenkin näin tekivät ja joutuivatkin sitten puolueensa kurinpitotoimenpiteiden kohteeksi. Vaadittava enemmistö saatiin kuitenkin nipin napin kokoon sillä, että puhemies Lytvynin puolue äänesti budjetin puolesta. Jotkut ovat kuitenkin väittäneet, että poissaolevien äänestyskortteja on käytetty. Alueiden puolueen sanotaan uhkailevan oikeustoimilla. 

Lupaukset IMF:lle lipsuvat 

IMF:n kanssa tehdyn sopimuksen mukaan toisen vaiheen maksattamisen ehtona oli tasapainoinen budjetti. Parlamenttikäsittelyssä budjetin tulopuolta nostettiin enemmän kuin menopuolta. Budjetti on silti alijäämäinen (vaje on noin 31 miljardia HRN eli vajaa 3 prosenttia). Jää nähtäväksi, minkälainen merkitys tällä on, kun IMF:n Ukraina-missio tulee uudestaan Kiovaan tammikuun puolessa välissä. Presidentti totesi allekirjoittavansa budjetin vasten tahtoaan ja kutsui dokumenttia poliittiseksi asiakirjaksi, joka ei liity talouteen millään tavalla. 

30. joulukuuta presidentin nettisivuilla julkaistu kirje IMF:n johtaja Strauss-Kahnille antaa indikaatiota siitä, että Ukrainan johto ottaa asian vakavasti. Kirjeessä presidentti ja pääministeri yhdessä vakuuttavat olevansa valmiita tekemään eläkkeisiin ja muihin menoihin kohdistuvia muutoksia niin, että sopimus pitää. Miten tämä lupaus käytännössä voidaan lunastaa, jää nähtäväksi. Valtion budjetti on suuruudeltaan 40 prosenttia maan bruttokansantuotteesta. 

Loppuvuotta on varjostanut myös Ukrainan ja Venäjän (tai Naftogazin ja Gazpromin välinen) kaasuerimielisyys. Kyse on toisaalta maksamattomista laskuista (joiden perusteesta vallitsee erimielisyys), toisaalta ensi vuoden hinnasta. Presidentin lehdistöpalvelu ilmoitti 30. joulukuuta Ukrainan ottavan 2 miljardin dollarin lainan kahdelta Ukrainan valtionpankilta, ja uutisten mukaan 1,5 miljardia on maksettu RosUkrEnergolle, joka väittää maksaneensa eteenpäin. Gazprom ei ole (31. joulukuuta mennessä) vahvistanut saaneensa maksua.