Terveyspoliittiset haasteet Singaporessa

Terveydenhoidon jatkuva kysynnän kasvu aiheuttaa päätöksentekijöille haasteita ympäri maailman. Singaporessa terveysministeriö MOH:in budjetti on kasvanut yhdestä miljardista 11 miljardiin 20 vuodessa. Alati kasvava trendi on kestämätön. Singaporessa terveydenhoidon haasteet voidaan jakaa neljään kategoriaan: laatu, kustannukset, odotukset ja säännöt.

Singaporessa hallitus dominoi terveydenhoitoa (80 % sairaalasängyistä). Terveydenhoidon menoerä budjetista on kasvanut lähelle 40 prosenttia ja se onkin budjetin kolmanneksi suurin menoerä. Vuoden 2016 budjetti panostaa terveydenhuoltoon entisestään mm. sairaalasänkyjen määrää lisäämällä. Terveydenhuollon menot suhteutettuna BKT:hen ovat kasvaneet vuodesta 2005 (1,2% BKTsta) vuoteen 2015 (5,2% BKT:sta) huomattavasti. Singaporen väestörakenne on yksi nopeimmin ikääntyvistä ja samanaikaisesti elinajan odote kasvaa ja syntyvyysaste on alhainen.

Tällä hetkellä 450 000 singaporelaista on 65-vuotiaita tai vanhempia. Vuoteen 2030 mennessä määrä tulee kaksinkertaistumaan. Väestömäärä vähenee ja keski-ikä nousee. Tällä hetkellä jokaista vanhusta kohden on viisi työikäistä. Vuonna 2030 työikäisiä vanhusta kohden tulee olemaan kaksi. Suuret ikäluokat eläköityvät nopeammin, kuin uudet sukupolvet tulevat työikäisiksi.  Väestörakennetta tasapainottaa maahanmuutto pääosin alueen muista maista.

Eräs terveydenhoitoalan haaste on, että yksilökohtaisia kuluja on mahdoton laskea ja arvioida tarkasti: Ei voida tietää absoluuttisesti, kuinka pitkään yksilö elää ja kuinka paljon yksilö tarvitsee terveydenhuollon palveluita. Terveydenhuollon kustannuksia ei voida siis ennustaa täsmällisesti.

Singaporessa terveydenhoidon kolme peruspilaria ovat:

  • Laatu
  • Edullisuus
  • Saatavuus

Laatua ei aiota Singaporessa heikentää. Hinta ja saatavuus voivat muuttua enemmän. Saatavuus kärsii ja hinta muuttuu korkeammaksi tulevaisuudessa.  Singaporessa on ASEANin alueen paras terveydenhoito ja tavoitteena on säilyttää asema samanlaisena. Singapore on ollut ASEANin terveydenhoidon keskus, mutta nykyään monet suuntaavat usein muihin maihin hyvän laadun ja alhaisempien kustannusten vuoksi.

Terveyspoliittiset haasteet Singaporessa

  1. Laatu

Laatua heikentämällä olisi mahdollista saada aikaan kustannussäästöjä, mutta siihen suuntaan ei aiota mennä. Laadun ja saatavuuden kasvaessa myös kustannukset nousevat. Laadun kustannukset muodostuvat työvoimasta, teknologioista ja prosesseista. Laatu paranee uuden teknologian myötä, mutta investoinnit maksavat. Miten laatua voidaan parantaa nostamatta palvelujen hintaa kohtuuttomasti?

  1. Kustannukset

Terveydenhoidossa kilpailu eri toimijoiden välillä on kovaa. Alueelliset keskukset terveyslaitoksille voivat vähentää kustannuksia ja niitä on jo ryhdytty suunnittelemaan ja rakentamaan.  Valmistuessa ne saattavat kuitenkin olla jo automaation ja teknologian kehityksen myötä vääränlaisia sen päivän tarpeisiin.

Singaporessa täytyy mennä suuntaan, jossa terveydenhuollon palvelut ovat suurissa keskuksissa. Niiden avulla voidaan säästää kustannuksissa. Kustannussäästöjä voidaan saada aikaan myös tuottavuutta lisäämällä. Tuottavuutta voidaan lisätä kuitenkin vain tiettyyn pisteeseen saakka. Muutokset kustannuksissa vaikuttavat myös laatuun.

Sairaaloiden rakentaminen on erittäin kallista ja saatavuuden varmistamiseksi uusia sairaaloita täytyy rakentaa. Maa, materiaalit, teknologia ym. Maksavat paljon. Singaporen kalleimmat neliömetrit ovatkin sairaaloissa: Novenan uuden sairaalan neliömetrit ovat maailman sairaaloista kalleimmat ja samanhintaiset kuin neliömetrit Marina Bay Sandsissa.

  1. Odotukset

Odotukset terveydenhuollon palveluita kohtaan ovat korkeat ja odotukset nostavat palveluiden hintoja. Laadun odotetaan olevan korkea, hinnan matala ja saatavuuden loistava. Tällaista terveydenhoitoa ei käytännössä kuitenkaan ole mahdollista toteuttaa.  Resurssit ovat niukat ja laatu maksaa.

  1. Säännöt

Lukuisat eri tahot määrittävät sääntöjä terveydenhoitoalalla. Monet säännöt ohjaavat toimintaa samanaikaisesti. Eri tahot määrittävät sääntöjä liiketoiminnalle, ammateille, lääkkeille, sairaalaruoalle jne. ja ne rajoittavat terveydenhoitolaitoksien toimintaa.

Terveydenhoito täytyy pitää kestävänä rahallisesti, laadullisesti ja työvoiman ja odotusten kannalta. Markkinoissa tarvitaan muutoksia ja sääntöjä täytyy vähentää. Kestävyyden takaamiseen sopii lause: "Fill the valleys, do not raise the hills".

Kuva: Elisa Kalliola
Suomalaista terveysteknologian osaamista oli näytillä Singaporessa maaliskuussa 2016. Terveysteknologian kysyntä on jatkuvassa kasvussa Singaporessa.

terveys