Teksas - Yhdysvaltojen yksinäisen tähden loiste

Teksas on jo itsessään yksi maailman suurimmista talousalueista ja toteama ”kaikkea kaikille” pitää paikkansa täällä ehkä enemmän kuin missään muualla maailmassa. Osavaltion massiivinen koko, maantieteellinen sijainti ja suosiolliset sääolosuhteet antavat erinomaiset puitteet useille eri toimialoille. Teksasissa sijaitsevat Yhdysvaltojen merkittävimmät satamat, logistiikka- ja teknologiakeskittymät sekä energia-alan ja terveydenhuollon keskukset. Ehkäpä kirkkaimmin loistavat Dallas, Houston ja Austin. Suomen ja Teksasin välistä yhteistyötä tukevat erityisesti Suomen johtava asema digitalisaation ja Vihreän Siirtymän kärkimaana, sekä erityisesti Suomen asema Yhdysvaltojen keskeisimpien kilpailukyvykkyyksien (tekoäly, uudet verkkoteknologiat, kvanttiteknologia) kärkimaana.

Kuva: R K / Unsplash

Teksas on yksi Yhdysvaltojen nopeimmin kasvavista talousalueista ja nykyiselläänkin jo maailman yhdeksänneksi suurin. Taakse jää useita valtioita, mukaan lukien mm. Kanada. Yhdysvalloissa muista osavaltioista ainoa suurempia talousalue on Kalifornia. Tämän 29 miljoonan ihmisen osavaltion keskeisimmät elinkeinosektorit ovat energia, teknologia, tuotanto-, ilmailu- ja puolustusteollisuus. Teksasin edullinen verotus tekee siitä houkuttelevan yrityksille ja asumiselle. Fortune 500 –listan yrityksistä 54 on sijoittanut pääkonttorinsa tänne. Teksasin korkeatasoiset yliopistot ja tutkimuslaitokset houkuttelevat nuoria osaajia ja sen maantieteellinen sijainti keskellä Yhdysvaltojen, mutta samanaikaisesti meren rannalla, tekee siitä myös elintärkeän logistiikkakeskittymän.

Vihreä siirtymä ja energia

Öljystä ja perinteisistä energialähteistä tunnettu osavaltio pitää kiinni perinteisistä tulonlähteistään, mutta rinnalle on tullut myös uusiutuvaa energiaa. Teksas on Yhdysvaltojen suurin tuulivoiman tuottaja. Houstonin alueelle sijaitsee lähes 5.000 energia-alan yritystä sekä suuret tuuli- ja aurinkoenergiavoimalat. Ydinvoiman merkitys on kasvanut osavaltion taistellessa energiakatkoksia vastaan ja edistäessä vihreää siirtymää. Ydinvoimaan panostaminen on noussut myös poliittiselle agendalle. Se nähdään tehokkaana energialähteenä, jonka päästöt ovat alhaisemmat ja käyttökustannukset edullisemmat kuin perinteisillä energialähteillä. Yleisesti ottaen vihreää siirtymää ajaa vahvemmin keskustelu energiainnovaatiosta tehokkuuden parantamisessa, varmuuden (resilienssi) turvaamisessa. Päästöttömyyden tavoitteet saavutetaan panostamalla tehokkuuden kehittämiseen.

Tiede ja kehittämisyhteisöt ovat tärkeässä asemassa energiasiirtymässä. Esimerkiksi Houstonissa sijaitseva Shell Technology Center tuottaa tietoa haasteiden tueksi ja ehkäisemiseksi. Yrityksille yhteistyö tutkimus- ja innovaatiokeskusten kanssa tarjoaa parhaimmillaan markkinatiedon ja innovaatioiden lisäksi kanavan myös kaupalliseen menestykseen. Solar Winds kaltaiset tapahtumat ovat myös nostaneet esille kriittisten infrastruktuurien tietoturvaan liittyvät asiat ja niiden ennaltaehkäisyn, joka avaa ovia mm. suomalaiselle osaamiselle tietoturvan, tekoälyn ja edistyneen analytiikan aloilla.

Logistiikan keskittymä maalla, merellä ja ilmassa

Teksas on kansainvälinen rahtikeskus. Yhdysvaltojen suurin satama on Houstonissa ja sen kautta kuljee vuosittain yli 200 miljoonaa tonnia rahtia. Sataman päivittäminen moderniksi älysatamaksi on merkittävä haaste ja suomalaisille on tähän maailman johtavaa osaamista. Satama-alueiden terminaalit, varastot ja muut rakennukset yhdessä maa- ja meriliikenteen kanssa muodostavat jo itsessään kaupungin kokoisen rakennetun ympäristön haasteineen. Digitalisaatio, tiedon hyödyntäminen, automaatio ja langattomat yhdessä päästöjen pienentämisen kanssa tarjoavat merkittäviä haasteita yli 135.000 henkilöä työllistävälle satamalle, jonka alueella on noin 200 terminaalia.

Dallas-Fort Worthin alue on myös merkittävä logistiikkakeskittymä. Toimitusketjujen tehokkuuden parantaminen ja logistiikan modernisointi ovat suomalaisten erityisosaamista. Suurista toimijoista mm. Amazonilla on alueella logistiikka- ja innovaatiokeskus, missä etsitään ratkaisuja toimitusketjujen automaation lisäämiseksi. Jätehuolto on yksi merkittävistä haasteita missä suomalainen osaaminen ja kiertotalouden ratkaisut voivat olla avuksi.

Yksi suurimmista teknologiakeskittymistä

Suurimmat teknologiakeskittymät ovat Dallasin ja Austinin ympärillä. Erityisesti televiestinnän, verkkoliiketoiminnan, 5G/6G infrastruktuurin ja mikrosirujen valmistuksen puolella useimmat suurista nimistä ovat läsnä. Tesla rakentaa parhaillaan Austiniin 45 hehtaarin gigatehdasta, joka toimii täysin uusiutuvalla energialla ja joka tuottaa suuren osan Teslan autoista, mutta myös ajoneuvojen ja kotitalouksen lataus- ja verkkoratkaisuista. Dallasin tasainen maasto ja edullinen energia ovat houkutelleet alueelle suuria IT-keskuksia, jonka perusteella myös lempinimi Silicon Prairie on syntynyt. Dallasin ulkopuolella Richardsonissa taas sijaitsee ns. Telecom Corridor, joka on telecom- ja teknologiayritysten keskittymä. AT&T, Fujitsu, Cisco Systems, Verizon, Rockwell Collins sekä Raytheon kehittävät täällä verkkoliiketoimintaa ja 5G/6G-infrastruktuuria.

Austinin teknologiakeskittymä on saanut lempinimen Silicon Hills. Alueen yliopistot ja korkeakoulut tuottavat osaavaa työvoimaa ja yliopistojen sekä yritysten kanssa tiivistä yhteistyötä tekevät innovaatiokeskukset kuuluvat alan johtavien toimijoiden joukkoon. Austinin merkittävimpiä tapahtuma ovat mm. Austin Startup Week sekä SXSW. Startup-yrityksille Austin tarjoaa erinomaiset puitteet markkinoille pääsyyn ja verkoston rakentamiseen. Puolijohdevalmistajista Austinissa ovat mm. Applied Materials, Silicon Labs, Qualcomm ja Intel. Austinissa on myös merkittävästi Clean Tech ja pelialan osaamista.

Houston on ilmailualan, puolustus- ja avaruusteknologian keskus. BAE Systems, SpaceX, Blue Origin, NASA Johnson Space Center sekä Army Futures Command ovat näiden toimialojen tunnetuimpia edustajia. Keskeisimpiä tutkimusalueita ovat mm. tekoäly, synteettinen biologia ja kvanttiteknologia.

Kasvavien kaupunkien haasteet ja hallinnon infrastuktuurikannustimet

Nykyinen Yhdysvaltojen hallinto on tehnyt merkittäviä investointeja infrastruktuurien kehittämiseen, jotka kattavat liikenneväylien ja tietoliikenneverkkojen lisäksi energiasektorin ja muun rakennetun ympäristön. Austinissa on erityisosaamista ympäristöjen suunnittelussa ja rakentamisessa. Whisper Valley on yksi esimerkki massiivista hankkeista, joissa rakennetaan kerralla 30.000 asukkaan kaupungin osa huomioiden älykkäät energia ja verkkoratkaisut. Austinissa sijaitseva innovaatiokeskus Pecan Street tuottaa smart living –ratkaisuja energia- ja vesijärjestelmien, sekä kuljetuksen ja maateollisuuden käyttöön. Jokaisessa suuremmassa kaupungissa on menossa omat Smart City –hankkeensa ja niitä edistämään on perustettu paikallinen Smart Alliance-toimija.

Teksasin tarjoamat mahdollisuudet ovat suomalaisten näkökulmasta lähes rajattomat

Suomen vahvuuksia ovat mm. globaalisti tunnustettu asema verkkoteknologioiden, tekoälyn, kvanttiteknologian ja clean tech –innovaatioiden tuottajana sekä edistäjänä. Sen lisäksi suomalainen korkeatasoinen osaaminen mm. valmistavassa teollisuudessa sekä toimitus- ja logistiikkaketjujen hallinnassa antavat suomalaisille yrityksille erinomaiset mahdollisuudet Teksasin kaltaisessa ympäristössä. Markkinoille pyrkivän kannattaa kuitenkin miettiä tarkkaan, minne tässä valtavan kokoisessa osavaltiossa kannattaa sijoittautua, sillä toimialakohtainen erikoistuminen on luonut maantieteellisiä keskittymiä ja välimatkat ovat ensivaikutelmaa pidempiä. Vain osallistumalla voit voittaa, eli paikallisittain pieni kauppa voi suomalaisittain olla erittäin merkittävä, mutta sen saavuttaminen edellyttää henkilökohtaisia suhteita ja läsnäoloa.

Samuli Kaijomaa, TF-asiantuntija, Suomen suurlähetystö, Washington