Team Finland maa-analyysi: Malesia 2022

Malesian talous elpyy nopeasti COVID:in jälkeen ja maassa on kasvavaa kysyntää suomalaiselle osaamiselle usealla sektorilla. Suurimmat mahdollisuudet liittyvät kiertotalouteen ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin, digitalisaatioon, erilaisiin smart city- hankkeisiin sekä koulutussektoriin. Uusia mahdollisuuksia on avautumassa mm. avaruusteknologian ja kestävän metsäteollisuuden aloilla. Malesian liiketoimintaympäristö kuuluu edelleen maailman avoimimpien joukkoon. Malesia on myös erinomainen portti koko Kaakkois-Aasian nopeasti kasvaville markkinoille.

Malesia jatkaa avautumistaan ja paluuta kohti normaalitilaa COVID-epidemian jälkeen. COVID-rajoitustoimet ovat koetelleet Malesian taloutta raskaasti, mutta talouden elpymisen odotetaan olevan nopeaa. Maan omissa ja kansainvälisten rahoituslaitosten arvioissa talouden kehityksestä on eroja, mutta yleisesti talouden (BKT) arvioidaan kasvavan kuluvana vuonna 3-4 %:a ja 5-6 %:a vuonna 2022.

Malesia on riippuvainen viennistä ja ulkomaankaupasta, mutta kotimainen kysyntä on ollut viime vuodet tärkein talouskasvua ylläpitävä tekijä. Molempiin liittyy epävarmuuksia, mutta näkymät pidemmällä tähtäimellä ovat myönteiset. Malesia on myös hyötynyt USA:n ja Kiinan välisistä kaupallisista jännitteistä ja yritysten tuotannon siirtymisestä.

Malesia on kehittynyt, mutta kustannustasoltaan kilpailukykyinen maa. Malesian tiukat ja laajat COVID –rajoitustoimet vaikuttivat monin tavoin yritysten toimintaedellytyksiin, mutta Malesian liiketoimintaympäristö kuuluu edelleen maailman avoimimpiin monella kriteerillä mitattuna. Maan verokanta on yritysten kannalta edullinen, väestön koulutustaso on suhteellisen korkea ja liike-elämän pääasiallinen kieli on englanti. Toimintansa Malesiassa käynnistäville yrityksille voidaan myöntää verohelpotuksia ja esim. vihreän teknologian yritystoiminnalle on erillisiä verokannustimia. Maassa on myös verovapaita erityistalousalueita.

Malesian mahdollisuudet ovat huomattavasti suuremmat kuin sen omat (n. 32 miljoonan ihmisen) markkinat. Malesian sijainti on keskeinen Kaakkois-Aasiassa ja se on erinomainen portti alueen nopeasti kasvaville markkinoille.

Malesian sisäpolitiikkaa viime vuosien aikana leimannut epävarmuus on vähentynyt merkittävästi elokuussa tapahtuneen hallituksenvaihdoksen myötä. EU:n ja Malesian suhteet ovat hyvät ja toimivat, vaikka niitä rasittavat ajoittain mm. palmuöljytuotannon kestävyyteen liittyvät näkemyserot. EU:n ja Malesian välisten vapaakauppasopimusneuvottelujen toivotaan jatkuvan vuonna 2022.

Suomen ja Malesian välisissä kauppasuhteissa on merkittävää hyödyntämätöntä potentiaalia. Malesiassa on kysyntää usealla sektorilla, joilla suomalaisyrityksillä on osaamista. Suomen tunnettuus on hyvä erityisesti mitä tulee koulutusjärjestelmään, kestäviin ratkaisuihin ja suomalaiseen elämäntapaan. Keskeisimmät markkinamahdollisuudet liittyvät tällä hetkellä kiertotalouteen ja ilmastoystävällisiin ratkaisuihin sekä vihreään teknologiaan, digitalisaatioon, smart city-hankkeisiin sekä koulutussektoriin. Malesian hallitus panostaa kaikkiin näihin sektoreihin huomattavasti.

Suomalaisittain merkittäviä kaupallisia mahdollisuuksia luovat mm. tietoliikenneinfrastruktuurin kehittämishankkeet, suunnitelmat palmuöljytuotannon ympäristökestävyyden parantamisesta sekä koulutusvientituotteet. Malesia investoi huomattavasti avaruus- ja ilmailuteknologian kehittämiseen, mikä avaa kysyntää myös suomalaiselle huipputeknologialle. Erilaiset Smart City-hankkeet tarjoavat kiinnostavia mahdollisuuksia mm. terveysteknologiaan, jätteiden käsittelyyn, kyberturvallisuuteen, smart forestry -sektoriin, energiatehokkuuteen sekä satamien automatisaatioon liittyen.