Tanskalaiset tuotteet viedään jatkossakin tanskalaisilla laivoilla

Tanskalaiset tuotteet viedään jatkossakin tanskalaisilla laivoilla. Talousministeri Bendt Bendtsenin mukaan tehokas laivaelinkeino on Tanskan talouden kulmakiviä. Kiinan viennistä 25 prosenttia tapahtuu tanskalaisilla laivoilla.

Hallituksen ja opposition välillä solmittiin 2. huhtikuuta sopimus Tanskan offensiivisen globaalin markkinoinnin toimintaohjelmasta, jolla 412 miljoonaa Tanskan kruunua (noin 55 miljoonaa euroa) ohjataan Tanskan brändäämiseen. Viimeisin näyttö Tanskan brändäyksen tehokkuudesta on YK:n ilmastokonferenssin saaminen Kööpenhaminaan 2009. EU:n kilpailuneuvoston työssä ministeri Bentsen on nähnyt selvästi siirtymisen protektionistiseen ajatteluun.

Talous- ja elinkeinoministeri Bendt Bendtsen (kons., myös varapääministeri) oli 11. huhtikuuta EU-lähettiläiden vieraana. Tanskan taloutta, brändäystä ja EU:ta käsitelleen ministerin esityksen jälkeen käytiin myös keskustelua Tanskan sisäpolitiikasta.

Tanskan talous

Tanskalla menee paremmin kuin koskaan ja talouden ylikuumeneminen kävi lähellä viime vuonna. Viime kuukausien pieni notkahdus on normaalia kansainvälisten suhdanteiden vaikutusta pienen maan avoimelle taloudelle.

Vienti vetää kuitenkin hyvin. Uudet EU-maat, Venäjä ja Ukraina ovat yhä useampien tanskalaisyritysten kiinnostuksen kohteina. Aasian viennin kasvu ei ole ollut aivan samaa luokkaa, mutta viimeisen kahden vuoden aikana on kasvu ollut 20 prosenttia. Kauppa Yhdysvaltain kanssa on myös kehittynyt erittäin suotuisasti. Vuodesta 2004 vuoteen 2006 on Tanskan viennin kasvu Yhdysvaltoihin ollut 33 prosenttia. Tanskan viennin kasvua kuvattuaan ministeri intoutui puhumaan kaupan ja rauhan välisestä yhteydestä: "more trade with Russia is a peace project". Samoin kauppasuhteiden lujittaminen Lähi-idässä on olennaista rauhanprojektille.

Erityisenä ilonaiheena on laivaliikenne. Kiinan viennistä 25 prosenttia tapahtuu tanskalaisilla laivoilla. Tanskalla on sellaiset perinteet merenkulussa ettei niistä haluta millään hinnalla luopua. Tanskalaiset tuotteet viedään tanskalaisilla laivoilla. Tanskan varustamot tuottavat parhaiten Euroopassa ja niiden verokohtelu on samalla tasolla Hollannin ja Iso-Britannian vastaavan elinkeinon kanssa. Bendtsen haluaa jatkossakin nähdä tanskalaisten laivojen purjehtivan Tanskan lipun alla.

Hallituksen uusi yritysveropaketti on lausunnoilla ja sen ensisijainen tavoite on kansainvälisten pääomarahastojen verosuunnittelun vaikeuttaminen Tanskassa. Paketti on saanut jonkin verran kritiikkiä osakseen, sillä mikään ei ole niin komplisoitua Tanskassa kuin verotus. Bendtsenin mukaan konservatiivipuolue on ainoana johdonmukaisesti puhunut verojen alentamisen puolesta. Nykyisen hallituksen verosulku (skattestop) on osoittautunut menestyksekkääksi, mutta myös henkilöverotuksen ja arvonlisäverotuksen osalta olisi konservatiivien toiveissa vielä pidemmälle menevät toimet veronalennusten muodossa.

Työvoimapula on tosiasia ja apua ollaan saamassa Saksasta, Puolasta ja Ruotsista pätevän työvoiman muodossa. "There is always a swede to take care of us" Bendtsen kiteytti ruotsalaisen työvoiman roolin Tanskan palvelu- ja hoitosektorilla.

Tanskan globaali markkinointi

Hallitus solmi 2. huhtikuuta sosiaalidemokraattisen (S), kansanpuolueen (DF) ja vasemmiston (RV) kanssa sopimuksen Tanskan offensiivisen globaalin markkinoinnin toimintaohjelman (Handlingsplan for Offensiv global markedsføring af Danmark) toteuttamisesta.

Toimintaohjelmaan allokoidaan 412 miljoonaa Tanskan kruunua (noin 55 miljoonaa euroa) vuosille 2007-2010. Uusi Tanska -rahasto tukee 150 miljoonalla kruunulla muun muassa suurtapahtumia Tanskassa. Näin osittain rahoitetaan YK:n ilmastokonferenssi Kööpenhaminassa 2009. Ministeri käytti konferenssin saamista Kööpenhaminaan esimerkkinä tulevasta Tanskan brändäämisestä. Konferenssin odotetaan tuovan Kööpenhaminaan 8 000-10 000 osallistujaa. Kaikki Tanskan energiasektorin lippulaivat (Vestas tuulivoima, Danfoss jne.) tullaan kytkemään konferenssiin.

Ulkomailla harjoitettavaan julkisuusdiplomatiaan varataan 30 miljoonaa kruunua, kansainväliseen pressityöhön 20 miljoonaa ja Tanskan näkyvyyden lisäämiseksi internetissä 10 miljoonaa kruunua. Luova Tanska -hanke saa 43 miljoonaa, turistien houkuttamiseen ohjataan 60 miljoonaa, koulutukseen 24 miljoonaa ja vienninedistämisen modernisointiin 30 miljoonaa.

Clean, peacefull and innovative country on imago, jota Bendtsen haluaa edistää. Maahan tarvitaan lisää ulkomaisia opiskelijoita esimerkiksi tutustumaan Tanskan energiaratkaisuihin (Huom. pohjoismaisella ministerineuvostolla on vaihto-oppilasohjelma venäläisten energia-alan opiskelijoiden Tanskassa kouluttamiseksi). Kiinan ja Venäjän tulee löytää Tanska. Henkilökohtaisten matkojen on todettu nostavan voimakkaasti Tanskan imagoa.

Mallia Tanskan markkinoinnissa on otettu erityisesti Saksasta. Saksan jalkapalloilun maailmanmestaruuskisojen ohessa toteuttama kampanja oli erittäin menestyksekäs. Ytimenä siinä oli saksalaisten yritysten halu brändäytyä saksalaisina. Neuvottelut tanskalaisten yritysten kanssa ovat käynnissä.

Euroopan unioni

Bendtsen kertoi olevansa kilpailuneuvoston virkaiältään vanhin jäsen. Neuvoston työssä on näkynyt EU:n selvä muutos. Kuusi vuotta sitten oltiin avoimia globalisaation uusille ilmiöille, nyt protektionistiset ajatukset valtaavat alaa. EU:n on pakko muuttua tai muuten 25-40 vuoden kuluttua olemme takapajula. On vahvistettava tutkimusta, kehitystä ja koulutusta.

EU:n aiheuttaman hallinnollisen taakan vähentäminen tulisi olla prioriteetti. Bendtsenin mukaan 40 prosenttia Tanskan hallinnon taakasta aiheutuu EU-lainsäädännöstä. Yhdysvalloissa ei ole samanlaista byrokratian kulttuuria.

Tanskan sisäpolitiikasta

Bendtsen ilmaisi tyytyväisyytensä viime vuonna Folketingetissä solmittuun puolueiden väliseen sopimukseen hyvinvointivaltion tulevaisuuden turvaamisesta. Tiettyä turbulenssia on ollut erityisesti koululaitoksen ja terveydenhuoltosektorin osalta ja tätä oppositio on kyennyt käyttämään hyväkseen. Nyt hallitus pyrkii levittämään kaikkialle julkiseen hallintoon "best practices" malleja. Esimerkiksi Hvidovren sairaala Kööpenhaminassa on muihin verrattuna ylivertainen kustannustehokkuudessaan. Pilottina toimiva sairaala hoitaa valtaosan leikkauspotilaistaan kotiin leikkauspäivän aikana.

Suhteet hallitusta useimmiten tukevaan kansanpuolueeseen ovat aina välillä kireät. Ministerin mukaan ei ole muuta vaihtoehtoa, jotta maata voi hallita on tultava toimeen DF:n kanssa. On puolueilla yhteisiäkin arvoja kuten turvallisuus ja tehokkaat poliisivoimat päätti entinen rikosetsivä tilaisuuden.