Tansania – yhteiskunta murroksessa

Tansanian poliittinen kenttä muuttaa muotoaan ja oppositio vahvistaa asemiaan. Maan väestörakenne on tehnyt nuorista äänestäjistä puolueiden merkittävän kohderyhmän.

Tansania käy kohti valoisampaa ja vauraampaa tulevaisuutta ja samalla maan demokratiakehitys lokakuun 2010 vaalien jälkeen on saanut uudenlaisia piirteitä tasapuolistuneen puoluekentän ansiosta. Vaalitulos, jonka myötä CCM pysyi yhä vallassa mutta kärsi suoranaisen tappion erityisesti kaupungistuneilla alueilla, sai koko maan viritettyä aivan uudenlaiseen poliittiseen keskusteluun.

Sansibarin vaalitulos ja sen jälkeen muodostettu historiallinen yhteishallitus valtapuolue CCM:n ja CUF:n välillä tuovat oman tuntuvan lisänsä tilanteeseen.

Kun soppaan heitetään vielä pian vaalien jälkeen voimakkaasti pintaan nousseet vaatimukset uudesta perustuslaista, jota kevään mittaan jo parlamentissa valmisteltiin, on Tansanian poliittinen tilanne hyvin mielenkiintoinen ja uudenlainen.

Luonnonvarat, erityisesti maakaasu, luo maalle taloudellisia kasvumahdollisuuksia, mutta nähtäväksi jää, missä määrin ne aikanaan realisoituvat. Uutta kansallisen kehityksen visiota haetaan nyt viisivuotissuunnitelmien kautta.

Oppositio vahvistuu

Viime syksynä käytyjen vaalien jälkeen valtapuolue CCM:n jo valmiiksi hauraat liitokset ovat jatkaneet natinaansa. Puolue sai shokkihoitoa tuntuvasti pudonneen kannatuksen muodossa vaikka onnistuikin säilyttämään suurimman puolueen aseman. Myös äänestysprosentti oli vain hieman yli 41.

Muodostamisensa jälkeen hallitus oli pitkään hyvin hiljaa, ja oppositiopuolueet Chademan johdolla saivat kurittaa hallitusta lehtien palstoilla kenenkään estelemättä. Presidentti Jakaya Kikweten johdolla rivejä saatiin taas paikattua puoluekokouksen päätettyä huhtikuussa suorittaa ”puhdistautumista”.

Freeman Mbowe kampanjoimassa. Kuva: Issa Michuzi Opposition johtopuolueen Chademan Freeman Mbowe kampanjoimassa. Kuva: Issa Michuzi

Puolue antoi korruption leimaamille jäsenilleen kolme kuukautta aikaa puhdistautua, ja jos tätä ei tapahdu, heidät erotetaan.

Monien mielestä kyseessä oli kuitenkin vain kosmeettinen paikkaus ja ajan pelaaminen, sillä todellisuudessa vanhat voimahahmot ja korruptioon sotketut tahot, mukaan lukien entinen pääministeri ja nykyinen ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Edward Lowassa, nauttivat edelleen paljon kannatusta ja ovat puolueelle tärkeitä.

Tiukan aikarajan antaminen voi osoittautua puolueen omaan jalkaan ampumiseksi, sillä nyt kansalaisilla ja erityisesti Chadema-puolueen johdolla on piiska jo valmiina, jos aikarajan päätyttyä ei muutoksia nähdä. Silloin sanotaan CCM:n lupaavan paljon ja sumuttavan kansalaisia, mutta todellisuudessa vanha meno jatkuu.

Ylilyönnit jatkuvat

CCM on ensi kertaa tilanteessa, jossa varjohallitus pystyy haastamaan hallituksen politiikkaa konkreettisesti ja asiantuntevasti. Totuuden nimissä on sanottava, että ei oppositionkaan sisäinen yhteistyö hallituspuoluetta vastaan lähtenyt kovin sujuvasti liikkeelle, mutta pikkuhiljaa heidän vaikuttamismahdollisuutensa ovat selkeytymässä.

Parlamentin, eli bungen, rooli on keskeinen tämän kehityksen tukemisessa. Ottaako bunge askeleen eteenpäin edustuksellisen demokratian osana, vai säilyykö siellä edelleen koskemattomuuden perinne?

Parlamentin puhemies Anna Makinda (CCM) yrittää parhaansa mukaan toimia parlamentin äitihahmona, toruen kohteliaasti kokemattomien oppositioedustajien menetelmiä toimia kansanedustajina, mutta lienee tosiasiassa huolissaan siitä, soivatko vallanvaihdoksen alkutahdit parlamentissa hänen puhemiesaikanaan.

Chadema johtaa opposition rivejä, ja tekee sitä koko ajan tehokkaammin ja järjestelmällisemmin. Puolueen johto, Freeman Mbowe, Zitto Kabwe ja presidentinvaalien katkeroittama Willbrod Slaa ovat yksi toisensa jälkeen olleet putkassa ja raastuvassakin tammikuun alun Arushan mellakoihin liittyen ja saanevat kohtelunsa johdosta yhä enemmän kannatusta.

Hallitus ei selvästikään tiedä, miten voimistuneen opposition kanssa tulisi käyttäytyä, ja paikallisia ylilyöntejä tultaneen näkemään jatkossakin. Chadema ruokkii puolueensa kannatusta populismin keinoin. Kabwe nostatti suuren kohun kieltäytymällä kansanedustajille kuuluvasta, yhteensä noin 150 000 shillingin (70 euroa) päivärahasta istuntopäiviltä, sanoen saavansa jo palkkaa.

Tämänkaltaisista puheista tykkää kansa mutta myös avunantajat, sillä maan budjetista vie edelleen leijonanosan erilaiset korvaukset ja päivärahat valtion palkkaa nauttiville.

Uusia suunnitelmia

Tulevan finanssivuoden budjettiesittelyn yhteydessä on keskustelua herättänyt myös presidentin kanslian alaisen kansallisen suunnittelukomission toukokuussa lanseeraama viisivuotissuunnitelma. Se tullee muodostumaan hallituksen todelliseksi prioriteettilistaksi, ja köyhyydenvähentämisstrategia Mkukuta jäänee sen varjoon.

Tämä on kuitenkin omiaan lisäämään avunantajien ja hallituksen vaikeaa dialogia entisestään, sillä vaikka suunnitelman tiedettiin olevan valmisteilla, ei sen laadinnassa avunantajia konsultoitu.

Tilanne kielii tavallaan maan vision puutteesta ja siitä, että maassa on perinteisesti aina laadittu uusi suunnitelma, vaikka vanhaakaan ei ole toteutettu.

Tavoitetaanko nuoret?

CCM on varmasti huolissaan nuorien äänestäjien tavoittamisesta. Maan väestörakenne on jo luonut nuorista äänestäjistä merkittävän kohderyhmän. CCM:n suurimmaksi ongelmaksi ja lopun aluksi voi jopa muodostua tämän äänestäjäkunnan vieraantuminen vanhan kaartin toimintamallista.

Tansaniankin nuoret hakevat pian oppejaan enemmän sosiaalisesta mediasta kuin puoluejulistuksista ja saavuttavat hitaasti mutta varmasti yhä korkeamman koulutustason.

Zitto Kabwen Twitter-tili Zitto Kabwe on aktiivinen sosiaalisessa mediassa ja pitää yllä muun muassa omaa Twitter-tiliä.

Valovoimaisia nuoria pyydettiin mukaan jo 2010 vaaleihin, mutta ainakin osa kieltäytyi CCM:n ehdokkuudesta. CCM on syystäkin huolissaan: ennen lokakuun 2010 vaaleja julkaistiin joukko gallup-tuloksia erinäisistä vaaleihin liittyvistä asioista, muun muassa kyselytulos nuorista tulevaisuuden johtajista. Zitto Kabwe sai 38 prosenttia annetuista äänistä, eikä kukaan yltänyt lähellekään samoja prosenttilukuja.

Chademalla on siis käsissään poliittinen helmi, jolle puolue ehkä jo hiljalleen asettaa presidenttiehdokkaan viittaa. Kabwe on moderni nuori poliitikko, joka luki opposition varjobudjetin parlamentissa Ipadilta. Ei ole poissuljettua, että pian nähdään mustamaalausyrityksiä hallituksen suunnalta Kabwea kohtaan.

Sansibarin asema tärkeä

Perustuslain uudistaminen tulee olemaan koko maalle erittäin tärkeä ponnistus lähivuosina, sillä sen yhteydessä joudutaan syväluotaamaan niin kansan luottamus poliitikkoihin, visio maan kehityksestä ja väestön kasvusta kuin manner-Tansanian ja Sansibarin autonomisen saaren unionin pyhimmät rakenteetkin.

Sansibarin asema tulee olemaan jälleen kerran tärkeä, ja nähtäväksi jää, asettuvatko saaret ensi kertaa yhtenäisenä rintamana tukemaan niin sanottua kolmen hallituksen mallia, jossa sekä mantereelle että saarille muodostetaan omat hallitukset ja unionille omansa.

Tämä oli vielä vaaleja ennen Sansibarin CCM:lle vaikea asia, mutta nyt yhteishallituksen myötä CUF:n ja CCM:n kannat ovat lähentyneet. Jos näin kävisi, on vaikeaa arvioida, miten hallitus siihen suhtautuisi. Varmaa on kuitenkin, että uudistusprosessista tulee vaikea ja herkkä ajanjakso maan historiassa.

Murros vaatii taitavaa johtajuutta

Tansania on vakaa vaikuttaja itäisessä Afrikassa ja syvenevä Itä-Afrikan yhteisön EAC:n integraatio tuo maita tasaisen varmasti lähemmäksi toisiaan. Suurten järvien alueella on kuitenkin yhä vaikeita vuosia edessään ja täytyy vain toivoa, että Tansania kykenee viemään demokratiakehitystään rauhanomaisesti eteenpäin ja siten edistämään alueellista vakautta.

Muutokset tuulet kuitenkin puhaltavat jo erityisesti kaupungeissa, ja monilla on jo seuraavat vaalit vuonna 2015 mielessä. Silloin CCM voi olla itsensä suurin vihollinen, kenties jo hajonnut osiin, ja oppositio tulee ryminällä mukaan kamppailuun vaalivoitosta. Tunteet tulevat siis olemaan pinnassa jo vaalikautta valmisteltaessa.

Myös uskontojen väliset näkemyserot, joista saatiin jo esimakua vuonna 2010, noussevat lähivuosina myös näkyvämmin esille.

Näyttää siis siltä, että Tansanian yhteiskunta on murrostilassa monella tapaa. On mahdollista, että ilman haavoja eivät lähivuodet tule Tansaniassa sujumaan, mutta toivotaan, että maan pitkä vakauden ja suvaitsevaisuuden perinne kantaa ja pelkällä laastarilla selvitään.

Jos murros käydään läpi hyvällä johtajuudella, voi maa selvitä huomattavan paljon vahvempana eteenpäin ja ottaa siten konkreettisen askeleen irti kehitysmaaleimastaan.

Tässä palvelussa myös

demokratia