Tansania valmistautuu pitkään loikkaan

Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiavaraministeri January Makamba. Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiavaraministeri January Makamba.

Tansanian ICT-varaministeri January Makamban mukaan Suomen esimerkki on inspiroiva. ICT-menestystarinat eivät kuitenkaan siirry yhteiskunnasta toiseen noin vain – myös toiminnan konteksti on tunnettava. 

”Can our kids learn through animation and games? Meeting with people behind the Angry Birds”, twiittasi January Makamba @JMakamba 26. syyskuuta Helsingin-vierailunsa aikana. Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiavaraministeri Makamba vieraili Suomessa tutustumassa maamme informaatio- ja viestintäteknologia- eli ICT-sektoriin sekä tietoyhteiskuntakehitykseen.

”Olemme parhaillaan uudistamassa maan ICT-politiikkaa”, kertoi Makamba tavatessamme helsinkiläisen hotellin aulassa. ”Suomi on tässä työssä meille pääkumppani.” Maidemme välinen pitkäaikainen yhteistyösuhde on viime vuosina saanut yhä uusia ulottuvuuksia, ja perinteisten kehityskysymysten rinnalle ovat nousseet monet taloudellisen yhteistyön kysymykset. ”Suomen tutkimus- ja tuotekehityspanostukset sekä Rovion kaltaiset yritykset ovat meille inspiroivia esimerkkejä”, totesi Makamba.

ICT osallistaa

Tansania on nuori yhteiskunta; 72 % maan asukkaista on alle 29-vuotiaita ja noin puolet alle 15-vuotiaita. Tämä on ICT-sektorille suuri mahdollisuus, omaksuvathan nuoret – kaikkialla maailmassa – uusia teknologioita vanhempia sukupolvia nopeammin. 38-vuotias varaministeri Makamba itse näyttää erinomaista esimerkkiä tässä muutoksessa: Twitter-tilinsä (jolla on 18 000 seuraajaa) lisäksi hän on aktiivinen myös Facebookissa (8200 seuraajaa). Nuoret äänestäjät ovat nostaneet viime vaaleissa valtaan muitakin nuoria poliitikkoja kuin Makamban.

Nuoren sukupolven omaksumiskyky on merkittävä valtti, kun yhteiskuntaa kehitetään uusin, innovatiivisin keinoin. ICT ei ole vain pelejä ja sosiaalista mediaa, vaan se mahdollistaa uudet avaukset myös muilla aloilla. Makamba kirjoitti Facebook-sivullaan 26.9. näin: ”Met Nokia executives yesterday at Nokia HQs in Keilaniemi, Espoo, Finland. This (Free Maths App for exercises) is coming to Tanzania schools next.” Koulut ja koulutus ovatkin aivan avainasemassa, jotta nuori väestö voi todenteolla toimia talouskasvun veturina, ei sen hidasteena.

”ICT-puolella erittäin konkreettinen asia meille on tällä hetkellä mobiiliraha”, kertoi Makamba. Kännykkäliittymiä 47 miljoonan asukkaan Tansaniassa on tällä hetkellä noin 30 miljoonaa, ja matkapuhelinverkko kattaa 80–90 % maan väestöstä. Mobiiliteknologiaa voidaan hyödyntää monissa sosiaaliseen kehitykseen, kuten terveydenhuoltoon liittyvissä sovelluksissa. Käytännön elämään liittyvien sovellusten kautta ihmiset saadaan yksilötasolla mukaan kehitykseen.  

Oppi kulkee moneen eri suuntaan

Vaikka varaministeri itse oli vasta ensivierailullaan Suomessa, on maidemme välillä ollut aktiivista ICT-yhteistyötä jo jonkin aikaa. TANZICT (The Information Society and ICT Sector Development Project), tanzict.or.tz, on Tansanian viestintä-, tiede- ja teknologiaministeriön sekä Suomen ulkoministeriön välinen yhteishanke, jolla vahvistetaan ICT-sektoria maan taloudellisten ja sosiaalisten kehitystavoitteiden saavuttamiseksi. ”Meidän täytyy uudelleen tarkastella kokonaisia arvoketjuja, ja itse asiassa koko maamme ICT-ekosysteemiä”, totesi Makamba.

Kokemusten vaihto ei ole yksisuuntaista – myös Suomi ja suomalainen talouselämä voi oppia siitä, mitä Tansaniassa tapahtuu. Esimerkiksi suomalaisille, Suomessa työskenteleville ”base of the pyramid” -tutkijoille voisi olla hyvä kokemus viettää itse ”pyramidin kivijalassa” enemmän aikaa. Tämä voisi käytännön tasolla avata silmiä myös uusille liiketoimintamahdollisuuksille. ”IBM-sukupolvea” oleva suomalainen ei välttämättä ymmärrä 15-vuotiaiden tansanialaisten mobiilitarpeita; ehkäpä meidän pitäisi kutsua omat koululaisemme mukaan ajattelutyöhön?

Kehityksen ja kaupan suhde ei myöskään ole yksiselitteinen; ne eivät ole erillisiä vaan mitä suurimmassa määrin toisiinsa liittyviä prosesseja. ”Myös kaupan puolella tarvitaan lisää kapasiteettia ja osaamista, ja siis myös osaamisen vaihtoa”, huomautti January Makamba.

Tärkeää Tansanialle on myös yhteistyö muiden kehittyvien maiden kanssa, muistutti Makamba. ”Konkreettinen muutosprosessimme on samankaltainen ja samanaikainen kuin esimerkiksi Intiassa”, hän totesi. Myös afrikkalaisten naapureiden kanssa tehdään yhteistyötä. ”Toiminnan konteksti on tärkeää ymmärtää”, painotti varaministeri Makamba.

Suomi panostaa Afrikkaan

January Makamba oli vakuuttunut siitä, että Suomen ja Tansanian välinen yhteistyösuhde jatkuu tiiviinä myös tulevaisuudessa. Yhteistyöhön tulee yhä enemmän taloudellisia ulottuvuuksia, ja hyvä niin.

Tämä näkyy myös Suomen taloudellisten ulkosuhteiden Afrikka-painotuksissa. Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb johdattaa tulevan puolen vuoden aikana kolme yritysdelegaatiota vienninedistämismatkoille eri puolille Afrikkaa. Marraskuussa kohteena ovat Etelä-Afrikan tasavalta ja Namibia, joulukuussa Algeria ja Libya. Ensi vuoden puolella vuorossa ovat Sambia – ja Tansania.

Stubbin Twitter-tilillä on tällä hetkellä noin 38 000 seuraajaa, mutta Tansanian muutosprosessin myötä January Makamba voi pian alkaa kolkutella hänen kannoillaan.

Anna-Kaisa Heikkinen