Tansania sulki vesivoimalat väliaikaisesti vesipulan takia

Tansanian isoimmat vesivoimalat Kidatu, Mtera, Pangani ja Kihansi suljettiin toistaiseksi 8.10.2015 vedenpinnan laskusta johtuen. Syynä laskuun ovat pitkään jatkunut kuivuus ja riisiviljelmien keinokastelun lisääminen.

Suljetut voimalat kattavat tavanomaisesti noin puolet maan sähkönkulutuksesta. Maan teknisestä sähköntuotantokapasiteetista (1353 MW) voimaloiden osuus on noin kolmannes.

Jo ennen voimaloiden sulkemista ne toimivat vajaalla kapasiteetilla. Sähköntuotantoa on paikattu ostamalla varavoimaa yksityisiltä voimalayhtiöiltä. Se tuotetaan usein dieselillä tai raskaalla polttoöljyllä ja on vesivoimaa huomattavasti kalliimpaa.

Kuva: Elvi Rista
Sähkölle riittää kysyntää kasvavassa Tansaniassa. Kuivuus ja rahoituksen puute asettavat sähkönjakelulle haasteita.

Toistaiseksi kansallinen sähköyhtiö Tanesco joutuu jatkamaan suunnitelmallisia sähkökatkoksiaan. Vuoden loppuun mennessä tilannetta helpottaa uuden maakaasukäyttöisen voimalan Kinyerezi I:n täyden tuotannon liittäminen verkkoon.

Tuotantohäiriöistä johtuen sähköä on myös ostettu vähemmän, mikä on aiheuttanut mittavia taloudellisia menetyksiä Tanescolle. Varojen puute rajoittaa sen mahdollisuuksia investoida ja ostaa varavoimaa. Se on jo velkaantunut niin yksityisille sähköntuottajille kuin urakoitsijoille.

Myös muilla valtion omistamilla yhtiöillä ja valtiolla itsellään on kasvavat maksurästit. Valtiolla on vaikeuksia hoitaa velkojaan suunnitelmallisesti.

Luotettava ja edullinen sähköntuotanto on yksi maan nykyisen hallituksen kärkihankkeista. Tansaniassa järjestetään parlamentti- ja presidentinvaalit sunnuntaina 25.10.2015.

Tulevaisuudessa Tansanialla on mahdollisuus voittaa vesitilanteen aiheuttamat haasteet sähköntuotannolle. Olemassa on jo suunnitelmia erilaisiin maakaasuhankkeisiin, jotka lisäisivät maan sähköntuotantokapasiteettia yli 1000 megawatilla. Putkisto kaasun kuljettamiselle Mtwaran kaasukentiltä voimaloihin valmistui syyskuussa 2015.

Sähköntuotantoon liittyvissä hankkeissa on mahdollisuuksia myös suomalaisille yrityksille. Wärtsilä on toiminut maassa jo pitkään.

Jos Tansania onnistuu lähitulevaisuudessa takaamaan luotettavan ja edullisen sähköntarjonnan, tulee se lisäämään investointien houkuttelevuutta maahan. Muita valttikortteja ovat vakaa makrotalous, halpa työvoima ja nopeasti kasvava kotimainen ja alueellinen kysyntä. 

Oskar Kass ja Venla Voutilainen

energia