Talouden yleisnäkymät jatkavat synkkenemistä Brasiliassa 

Brasilian talouden kasvunäkymät jatkavat heikkenemistään. Kuluvalle vuodelle povataan nyt 0,8 - 1,7 prosentin supistumaa. Valtion öljy-yhtiön Petrobrasin korruptiovyyhdin tutkinta on seisauttanut investointeja.  Talouskasvun edellytys tulevina vuosina on julkisen talouden tasapainottaminen. Luottamuksen puute presidentti Rousseffin työväenpuoleen (PT) ja kongressia johtavan keskustapuolueen (PMDB) välillä vaikeuttaa päätöksentekoa ja sisäpoliittinen kriisi yleisesti maan pitkäjänteistä johtamista.

Brasilian talouden tämän hetkisessä tilanteessa on suuri hajonta kasvuennusteiden välillä. Ennustajasta riippuen kuluvalle vuodelle povataan 0,8 - 1,7 prosentin supistumaa edellisvuodesta. Heikentymä on ollut nopea, sillä vielä vajaa kuukausi sitten supistuman ennustettiin jäävän 0,5 prosenttiin. Investoinneille povataan nyt 7 - 8,4 prosentin supistumaa edellisvuodesta. Keskuspankin arvio vuoden kokonaistoteumasta on 65 miljardin dollarin tasolla. Vuoden kahden ensimmäisen kuukauden ajalta ulkoiset suorat investoinnit jäivät 6,7 miljardin dollarin tasollaan 27 prosenttia alle viime vuoden vastaavan jakson saldon. Intian ennustetaan ohittavan Brasilian tänä vuonna maailman 7. suurimpana taloutena.

Inflaatio uhkaa ja työttömyys kasvaa

Polttoaineiden, sähkön, julkisen liikenteen sekä tuontitavaroiden hinnat nousevat jyrkästi. Ajankohtainen ennuste vuosi-inflaatiolle - 8,1 prosenttia - on 0,8 prosenttiyksikköä suurempi kuin sama ennuste vain vajaa kuukausi sitten. Brasilian valuutta Real on samalla jaksolla menettänyt 15 prosenttia arvostaan. Keskuspankin ohjauskoron odotetaan nousevan nykyiseltä 12,25 prosentin tasolta vuoden mittaan 13,25:een.

Talousnäkymät vaikuttavat nyt myös työllisyyteen, joka on pitkään ollut Brasilian kansantalouden vahvuus huolimatta jo vuosia jatkuneesta aneemisesta kasvusta. Tähän saakka työttömyys on pysytellyt alle kuuden prosentin tasolla, mutta  ajankohtaiset arviot ennakoivat tämän nousevan kuluvana vuonna keskimäärin 7,2 prosentin tasolle.

Petrobras-korruptiotutkinta sekoittaa taloutta ja sisäpolitiikkaa

Merkittävä yksittäistekijä huonojen näkymien taustalla on puolivaltiollisen öljy-yhtiön Petrobrasin hankkeisiin liittyvän korruptiovyyhdin tutkinta. Yhtiö edustaa 10 prosenttia kaikista investoinneista Brasiliassa. Tutkinta on ainakin väliaikaisesti pysäyttänyt osan merenalaiseen öljyn- ja kaasunporaukseen liittyvistä investoinneista, mukaan lukien laivanrakennuksen. Vaikutukset saattavat osoittautua myös tätä laajemmaksi syytettynä olevien alihankkijoiden ollessa toistaiseksi kiellettyjä osallistumasta julkisiin tarjouskilpailuihin.

Kaivos- ja energiaministeriö ilmoitti vastikään, että seuraava merenalaisten öljyesiintymien etsinnän huutokauppa lykätään loppuvuoteen johtuen Petrobrasin kriisistä sekä öljyn maailmanmarkkinahinnan pudotuksesta.

Poliittisen kriisin taustalla Petrobrasin tutkintaprosessi on ottanut harppauksen eteenpäin syyttäjän aloitettua tutkinnan 49 poliitikon osallisuudesta korruptiovyyhtiin. Maassa, jossa on perinteisesti vallinnut rankaisemattomuuden kulttuuri korruption osalta, on pidettävä merkittävänä kehityksenä sitä, että oikeuslaitos on onnistunut toteuttamaan laaja-alaisia tutkintoja ulottuen kärkipolitiikkoihin saakka.

Talouskasvu sisäpoliittisen kriisin kourissa

Sisäpoliittinen kriisi muodostaa talousnäkymille merkittävän ylimääräisen negatiivisen riskin. Julkinen talous on saatettava tasapainoon, jotta maa voi elätellä toiveita kasvu-uralle noususta muutaman vuoden kuluttua.

Laajaa arvostusta nauttivalla teknokraattitaustaisella valtiovarainministerillä Joaquim Levylla on tähän suunnitelma. Hänen päällikkönsä, presidentti Rousseffin, arvovalta on kuitenkin kadonnut ja kansansuosio jatkaa jyrkkää laskua. Vastustajien käsiin ajautunut ja valtaansa näyttävä kongressi vesittää Levyn suunnitelmaa järjestelmällisesti. Kongressissa vastatuulta ovat kohdanneet viimeksi Levyn esitykset osavaltioiden ja kuntien velkojen ja minimipalkan indeksoinnista sekä yritysten verohelpotuksista.

Sisäpoliittinen kriisi vaikeuttaa maan pitkäjänteistä johtamista. Ensimmäiset merkit hallitusrivien mahdollisesta hajoamisesta saatiin tuoreen opetusministerin Cid Gomesin erottua sen jälkeen kun hän julkisesti arvosteli kongressin johtoa. Presidentinkanslian lehdistöpäällikö Thomas Traumann joutui eroamaan, kun luottamuksellinen hallitusta kritisoiva muistio vuosi julkisuuteen.