Sveitsissä pelätään vahvaa frangia ja kiinteistökuplaa

Frangin arvo suhteessa euroon on ollut koko heinäkuun ennätyskorkealla. Sveitsin keskuspankki on yrittänyt hillitä frangin vahvistumista valuuttakaupoilla. Teollisuuden työntekijä- ja työnantajajärjestöissä pelätään vahvan frangin siirtävän tuotantoa ulkomaille. Tiettyä huolta on kannettu myös kiinteistöjen mahdollisesta hintakuplasta, johon ennätysalhaiset korot voivat johtaa. Kiinteistömarkkinoilla hinnat ovatkin nousseet niin nopeasti, että useat asiantuntijat varoittavat jo ylikuumenemisesta.

Sveitsissä on kevään kuluessa saatu kuulla myönteisiä talousennusteita, kesäkuussa bruttokansantuotteen ennustettiin kasvavan 1,4 % vuonna 2010. Myös työttömyysennusteita vuodelle 2010 on korjattu alaspäin, ja työttömyys on laskussa . Sveitsi vaikuttaa siis selvinneen finanssikriisistä muita Euroopan maita paremmin, mikä on lisännyt paineita frangin arvonnousulle suhteessa euroon.

Myönteisten ennusteiden lomassa onkin vuoden kuluessa viitattu huoleen frangin arvonnoususta suhteessa euroon. Euroalueen maiden julkisen talouden velkaanutumisongelmia on seurattau mediassa ja asiantuntijapiireissä huolestuneena. Pelissä tietenkin myös Sveitsin oma talous.

Euron jatkaessa heikentymistään suhteessa frangiin huolet asiantilan vaikutuksesta Sveitsin talouteen ovat lisääntyneet, ansaitsevathan sveitsiläiset yritykset joka toisen franginsa ulkomailta, josta puolet euroalueelta. Maan vientitalous ja turismi kärsivät vahvasta frangista. Toisaalta on huomautettu, että euroalueelta tuovat sveitsiläisyritykset hyötyvät heikosta eurosta. PK-yritysten etujärjestö Economiesuissen arvion mukaan Sveitsin finanssikeskuskin saa tiettyä imagohyötyä vahvasta frangista.

Järjestössä nähdään, että Sveitsi on tavallaan oman menestyksensä ”uhri”. Innovatiivinen vientiteollisuus vetää, valtion velkaantuminen on kansainvälisessä vertailussa matalaa ja valtiontalous on kunnossa. Nämä seikat viittaavat vahvaan frangiin myös pitkällä aikavälillä.

Tiettyä huolta on kannettu myös kiinteistöjen mahdollisesta hintakuplasta, johon ennätysalhaiset korot voivat johtaa. Kiinteistömarkkinoilla hinnat ovatkin nousseet niin nopeasti, että useat asiantuntijat varoittavat jo ylikuumenemisesta.

UBS: n pääekonomisti Hans-Peter Hausheerin arvion mukaan Sveitsin keskuspankilla on rajalliset keinot taistella frangin arvonnousua vastaan, koska rahamarkkinatoimenpiteet saattaisivat johtaa kansantalouden kannalta haitalliseen inflaatioon. Sveitsin keskuspankki on yrittänyt hillitä frangin vahvistumista aivan viime viikkoihin asti jatkuneilla valuuttakaupoilla. Joulukuuhun 2009 asti kurssi onnistuttiin
pitämään yli 1.50 tasolla. Keskuspankin valuuttainterventiot ovat olleet huomattavat: esimerkiksi vuoden 2010 ensimmäisellä neljänneksellä keskuspankin varannoissa oli 56,4 miljardia euroa kun loppuvuoden 2009 arvo oli 37 miljardia.

Teollisuuden keskusjärjestö Swissmemm on esittänyt arvionaan, että euron arvon lasku 1.40 frangiin merkitsisi sveitsiläisyrityksille katteiden puolittumista, lasku 1.30 frangiin puolestaan merkitsisi yritysten loppua. Heinäkuun alussa euro kävi jo 1.31 frangissa. Sittemmin euro on vahvistunut kohti 1.37-1.38 -tasoja.

Karkaako Sveitsin teollisuustuotanto ulkomaille?

Sveitsin teollisuus kasvoi voimakkaasti vuosina 2003-2008. Tällä hetkellä teollisuuden osuus on noin 20 % Sveitsin BKT:sta, eli suurempi kuin finanssisektorin osuus. Hiljattain julkaistun konsulttiyhtiö Booz & Companyn raportin mukaan Sveitsin keskimäärin 6 prosentin talouskasvu tarkasteluajanjaksolla on suurelta osalta laskettava suotuisten kansainvälisten talousolosuhteiden ansioksi. Samalla
työmarkkinoiden avaaminen EU:n kanssa tehdyn vapaata liikkuvuutta koskevan sopimuksen myötä on vahvistanut sveitsiläisyritysten inhimillistä pääomaa. Yritysten korkean innovatiivisuuden katsotaankin selittävän em. ajanjakson talouskasvua.

Kansainvälinen talouskriisi tietysti muutti asetelmia Sveitsinkin kannalta. Maan teollisuus kärsii tilauskannan vähentymisestä sekä frangin vahvistumisesta suhteessa euroon. Booz & Companyn raportissa viitataan lisääntyviin paineisiin tuotannon siirtämiseksi ulos Sveitsistä. Asiantuntijanäkemysten mukaan syynä ei tosin ole yksinomaan frangin korkea arvo, vaan osaa teollisuuden 700 000 työpaikasta uhkaa myös kysynnän kasvu Aasiassa.

Teollisuuden työntekijäjärjestöjen liiton pääekonomisti Daniel Lampart puhui 2.7 Tages-Anzeigerissa uhkaavasta 30.000 teollisuuden alan työpaikan menetyksestä. Swissmemmin arvion mukaan Sveitsin vienti Eurooppaan tulee vähenemään selvästi (nykyisin 2/3 osaa viennistä). Joissain kaavailuissa nähdään, että vaikka yritykset siirtäisivät tuotantonsa Sveitsistä lähemmäksi uusia markkinoita, tutkimus- ja kehitystyö sekä huolto jäisivät kuitenkin Sveitsiin.

Booz and Companyn varapääjohtaja Ron Haddock huomauttaa, että kun yritykset siirtyvät uusille markkinoille ollakseen lähempänä uusia asiakkaitaan, suuntauksena on, että myös tutkimus- ja kehitystyö siirtyy mukana. Haddockin mukaan teollisuuden ja hallituksen olisikin laadittava eteenpäin katsova strategia Sveitsin teollisuuden saavutusten pelastamiseksi. Booz & Companyn raportissa suositellaan mm. entistäkin suurempaa työperäistä maahanmuuttoa, insinöörikoulutuksen määrän lisäämistä ja innovaatioiden tukemista.

Julius Bär -pankin pääekonomisti Janwillem Acket peräänkuuluttaa hänkin proaktiivista lähtökohtaa ja huomauttaa, että Sveitsissä on edelleenkin hyvät edellytykset teollisuudelle, mm. kilpailukykyinen verojärjestelmä sekä korkeasti koulutettu työvoima.

Kuva: spaceodissey(Linkki toiselle web-sivustolle.), ccby2.0(Linkki toiselle web-sivustolle.)