Suomi kauppakumppanina -seminaari veti tuvan täyteen Nairobissa

Suuri joukko kenialaisia liikeihmisiä ja yritysten edustajia kokoontui Nairobin Hilton-hotelliin marraskuun puolessavälissä kuulemaan suomalaisyritysten tarjoamista mahdollisuuksista Kenian liike-elämälle. ”Doing Business with Finland”-seminaari järjestettiin yhteistyössä suurlähetystön, Finnpartnershipin, Finpron ja Kenian kauppakamarin kanssa, ja sen suosio ylitti järjestäjien odotukset positiivisesti.

Seminaarissa käsiteltiin muun muassa suomalaisten erityisosaamista ja suomalaista liikekulttuuria. Kenia tarjoaa suomalaisille liiketoimintamahdollisuuksia etenkin informaatioteknologian, cleantechin, maatalouden ja rakennusteollisuuden aloilla. Erityisesti bioenergia, tuulivoima ja energiatehokas rakentaminen ovat aloja, joissa suomalaiselle osaamiselle on kysyntää. Myös Suomen kasvava peliteollisuus ja startup-skene toimivat hyvinä esimerkkeinä Keniassa mylläävälle ICT-buumille.

Suurlähettiläs Tarja Fernandez avasi seminaarin ja antoi heti alkuun esimerkin siitä, miksi afrikkalaisia tuotteita kannattaa viedä Suomeen: Suomalaiset lukeutuvat maailman kovimpiin kahvinjuojiin. Samalla teemalla jatkoi Finnpartnershipin Birgit Nevala, joka neuvoi kenialaisia vientiyrityksiä brändäämään tuotteitaan Suomen markkinoita varten.

Kuva: Suomen suurlähetystö Nairobi
Suurlähettiläs Tarja Fernández avasi seminaarin.

Nevala kertoi Finnpartnershipin toiminnasta. Hänen mukaan suomalaisyritykset ovat enimmäkseen kiinnostuneita pitkäkestoisista kumppanuuksista, esimerkiksi alihankkijoista, raaka-aineiden tuottajista, ja pitkäkestoisista tilaajista. Erityiskiinnostusta saavat ne yritykset, joiden toiminta pyrkii vaikuttamaan ympäristön hyvinvointiin.  

Suomen menestyminen maailman kilpailukykyisin talous -listalla nostettiin esiin. Yksi seminaarin puhujista, Kent Libiso Kenian kauppakamarista, kehui Suomen olevan yksi maailman parhaista kauppakumppaneista sen alhaisen korruption ja mutkattoman liikekulttuurin vuoksi. Libison mukaan suomalaiset voivat olla joskus liiankin suoria, mikä voi aluksi olla vaikeaa ulkomaalaiselle kauppakumppanille, mutta helpottaa päätösten tekoa ja asioissa etenemistä. Libiso itse on asunut Suomessa useamman vuoden.

Seminaarin suosio osoitti, että kenialaiset ovat kiinnostuneita kauppakumppanuuksista suomalaisyritysten kanssa. Tilaisuus poiki lukuisia konkreettisia uusia kaupallisia yhteistyöaloitteita, joista tällä hetkellä neuvotellaan.

Kuva: Suomen suurlähetystö Nairobi
Yleisö oli innolla mukana keskusteluissa.

 Lisää aiheesta:

kauppa