Suomi ja Washingtonin osavaltio rakentavat yhdessä tulevaisuutta digitaalisuutta ja vihreää siirtymää hyödyntäen
Washingtonin osavaltio, ja erityisesti Seattlen alue, on Yhdysvaltojen johtavia tutkimus- ja startup-keskittymiä. Teknologian kautta haetaan kasvua myös osavaltion muilla päätoimialoilla. Esimerkkiä innovaatioklustereiden rakentamiseen ja hyödyntämiseen haetaan Pohjoismaista, joka samalla avaa mahdollisuuksia myös uudelle liiketoiminnalle. Perinteisten toimialojen lisäksi yhdistäväksi tekijäksi on noussut myös NATO ja NATO DIANA-kiihdyttämö kaksoiskäyttöteknologiaa tuottaville yrityksille.
Yksi Yhdysvaltojen johtavista tutkimus- ja innovaatiokeskittymistä
Vahvaa tutkimus- ja innovaatio-osaamista edustavat mm. kansallinen tutkimuskeskus Pacific Northwest National Laboratory (PNNL) ja University of Washington, joka on yksi maailman johtavista tutkimusyliopistoista. Suur-Seattlen alueella (Seattle–Tacoma–Bellevue) sijaitsee myös yksi USA:n merkittävimmistä Startup-keskittymistä ja alueen suuryritykset ovat aktiivinen osa tätä ekosysteemiä. Seattle-Bellevuen alue on erityisesti teknologiasektorin kotiseutua. Täällä sijaitsevat mm. maailman johtavat ohjelmistoalan yritykset kuten Microsoft, Amazon ja Google. Näiden lisäksi osavaltiosta ovat kasvaneet mm. Starbucks ja Boeing. Tämän 7,8 miljoonan asukkaan osavaltion BKT on 802 miljardia dollaria. Washington on yksi kymmenestä parhaasta osavaltiosta liiketoiminnanympäristön osalta ja noin puolet väestöstä omaa korkeakoulututkinnon.
Washingtonin kasvun taustalla on mm. pitkäjänteinen innovaatiokeskeisyys ja teknologian laajamittainen hyödyntäminen yli toimialarajojen. Viestintä- ja teknologiayritykset (ICT) kehittävät mobiilisovelluksia, pelejä, 5G-ratkaisuja, reunalaskentaa, kvantti- ja lohkoketjuteknologiaa, digitaalisen ja reaalimaailman yhdistäviä (AR/VR/XR) teknologioita sekä tekoäly- ja pilvi-palveluiden ratkaisuja. Tekoäly, big data ja analytiikka ovat merkittäviä alasektoreita. 5G-teknologiaa ja loppukäyttäjäsovelluksia kehittävä EDGE-klusteri etsii jo käynnissä olevien älysatamahankkeiden lisäksi ratkaisuja teollisuuteen sekä kuljetus- ja logistiikka-alle.
Yhteistyötä yksityisen ja julkisen sektorin välillä on aktiivisesti tiivistetty mm. innovaatiokumppanuuksien ja innovaatioklustereiden kautta. Ensimmäisten innovaatioklustereiden joukossa olivat mm. energia ja uusituvat polttoaineet (ml. vety), lohkoketju, kvanttilaskenta, 5G, EDGE, Clean tech, biotieteet, autonominen liikenne sekä merenkulku ja satamat. Samalla Clean tech -klusteri laajenee kattamaan vahvemmin vesivoiman, päästöjen madaltamisen ja rakennetut ympäristöt (kaupungit ja asuintalot, ekologinen rakentaminen, älysatamat ja –tehtaat sekä sairaalat).
Ilmastotavoitteena on olla täysin päästötön vuoteen 2045 mennessä
Päästöttömyys vaatii uusia tapoja tuottaa ja varastoida energiaa, sähköverkkojen hallintaa ja vaihtoehtoisten energialähteiden edistämistä (aurinko, tuuli, vety, biomassa ja vuorovedet). Lakiasetus edellyttää, että kasvihuonepäästöjä leikataan 45% vuoteen 2030 ja 95% vuoteen 2050 mennessä. Washington State Universityn perustama CHARGE-klusteri voitti kilpailutuksen kautta yhden uusista kansallisista vetyhankkeista, jonka myötä ollaan nyt rakentamassa Pacific Northwest Hydrogen Hubia. Vety-yhteistyö on yksi kumppanimahdollisuuksista Suomella ja tätä yhteistyötä on jo varovaisesti aloiteltukin yhdessä Business Finlandin kanssa. Laajenevan vetyenergiaklusterin tavoite on ratkaista mm. raskaan liikenteen ja teollisuuden haasteet. Kaupallisia sovelluksia vetyenergialle haetaan myös satamien uudistamisen kautta. Energiasektori tekee tiivistä yhteistyötä mm. ohjelmisto- ja verkkotoimittajien, pilvipalveluiden, älykkään asumisen, edistyneiden materiaalien ja julkisen liikenteen toimijoiden kanssa. Tavoitteiden saavuttaminen edellyttää merkittäviä lähivuosien panostuksia sähkön tuotantoon ja siirtoon, sähköisiin lämpöpumppuihin, sekä kuljetus- ja logistiikkaverkostojen uudistamiseen.
Työvoiman saatavuus ja tuottavuus, myönteinen verotus sekä innovaatiot tukevat talouden kasvua. Washington on yksi maailman johtavista toimijoista lentokoneiden ja miehittämättömien alusten valmistuksessa sekä toimittajana alan yrityksille ja lentoyhtiöille. Alihankkijaketju on USA:n laajin. Avaruuden kaupallistaminen on nouseva ala ja alueelle syntynyt sekoitus perinteisiä sekä startup-yrityksiä on saanut Forbes-lehden nimeämään sen ”The Silicon Valley for Space”. Uutta kasvua haetaan lentokoneiden sähköisestä propulsiosta, avaruuden kaupallisista palveluista, kaupunkien lentoliikenteestä (Urban Air Mobility, Advanced Air Mobility), edistyneistä materiaaleista ja miehittämättömistä ilma-aluksista.
Meriteollisuus ja satamat ovat erittäin keskeinen osa Washingtonin taloutta
Toimialan liikevaihto kasvaa 3-6% vuodessa. Northwest Seaport Alliance on Yhdysvaltojen neljänneksi suurin konttiliikenteen käsittelijä ja arviolta $75 miljardin edestä rahtia kulkee sen kautta. Uusia innovaatioita kehitetään mm. syvänmeren tutkimusaluksien, autonomisten alusten ja sähkömoottoristen vapaa-ajan alusten parissa. Kestävää meriteollisuutta edistävän Maritime Bluen tavoitteena on vähähiilinen meriteollisuus ja materiaalit, innovaatio ja työvoiman kehittäminen. Ratkaisuja etsitään mm. edistyneestä hydrodynamiikasta, komposiiteista, elektroniikasta, ohjelmistoista ja propulsiosta. Vastaavasti kehitetään vedenalaisia autonomisia aluksia huoltotöihin, hybridimoottoreita, alusten etämonitorointiratkaisuja sekä tekoälytuettuja ratkaisuja huoltotarpeiden ja rikkoutumisten ennakoimiseksi (monitorointi, ennakointi, paikantaminen). Satamat ja niiden ympärillä olevat teollisuuspuistot ovat myös kehityksen piirissä. Seattlen ja Tacoman satamiin on perustettu toimialan kehitystä tukevat kiihdyttämöt teknologiayrityksille, joihin myös suomalaiset ovat jo osallistuneet.
Vihreyttä ja teknologiaa
Metsätaloudessa panostukset kestävään kehitykseen, uusiutuviin luonnonvaroihin ja biopolttoaineisiin tuovat kasvua toimialalle. Puurakentaminen, ekologisuus ja kiertotalous tarjoavat mahdollisuuksia uuteen yhteistyöhön. Samoin myös metsäkoneiden ja tuotantolaitosten modernisointi. Rakentamisessa pyritään rikkomaan perinteisiä alakohtaisia siiloja arkkitehtuurin, maisemoinnin, digitaalisten ratkaisuiden ja rakennustekniikan välillä. Tavoitteet infrastruktuurin uudistamiseen ja uudenlaisten ekologisten älyrakennusten rakentamiseen ovat korkealla.
Puolijohdeteollisuus on yksi Washingtonin osavaltion nousevista sektoreista. Puolijohteet ovat jo nyt osavaltion kahdeksanneksi merkittävin vientituote 1,6 miljardin dollarin osuudellaan BKT:sta. Epäsuorat vaikutukset huomioiden sen taloudellinen vaikutus on jopa 4,5 miljardia dollaria vuodessa. Puolijohdeteollisuutta, suurteholaskentaa ja kvanttiteknologiaa pyritään kasvattamaan Seattlen lisäksi erityisesti osavaltion itäisessä osassa Spokanen alueella, jossa on jo nyt merkittävästi edistynyttä valmistavaa teollisuutta.
Oppilaitosten ja yritysmaailman välisessä yhteistyössä on paljon ammennettavaa. Suomalaisille tutkimus- ja oppilaitoksille yhteystyö tarjoaa loistavan mahdollisuuden oppia hankkeiden kaupallistamisesta ja siitä, miten tukea opiskelijoiden siirtymistä akateemisesta maailmasta yrittäjyyden pariin. Opiskeluvaihto oppilaitosten kesken ja ekosysteemiosaamisen tiedonvaihto ovat erinomaisia mahdollisuuksia suomalaisille. University of Washington on USA:n johtava tutkimuslaitos mm. koneoppimisen ja big datan parissa. Yliopisto tekee myös tiivistä yhteistyötä paikallisesti muiden innovaatioklustereiden kanssa (EDGE) 5G-teknologian hyödyntämisesti sisätiloissa tapahtuvan paikannuksen kehityksessä.
Suomen tavoitteena Washingtonin osavaltion kanssa on edistää yhteistyössä 5G-teknologioiden ja loppukäyttäjäsovellusten kasvua, logistiikka- ja kuljetuspalveluiden vihreää siirtymää (ml. digitalisaatio ja automaatio), satamaturvallisuuden parantaminen ja logistiikan tehokkuuden vahvaa nostamista, kiertotalouden ratkaisuja akkuteknologioille sekä kestävää metsäteollisuutta (metsänhoito ja metsäkoneet). Puurakentaminen, uudet biopohjaiset tuotteet sekä uusiutuvat polttoaineet ovat myös keskiössä.
Teksti ja lisätietoa
Samuli Kaijomaa, erityisasiantuntija, teknologia
Sähköposti: etunimi.sukunimi@gov.fi