Suomi ja Hongkong allekirjoittivat verosopimuksen

Suomen ja Hongkongin välille on solmittu uusi verosopimus. Sopimus helpottaa sijoittajien ja yhtiöiden verovelvollisuuden täyttämistä, sekä ehkäisee kaksoisverotusta ja veropetoksia.

Kuva: Financial Services And the Treasury

Jari Sinkari ja James Lauallekirjoittivat 24.5.2018 engl. Comprehensive Avoidance of Double Taxation Agreement) Suomen ja Hongkongin välille. CDTA-sopimus estää kaksinkertaisen verotuksen Suomen ja Hongkongin välillä ja auttaa yhtiöitä sekä sijoittajia arvioimaan kansainvälisen taloustoimintojensa verovelvoitteet tarkemmin.

"Hongkong pitää talous- ja kauppasuhteita Suomen kanssa tärkeinä. Uskon, että tämän sopimuksen myötä yhteistyömme nousee uudelle tasolle", Lau kertoo. Hänen mukaansa Suomi on Hongkongille 40. kauppakumppani, joka on allekirjoittanut CDTA-sopimuksen. Euroopan unionijäsenmaista Suomi on 16. allekirjoittanut valtio.

CDTA estää kaksinkertaisen verotuksen seuraavilla tavalla:

  1. Hongkongissa asuville osakkaille lähdeverokanta (tällä hetkellä 20 % yrityksille ja 30 % yksityishenkilöille) rajoitetaan osinkojen osalta 5 % / 10 % osakeomistuksen prosenttiosuudesta riippuen, ja 3 % rojalteista.;

  2. Hongkongilaiset lentoyhtiöt, jotka liikennöivät Suomeen kuuluvat Hongkongin yhtiöverokantaan. Heitä ei veroteta Suomessa; ja

  3. Suomessa syntyneet hongkongilaiset vapautetaan verovelvollisuudesta Suomeen ulkomaan merenkuluista saaduista voitoista.

Sopimukseen on myös sisällytetty tietojenvaihtoa koskeva artikkeli verotuksen avoimuuden lisäämiseksi ja veropetosten torjumiseksi.

CDTA-sopimus astuu voimaan kummankin osapuolen ratifiointimenettelyiden jälkeen. Hongkongin tapauksessa sopimus asetetaan voimaan neuvoston pääjohtajan tekemällä päätöksellä sisäisen tuloverolainsäädännön (luku 112) mukaisesti. Päätös on lainsäätäjäviranomaisen hyväksymä.

Lue lisää

http://www.info.gov.hk/gia/general/201805/24/P2018052300352.htm(Linkki toiselle web-sivustolle.)

http://www.ird.gov.hk/eng/pdf/Agreement_Finland_HongKong.pdf(Linkki toiselle web-sivustolle.)