Suomi ja Coloradon osavaltio Yhdysvalloissa rakentavat yhteistyötä kvanttiteknologiassa, uusiutuvassa energiassa ja avaruussektorilla

​​​​​​​Coloradon osavaltio Yhdysvaltojen kalliovuorilla on kansallinen huippututkimuksen (mm. uusiutuva energia, kyberturvallisuus) ja avaruusteknologian keskus, jolla on Suomen kanssa yhteneväinen profiili. Markkinamme ovat samankaltaisia kooltaan ja vahvuuksiltaan. Kylmän ilmanalan osaaminen ja samankaltaiset vihreän talouden ja ilmastotavoitteet yhdistävät Suomea ja Coloradoa. Osavaltiossa toimii Suomelle kiinnostavia yritysekosysteemejä ja suomalaisyrityksiä toimii jo alueella, mutta potentiaalia yhteistyön kasvulle on rutkasti.

Colorado kasvaa huippuvauhtia, joidenkin mielestä liian kovaa, etenkin The Front Range Urban Corridor –alueella. Denverin ja Boulderin alue on kansallinen kasvukeskus. Denverin metropolialueen kauppakamarilla on brändikampanja, jossa mainostetaan osavaltion huippuosaamista, mutta pohjoismaalaisittain tutuilla sloganilla: työn ja vapaa-ajan tasapainolla.

Kuvernööri on asettanut osavaltiolle päästövähennystiekartan ja aikoo mm. sähköistää kaikki osavaltion julkiset autolaivueet. Töitä riittää, sillä osavaltion omistamasta 3000 bussista vasta 60 toimii sähköllä. Uusi liittovaltion infrastruktuuripaketti tulee kipeästi tarpeeseen ja sitä integroidaan nyt osaksi Coloradon suunnitelmia. Metsänhoitoon on laitettu jo paljon resursseja aluetta riivaavien metsäpalojen hillitsemiseksi. Sektorilla on paljon mahdollisuuksia yhteistyölle. Suomen kiertotalousosaaminen ja vesi-infrastruktuuriratkaisut kiinnostavat myös. Osavaltio kärsii maastopaloista, äärimmäisestä kuivuudesta ja myös tulvista.

Osavaltion lentoteollisuus- ja avaruussektori (aerospace) kasvoi vuonna 2020 10%:a ja suurimmat rahoittajat ovat liittovaltion puolustusministeriö, avaruushallinto NASA ja sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA. Coloradossa toimii useita Fortune-500 monialayritysten avaruusyksiköitä (mm. Lockheed Martin ja Boeing). Sektorin vaikutukset koko osavaltion talouteen ovat suuret. Colorado isännöi vuotuisen Space Symposium –messun, joka on yksi alan suurimmista tapahtumista maailmassa.

Kvanttiteknologiassa Colorado on yksi Yhdysvaltojen osaamiskeskittymistä, osa ”Mountain West Quantum Corridor” –väylää. University of Colorado Boulderissa (CU Boulder) on maan suurin kvanttiteknologiaan keskittyvä tohtoriohjelma. CUbit –aloite on tehnyt liittovaltiolle hanke-esityksen kvantti-innovaatioekosysteemin kehittämiseksi alueelle.

Coloradossa toimii useita ekosystemeejä ja tutkimusyksiköitä, jotka ovat suomalaistoimijoille kiinnostavia kumppaneita. Näitä ovat mm. Colorado Energy Research Collaboratory, johon kuuluvat Yhdysvaltojen uusiutuvan energian kansallinen laboratorio NREL, Colorado State University, CU Boulder ja Colorado School of Mines. NREL on Suomelle arvokas kumppani, joka hallinnoi massiivisia puhtaan energian ja vihreän siirtymän kansallisia ohjelmia, joihin Yhdysvaltojen panostus on presidentti Bidenin hallinnon myötä jatkuvasti kasvamassa. Lisäksi alueella on Yhdysvaltain kauppaministeriön alainen National Institute of Standards and Technologies NIST, jonka toinen merkittävä tutkimuskeskittymä on ollut Boulderissa Coloradossa vuodesta 1954 lähtien. NIST on vahvasti kytkeytynyt alueella tehtävään yritysyhteistyöhön ja esimerkiksi kvanttialan start-upeihin.

NOAA:n ja CU Boulderin yhteinen laboratorio, joka on suurin liittovaltion ja yliopiston yhteislaboratorio Yhdysvalloissa (CIRES, Cooperative Institute for Research in Environmental Sciences at the University of Colorado Boulder). Lisäksi liike-elämä ja tutkimuskenttä yhdistävät Coloradossa voimia ilmastoresilienssiteemassa TIGER-ohjelmassa (The Initiative for Global Environmental Resilience), jonka puitteissa mm. Deloitte rahoittaa metsäpalojen hillintään pyrkiviä toimia.

Suomen tavoitteena rakenteilla olevassa yhteistyössä Coloradon osavaltion kanssa on suomalaisten ja amerikkalaisten innovaatio- ja businessekosysteemien yhdistäminen valituilla kärkisektoreilla kvanttiteknologiasta vihreään talouteen (metsät, vesi, uusiutuva energia ja puhdas teknologia) ja avaruussektoriin. ​​​​​

Suurlähettiläs Mikko Hautala suunnittelee Team Finland -matkaa Coloradoon helmikuussa 2022 yhdessä yritys- ja tutkimusdelegaation kanssa, jossa konkreettisia yhteistyöhankkeita voidaan laittaa alulle.

 

Teksti: Heli Hyypiä, lähetystöneuvos, heli.hyypia(a)formin.fi
Team Finland –tiimi, Suomen Washingtonin suurlähetystö

​​​​​​