Suomen vesiosaamiselle kysyntää Etelä-Afrikassa

Etelä-Afrikka kärsii tällä hetkellä merkittävistä vesiongelmista. Vuoteen 2030 mennessä kulutuksen ja tarjonnan epätasapaino on lähes 20 prosenttia, juomaveden laatu on heikentynyt viimeisen viiden vuoden aikana merkittävästi, infrastruktuuri on vanhentunut ja vesihukka verkostossa on lähes 50 prosentin luokkaa.

Vesiongelmien ratkaisemiseksi on jo käynnistetty useita toimenpiteitä, mutta lisää tarvitaan. Infrastruktuurin kehitysvelan korjaamiseksi maassa tehdään tulevien vuosien aikana mittavia investointeja. Vuoteen 2030 mennessä infrastruktuurin parantamiseksi ja veden saatavuuden varmistamiseksi tullaan tekemään arviolta 570 miljardin randin (28,8 miljardia Euroa) arvosta investointeja. Tämän lisäksi veden kulutusta on pyrittävä vähentämään ja veden uudelleen käyttöä on lisättävä. Uudet investoinnit ja käynnistettävät uudet toimenpiteet tarjoavat uusia liiketoimintamahdollisuuksia myös suomalaisille vesialan yrityksille ainakin seuraavilla alueilla:

  • Vesihävikki (Non revenue water)
  • Jätevedenpuhdistamojen uudistaminen
  • Digitaaliset vesiratkaisut
  • Vesisektorin osaamisen kehittäminen

Vesihävikki, laskuttamaton vesi (Non revenue water):

Etelä-Afrikassa laskuttamaton vesi on merkittävä ongelma, sillä päivässä menetetään noin 600 miljoonaa litraa vettä. Veden hävikki on johtanut vesipulaan ja vesilaitoksien kohdalla taloudellisiin tappioihin. Suurin syy veden hävikkiin on vanha vuotava putkisto, jonka uudistamisen rinnalla verkostoa pitää myös mallintaa uusien digitaalisten ratkaisujen avulla.

Jätevedenpuhdistamot ja jäteveden käsittely

Jäteveden käsittely on Etelä-Afrikassa kriittinen haaste, sillä lähes kolmasosa puhdistamoista on kriittisessä kunnossa. Jäteveden puhdistamojen heikko kunto heijastuu vedenlaatuun ja ympäristön laajemminkin. Puhdistamojen uudistaminen ja jäteveden hyödyntäminen uutena vesilähteenä tarjoavat mahdollisuuden ratkaista tämä ongelma.

Digitaaliset vesiratkaisut

Digitaaliset ja datapohjaiset vesiratkaisut tulevat olemaan avainroolissa kun Etelä-Afrikka ratkaisee tulevaisuuden vesihaasteitaan. Digitaalisten ratkaisujen avulla muun muassa havaitaan infrastruktuurin ongelmakohtia, mallinnetaan verkostoja ja prosesseja, löydetään uusia tehokkaita toimintamalleja ja tehdään korjaavia toimenpiteitä.   

Vesisektorin osaamisen kehittäminen

Vesisektorin kapasiteetin kehittämiseen tullaan panostamaan osana tulevia investointeja. Ulkoisten asiantuntijoiden käyttö ja henkilöstön koulutukseen panostaminen toimivat ratkaisuina. Osaamisen kehittäminen on avainasemassa uusien digitaalisten ratkaisujen käyttöönotossa ja vesilaitosten ja jätevedenpuhdistamoiden henkilökunnan kapasiteetin kehittämisessä.

Vesialan toimijat ja sidosryhmät

Etelä-Afrikan vesialan kehitykseen vaikuttavat useat toimijat. Ministeriö (Department of Water and Sanitation, DWS) vastaa vesisektorin hallinnoinnista yhdessä mineraalivarojen ja energian asioista vastaavan ministeriön (Department of Mineral Resources and Energy, DMRE) kanssa. Kunnilla on mandaatti ja vastuu tarjota vesihuollon palvelut. Vesilaitokset vastaavat veden tuottamisesta ja jakelusta. Kolme suurinta vesilaitosta Etelä-Afrikassa ovat Rand Water Gautengin maakunnassa, Umgeni Water KwaZulu Natalin maakunnassa ja Overberg Water Länsi-Kapin maakunnassa.

Vesiministeriön yhteydessä toimii uutena toimijana Water Partnership Office, jolla on keskeinen rooli tulevaisuudessa rakentaa uusia vesialan julkisia ja yksityisen sektorin konsortioita (Public Private Partnership). Näiden konsortioiden tarkoituksena on hakea uusia teknisiä ja rahoituksellisia ratkaisuja tärkeimpien vesihaasteiden ratkaisemiseen.

Lopuksi

Etelä-Afrikka tarjoaa merkittäviä liiketoimintamahdollisuuksia tulevien vuosien aikana suomalaisille vesialan toimijoille. Menestyminen vaatii kuitenkin testatun strategian markkinoille menemiseen ja strategiasta johdetut toimenpiteet markkinoiden avaamiseksi. Suomalaisia vesialan toimijoita yhteen kokoava Finnish Water Forum (FWF) on käynnistänyt kehityshankkeen tukemaan suomalaisten toimijoiden markkinoille menoa ja markkinoilla onnistumista. Osana kehityshanketta FWF on aktiivisessa keskusteluyhteydessä kaikkien keskeisimpien vesisektorin toimijoiden kanssa tulevien vuosien aikana.   

Teksti ja lisätietoja: Tuija Pulkkinen, kaupallinen neuvos, Suomen suurlähetystö, Pretoria