Suomen ja Ruotsin kauppa- ja taloussuhteet

Suomi ja Ruotsi ovat tänä päivänä toisilleen kotimarkkinoita ja talouksien integroituminen jatkuu. Avoimina vientiriippuvaisina talouksina Suomen ja Ruotsin kauppapoliittiset intressit ovat yhteneväiset, ja maiden taloudellisessa yhteistyössä on paljon kasvupotentiaalia.

Ruotsissa on kannettu huolta Suomen heikosta taloustilanteesta, ja kehitystä on seurattu tiiviisti. Vuonna 2014 Ruotsi oli Suomen toiseksi tärkein vientimaa ja Suomi Ruotsin neljänneksi tärkein.Noin puolet Suomen ulkomaisista investoinneista tulee Ruotsista.

Suomi ja Ruotsi ovat toisilleen kotimarkkinoita ja talouksien integroituminen jatkuu. Venäjän markkinatilanteen heikentymisen myötä Ruotsin ja muiden lähimarkkinoiden merkitys Suomelle kasvaa entisestään. Vuonna 2014 Ruotsi oli Suomen toiseksi tärkein vientimaa ja Suomi Ruotsin neljänneksi tärkein.

Suomen viennissä Ruotsiin (2013) suurimmat tuoteryhmät olivat öljytuotteet (27.5 %), valmistetut tavarat esim. rauta ja teräs, paperituotteet, puutuotteet (23,5 %), sekä koneet, laitteet ja kuljetusvälineet (19.2 %). Koneet, laitteet ja kuljetusvälineet olivat suurin Ruotsista Suomeen tuotavista tuote-eristä (24 %), seuraavalla sijalla öljytuotteet (23,4 %) sekä valmistetut tavarat (15.0 %).

Noin 50 prosenttia ulkomaisista investoinneista Suomeen tulee Ruotsista. Suomesta ulkomaille suuntautuneista suorista sijoituksista 30 prosenttia kohdistuu Ruotsiin. Viime vuosina maidemme välillä on nähty useita rajat ylittäviä yrityskauppoja. Monet ruotsalaisyritykset ovat tulleet näkyvästi Suomen markkinoille sekä teollisuudessa että palvelualoilla. Samoilla osaamisalueilla olevat yritykset hakevat fuusioiden kautta kilpailukykyä pohjoismaisilla, eurooppalaisilla ja globaaleilla markkinoilla.

Maidemme toimialarakenteet ovat hyvin samantyyppiset. Teollisuuden osuus työllisyydellä mitaten oli vuonna 2013 Suomessa 14 prosenttia. Ruotsissa vastaava osuus oli 12,6 prosenttia. Molempien maiden teollisuuteen nojanneen talouden rakenteet ovat muuttuneet. Muiden toimialojen eli kaupan ja liikenteen, ICT:n, rahoituksen ja vakuutuksen ja yrityspalveluiden osuudet työvoimasta olivat hyvin lähellä toisiaan.Kaupan ja liikenteen yhteenlaskettu osuus oli kummassakin maassa yli viidennes ja yrityspalveluiden osuus oli 11 prosentin tuntumassa. Julkinen sektori on Ruotsissa (33,2 %) Suomea selvästi suurempi työllistäjä(28,7 %).

Taloudellisessa yhteistyössä paljon kasvupotentiaalia

Perinteisen teollisuuden alalla ja maidemme suuryritysten keskuudessa suomalais-ruotsalaiset yhteydet ovat hyvin tiiviit. Ruotsi on yleensä myös ensimmäinen valinta, kun suomalainen PK-yritys päättää kokeillasiipiään ulkomailla. Jotta maidemme väliset tiiviit henkilöyhteydet säilyisivät myös taloudellisella sektorilla, Suomi-Ruotsi -yhteistyössä on nähty tarvetta panostaa entistä enemmän nuorten sukupolvienverkostointiin. Suomen Tukholman suurlähetystö on yhdessä Ruotsin Helsingin suurlähetystön ja Ahvenanmaan kanssa järjestänyt nuorille yrittäjille verkostointitapahtumia.

Ruotsissa Suomen heikosta taloustilanteesta on viime vuosina kannettu huolta ja tilanteen kehitystä on seurattu tiiviisti. Mediakirjoittelu on ollut laaja. Tässä tilanteessa Ruotsissa on paljon tarvetta Suomen talouden vahvuuksien ja mahdollisuuksien esille nostamiseen. Tämä on yksi Suomen suurlähetystön ja muiden Team Finland -toimijoiden painopistealueista. Keskeisten suomalaispoliitikkojen vierailuja on aktiivisesti hyödynnetty näihin tarkoituksiin.

Suomen ja Ruotsin taloudellisessa yhteistyössä on edelleen paljon mahdollisuuksia kasvuun. Talouden uudistamista ja innovaatioita koskevaa yhteistyötä tulisi vahvistaa. Uusi ulottuvuus taloussuhteissamme on Tekesin ja ruotsalaisen vastinparin Vinnovan välillä käynnistynyt yhteistyö.

Suomen kaupallisesta edustuksesta Ruotsissa vastaa suurlähetystön lisäksi Suomalais-ruotsalainen kauppakamari ja Finpro, jotka kaikki toimivat yhdessä suurlähetystön rakennuksessa.

Linkit

Finpro: finpro.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Suomalais-ruotsalainen kauppakamari: finsve.com (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Team Finland: team.finland.fi(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Tekes: tekes.fi (Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)

Vinnova: vinnova.se(Linkki toiselle web-sivustolle.) (avautuu uuteen ikkunaan)