Suomen Istanbulin kunniapääkonsuli Mustafa Koç näkee Suomen ja Turkin välisessä kaupassa runsaasti kasvupotentiaalia

Suomen uusi Istanbulin kunniapääkonsuli Mustafa Koç vieraili ensimmäistä kertaa kunniapääkonsulin ominaisuudessa Suomessa. Matkan aikana Koç tapasi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen ja tutustui laajalti Suomen yrityselämään.

Koç arvioi, että poliittinen tilanne ei tule vaikuttamaan Turkin taloudelliseen tilanteeseen. Talouskasvun horjuttaminen ei ole minkään puolueen intressissä. Turkin talouden ankkureina säilyvät jatkossakin IMF sekä EU.

Vaikka Suomen ja Turkin välinen kauppa on kasvanut nopeasti, on siinä Koçin mielestä edelleen paljon kasvupotentiaalia.

Koç totesi, että Turkilla on paljon työtä tehtävänä, jotta vanhat mielikuvat Turkista muuttuisivat. Räjähdysmäisesti kasvava kauppa maidemme välillä ja lukuisat menestystarinat tahtovat mediassa jäädä muutamien yksittäisen ongelmatapauksen varjoon. Turkissa samoin kuin muualla, on ensiarvoisen tärkeää valita yhteistyökumppani huolella.

Koç tutustui Suomen yrityselämään

Syksyllä Suomen Istanbulin kunniapääkonsuliksi nimitetty Mustafa Koç oli Suomessa vierailulla 20.–22.5.2007. Koç on vieraillut Suomessa useasti mutta tämä vierailu oli Koçin ensimmäinen kunniapääkonsulin ominaisuudessa. Matkan aikana Koç tutustui yhdessä Suomen Turkin suurlähettiläs Maria Sereniusken kanssa laajalti Suomen yrityselämään ja tapasi myös ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrysen. Koçin mukana vierailuun osallistuivat hänen vaimonsa Caroline Koç sekä hänen henkilökohtainen avustajansa Stephen Kimmel, joille oli laadittu erilliset ohjelmat.

Mustafa Koçin on Turkin vaikutusvaltaisin liikemies. Hänen yritysryppäässään työskentelee noin 90 000 henkilöä ja liikevaihto on liki 60 miljardia dollaria. Lokakuussa 2006 Koç Group myi suomalaiselle Componentalle 55 prosenttia omistamastaan rauta- ja alumiinivalukomponentteja valmistavasta Döktas-yrityksestä.

Koç tapasi Suomen vierailunsa aikana monia Suomen yrityselämän vaikutusvaltaisimpia henkilöitä ja yrityksiä. Koç ehti vierailunsa aikana olla Componentan, Sampon ja Fortumin korkeimman johdon vieraina, ja sai heiltä kuulla suomalaisesta yrityskentästä myös laajemmin.

Ohjelmaansa kuului myös toimitusjohtaja Leif Fagernäsin isännöimä lounas Elinkeinoelämän keskusliitossa, jolle osallistui useiden merkittävien suomalaisyritysten johtajia. Lounaspöytäkeskusteluissa Koç sai kuulla muun muassa Koneen, Pöyryn, Componentan ja Nokian näkemyksiä suomalaisesta liike-elämästä. Koç ehti vierailunsa aikana olla suomalais-turkkilaisen kauppayhdistyksen vieraana, jossa hän lyhyesti esitelmöi Turkin taloudesta, osallistua Turkin Suomen suurlähettilään Reha Keskintepen isännöimälle lounaalle, sekä antoi haastattelun Helsingin Sanomille (julkaistiin 24.5.).

Turkin ja Suomen välinen kauppa kasvanut nopeasti

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Väyrynen ja kunniapääkonsuli Koç totesivat, että on molempien maiden intressissä edistää maidemme välistä kauppaa. Kauppa Suomen ja Turkin välillä on kasvanut nopeasti, mutta kasvupotentiaalia on edelleen. Koç totesi, että suomalaisten ja turkkilaisten yritysten kannattaisi tehdä yhteistyötä ja hyödyntää toistensa vahvoja puolia. Esimerkkinä Koç mainitsi, että Turkilla on erittäin hyvät kontaktit Pohjois-Afrikassa ja Keski-Aasiassa, jotka ovat tärkeitä uusia markkina-alueita myös suomalaisille yrityksille. Ministeri Väyrynen kertoi Koçille valmistelevansa vienninedistämismatkaa Turkkiin tämän vuoden lokakuussa. Koç lupasi auttaa vierailun järjestämisessä parhaan kykynsä mukaan.

Ministeri Väyrynen kertoi kunniapääkonsuli Koçille suhtautuvansa myönteisesti Turkin EU-jäsenyyteen. Ottaen huomioon tämän hetken poliittinen tilanne on kuitenkin selvää, ettei jäsenyys tule tapahtumaan pian. Tällä hetkellä on tärkeää pitää prosessi käynnissä. Väyrynen kysyi Koçilta myös tämän arviota Turkin presidentinvaaleista. Koç totesi, että olisi huonoa, mikäli sekä presidentti, pääministeri että parlamentin puhemies tulisivat samasta puolueesta. Koç arvioi, että poliittinen tilanne ei tule vaikuttamaan mitenkään Turkin taloudelliseen tilanteeseen. Talouden kehitys on ollut niin vahvaa, ettei mikään puolue pysty sitä horjuttamaan eikä talouskasvun horjuttaminen ei myöskään olisi minkään puolueen intressissä. Turkin talouden ankkureina säilyvät jatkossakin IMF sekä EU.

Koç totesi vierailunsa aikana useaan otteeseen, että vaikka maidemme välinen kauppa on kasvanut nopeasti, on siinä edelleen paljon kasvupotentiaalia. Koç kiinnitti huomiota siihen, että maidemme välinen kauppa on voittopuolisesti suomalaista vientiä Turkkiin. Koç totesi myös, että Turkilla on paljon työtä tehtävänä, jotta vanhat mielikuvat Turkista muuttuisivat. Koç totesi, että Turkin vienti koostuu pitkälle jalostetuista tuotteista kuten autoista ja elektroniikasta, eikä suinkaan matoista ja viikunoista. Suomessa TeliaSoneran ja Nokian Turkissa kohtaamat vaikeudet ovat lisäksi saaneet kohtuutonta julkisuutta. Räjähdysmäisesti kasvava kauppa maidemme välillä ja lukuisat menestystarinat tahtovat jäädä tyystin näiden varjoon. Koç totesi, että Turkissa samoin kuin muualla, on ensiarvoisen tärkeää valita yhteistyökumppani huolella. Yritysten Turkissa kohtaamat ongelmat johtuvat usein siitä, että kotiläksyjä ei ole tehty kunnolla, ja huonoista yhteistyökumppaneista, ei Turkista maana tai toimintaympäristönä.